Dodaj do ulubionych

Triada to szanuje klienta

IP: 62.69.212.* 18.05.07, 21:46
Witam.
Mam pytanie, czy jest to normalną praktyką w biurach podróży,że podpisują
umowę z klientem na np. 15 dniowy wyjazd, w tym 14 noclegów, wylot 04.06.07
r., a powrót 18.06.07r., w chwili podpisywania umowy nie znają jeszcze godzin
wylotów w obie strony, a dzisiaj dowiaduje się, że wylot nastąpi 4 czerwca o
godz. 23:30, czyli na 30 minut przed upływem dnia, a planowany przyjazd do
hotelu około 6 rano następnego dnia czyli już 5 czerwca. Pani w biurze podróży
wmawia mi, że doba hotelowa trwa do godz. 10 rano i oni to zaliczyli do
naszych 14 noclegów, tyle tylko że tą pierwszą noc to spędzimy właściwie na
lotniskach. Wykupując ten wyjazd byłem przekonany, że dojedziemy na miejsce do
hotelu najpóźniej w godzinach wieczornych, a nie następnego ranka, w ten
sposób najprawdopodobniej pierwszy dzień to tam prześpimy. Jadę pierwszy raz
na wczasy z biurem podróży i już wiem że jest to ostatni raz, moje
dotychczasowe indywidualnie organizowane wyjazdy zawsze udawały się i nikt
mnie nie oszukał.
Obserwuj wątek
    • Gość: eric Re: Triada to szanuje klienta IP: *.gdansk.agora.pl 18.05.07, 22:06
      ale i tak macie szczescie, że jedziecie na 2 tyg., a nie na tydzień, bo wetdy
      to czasami wychodzą niecałe 6 dni na miejscu...
    • Gość: Kamil Re: Triada to szanuje klienta IP: 82.160.190.* 19.05.07, 12:55
      Masz rację. Biura podróży ,zwłaszcza w Polsce robią Klienta w balona. Jeśli
      ktoś chce naprawdę dobrą wycieczkę musi zapłacić konkretną sumkę. Oferty
      dziwnie atrakcyjne zazwyczaj mają jakiś haczyk w umowie. Ja od wielu lat zawsze
      na własną rękę podróżuję, czy to samolotem, czy samochodem (preferuję w
      Europie). Zawsze w ten sposób wychodzi taniej i wiele więcej się zobaczy. Nie
      każdy radzi sobie z językiem i to jest niestety bariera najczęściej przy
      indywidualnym planowaniu podróży. Ale kto może i ma chęć to zachęcam. Nie ma
      się czego obawiać. Warto wyrobić sobie kartę kredytową do płatności w
      internecie (najlepiej nie trzymać na tym koncie dużo kasy, niech będzie puste,
      przelewać tylko chwilę przed płatnością z innego konta, prowizje na szczęście
      już nie są takie duże). Dwa lata temu poleciałem na własną rękę z żoną do
      Indii. Kiedy się orientowaliśmy w cenach podobnej wycieczki, to wyszło w
      granicach 14tys.zł za dwie osoby. Nasza podróż 14 noclegów zamknęla się w
      7tys.zł . Wszystko jest w necie co potrzeba żeby tanie bileciki wyłapywać.
      Polecam biura na lotnisku w Monachium! Za smieszną cenę można bilety last
      minute kupować.
      Co do Grecji to odkryłem wysepkę wokół której są plaże ,gdzie wśród delfinów
      człowiek pływa...ech...raj na ziemi, całkiem niedaleko. Nigdy bym nie trafił w
      takie miejsce poprzez biuro podróży. Oni prawie zawsze urządzają wakacje w
      wielkich spędach-molochach, gdzie nic wspólnego jak dla mnie z wypoczynkiem to
      nie ma. Czułbym się jak w hipermarkecie. A przecież nie o to chodzi na
      wakacjach.
      Pozdrawiam
      • Gość: Aga Re: Triada to szanuje klienta IP: *.c9.msk.pl 19.05.07, 17:57
        Kamil zdradż to miejsce.
    • Gość: lili Re: Triada to szanuje klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 13:19
      Ja podpisywalam umowe w styczniu i tez nie bylo wiadomo o ktorej jest wylot,
      godziny podali dopiero pod koniec marca i to jest niestety normalne. Jako
      pierwszy dzien wycieczki liczy sie dzien wylotu i tu niestety miales pecha,
      mnie sie udalo, wylot mam o 5 rano wiec praktycznie przed poludniem bede juz na
      miejscu, lot powrotny ok. 16, wiec tez nie tak zle. Niestety jak sie kupuje
      wycieczke z duzym wyprzedzeniem to trzeba sie liczyc z taka ewentualnoscia,
      masz wiekszy wybor, ale nieznana godzine wylotu.
    • agulera Re: Triada to szanuje klienta - ITAKA podobnie 21.05.07, 10:06
      ITAKA (Kreta) robi to samo. Z 14 dni 1 nam ucieli - do h. dotrzemy w nocy a
      wyjezdzac bedziemy rano - moim zdaniem to oszustwo. A ciebie nie jest tak źle,
      bo chociaz masz pelne 2 tyg.
    • marghot Re: Triada to szanuje klienta 21.05.07, 10:19
      Trady bronic nie zamierzam. Lecz często grafik lotów czarterowych ustalany jets
      później niż w styczniu, tak więc wykupując wakacje wcześniej faktycznie
      dokładne godziny lotów nie sa znane.
      Z tego co zrozumiałam, to wykupiony przez Ciebie pakiet winien zawierać 14
      noclegów, 14 sniadań, 14 kolacji itp. Jeśli to jest spelnione nie ma się o co
      przyczepić. Wiem, że wolałbys aby dizęń pierwszy i ostani były pelnymi dobami,
      ale to przeciez nei możliwe. Trzeba także zauwazyć, iż czartery "wpychane" są
      na lotniskach poza godzinami szczytu...
      • Gość: Ania Re: Triada to szanuje klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 10:39
        Mam to samo, lece z Triadą za nie cały miesiąc a jeszcze nie znam godz wylotu.
        Pani z Triady poinformowała mnie że o godz wylotu dowiem się na tydzień przed.
        Dodała jeszcze że jakiś turnus w Maju wylatywał o godz 3 w nocy, więc może być
        różnie.
      • Gość: Piotr Re: Triada to szanuje klienta IP: 62.69.212.* 21.05.07, 19:06
        nawet nie liczyłem na to że będą to pełne doby, byłbym zadowolony z dojazdu na
        miejsce przed północą , z tego co policzyłem to obcięli nam na razie jedna
        kolację, nie chodzi mi też o pieniądze, ale tylko o zwykłą zasadę. W przyszłości
        jeśli będę korzystał z jakiegoś biura podróży to tylko z niemieckiego, tam
        podobno liczą się z klientem, a nas to pozostaje liczyć tylko na szczęście -
        może uda się wylecieć w miarę wcześnie, a jak nie to zazwyczaj odpuszczamy tym
        gnojkom, a oni dalej robią co chcą. Zastanawiam się jeszcze nad rezygnacją po
        tym jak mnie potraktowali w "biurze podróży". Zawsze mogę spakować autko o
        polecieć na Chorwację.
    • Gość: kasika Re: Triada to szanuje klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 19:34
      A i tak się wszystko może zmienić w ostatniej chwili. Mnie np zdarzyło się że
      samolot miał opóźnienie 6 godzin, więc zamiast wylegiwać się już na plaży byłam
      jeszcze na lotnisku.
      No i inna sprawa zależy skąd się wylatuje, bo w zeszłym roku to ci co wylatywali
      z Krakowa mieli wylot o 14, a z Warszawy o 8. Natomiast powrót do Krakowa był o
      10, a do Warszawy o 15. No i wychodzi z tego że ci co wylatywali w W-wy mieli
      jeden dzień więcej.
    • goska52 Re: Triada to szanuje klienta 21.05.07, 19:59
      Bywa też odwrotnie. Lecę z biura z Czech. Wczasy do 4.06. 5.06 muszę być w
      pracy. Tymczasem wylot z Krety jest 4.06 o 23.55, czyli przylot będzie już
      5.06. Dobrze że godzina do cofnięcia i mam nadzieję że nie bedzie opóźnień.

pozdrowenia

Gośka
      • Gość: Gość Re: Triada to szanuje klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 07:50
        Zawsze sobie trzeba wziąć jeden dzień urlopu więcej. To tak na ponowną
        aklimatyzację. A co do godzin wylotów i przylotów, to one w praktyce w bardzo
        ograniczonym zakresie zależą od biura podróży, ale przede wszystkim zależą od
        przewoźnika - i na to nie ma rady.
    • Gość: Aga Re: Triada to szanuje klienta IP: 217.153.205.* 22.05.07, 08:11
      Wczoraj dzownilam do Triady w sprawie godzin wylotu. Lecimy na Rodos. Wylot w
      czwartek o 23. Powrót tez myslalam ze w czwartek. Podano mi ze o 3 rano. I
      liczę. Ucieka jeden dzien. Okazalo sie jednak ze wylot nie jest w czartek a
      jest w piatek o 3 rano. Wiec rozliczajac dobę na godziny to mam extra 4 godziny
      a myslalam ze zabieraja mi 16 godzin. Dopytajcie sie dokładnie. Problem jest
      tylko gdzie podziać się z malutkimi dziećmi od 12 w południe wymeldowanie (no w
      zasadzie od 22.00) do 1 w nocy - godziny zbiorki przed odlotem.
      • arwena Re: Triada to szanuje klienta 22.05.07, 10:16
        a ile placicie za taki wyjazd? tak z ciekawosci, chce sobie poprzeliczac
    • arius5 Re: Triada to szanuje klienta 25.05.07, 00:23
      Typowa praktyka naszych biur podrozy, szczegolnie dla wylotow spoza Warszawy.
      Ale radze cieszyc sie wakacjami, sloncem i morzem, a nie marudzic o pare godzin,
      bo to i tak nie polepszy niczego.
      • Gość: Piotr Re: Triada to szanuje klienta IP: 62.69.212.* 25.05.07, 21:30
        Ale jak nie będziemy odzywać się to za jakiś czas skrócą nasze wyjazdy nie o
        kilka godzin, a np. o dzień a może i dwa dni, w końcu z piętnastu dni jest co
        obciąć. Jadę tam nie tylko leżeć, ale podobno też ma być 7 dni zwiedzania i
        wcale nie zdziwię się jak tylko po odebraniu kluczy do pokoju będzie zaraz
        wyjazd na zwiedzanie, bo w biurze nie potrafili mi powiedzieć, czy tak właśnie
        nie będzie. Po całej spędzonej nocy na lotniskach, całodzienne zwiedzanie nie
        będzie należało do przyjemności.
        • Gość: gość Re: Triada to szanuje klienta IP: *.centertel.pl 26.05.07, 15:57
          czytam właśnie co piszecie,i ja też zaczynam urlop 18 czerwca w poniedziałek a
          wylot mamy o 23.30 z Poznania na Chalkidiki i teraz jak liczę to jeśli nie
          będzie opóźnień to będziemy na 6 rano w hotelu,a czyli za 7 noclegów a będę ich
          miała tylko 6,mam nadzieję że zmienią godz.wylotu,powrotny samolot mam o 19.50
          • Gość: Ocenyhoteli.pl Re: Triada to szanuje klienta IP: 80.54.0.* 26.05.07, 16:20
            Przede wszystkim doba hotelowa istotnie trwa od 10 do 10, czasami od 12 do 10 lub 12 do 12. Więc nie jest to kłamstwo ze strony biura.

Jeśli chodzi o loty, to jest to wkurzające. Nie jest to jednak wyłącznie praktyka Triady,czy też polskich biur podróży. Na tę sytuację składa się kilka czynników:

1. Lotniska mają określoną wydolność. Bywa, że oprócz lotów czarterowych przyjmują też loty rejsowe i transportowe. Trzeba zrobić odprawy, wypakować bagaże itd. itp

2. Korytarze powietrzne są bardzo obciążone. Nie ma takiej możliwości żeby cały świat zleciał się w ciągu kilku godzin (uwzględniając czas dolotu). W powietrzu jest mnóstwo maszyn, a czartery najczęściej są na szarym końcu w przydziale korytarza.

3. Czartery nocne są tańsze niż dzienne. Z tego powodu wielu przewoźników oferuje loty nocne, za które biura i przewoźnik mniej płacą.

4. Przewoźnik też ma określoną wydolność przewozową. Nierzadko jeden samolot w ciągu dnia wykonuje kilka lotów.

Gdy poskładamy te wszystkie czynniki to łatwo zauważyć, że nie jest to tylko kaprys Triady, czy kogokolwiek innego. Zagraniczni turyści też przylatują nocą. Warto czasami zwrócić uwagę nie tylko na siebie:) Chodzi mi w tym o to, że to nie jest tak, że wszyscy nas dyskryminują itd.

Triada imo ma sporo innych grzeszków co sezon, przy których loty nocne to pikuś...

Co to wyjazdów solo to owszem, można trafić okazję co do lotu. Niemniej mało prawdopodobne jest załatwienie całkiem solo miejsca w fajnym hotelu i w fajnej cenie. Jeśli tylko hotel współpracuje z jakąkolwiek agencją turystyczną lub biurem podróży (a praktycznie wszystkie większe tak), to cena indywidualna nigdy nie będzie niższa niż ta z biura lub agencji. Mam tu na myśli np. agencje hotelowe Neckermanna niemieckiego lub Thomasa Cooka. Warto o tym pamiętać:)

Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: Piotr Re: Triada to szanuje klienta IP: 62.69.212.* 27.05.07, 10:42
              Witam.
              Rozpoczynając tą dyskusję nie miałem zamiaru bronić biur podróży, a wprost
              przeciwnie. Nadal podtrzymuję swoje zdanie. Jeżeli ja organizuję coś swoim
              klientom, to mam taki obowiązek aby ich o wszystkim informować na wstępie,
              również o wszelkich minusach. A w Polsce biura podróży tego nie robią. Na każdym
              kroku oszukują ludzi. Nie przyjmuję takich wyjaśnień że, godziny odlotów to wina
              tanich lini lotniczych, a już tym bardziej że doba hotelowa trwa najczęściej do
              10 rano, a więc załapie się - jeżeli nie będzie żadnych opóźnień - na 3 lub 4
              godziny zakwaterowania. Podobnie jak większość ludzi należę to tych którzy śpią
              nocą, a nie w dzień. Jeśli chodzi o indywidualne wyjazdy, to wiem coś na ten
              temat, dotychczas zwiedziłem część Europy i każdorazowo wydałem mniej niż za
              podobny wyjazd z biurem podróży. Dodaję, że każdorazowo korzystaliśmy z miejsc
              noclegowych na dobrym poziomie oraz zwiedziliśmy nie mniej niż z biurem. Noclegi
              w prywatnych pensjonatach są zawsze tańsze niż w hotelach i do tego wielokrotnie
              przyjemniejsze.
              Ale cóż to forum czytają nie tylko turyści, ale również przedstawiciele biur
              podróży. Dobrze, że nie pisze tutaj pyskata pani z triady, pewnie zaraz by
              wybuchła jakaś awantura.
              Pozdrawiam.
              • myniek1 Re: Triada to szanuje klienta 27.05.07, 13:51
                Gość portalu: Piotr napisał(a):

Nie przyjmuję takich wyjaśnień że, godziny odlotów to win
                > a
                > tanich lini lotniczych

Tak się składa, ze pracuję w branży lotniczej i sprawę znam od podszewki. Przed
                chwilą ktoś szczegółowo wyjaśnił co zasady ruchu lotniczego i dlaczgo chartery
                latają w takich niewygodnych godzinach. Jeśli nie jest to dla ciebie
                argumentem, to faktycznie wyjeżdzaj sam, ale nie obwiniaj wszystkich dookoła.

Faktycznie czasem uda się kupić tani bilet, na lotnisku, fartem. Jeszcze
                częściej się nie uda. Nie uda się na pewno dla większej grupy :(

Ja wolę na wakacjach spokój, więc nie bede czatowała do ostatniej chwili na
                bilet do Indii, który tarfię lub nie. Bo jeśli nie to srogo się zawiodę,
                przepłacę lub starcę częśc wakcji. Kazdy wybiera co lubi.
                • Gość: kotolotek Re: Triada to szanuje klienta IP: *.noname.net.icm.edu.pl 28.05.07, 11:21
                  a moje biuro podrozy (NIE Triada)zrobilo cos dokladnie odwrotnego - zmienilo
                  godzine odlotu na wczesniejsza. mielismy wylatywac o 11 wieczorem, ale
                  zadzwonili, przeprosili i powiedzieli, ze godzina zmienila sie na 6 rano. tak
                  wiec zyskalismy caly dzien! nie pisze tego dlatego, ze sie z Piotrem nie
                  zgadzam, wrecz przeciwnie. tylko tak sobie czytam rozne posty i widze, ze
                  odzywaja sie glownie ci, ktorzy sa niezadowoleni. tak wiec dla rownowagi - glos
                  klienta zadowolonego:)
                  a, i moze jeszcze warto zwracac uwage na to, czy wykupujemy lot czarterem, czy
                  liniami regularnymi PRZED podpisaniem umowy, w koncu te nizsze, atrakcyjniejsze
                  ceny z czegos wynikaja. a u nas taka jakas panuje mentalnosc, ze kazdy chcialby
                  miec top all inclusive za pol ceny albo jeszcze taniej.
                  • Gość: Lena Re: Triada to szanuje klienta IP: *.jachpol.net 29.05.07, 12:40
                    Napisz dokładnie z którego biura i jaki to lot. A jak było z powrtoem?
    • Gość: gość Re: Triada to szanuje klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:02
      Witam
      Niedawno pojawił sie podobny temat związany z biurem Rainbow Tours.
      Może na forum znajdzie sie jakiś prawnik, który poszpera troche w ustawach itp.
      Może znajdzie sie jakaś informacja co tak naprawdę mozna traktowac jako dobę
      hotelową. Biura chronią sie zapisem że doba jest do 10 i niby wszystko ok. Ale
      kiedy przyjazd jest o 6 rano to z noclegu raczej nici.
      Może ktoś określił ile właściwie powinien trwac nocleg, żeby zaliczać go do
      zaliczonych, zapłaconych noclegów. Gdyby udokumentowac, że tak planowany nocleg
      nie jest noclegiem to znaczy że biuro nie wypełniło umowy i jest podstawa do
      odszkodowania.
      No bo teraz to wygłąda tak: załózmy że jest oferta na tydzien w Egipcie (np.22-
      28.06). W triadzie możemy przeczytac ilość dni 8. Czyli odejmując dwa dni (na
      przejazdy) myślimy o 6 pełnych dniach pluskania sie w morzu. Ale nie: wylot 22
      o godz. 23:00 i przyjazd do hotelu 23.06 o 5 lub 6 powoduje że odsypiamy część
      dnia, ew. jesteśmy troche przymuleni - a więc ten dzien nie jest pełnym dniem
      pluskania w morzu. Nie martwimy się jednak bo przecież wylot mamy nie 29.06 ale
      30.06 ok godz. 2 w nocy. Tylko że pokój musimy zwolnić do 10 lub 12. a reszta
      dnia to albo dopłata albo wspólny pokój "kąpielowy". I po całym meczącym
      dniu "na walizakch" jedziemy na lotnisko, w nocy wylatujemy i jesteśmy po tych
      wakacjach wypoczęci jak cholera. A ile dni (całych) się pluskaliśmy? 5 dni
      (24,25,26,27,28 czerwca).

Pozdrawiam
    • Gość: tamara Re: Triada to szanuje klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.07, 16:37
      Czemu tylko nie wspomniałeś o godzinach powrotu, jestem pewna że wracasz
      wieczorem, a więc dni pobytu na miejscu Ci się zgadzają !! Kolejna rzecz:
      cyt: "Wykupując ten wyjazd byłem przekonany, że dojedziemy na miejsce do
      > hotelu najpóźniej w godzinach wieczornych, a nie następnego ranka, w ten
      > sposób najprawdopodobniej pierwszy dzień to tam prześpimy" ...Ty nie jesteś
      akurat od myślenia i bycia przekonanym, trzebabyło zapytać Pani w biurze a nie
      domyślać się...kolejna rzecz, przecież nie musisz spać, prysznic i na plaże,
      żeby nawet minutka z pobytu nie uciekła... TYPOWE DROBNOMIESZCZAŃSTWO !!!
      • Gość: gosiejek Re: Triada to szanuje klienta IP: *.chello.pl 28.05.07, 18:20
        no niby masz rację... "klient nie zapytał", "klient się nie upewnił", w sumie to
        biuro może umyć ręce... Ale tak obsłużony klient już do tego biura nie wróci i
        wszystkim znajomym też będzie je odradzał! Sytuacja byłaby zupełnie inna, gdyby
        agenci turystyczni informowali o takich "niuansach"!

PS zachowajmy kulturę dyskusji:)
        • Gość: Piotr Re: Triada to szanuje klienta IP: 62.69.212.* 28.05.07, 19:56
          Witam.
          W styczniu gdy podpisywałem umowę , pytałem czy są znane godziny wylotów. Nie
          mieli jeszcze takich informacji. Tylko zastrzegli sobie że najpóźniej na dwa dni
          przed zaplanowanym wyjazdem muszę upewnić się u nich co do godziny wylotu.
          Dopiero na początku maja przypadkiem znalazłem na ich stronie internetowej cały
          rozkład lotów. Natychmiast pojechałem do biura i chciałem zmienić miejsce wylotu
          na Katowice, tam wylot miał być przed południem, ale oczywiście nie było już
          miejsc. Kilka dni później rozkład lotów z ich strony internetowej znikł. Pewnie
          nie byłem jedyny, który interweniował w tej sprawie i wyszli z założenia, że jak
          poinformują w ostatniej chwili to już klienci nie będą mieli czasu na dyskusje z
          nimi, a na wszelkie zmiany będzie już za późno. Pozdrawiam
          • cleo_69 Re: Triada to szanuje klienta 29.05.07, 18:56
            Tak,czytam i czytam,i jednego jestem pewna,rozpuściło się to polskie
            społeczeństwo okropnie!!!Panie Piotrze,mam nadzieję ,że pan to
            przeczyta...chyba zapomniał pan jak to jest wypoczywać w Polsce,nad polskim
            morzem i dlatego takie bzdury pan wypisuje!Jak się nie podoba to proszę za raz
            tyle jak teraz pan zapłacił wykupić wczasy nad polskim morzem,może wtedy trochę
            pan ochłonie,co?Za pół darmo chciałby pan otrzymać to za co inni płacą w extra
            klasie!Trochę zdrowego rozsądku,co?Nad polskim morzem chcecie,bo jak dobrze
            zrozumiałam mieszka pan gdzieś nad morzem,kiedy tylko dorwiecie polskiego
            turystę obedrzeć go ze skóry, z chamskim traktowaniem po przybyciu rządacie
            wygórowanych kwot za cytuję:pokój z łazienką,wmawiając "biednemu" polskiemu
            turyście jakie to udogodnienie otrzyma za minimum 60 zł!!!Rachunek prosty!!!
            Trochę pokory!!!No i chamskie odzywki tu nie są potrzebne,bo to tylko o panu i
            panu podobnym świadczy!!! Pozdrawiam i życzę udanych wczasów,które naprawdę
            mogą być udane,ale pod warunkiem,że zmieni pan podejście i nie popsuje wczasów
            swojej rodzinie!!!
      • Gość: Piotr Re: Triada to szanuje klienta IP: 62.69.212.* 28.05.07, 19:43
        Akurat należę do tych co również czytają. Przeczytaj kilka innych wpisów, a tam
        znajdziesz więcej informacji. A skoro mamy tam wykupione również posiłki i
        pierwszy dzień, po przylocie zaczyna się od obiadokolacji, to chyba jest to
        oczywiste że będziemy na miejscu o przyzwoitej porze i w pierwszym dniu
        wykupionych wczasów. A najlepiej to byłoby abyś nie obrażał innych. Ciekawe czy
        w cztery oczy byłbyś tez taki wygadany.
        • Gość: gość2 Re: Triada to szanuje klienta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.07, 09:25
          Podzielę się moimi doświadczeniami:
          1. Byłem z Triadą w 2004 roku w Turcji na tygodniowym objeździe. Z wylotem
          mieliśmy b. dobrze. Rano wylot (liniami SunExpres; chyba) a więc normalnie
          obiadokolacja i nocleg. Powrót byl troche bardziej skomplikowany. W naszej
          grupie w autokarze były osoby z Krakowa i Katowic (wiekszość) i cztery osoby ze
          Szczecina (w tym ja z żoną). według pierwotnych planów samolot do Szczecina
          miał wylatywac z Turcji rano, do Katowic dwie godziny później (ok 9- 10). Dwa
          dni przed koncem objazdu pilotka dowiedziała sie, że samolot do Szczecina leci
          o 19 wieczorem. Nastawialiśmy sie juz na jakies koczowanie 10 godzinne na
          lotnisku. A co zrobiło biuro (albo pilotka): załatwili nam (czterem osobom)
          pokój w hotelu. więc jak odwieźliśmy reszte grupy na lotnisko i odebraliśmy
          nowych to zawieziono nas do hotelu w centrum miasta. A wieczorkiem podjechał po
          nas busem jakis przedstawiciel miejscowego operatora i zawiózł na lotnisko.
          Dodam że pokój był za darmo.
          2. W 2006 z Rainbowem w Maroku, też na objeździe. Pierwszego dnia miała być
          obiadokolacja ale "zmieniły" sie godziny wylotów na nocne i do hotelu
          dotarliśmy ok. 5. W związku z tą zmianą jeszcze przed wylotem biuro
          poinformowało nas że zamiast straconej obiadokolacji będzie obiad w dniu
          wyjazdu. Wyjazd tez w nocy. Wracajacy do Polski mieli mozliwość skorzytac albo
          z darmowego pokoju "prysznicowego", albo wykupic na pół doby pokój w hotelu
          albo spędzic ten czas ze znajomymi, którzy pozostawali jeszcze tydzien na
          pobycie.
          Piszę to zeby pokazać, że takie systuacje jak dziwne godziny lotów,
          można "załatwić" w sposób normalny i pozostawiajacy miłe wspomnienia.

Pozdr
      • Gość: Misiu do tamary IP: 212.122.214.* 28.05.07, 21:53
        Gość portalu: tamara napisał(a):

> Czemu tylko nie wspomniałeś o godzinach powrotu, jestem pewna że wracasz
        > wieczorem, a więc dni pobytu na miejscu Ci się zgadzają !!

... ślęcząc na walizkach od 10 bądź 12 - życzę powodzenia oczekując z dziećmi
        przy recepcji w hotelu na lot przez 12 godzin (bo przecież niekoniecznie będę
        miał możliwość wykupić pół doby w jakimś pokoju w pełni sezonu).

"Wykupując ten wyjazd byłem przekonany, że dojedziemy na miejsce do
        > > hotelu najpóźniej w godzinach wieczornych, a nie następnego ranka, w ten
        > > sposób najprawdopodobniej pierwszy dzień to tam prześpimy" ...Ty nie jest
        > eś
        > akurat od myślenia i bycia przekonanym, trzebabyło zapytać Pani w biurze a nie
        >
        > domyślać się.

Rozumiem, że rzetelne przedstawienie możliwych godzin wylotu z Polski przerasta
        intelektualnie "dziunie" z biura. Dodatkowo, trzeba być na tyle domyślnym, że
        dany touroperator ma beznadziejną umowę z przewoźnikiem - tylko co mnie to
        obchodzi! A opóźnienia 6-godzinne to standard i czego jęczę!
        Większość imprez (co zresztą jest napisane czarne na białym) rozpoczyna się od
        obiadokolacji. Nie wiem jaka jest Twoja opinia w tj kwestii, ale dla mnie
        obiadokolacja to posiłek w godzinach wieczornych (do 22.00), a nie nocnych czy
        rannych. Sową nie jestem i w nocy wolałbym spać, a nie zwiedzać lotnisko.
        Impreza zaś kończy się śniadaniem i powinien być wylot w tym samym dniu, a nie
        17 godzin po wymeldowaniu, za to "dobrodziejstwo" w postaci wylotu następnego
        dnia - to ja serdecznie dziękuję (vide wyloty Traveltime'u z Krety do W-wy -
        moja siostra - niestety - będzie musiała to przeżyć). Zbędna łaska.

>kolejna rzecz, przecież nie musisz spać, prysznic i na plaże,
        > żeby nawet minutka z pobytu nie uciekła... TYPOWE DROBNOMIESZCZAŃSTWO !!!

Możesz to przetłumaczyć ze 'swojego' języka na polski?
        Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam,

Misiu

• Gość: tamara Re: do tamary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 11:04
          skoro dla Ciebie to ni polski język znaczy że jestes debilem, inaczej się tego
          określić nie da, przepraszam !! i nie obrażaj normalnych i zazwyczaj miłych
          ludzi określeniem "dziunie" !!!
          • Gość: Misiu Re: do tamary IP: 212.122.214.* 29.05.07, 20:24
            Gość portalu: tamara napisał(a):

> skoro dla Ciebie to ni polski język znaczy że jestes debilem

No, tak. Czegóż mógłbym się spodziewać - pełen Wersal...
            Sprzedawaj dalej...

EOT

Misiu
    • nutka_re Re: Triada to szanuje klienta 29.05.07, 09:18
      Z rozmów ze znajomymi wynika,ze takie "manewry" są jakoś zaskakująco często
      stosowane przez polskie biura podróży. Biuo "ofreuje" do wyboru wylot z Polski
      przed południem lub wieczorem i w drugą stronę czyli wylot do Polski tak samo
      tzn. jeśli z Polski wylatujesz przed południem to z np. Egiptu czy Tunezji tak
      samo przed południem a jak po południu to w powrót tak samo - wydwałoby się
      logiczne i sprawiedliwe. Knif tkwi w tym, że godzin wylotu czesto nie podają od
      razu (czasem proszą wo wybór preferowanej czasem jednak oferują tą
      przedpołuniową) wycieczka zapłacona i wczasowicz choć wybrał sobie opcję nie
      wie,że zadzwonią do niego dzień lub dwa przed wylotem by mu powiedzieć,ze wylot
      ma jednak o 22:30, powrót tak samo w nocy ale hotel musi opuścić o 12 w
      południe - tylko tego mu nie mówia jesscze, to będzie "niespodzianka" na
      miejscu. Nikt kto ma odrobinę doświadczenie nie zdecydowałby się na taką
      wersję szczególnie z dziećmi. Stąd działanie biur można bez ogródek nazwać
      podstępnym i chamskim. Jeśli zmienili komuś godziny i człowiek musi w hotelu
      zostać do późnych godzin wieczornych albo i nocnych to biuro powinno ponieść
      tego koszty a nie turysta.

• camel_3d bzdura 29.05.07, 13:17
      za te noc hotel biuro nie musi placic. Ale ty tak, po prostu cie wyrolowali
      wiec placisz o XX € wiecej..

A masz 5 sniadanie?

• camel_3d na prszszlosc polecam TUI 29.05.07, 13:18
      bardzo rzadno jezdze na zorganizowane wycieczki. ale jezeli juz to korzystam z
      TUI. jak do tej pory nigdy nie mialem proboemow.
    • Gość: marzena Re: Triada to szanuje klienta IP: 80.54.62.* 03.07.07, 12:24
      witam

byłam z triadą 3 raz i dopeiro teraz przekonałam sie co znaczy dbałość o
      klienta. Składałam reklamację oczywiście została odrzucona i wskazane zostało,
      że to nie prawda co napisałam.
      Triada = niska cena = jesxcze niższa jakość

• Gość: beata Re: Triada to szanuje klienta IP: 80.54.62.* 05.07.07, 14:04
        dbają o swój interes

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka