Dodaj do ulubionych

WYMIANA LEGIT/ Praca na czarno

25.04.06, 13:10
Mam pytanie do was, piloci, prawnicy
Właśnie wróciłam z Paryża, gdzie mieszkałam przez ostatnich kilka lat i
chcialam zasięgnąć konkretnych wiadomości w sprawie pilotażu.
Chodzi o to, że mam starą legitymację Pilota Wycieczek Zagranicznych wydaną
przez Urząd Kultury Fizycznej i Turystyki, 24.06.1998r.
Pytanie moje odnosi sie do tego, czy ta legitymacja podlega jakiejkolwiek
wymianie na nową i czy obsługa tras liniowych, np. Polska-Francja-Polska
wymaga ode mnie licencji pilota (wystarczali sami kierowcy wcześnie. Teraz
chyba też? Praca z umową pod stołem czasem. co mi teraz grozi za jazdę bez
ważnej licencji itd.)
Acha... I jeszcze coś. Miałam kurs do Francji w piątek i przewoźnik decyduje
się na zabieranie przesyłek (dla znajomych). Czy w przypadku kontroli
celnej... Odpowiada biuro? czy ja, że je przyjęłam w imieniu biura ( gdyby
tam coś było). Bo sprawa chyba wygląda inaczej, kiedy biuro wypożycza autokar
od kogoś a inaczej jak jadę autokarem biura- kurcze. Dajcie mi znać jak
najszybciej to się ustawie konkretnie na rozmowe z szefem, coby mnie nie
chcial wyrolować za bardzo.

Zapytam też o ew stawke za kurs dla Pilota na trasie w/w.

W przeszłości pracowalam jako pilotka ale długi okres przerwy sprawil, że nie
mam teraz rozeznania w ew zmianach.

Propozycję pracy mam już na sobotę.
Proszę o odpowiedź w interesującej mnie sprawie.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • astral28 Re: WYMIANA LEGIT/ Praca na czarno 25.04.06, 13:21
      acha. Biuro proponuje pracę i chcąc oszczędzić na płaceniu noclegu, WYŻYWIENIA
      ZAŁOGI ( ja śpię gdzie indziej- u znajomych). To tak apropo co wynegocjować?
      ile za kurs taki, kiedy nie płaci mi ani za obiad ani za nocleg np. ZARZĄDAĆ
      POŁOWĘ TEGO, CO NORMALNIE BY ZA MNIE ZAPŁACIŁ?

czekam na szczere porady doświadczonych
      • martwypies Re: WYMIANA LEGIT/ Praca na czarno 25.04.06, 14:25
        specjalnie weteranem pilotowania nie jestem...

jeśli chodzi o ważność legitymacji to istotna jest ważność badań lekarskich, na plakietce jest napisane do kiedy legitymacja jest ważna - przed upływem tego terminu trza się udać do lekarza medycyny pracy, potem do urzędu marszałkowskiego i voila,

ostatnio jeździłem na wahadle (?!) trasa pomorze - litwa tzn. zawoziłem klientów do hoteli tam ( 8-9 h.), tam im pomagałem, chwila odpoczynku (ok2-3 godz.) i od razu powrót z inną grupą. dostawałem za to 100 zł czyli niedużo ale umowy żadnej nie było, zresztą roboty też b. malo, skoro w busie nie było nawet mikrofonu...tyle że to męczące jak diabli, aha i też różne "paczki' woziłem to dla jednej pani w biurze do do hotelu coś jako podziękowanie...

• astral28 Re: WYMIANA LEGIT/ Praca na czarno 25.04.06, 14:57
          No własnie autokarem z Paryża tez były paczki- wieziesz i nie wiesz co. Pytanie
          kto za to dpowiada? ja? Czy biuro? Praca na czarno i nie wiedomo czy potrzebuję
          licencji na liniach Firmy Przewozowej(tam bym pracowała). Bo Tu pani z biura mi
          mólwi, że zmienili ustawe i muszę zrobić następną licencję (w tych starych nie
          ma identyfikatora i są/były czerwone).
          Pracując na czarno nie mam ubezpieczenia. OK... A co jak jeśli nie mam licencji
          a powinnam? Co mi za to grozi? Cholerka, to własnie muszę mieć do jutra czarno
          na białym bo chcę się ustawic na rozmowę. Szef proponuje 300zł za kurs (tylko
          wiecie... To jest 27h tam potem jakieś 12 wolne (śpię u znajomych więc za mnie
          nie płaci) i kolejne 27h do Polski- mordęga jak jasna cholerka. Chce wiedzieć
          wszystko, żeby mnie nie wyrolowali i oni i ja sama w związku z tą licencją...
          • martwypies Re: WYMIANA LEGIT/ Praca na czarno 25.04.06, 23:43
            Chyba nie pomogę - mi jak jechałem tam gdzie jechałem to powiedzieli w biurze że jakbyu się ktoś coś pytał to żeby mówić że jadę gratisowo.

Z tą licencją to niestety całkiem możliwe, czyli musiałabyś znowu kurs skończyć i egz. itp.

Ustawa o usługach turystycznych z 29 VIII 1997 mówi tylko że pilot podlega kontroli posiadanych uprawnień i poprawności wykonania zadań (ustawa:
            prawo.panoramainternetu.pl/acms/prawo/materialy/biblioteczka_przedsiebiorcy/dzialalnosc_gospodarcza/ogr_prow_dzial.pdf )

Ale z ustawy wynika też że miałaś 2 lata od czasu wejścia ustawy na potwierdzenie licencji (art. 49).

Czyli nie wiem co można poradzić - pieniądz jest pieniądz.
            A teraz jest cisza na forum bo sezon rusza i pewnie nie ma czasu na komputerowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka