Dodaj do ulubionych

@ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 10:16
wyjeżdżam 07.07.07

co powinienem zabrać ? ilość kasy przede wszystkim

czy wycieczka fakultatywna do średniowiecznego miasteczka jest warta uwagi ?
(cena 28 Euro)

czy odwiedzenie grobu Papieża wypada w niedzielę ??

proszę o informacje o hotelach

i coś jeszcze jak sie nasunie to z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 12:25
      aha i jeszcze jedno pytanie dotyczące rannego wstawania, o której tak mniej
      więcej są pobudki ??
      • oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 16.05.07, 20:04
        już 2 razy pytałam na tym forum o opinie na temat bella italia z Itaki i nikt
        mi nie odpowiedział :( może Ty będziez miał więcej szczęścia
        chętnie poczytam bo równiez jestem zainteresowana
        • Gość: biba Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.chello.pl 16.05.07, 21:47
          ale wy glupie ludzie jestescie--a takie cos jak wyszukiwarka umiecie
          obslugiwac??
        • krzysztofforr Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 17.05.07, 18:43
          Witam,

Zgadza się, pytałaś. Niestety, z odpowiedziami, nie tylko w Twoim przypadku, jest kiepsko. Ale przechodząc do meritum...
          Byłem na Bella Italia coś około 2003 r. Rekomendacja - zdecydowanie polecam ! Za naprawdę niewielkie pieniądze zobaczysz bardzo dużo.
          1. Pilot
          Pani Ania - super babka z Opola, zakochana we Włoszech, prowadzila imprezę z autentycznym zaangażowaniem. Duży plus.
          2. Kierowcy
          Pan Waldek i Pan Janek - nie wiedziałem że w 50 osobowym autokarze drzemią tak duże możliwości rajdowe. Ja nawet samochodem osobowym tak nie potrafię. Jak najbardziej plus.
          3. Pogoda
          Był sierpień - oj było gorąco i parno. Zdecydowanie uważać na słoneczko.
          4. Noclegi
          Pod Rzymem bodajże Montecatini Terme lub Fiuggi Terme. Miejscowości zdrojowe dla włoskich emerytów. Polecam jednak wieczorne wyjście w miasto. Zobaczycie na czym polega prawdziwa zabawa i taniec (doświadczyłem osobiście). Hotel pod Neapolem - słaby.
          5. Atrakcyjność imprezy
          Zabytki, zabytki i jeszcze raz zabytki. Kościoły, place, miasta. Wycieczka nie przypomina jednak pędzącego pociągu, w którym zwiedzanie odbywa się w biegu. Tempo raczej umiarkowane, jest czas, co prawda niedługi ale jednak, na samodzielny spacer.
          6. Jedzenie
          Pasta i spaghetti. Często podczas jednego posiłku. Jak ja tęskniłem za schabowym.
          7 Pieniądze
          Zabrać jak najwięcej. 13 dni to dużo. Woda mineralna potrafi kosztować 2,5 Euro. Wizyty w WC też niestety płatne. Bezpieczny budżet - ok 25 Euro/dzień (bez biletów wstępu).

Tyle !

Pozdrawiam
          • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:36
            miejmy nadziej ze od 2003 repertuar żywieniowy sie zmienił

daj znać jeszcze o której sa rano pobudki, takie orientacyjnie
            • Gość: doris Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.as.kn.pl 17.05.07, 21:25
              Często zdarzały się o 6.30,ale rodzina wróciła zachwycona...
              • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 21:36
                a może napisze ktoś kto był teraz niedawno?
                jak wyglądała wizyta przy grobie papieża?
                jak wygląda dzien na Capri?
                • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 22:11
                  no właśnie bo od 2003 na pewno sie dużo zmieniło
                  • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.07, 21:26
                    Gość udało mi się nawiązać kontakt z osobą która była na tej wycieczce, możemy
                    pogadać na prv napisz maila do mnie
                    osoba ta była bardzo zadowolona
                    • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.07, 23:00
                      jak możesz to wpisz co tam wiesz ciekawego, na pweno więcej ludzi chce sie
                      dowiedzieć co i jak
    • Gość: agata Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 11:42
      Nie rozumiem wybralas biuro ITAKA zaplacilaś za wycieczkę wszelkich informacji
      chyba w biurze otrzymalaś, taskze i tą kiedy mozna zwiedzać grob Papieża bo to
      jest chyba w programie. Zastanów sie nad sobą . Najpierw podjęlaś decyzje a
      potem masz wątpliwości. Wydaje mi się ze powinno być inaczej.
      Wszelkich wątpliwości powinnaś uzyskać w Itace bo z ich programu będziesz
      korzystać . Odnośnie zwiedzanych miast to trudno doradzić . Jednych interesuje
      Barok, drugich renesans a jeszcze inni bardzo sa zainteresowani miastami
      średniowiecznymi (starozytny Rzym, antyczna Grecja) i trudno co oczekujesz od
      samej siebie. Ty powinaś wiedzieć czym sie interesujesz. Idz do biura i tam
      napewno uzyskasz pelnych odpowiedzi na twoje niepewności. pozdrawiam
      • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 13:01
        zawsze sie trafi jakiś troll szukający dziury w całym

do najbliższego biura mam 40 km, wycieczkę kupiłem przez internet , wiec nie
        będę tam jeździł i sie dowiadywał co i jak

sadze że najrzetelniejsze informacji uzyskam od byłych uczestników wycieczki

a taki tekst "zastanów się nad sobą" to zachowaj na przyszłość dla siebie

forum jest od tego żeby sie dowiedzieć ciekawych rzeczy i informacji i dostać
        jakieś wskazówki

• Gość: jeszczjeden gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 26.05.07, 16:11
          bardzo dobra odpowiedź, tym wszystkowiedzącym trzeba trochę zagrać na nosie,
          osobiście polecam ITAKĘ byłam na objazdówce Klasyczne Włochy profesjonalna
          obsługa,bardo dobra organizacja, autokar czysty, kierowcy w firmowych czystych
          koszulach, pilotka znająca języki i to co zwiedzaliśmy, hotele też były niezłe.
          • Gość: Andrzej Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.aster.pl 26.05.07, 20:23
            Najlepszy ojazd po Italii robi TRIADA,przekonajcie się.
            Andrzej.
      • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:37
        droga agato!! jestem wzburzona Twoją wypowiedzią!!
        po1) nie zakupiłam jeszcze wycieczki i dlatego szukam porady i wszelkich rad od
        tych którzy na tej konkretnej wycieczce byli
        po2) nie pytałam nikogo o barok ani renesans tylko ogólne odczucia z
        organizacji wycieczki
        po3) komentarze typu "zastanów się nad sobą" zostaw sobie dla siebie i zastanów
        się co wypisujesz...
        po4) jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie pisz postów podobnych
        do tego powyżej
        • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki cenne uwagi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:43
          Wklejam tutaj cenne uwagi jakie otrzymałam od osoby, która była na wycieszce
          bella italia - może komuś jeszcze się przydadzą:
          " wycieczkę wspominam bardzo miło i przyznam, że daje duże pojęcie zarówno o
          południu, jak i o pólnocy Włoch.Jeżeli chodzi o wizytę na grobie Jana PawłaII
          to niestety, ale odwiedzających jest baardzo dużo i nie ma czasu na zadume,
          ponieważ służby porządkowe kierują ruchem. Można zrobić zdjęcie, jednak odbywa
          się to w dość szybkim tempie.Co do Capri, to według mnie był to najbardziej
          malowniczy element wyjazdu, ponieważ są tam zachwycające widoki. Warto zabrać
          kostium, ponieważ jest czas wolny, który można wykorzystać na kąpiel. Podczas
          bytu na Capri odbywa się rejs dookoła wyspy niewielką łodzią, następnie na
          lądzie jest wjazd busikami na górne partie wyspy i tam już jest przejście na
          sam szczyt do tarasu widkowego. Widoki tam są niezwykle malownicze.Po wizycie
          na Capri jest przeprawa wielkim promem do Sorento - z tego co pamiętam, to jest
          to krótka podróż na jakieś zakupy.Jeżeli chodzi o przydatne rzeczy-ja zabrałam
          zapas wody mineralnej, ponieważ we Włoszech jest ona dość droga, a w sezonie
          letnim wypija jej się sporo."
          "jeżeli chodzi o jedzenie, to jest ono bardzo smaczne, ale dla osób z apetytem
          może okazać się niewystarczające. Warto więc zabrać eur na przekąski w ciągu
          dnia.Szczególnie skromne jest śniadanie w hotelach, kolacja wygląda o wiele
          lepiej.Organizator, pilot wycieczki był w moim przypadku naprawdę świetny. Ja
          byłam we Włoszech pod koniec lipca, więc było wszędzie sporo turystów. Muszę
          jednak przyznać duży plus dla Itaki za pilotkę Klaudię, która miała dużo do
          czynienia z Włochami ( dokładanie męża ).Jeżeli chodzi o autokar to niestety,
          ale podróż jest męcząca. Jest to kilkanaście godzin jazdy do Włoch ( postoje są
          co kilka godzin na stacjach benzynowych, gdzie zazwyczaj jest toaleta i
          prysznic ).Po samych Włoszech jazda nie jest już tak męczącą - po drodze można
          podziwiać widoki. Ogólnie autokar miał klimę, telewizor, toaletę, a kierowcy
          sprzedawali napoje z lodówki i piwo.Co do koron - warto je zabrać ze sobą,
          ponieważ w Czechach jest postój w McDonaldsie i jest to ostatni ciepły posiłek
          aż do Włoch.Natomiast ile zabrać EUR... Trudno mi ocenić... Ja miałam w
          przeliczeniu na złotówki ok.900 zł,ale muszę przyznać, że sporo mi zostało.
          Wydawałam jednak dużo, szczególnie na picie i pamiątki."
    • Gość: Gosia Jedź chłopaku IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 27.05.07, 16:39
      "Bella Italia" jest OK dla ludzi którzy nie znają Włoch. Ja byłam - co prawda
      parę lat temu ale było pięknie. Męczył upał, sporo kasy wydałam na kawę i lody.
      Wodę wzięłam z Polski. Sniadanka były i są b. skromne, obiadokolacje też
      (przygotuj sie na zielony groszek i puree ziemniaczane). Trzeba "dojadać". Litr
      wina do kolacji ok. 6 Euro, za inne napoje tez płacisz, kawa w kawiarni 1,5 do
      3 Euro, ale ceny są b. różne w różnych miejscach i zalezne czy pijesz na
      stojaco czy przy stoliku. Herbaty lepiej nie ryzykować. Nie wiem, co to za
      tajemnicza wycieczka fakultatywna, przedtem jej nie było, ale ja bym brała,
      zwłaszcza że w tym dniu nie bedzie co jeść w hotelu. Na ogół sprawdza się
      zasada, aby wziąć 100% więcej kasy niż proponuje katalog, w końcu wszędzie
      kuszą jakieś pamiątki. Uwazaj w San Marino na tandetne wyroby skóropodobne i
      podrobione alkohole. Najpierw was poczęstują jakims likierkiem a potem już
      łatwo wcisną byle co. Hotele sa dośc marne, najgorszy był w Montecatini Terme
      koło Florencji, o szumnej nazwie "Venezia", ciasnota w pokoju, łazience
      i "jadalni" niewiarygodna.
    • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 21:54
      czy są jakieś osoby które powróciły z tej wycieczki w ostatnich dniach ??

możecie coś napisać o hotelach ??

i o pobudkach o której mniej wiecej sie wstaje

no i dniówka na Capri, jak mniej więcej wygląda??

i jeszcze ten wyjazd do średniowiecznego miasteczka, czy wart tam jechać ??

z góry dzięki za info
      • misiaczek123 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 07.07.07, 11:59
        Właśnie wróciliśmy z Bella Italia.
        Hotele były różne-najlepszy we Fiuggi (kolko Rzymu), najgorszy w Rimini. Śniadania były zazwyczaj o 7 lub 7:30.
        Dzień na Capri-moim zdaniem najciekawszy dzień całej wycieczki-niezapomniane, przepiekne widoki, rejs statkiem wokół wyspy, potem zwiedzanie wyspy. W czasie wolnym można było wjechać wyciągiem krzesełkowym na górę (polecam-super widoki!!!).
        wyjazdu do sredniowiecznego maisteczka nie bylo-musi byc min. 35 chetnych. Jesli jest mniej, wyjazdu nie ma.
        • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 07.07.07, 13:36
          Wyjezdzam na te wycieczke 28 lipca. Mam kilka pytan. Czy jest sens zabierac
          korony czeskie? Czy zwiedzaliscie cos poza programem??? Czy w grotach jest
          bardzo zimno (pani w biurze powiedziala zeby zabrac ciepłe ubrania, ale jak
          cieple :-)?. No i ogolnie jakie wrazenia? Co oznacza "najgorszy" hotel w Rimini-
          obsluga nie taka , wyzywienie kiepskie czy szczury lataja po podlodze:-)????

Dzieki za info , ja ze swojej strony moge wam obiecac ze opisze wszystko po
          powrocie z mojej wycieczki

• julsza Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 08.07.07, 21:41
            Gość portalu: kaag napisał(a):

> Wyjezdzam na te wycieczke 28 lipca. Mam kilka pytan. Czy jest sens zabierac
            > korony czeskie?
            tak, zazwyczaj jest postoj w Czechach na posilek (w jedna lub/i druga strone) -
            docenisz to zwlaszcza w drodze powrotnej, jesli zatrzymacie sie na sniadanie,
            ze fajnie jest zjesc po nocnej podrozy dobra jajecznice.

> Czy w grotach jest bardzo zimno (pani w biurze powiedziala zeby zabrac ciepłe
            ubrania, ale jak cieple :-)?.
            ja mialam polarek, ale bylam w pazdzierniku. no i przeciez w tych grotach nie
            siedzi sie caly dzien

> No i ogolnie jakie wrazenia?
            od lat jestem zakochana we Wloszech, wiec nie jestem obiektywna ;) z pewnych
            wzgledow musze wybierac wycieczki objazdowe, Bella Italia nie byla moim wloskim
            debiutem, i chociaz odwiedzilam niektore miejsca wczesniej to i tak za kazdym
            razem poznaje cos nowego.
            uwielbiam makaron i moge go jesc codziennie - nigdy nie tesknie za schabowymi
            uwazam, ze wszystko zalezy od pilota i grupy. naszym pilotem byla Ola z Opola -
            przewspaniala dziewczyna, z najwiekszym swiecie optymizmem i poczuciem humoru,
            tez kochajaca Wlochy i dzielaca sie tym z wycieczka. wiecie, jak sie zbierze w
            jednym autokarze grupa przypadkowych ludzi z roznych stron Polski to jest
            roznie, zawsze znajdzie sie ktos marudzacy i niezadowolony i wtedy zalezy od
            pilota, jak to rozladuje. a u Oli nikt nie narzekal i byla to pierwsza moja
            wycieczka, kiedy nie slyszalam niczyjego marudzenia. aha, bylam w ubieglym roku.

> Co oznacza "najgorszy" hotel w Rimini
            najmniejszy pokoik i lazienke, bez wydzielonej kabiny prysznicowej, z
            prysznicem wystajacym ze sciany i czesto nawet brakiem zaslonki - wiec wszystko
            pryska po lazience. scierke wielkosci tego, co masz w kuchni udajaca recznik.
            najmniej ciekawe miejsce w miescie. najgorsze jedzenie na calej trasie
            wycieczki (sos pomidorowy ledwo przypominajacy kolor pomidorowy). najmniej
            starajacy sie personel. nie znaczy to, ze jest chamstwo i szczury, ale sama
            zobaczysz roznice w miare jazdy na poludnie.
            • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 10.07.07, 19:25
              dzieki za odpowiedz, dopiero teraz zauwazylam twoj wpis. To tez nie jest moja
              pierwsza objazdowka ,ale pierwszy raz jade z 13letnia corka , wiec nie
              chcialabym jakis niespodzianek.
              Powiedz mi jesli mozesz cos wejsciu na Wezuwiusz, bardzo strome jest
              podejscie , jak dlugo sie idzie? w biurze powiedzieli mi cos o butach na grubej
              podeszwie, adidasy wystarcza???
              • julsza na Wezuwiusz 18.07.07, 09:48
                nie, nie jest stromo - zwykly spacer pod gorke. troche zadyszki sie tylko
                dostaje. adidasy wystarcza (panie w klapkach wchodzily). mijalismy po drodze
                wycieczki szkolne nastolatkow, wchodzili starsi ludzie, wiec corka da rade.
                my podjechalismy tam od rana, wiec bylo potwornie zimno (przypominam, ze to byl
                jednak pazdziernik), a potem w Pompejach upal :)
    • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 13:36
      jak mozesz to napisz dokładniej o tych hotelach

co robiliście w ten dzień wolny gdy nie pojechaliście do tego miasteczka ?? w
      ten dzień zdaje sie nie ma jedzenia wieczorem

jak jedzenie w hotelach ? dobre , można sie najeść ?
      • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:03
        ja wróciłam 2 tygodnie temu z tej wycieczki - polecam, bardzo fajna wycieczka
        co do hoteli to nie są złe, hotel we Fiugi wcale nie jest najlepszy, tam jest
        tylko najwięcej i najlepsze jedzenie, poza tym standard taki sam jak w innych:
        pokoje z łazienką i tv, przeważnie z balkonem - zresztą ilez się siedzi w tych
        hotelach? nocleg i potem całodzienne zwiedzanie
        na naszej wycieczce ten wyjazd za dodatkowe 28 euro odbył się, to był wyjazd do
        nieopodal oddalonego miasteczka na kolację przy muzyce na żywo - muszę
        przyznać, że nasza grupa świetnie się bawiła i cieszę się, że poszliśmy na ten
        wieczór: można się pośmiać, wyluzować, potańczyć. Wszystko zależy od tego co
        kto lubi - nam się podobało.
        Korony tak trochę trzeba zabrać, my mieliśmy postój w Czechach na gorący
        posiłek a potem zaraz za granicą czesko-austriacką na wolnocłówce, wprawdzie
        tam można płacić w euro ale w koronach też.
        Capri najpiękniejszy dzień podczas całej wycieczki.
        Przy grobie papieża my byliśmy w sobotę.
        Jeśli cała grupa nie ma nic przeciwko to pilot proponuje dodatkowe punkty w
        programie.
        W San Marino nie kupujcie na dole, dopiero jak pilot wyprowadzi Was na górę na
        taras widokowy to tam jest dużo taniej. W San Marino można płacić w każdej
        walucie również w złotówkach!!!!!
        • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 19:05
          a jeszcze o grotach - dla grotołazów to perełka, coś wspaniałego i cudne
          widoki, temperatura 12 stopni w środku, wystaczy koszula lub sweterek z długim
          rękawem ;))
    • Gość: grzesiek Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 14:08
      a mniej więcej powroty do hoteli i kwaterunki to o której godzinie są ??

jest czas aby przegryźć coś na mieście w fast-foodach ??

zabierałaś wodę ze sobą ?? czy kierowca tez sprzedawał <słyszałem o takim zwyczaju>

opłaca się targać ze sobą zgrzewkę wody czy lepiej kupować na miejscu ??

• Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 17:25
        do hoteli wraca się róznie, ale jest to dość późno ok 19-20
        tak, pilotka zawsze daje czas na mieście na jedzenie, my też robiliśmy kanapki
        my zabieraliśmy wodę ze sobą....
        nie wiem skąd jedziesz, ale najlepiej nie pchać jej w walizki tylko dopiero na
        parkingu w Opolu (parking u dziadka) kupić sobie zdrzewkę i położyć na półce w
        autokarze, we Włoszech woda jest bardzo droga - najtaniej można kupić w
        markecie, bo na mieście 0,5 l sprzedają po 2 euro
        kierowcy też mają colę i sprita (0,5l po 4 zł albo 1,2 euro) sprzedawali też
        codziennie kawę i herbatę

• Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 08.07.07, 19:37
          Dzieki Ci wielkie za informacje. Mam jeszcze jedno pytanie , czy suszarki ,
          ladowarki do telefonow itp mozna podlaczyc bez problemow??? Znajomi mnie
          strasza ze trzeba miec tzw"przejsciowki" bo Wlosi maja inne wejscia i inne
          wtyczki.
          • Gość: Marillka Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.retsat1.com.pl 08.07.07, 20:05
            Ładowarki można, bo mają uniwersalne końcówki, suszarki nie, bolce we wtyczce z
            reguły są za grube, ja nie mam przejściówki, biorę zawsze przedłużacz.
            W hotelach, nawet tych turystycznych w łazienkach często są suszarki (na 3
            ostatnie włoskie hotele w 2 były).
          • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 20:39
            ładowarki do telefonu, do aparatu wchodzą bez problemu
            ja suszarki nie miałam więc nie wiem jak jest z nimi...może ktoś inny
            podpowie...
            a kiedy jedziesz?
            • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 08.07.07, 21:45
              jade 28.07- czy tragiczne byly upaly w Rzymie, bo chyba na nie trafilas???
              Jak dlugo trwala podroz z Opola (bo tam chyba jest punkt zbiorczy) do Wenecji??
              • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.impan.gov.pl 09.07.07, 08:34
                Jesli moglabys mi jeszcze napisac czy chodziliscie na wieczorne spacery po
                miasteczkach noclegowych czy juz nie mieliscie sily ? Czy na Capri jest czas na
                plazowanie?
                • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:49
                  podczas naszej wycieczki było dość ciepło :) tzn ponad 30 stopni ani jednego
                  dnia nie założyliśmy niczego z długim rękawem, tam jest bardzo duża wilgotność
                  powietrza to to gorąco jest dość odczuwalne :)
                  tak na Capri mieliśmy 2 godziny na plażowanie, plaże na Capri są kamieniste,
                  ale woda cudnie przeźroczysta...
                  o tak co wieczór gdzieś szliśmy, polecam 2 dnia tzn. nocleg w drugim hotelu w
                  takim uzdrowiskowym miasteczku - wieczorem miasto żyje, muzyka na ulicach, do
                  północy można wyjechać kolejką za 5 euro na górę
                  • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 20:51
                    z Opola wyjechaliśmy coś koło 17 a w Wenecji byliśmy chyba koło 9 rano, przed
                    Wenecją był postój taki dłuższy można było się umyć, przebrać, wypić kawę, coś
                    zjeść
                    • kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 10.07.07, 09:17
                      dzieki wielkie oliffko!
                      Rozwialas 95% moich watpliwosci:-).Biuro nie bylo w stanie odpowiedziec na te
                      pytania.
                      Powiedz mi jeszcze czy te kolacje to sa dania kuchni wloskiej , czy jesli
                      chcesz posmakowac ich jedzenia musisz pojsc do knajpek??? I ogolnie czy jest to
                      zjadliwe, bo jade z 13letnia corka , ktora niby jest wszystkozerna ale w
                      pewnych granicach.
                      A! Co mi sie jeszcze przypomnialo: Co oznacza tajemniczy zwrot katalogowy
                      dotyczacy Wenecji "zwiedzanie panoramiczne"? Wsadza nas w autokar i obwioza czy
                      jest jakas forma "zwiedzanie plywanego" po kanalach?
    • Gość: fin Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.bartpl.com 09.07.07, 23:03
      1. wycieczka super!
      2. jest masa opinii o tej wycieczce w archiwum, w większości bardzo pochlebnych, polecam opcję "szukaj na forum"!
      3. za tą cenę trudno znależć coś sensowniejszego
      4. nie brać koron czeksich! chyba że ktoś bardzo chce albo zostaly mu z innego wyjazdu - tam gdzie zatrzymują się autokary Itaki (i innych biur-stałe, te same miejsca) można placić w złotówkach, koronach, euro, kartą kredytowa itp, wiem bo sam płaciłem raz kartą i raz w złotówkach a inni wycieczkowicze jak kto miał, w dodatku w kiosku kupiłem Colę za nasze 2,50 więc cena jak u nas w spozywczym, szkoda kasy na wymane tym bardziej że autokar w drodze powrotnej już się na jedzenie w czechach nie zatrzymuje
      5. zabrac zapasowe karty pamięci do aparatu
      • kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 10.07.07, 09:28
        dzieki ze wspomniales o kartach pamieci, ja robie cale masy zdjec , w zwiazku z
        tym mam pytanie czy w obiektach sakralnych mozna robic zdjecia z fleszem? Czy
        sa jakies ograniczenia?

Wyszukiwarka, fakt dziala , ale nie ma to jak informacje biezace a nie sprzed
        kilku lat.
        • Gość: oliffka27 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 20:47
          to co pisze fin to prawda w Czechach w tej restauracji co je się ciepły posiłek
          można płacić w złotówkach....w drodze powrotnej nie ma postoju w Czechach na
          jedzenie ale jest postój na wolnocłówce :) i w jedną i w drugą stronę
          o tak karty pamięci zabrać zapasowe i to koniecznie :))
          w Wenecji najpierw płynie się takim tramwajem wodnym miejskim a w drodze
          powrotnej już prywatnym stateczkiem :) może to to przepłynięcie kanałem nazywa
          się ziwedzanie panoramiczne :)
          w obiektach sakralnych nie można robić zdjęć z fleszem tylko bez flesza i gonią
          też za używanie statywu

co do jedzenia to najlepsze było w Fiuggi, było tam spagetti i lasagne, pizzę
          próbowaliśmy na mieście i włoskie capuccino próbowaliśmy w San Marino...
          śniadanie to bułka, masło, dżem, 2 plasterki szynki lub salami w Fiuggi był ser
          żółty, jajko, pomidor - herbata, kawa
          na obiadokolacje tradycyjnie wszędzie na pierwszy talerz makaron, a na drugi
          jakieś plasterki mięsa w sosie + na Fiuggi lasagne, spagetti, kurczak, zielona
          sałata
          myślę, że córka spokojnie powinna coś zjeść ewentualnie dokupicie w markecie
          albo właśnie pizza na mieście

życzę przyjemnych wakacji - na pewno będzie cudownie

w ostatnim hotelu w Rimini wodę do kolacji trzeba było kupować
          • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 10.07.07, 21:57
            dzieki za wszystkie rady.Po powrocie zdam relacje.
          • julsza jedzonko 18.07.07, 10:05
            z hotelami i jedzeniem generalnie zasada jest taka - im bardziej na poludnie
            tym lepsze (lepszy syandard).
            mnie bardzo smakuje wloskie jedzenie, ale ludzie narzekaja, ze ciagle makaron i
            makaron :)
            koniecznie wypijcie cappuccino (nawet na Autogrilach czyli postojach przy
            drogach jest dobre), koniecznie espresso. W Neapolu pizze - nas pilotka
            skierowala do takiego sieciowego barku (coz z pomodoro bylo w nazwie), gdzie
            sprzedawali pizze na kawalki (prawie wszedzie tak ja mozna dostac za niewielkie
            pieniadze, wiec my podczas napadow glodu ratowalismy sie tym - ja nie robie
            kanapek, nie woze jedzenia z Polski - ach, te kabanosy wyciagane przez
            niektorych pod koniec wycieczki!!!). i ta w Neapolu to bylo mistrzostwo :)
            Takze tam sprobujcie ciastka o nazwie "baba" - taka babeczka (kula) nasaczona
            syropem. I lody - niemal wszedzie dobre o przeroznych smakach, najsmaczniejsze
            z malych lodziarni. Najpyszniejsze w Rzymie w okolicy fontanny di trevi (jak
            sie stanie tak, ze po prawej jest fontanna to trzeba isc prosto uliczka i tam
            po kilkunastu metrach po lewej stronie jest ta lodziarnia).
    • Gość: gm Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 21:54
      ja mam takie pytanie o której godzinie jest powrót do Polski ??

i czy odwożą na to samo miejsce skąd się wyjeżdża ??

ja jade z czwy 28 lipca
      wyjazd o 14:15
      • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 10.07.07, 22:03
        No to chyba jedziemy w tym samym terminie :-). Ja wyjezdzam z W-wy o godzinie
        9.00.
        Na umowie mam wpisane to samo miejsce powrotu co wyjazdu , tylko nie mam
        podanej godziny.
    • Gość: gm Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.07, 12:26
      tylko miejmy nadzieje ze sie odbedzie
      bo ja w pierwotnym terminie mialem jechac 7 lipca
      (jak napisane jest na początku wątku )

i wyjazd mi odwołali !
      • gwiazdka2007 Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 11.07.07, 15:54
        trzymam kciuki żeby wyjazd doszedł do skutku!!!! :-)
        Wycieczka jest suuuuper !!!!
        Polecam bardzo
      • Gość: kaag Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.acn.waw.pl 11.07.07, 22:53
        nie no ,ruszy! ja ja rezerwowalam 3 tygodnie temu ,czekajac na cynk z biura ze
        wycieczka ruszy w terminie.Jak oplacalam ,nie bylo juz miejsc na 21szego, a na
        28ego zostaly podobno 4 pokoje i zapelnione bylo 3/4 autokaru.Podobno
        rezerwowalam jako 28-29 uczestnik. Tak mowili w biurze.
        Kilka dni pozniej(jako osoba podstepna:-)) dzwonilam do innego biura pytajac
        czy sa wolne miejsca na 28ego-odpowiedzieli ,ze sprzedaz zostala zakonczona i
        rzeczywiscie nastepnego dnia wycieczka spadla z oferty internetowej.Tak wiec
        ruszy.Musi ruszyc , urlop mam przyklepany -bez mozliwosci przesuniecia .
        Tak wiec zapewne sie spotkamy na trasie.Jade z 13letnia corka- to jako znak
        szczegolny.Chyba tlumow takich zestawow nie bedzie:-)
        pzdr
        • Gość: etna Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 17:17
          a jedzie ktoś 11 sierpnia? Ja jade z łodzi i szukam kogoś do towarzystwa ;) pozdrawiam niejednomamimie@vp.pl
    • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 00:20
      jest ktoś może jeszcze "świeżo" po tej wycieczce

i może sie podzielić wrażeniami ??
    • Gość: Gość Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:06
      mógłby jeszcze ktoś napisać czy warto zabierac jakieś cieplejsze ubranie ?? czy
      raczej nie ma to sensu
      • julsza Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi 18.07.07, 13:06
        ja we Wloszech zawsze bylam koniec wrzesnia - pazdziernik, jesli trzeba bylo
        zalozyc cos cieplego (lzejszy sweterek, dlugie spodnie) to wieczorkiem.
        zaznaczam, ze jestem zmarzlak potworny. zawsze warto tez miec cos
        przeciwdeszczowego
        • Gość: Wenecja_ma Re: @ Bella Italia z Itaki proszę o cenne uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 18:50
          wejdzcie na forum ,,Włochy",a nie turystyka zorganizowana-tam odpowiadaam na
          pytaniabo byłam 29 lipca 2006r.Polecam wątek:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka