Dodaj do ulubionych

czy potrzebny jest pilot?

04.12.06, 15:28
Witam wszystkich! Zwracam sie do Was z prosba o odpowiedz na nurtujace mnie
pytanie... Otoz jestem ksiedzem i zamierzam zorganizowac pielgrzymke do
Watykanu,a pozniej do Fatimy. Znam trase, bo bylem w tych miejscach i w
zwiazku z tym chcialbym sie dowiedziec, czy jestem zobligowany do
zatrudnienia pilota na czas przejazdu, czy moze nie mam takiego obowiazku?
Czy moge ewentualnie prosic o podstawe prawna?
I jeszcze jedno - czy ja, jako organizator powinienem pokryc pilotowi
wszystkie swiadczenia (noclegi,wyzywienie i pensje)?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • kamyk4 Re: czy potrzebny jest pilot? 04.12.06, 17:52
      Nie dam sobie glowy uciac za to co tu napisze ale pewnie brac pilocka mnie poprawi jesli sie myle. Ksiadz organizujac pielgrzymke nie jest organizatorem imprezy bo nie ma na to koncesji czyli de facto ksiadz zbiera pieniadze od znajomych osob i oplaca koszty. Rownie dobrze moglaby sobie wynajac autobus grupa przyjaciol i oddac pieniadze na koszty jednej osobie. Trudno wiec w takim wypadku mowic o organizatorze w rozumieniu ustawy. Co z tego wynika? Ze jako nie organizator ksiadz nie ma obowiazku miec pilota. Ksiadz rowniez nie bedzie mial ubezpieczenia OC. Proponuje tylko ubezpieczyc ludzi od kosztow leczenia za granica i nieszczesliwych wypadkow.
      Jesli ksiadz wynajmie pilota to trzeba pokryc jego utrzymanie, wyzywienie i zaplacic dniowke. Jesli nie ma wyzywienia zaplacic odpowiednio wiecej.
      • mariusz363 Re: czy potrzebny jest pilot? 05.12.06, 14:28
        Dziekuje bardzo za odpowiedz. W takim razie rozumiem, ze z czystym sumieniem
        moge jechac bez pilota...
        pozdrawiam
    • akademiapilotow Re: czy potrzebny jest pilot? 11.12.06, 20:15
      Witam serdecznie,
      Otóż ja nie mogę się zgodzic z poprzednia wypowiedzią.
      To moze po kolei.
      Ososbami uprawnionymi do organizacji imprez turystycznych są biura posiadajace
      koncesje i uprawnienia nadawane przez organy władzy Państwowej. Wiem, ze według
      Ustawy o turystyce w pierwotnym brzmieniu, róniez stowarzyszenia i Koscioły
      organizujace wycieczki dla swoich członków, mogły ( o ile nie był to wyjazd
      przynoszacy korzysci finansowe) organizowac takie wyjazdy zgodnie z literą
      prawa. wiem, ze teraz zaszły zmiany i pewne art. zostały uhylone ale jak jest z
      tą częscia nie wiem na 100 %
      Tak czy siak zgodnie z art. 30 i 31 Ustawy o Turystyce organizator zobowiązany
      jest zapenic opiekę pilota i to pilota znającego odpowiedni jezyk. Jeśli chodzi
      o ubezpieczenie organizator MA OBOWIĄZEK ubezpieczyc grupę od KL i NNW
      każdorazowo!!!! Nie jest to kwestia jego dobrej woli. Tak więc pozostawiam do
      przemyślenia kwestie pilota jeśli chodzi o zgodnosc z literą prawa. Natomiast
      jeśli chodzi o praktyczny aspekt zagadnienia. Moim zdaniem dobrze jest
      korzystac z pomocy profesjonalistów ( z naciskiem na doświadczonych). Umiemy
      sobie poradzic z wieloma niespodziewanymi wypadkami, wiemy jak reagowac gdy
      zginie paszport, zasłabnie turysta, czy zepsuje się autokar. Wiemy którędy
      jechac, chodzic, gdzie parkowac i robic siusiu. Z całym szacunkiem, mimo, ze
      jestem, gadułą , nie pcham sie do głoszenia kazań :) Wszak Wy jesteście lepiej
      do tego przygotowani :))) Jeśli zaś chodzi o to co należy zapewnic pilotowi.
      Koniecznie noclegi. A kwestia wyżywienia pozostaje otwarta i jest każdorazowo
      ustalana z pilotem, tak samo jak stawka. Szczerze mowiac przy takiej wycieczce
      i jej kosztach, rozłozenie na uczestników koztów pilota to neiwielki koszt a
      wielka wyręka. To tyle. Pozdrawiam i życzę miłej wycieczki.
      • mariusz363 Re: czy potrzebny jest pilot? 12.12.06, 14:10
        Akademio pilotow - dziekuje bardzo za podpowiedz. Przemyslalem sprawe i
        rzeczywiscie rozkladajac koszt wynajecia pilota na liczbe uczestnikow, nie
        bedzie to duzy wydatek, a pomoc moze byc wielka :)

Pozdrawiam!
        • akademiapilotow Re: czy potrzebny jest pilot? 12.12.06, 19:52
          Cieszę sie ze moje sugestie do czegoś się przydały. Życzę Wam wielu wspaniałych
          wrazeń. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka