Gość: maciej Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.client.attbi.com 18.07.03, 18:11 Pochwalilas sie i to nam wystarczy do wiadomosci Odpowiedz Link Zgłoś
gamesza1 Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 18.07.03, 20:36 Gość portalu: maciej napisał(a): > Pochwalilas sie i to nam wystarczy do wiadomosci Twoja zniewalająca inteligencja nie pozwoliła ci ani przez sekunde pomyśleć, że niekórzy bywalcy tego forum chętnie dowiedza sie jakiś szczegółów na temat Montenegro, zważywszy, że jest to miejsce znacznie mniej uczęszczane, a pytań o nia jest sporo. Gratuluję lotności umysłu i proponuję wspiąć się na drzewo i podokręcać liście. Odpowiedz Link Zgłoś
nenne Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 19.07.03, 11:38 Jakies klopoty z przekroczeniem granicy? Jaka trasa jechales/jechalas? Co warto zobaczyc? to tak na poczatek, a na powyzsze wypowiedzi spuscmy zaslone milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gamesza1 Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 19.07.03, 11:59 nenne napisała: > Jakies klopoty z przekroczeniem granicy? Jaka trasa jechales/jechalas? Co warto > > zobaczyc? to tak na poczatek, a na powyzsze wypowiedzi spuscmy zaslone > milczenia. Jechalam przez Slowacje, Wegry, Serbie. granice przekraczalismy spokojnie i bez problemow. W Serbii nie ma zadnych oplat, trzeba tylko sprawdzic czy zielona karta ma zakreslona Jugoslawie. Inaczej placi sie 82 Euro. Od Wegier trzeba jechac ostroznie, lapia na radary az do Czarnogory. Montenegro to kraj podzielony na 3 czesci. Przepiekne, malownicze gory z wielkimi kanionami, gdzie wskzazane jest doswiadczenie za kierownica. Od Budvy az po Hercegnovi typowo chorwacko. Europejskie klimaty z pieknymi widokami. Im blizej wschodzu tym Montenegro smakuje inaczej. Od Baru az po Albanie klimaty orientalne. Na ulicach jezyk serbski i albanski, muezin wzywajacy wiernych do modlitwy, rych jak na tureckim bazarze. Ale wszedzie witaja nas z otwartymi ramionami, przyjaznie i milo. Usmiechy i zaciekawione spojrzenia towarzysza nam wszedzie. Montenegro jest krajem o wiele ciekawszym od Chorwacji. Warto go zobaczyc, pod warunkiem, ze nie nastawiamy sie na lezenie na plazy. Jest ich sporo i sa piaszczyste. Nie ma grancy pomiedzy Czarnogora i Serbia. Stoi tylko budka, gdzie policja spisuje wjezdzajacych do Montenegro. Nawet nie wiedzielismy, ze to juz granica. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.client.attbi.com 19.07.03, 16:40 A ja sie wlasnie zastanawiam sie do ktorego z tych pieknych krajow mam sie wybrac do Montenegro, Bangladeszu, Burkina Faso, Somalia. Mam jeszcze na mysli kilka innych turystycznych atrakcji ale nie chce mi sie ich wymieniac Odpowiedz Link Zgłoś
gamesza1 Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 19.07.03, 22:00 Gość portalu: maciej napisał(a): > A ja sie wlasnie zastanawiam sie do ktorego z tych pieknych krajow mam sie > wybrac do Montenegro, Bangladeszu, Burkina Faso, Somalia. > Mam jeszcze na mysli kilka innych turystycznych atrakcji ale nie chce mi sie > ich wymieniac Nie wiem czy kpisz, ale chyba nie bardzo rozumiesz o co chodzi. Czarnogora porownywana z Bangladeszem? Turcje tez z nim porownasz? W ogole co ty tu robisz? Psujesz dobry nastroj swoja bytnoscia na tym forum. Twoje zachowanie jest pozbawione godnosci i dobrego smaku. Do murzynskiej chaty z Toba czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 11:44 Gość portalu: maciej napisał(a): > A ja sie wlasnie zastanawiam sie do ktorego z tych pieknych krajow mam sie > wybrac do Montenegro, Bangladeszu, Burkina Faso, Somalia. > Mam jeszcze na mysli kilka innych turystycznych atrakcji ale nie chce mi sie > ich wymieniac Stary, zostaw te wspaniale miejsca, nie godzi sie tam wyruszac. Jesli jechac to tylko do Libii !! Takich idiotow jak ty, winno sie tam zsylac obligatoryjnie. To tak bez wyraznych wycieczek osobistych pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Gamesza czekamy na relację. IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 19.07.03, 22:30 Gamesza nie przejmuj się kretynem chyba pomylił forum.Jaka jest waluta w Czarnogórze,ceny ,czy byłaś w Kotorze? Odpowiedz Link Zgłoś
gamesza1 Re: Gamesza czekamy na relację. 19.07.03, 22:35 Gość portalu: bingo napisał(a): > Gamesza nie przejmuj się kretynem chyba pomylił forum.Jaka jest waluta w > Czarnogórze,ceny ,czy byłaś w Kotorze? Waluta to Euro. Ceny sa porownywalne z naszymi w Polsce. Benzyna bezolowiowa kosztuje 0,84. Zjezdzilismy cale wybrzeze i troche gor. Kotor jest piekny, polozony w dolinie miedzy wysokimi gorami, oczywiscie urokliwy Stary Grad w centrum, a wysoko, wysoko twierdza, do ktorej nie pokusilismy sie isc, ze wzgledu na upal i kiepska kondycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bingo Re: Gamesza czekamy na relację. IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 19.07.03, 22:40 Jak z cenami wyżywienia?Czy infrastruktura turystyczna jest porównywalna z chorwacką(słyszałem że hotele są zaniedbane a knajpki średnio higieniczne). Odpowiedz Link Zgłoś
gamesza1 Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 19.07.03, 23:00 Czarnogora to specyficzny kraj, wedlug mnie podzielony na trzy czesci. Pierwsza to gory, ktore sa bardzo wysokie, poprzecinane kanionami i wyżłobionymi w skalach tunelami. Piekne widoki czasem mroza krew w zylach zwlaszcza, ze co rusz przy drodze stoja pomniki poswiecone ludziom, ktorzy spadli w przepasc. Jazda poprzez gory Serbii i Czarnogory wymaga doswiadczenia ze strony kierowcy.W gorach panuje bieda, skromne domki z rzadka pokazuja sie wsrod skal. Nie ma granicy. Namiastka jej jest stara budka w ktorej siedzi kilku policjantow, ktorzy spisuja kazdego turyste. To tylko formalnosc. W gorach jest okolo 15-20 stopni, podczas gdy nad morzem jest 37. Co nas uderzylo to zalepione reklamami znaki drogowe. Nie wiadomo z jaka predkoscia jechac i gdzie jechac. Pozniej przywyklismy do tego. Druga czesc Czarnogory to morze od Baru po Hercegnovi. Tam jest bardziej chorwacko, srodziemnomorsko, dla tych, ktorzy lubia wylegiwac sie na plazy, spacerowac promenada i kapac w morzu. Wieksza cywilizacja, wlasciwie przyjezdzaja tam w wiekszosci Serbowie i reszta Europy. Jest pieknie, ale dla bardziej orientalnego smaczku radze udac sie na wschod. Od Baru przez Ulcinj, po granice albanska jest wlasnie inaczej, bardziej po turecku. Niesamoiwty gwar na uliach, ruch samochodow, tam zycie toczy sie cala dobe, a rozkwita po zmierzchu. Co kilka godzin muezin daje znak z meczetu do modlitwy, w knajpkach mozna zjesc pyszna pleskavice lub cevapi. Na ulicy jezyk albanski przeplata sie z tureckim lub serbskim. Albanki chodza w szarawarach i bialych chustach na glowach. samochody przejezadzaja nieprzerwanym potokiem majac na caly regulator muzyke arabska. To inny swiat, typowy dla krajow arabskich. Ma swoj smak i wart jest zobaczenia. My mieszkalismy tam przez ponad tydzien. Ludzie sa bardzo mili i otwarci, bardzo pomocni we wszystkim. Nie spotkalismy sie z zadna niechecia, raczej z sympatia i ciekawoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
gamesza1 Re: Gamesza czekamy na relację. 19.07.03, 23:04 Gość portalu: bingo napisał(a): > Jak z cenami wyżywienia?Czy infrastruktura turystyczna jest porównywalna z > chorwacką(słyszałem że hotele są zaniedbane a knajpki średnio higieniczne). Obiad jedlismy w knajpakch o srednim standardzie. Srednio placilismy okolo 5-7 Euro z napojami dla 2 osob. Moj maz jest lekarzem i zwraca uwage na higiene. Nie mamy nic do zarzucenia. uwazam, ze na wiele spraw trzeba przymykac oko. Nic nam nie bylo bez zadnych sensacji zoladkowo-jelitowych. Co do hoteli, nie spalismy w nich, tylko w kwaterze prywatnej, to byla sypialnia, aneks kuchenny i lazienka. Czysto, schludnie, bez jakis luksusow, ale my akurat nie jestesmy wymagajacy. Liczy sie czystosc i przygoda. Placilismy 10 Euro za osobe i mielismy wode non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomaszek pytania SiCz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 13:32 Proszę napisz jeszcze jaką trasą jechaliście z przez Serbię, czy jechaliście przez Kosowo? Jak wygląda sprawa kart płatniczych na stacjach benzynowych? Czy może coś wiesz o połączeniach promowych pomiędzy Grecją a Czarnogórą? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: pytania SiCz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 15:54 Gość portalu: Tomaszek napisał(a): > Proszę napisz jeszcze jaką trasą jechaliście z przez Serbię, czy jechaliście przez Kosowo? Nie, jechalismy do Belgradu i pozniej na Novi Sad, stamtad juz w dol do Montenegro. Trasa przez Slowacje, Wegry i Serbie. > Jak wygląda sprawa kart płatniczych na stacjach benzynowych? Przez wyzej wspomniane kraje placilismy karta bez problemu, natomiast w CG gotowka. > Czy może coś wiesz o połączeniach promowych pomiędzy Grecją a Czarnogórą? Nie ma takich, zostaly zniesione. polaczenia sa tylko pomiedzy Bar - Bari, Bar- Ancona we Wloszech. > Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: pytania SiCz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.03, 16:09 warto dodac, ze nalezy kupowac paliwo w wiekszych stacjach typu Shell lub OMV...na pewno zaplacimy wtedy karta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Spotkałaś Roberta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.03, 15:27 nowamloda napisała: > Bo on też był w Czarnogórze... Jasne, kazal cię pozdrowić i przekazać, że juz nie wróci. pa Odpowiedz Link Zgłoś
nowamloda Re: Spotkałaś Roberta? 24.07.03, 11:00 To chyba jakis inny, bo ten to wlasnie wrocil! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: pytanka IP: 213.77.33.* 24.07.03, 09:05 A w jakim mieście mieliście nocleg. czy warto jechać na samo południe przy granicy ? Czy znajdę kwaterę jadąc w ciemno ? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 09:10 Gość portalu: mac1 napisał(a): > A w jakim mieście mieliście nocleg. czy warto jechać na samo południe przy granicy ? Mieszkalismy w Ulcinju niedaleko granicy albanskiej. Panuja tam fajne klimaty muzulmanskie, jesli takie lubisz polecam goraco. Czy znajdę kwaterę jadąc w ciemno ? Znajdziesz bez problemu, wszedzie jest pelno domow z ofertami noclegow, a ponadto stoja przy drogach z tabliczkami "sobe". Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: pytanka IP: 213.77.33.* 24.07.03, 09:13 Dzięki za odpowiedź prosze o jeszcze :) A jaka plaża jest w Ulcinj i czy jest tłok ? Chcę jechać z HR na kilka dni do CG. Czy pobierają jakieś opłaty ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: pytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.03, 12:58 Gość portalu: mac1 napisał(a): > Dzięki za odpowiedź prosze o jeszcze :) > A jaka plaża jest w Ulcinj i czy jest tłok ? W samym Ulcinju jest Mala Plaża gdzie jest tłok, ale dalej jest Duża Plaża ktora ciagnie sie na przestrzeni 13 km, tam jest spokojniej. > Chcę jechać z HR na kilka dni do CG. Czy pobierają jakieś opłaty ? Nie, nie ma zadnych oplat. Normalnie przekraczasz granice. Nawet wiele osob poleca te forme jako dojazd do CG, wlasnie od strony HR. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 25.07.03, 10:20 Najprawdopodobniej pojedziemy tam na początku sierpnia, decyzja jeszcze nie zapadła dlatego z uwagą przeczytałam Twój wątek i mam nadzieję, że mi pomożesz uzyskać kilka informacji: - jak wyglądają tam sprawy bezpieczeństwa turystów? - czy można się swobodnie poruszać, ubierać... (kraj częściowo muzułmański, stąd to może trochę naiwne pytanie)? - czy jest to region atrakcyjny również pod względem kulinarnym, czy możesz polecić jakieś typowe dla niego specjały? - co z dostępem do służby zdrowia, czy wykupowaliście jakieś ubezpieczenie? - pisałaś, że nie nękały was żadne zartucia pokarmowe itp. ale czy to wynikało z jakiegoś szczególnego przestrzegania przez Was zasad higieny (mycie zębów wodą mineralną itp.)? (W Turcji, Egipcie itp. prawie normą są problemy żołądkowe turystów, dlatego trzeba tam przestrzegać kilku zasad, które nie obowiązują np. w Chorwacji, czy te zasady odnioszą się również do Czarnogóry?) Z góry dziękuję za odpowiedź, liczę, że nie braknie Ci cierpliwości :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.03, 16:38 apolka napisała: > Najprawdopodobniej pojedziemy tam na początku sierpnia, decyzja jeszcze nie zapadła dlatego z uwagą przeczytałam Twój wątek i mam nadzieję, że mi pomożesz > uzyskać kilka informacji: > - jak wyglądają tam sprawy bezpieczeństwa turystów? Wszystko w porzadku, powiedzialabym, ze bardzo o nich dbaja, sa przesympatyczni i zawsze do uslug. Nie ma sie czego obawiac. Oczywiscie bez przesady. Nalezy zachowac normalna ostroznosc jak i u nas. > - czy można się swobodnie poruszać, ubierać... (kraj częściowo muzułmański, stąd to może trochę naiwne pytanie)? tak, bez obaw, tam w sumie, na ulicy chodza rozneglizowane kobiety obok ubranych od stop do glow Albanek. czuj sie swobodnie i naturalnie. > - czy jest to region atrakcyjny również pod względem kulinarnym, czy możesz polecić jakieś typowe dla niego specjały? No coz, chyba nie..kroluje pleskavica czyli ichniejszy kotlet na ksztalt hamburgera, cevapi czyli zrolowane male kotleciki mielone i kebab. Sa owoce mozra, a ryby niestety drogie. > - co z dostępem do służby zdrowia, czy wykupowaliście jakieś ubezpieczenie? Nie, my nie wykupowalismy, ale mozna tam bez problemu isc do lekarza, wizyta kosztuje tyle co w Polsce. > - pisałaś, że nie nękały was żadne zartucia pokarmowe itp. ale czy to wynikało z jakiegoś szczególnego przestrzegania przez Was zasad higieny (mycie zębów wodą mineralną itp.)? (W Turcji, Egipcie itp. prawie normą są problemy żołądkowe turystów, dlatego trzeba tam przestrzegać kilku zasad, które nie obowiązują np. w Chorwacji, czy te zasady odnioszą się również do Czarnogóry?) Bez obaw, jedlismy w niedrogich knajpkach , pilismy napoje i nic sie nie dzialo. Mysle, ze nalezy przyjac przestrzeganie higieny takie jak w Chorwacji. > Z góry dziękuję za odpowiedź, liczę, że nie braknie Ci cierpliwości :-) > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apolka jeszcze jedno, krótkie pyt. :-) 26.07.03, 13:06 Czy możesz podać orientacyjne ceny dań z owocami morza, czy są one powszechnie dostpne (knajpki, restauracje...)?, nie ukrywam, że uwielbiammmmmmniammniam, zwłaszcza kalmary (lignije)... pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dachowiec Re: jeszcze jedno, krótkie pyt. :-) IP: *.kalinowszczyzna.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 15:19 czy jest tanio? czy warto jechać? cz jest bezpiecznie? pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dachowiec Re: jeszcze jedno, krótkie pyt. :-) IP: *.kalinowszczyzna.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 15:20 ups, to nie tu :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dachowiec Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.kalinowszczyzna.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 15:21 czy jest tanio? czy warto jechać? cz jest bezpiecznie? pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.03, 12:44 Gość portalu: dachowiec napisał(a): > czy jest tanio? ceny sa zblizone do naszych, za obiad dla 2 osob placisz ok. 5-7 Euro. Sklepy swietnie zaopatrzone, mozna kupic wszystko. > czy warto jechać? jasne, ze warto. Piekna przyroda, srodziemnomorskie klimaty polaczone z muzulmanskimi elementami. > cz jest bezpiecznie? tak, my czulismy sie bardzo bezpiecznie. > > pozd > Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 28.07.03, 07:47 Decyzja już podjęta, dlatego kolejne pyt.: czy zatrzymywaliście się gdzieś po drodze na nocleg? Jeśli możesz polecić jakieś miłe, niedrogie miejsce będę wdzięczna. pozdrawiam, a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 09:04 apolka napisała: > Decyzja już podjęta, dlatego kolejne pyt.: czy zatrzymywaliście się gdzieś po > drodze na nocleg? Jeśli możesz polecić jakieś miłe, niedrogie miejsce będę > wdzięczna. > pozdrawiam, > a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 09:06 apolka napisała: > Decyzja już podjęta, dlatego kolejne pyt.: czy zatrzymywaliście się gdzieś po > drodze na nocleg? Jeśli możesz polecić jakieś miłe, niedrogie miejsce będę > wdzięczna. > pozdrawiam, podam Ci namiary po poludniu..nocowalismy na Wegrzech i Slowacji...nie pamietam teraz tych nazw i telefonow. Pozniej napisze wsystko ze szczegolami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkon Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: 212.160.146.* 28.07.03, 11:38 Jaką miejscowośc polecasz jako bazę noclegową? Czy w rejonach Ulcinji plaże są piaszczyste czy kamieniste? Czy rzeczywiście, im bliżej granicy albańskiej, tym mniej turystów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 13:27 Gość portalu: nkon napisał(a): > Jaką miejscowośc polecasz jako bazę noclegową? Czy w rejonach Ulcinji plaże są > > piaszczyste czy kamieniste? Czy rzeczywiście, im bliżej granicy albańskiej, > tym mniej turystów Wszystko zalezy do tego, ile noclegow planujesz. My jechalismy spokojnie wiec nocowalismy 2 razy. Polecam hotel pod Koszycami na Slowacji niedaleko granicy z Wegrami. A drugi nocleg 5 km od granicy z Serbia. Pozniej podam dokladne namiary. Plaze sa rozne, przewaznie piaszczyste. Co do granicy albanskiej, tak rzeczywiscie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamM do gameszy IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.03, 12:17 a spróbuj spojrzeć obiektywnie na sprawę, bo np. w ostatnim The Economist piszą, ze Czarnogóra to trochę kaszana, ze traca turystów (glownie Niemcow i Serbow), sa nieuprzejmi i coś tam jeszcze na nie. Czy potwierdzilabys to? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: do gameszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 13:37 Gość portalu: AdamM napisał(a): > a spróbuj spojrzeć obiektywnie na sprawę, bo np. w ostatnim The Economist > piszą, ze Czarnogóra to trochę kaszana, ze traca turystów (glownie Niemcow i > Serbow), sa nieuprzejmi i coś tam jeszcze na nie. Czy potwierdzilabys to? Dokladnie to samo moge powiedziec o Chorwatach, sa tak rozpuszczeni, ze turystow czesto traktuja jak powietrze. Ale co do mieszkancow Czarnogory uwazam, ze to nieprawda i patrze na to bardzo obiektywnie. Gdziekolwiek bylismy tam witano nas z usmiechem i wielka uprzejmoscia. Mysle, ze nie tkwi to w mentalnosci ludzi, tylko w warunkach jakie oferuja. Ich turystyka dopiero rozwija sie, moze jest malo luksusowych hoteli, pieknych, wystawnych domow. Widze, ze to u nich dopiero powstaje. Ale podobnie jest w Chorwacji, tam tez ciagle sie cos buduje, ulepsza. Mysle, ze zarowno Chorwacja jak i Czarnogora moglyby popracowac nad wywozem smieci, po prostu ich nie zauwazaja. To samo dotyczy porzuconych wrakow samochodow. Najogolniej mowiac kraj jest piekny i jesli przyjezdza sie tam po slonce, plaze, zabytki, i krajobrazy to po prostu nie zwraca sie uwagi na drobne niedogodnosci. Poza tym tam nadal mozna wypoczac za nieduże pieniądze. Pozdrawiam > > A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cypisek Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 14:09 Wybieramy sie grupa 8 osob, czy ceny apartamento trzeba liczyc ok. 10euro od osoby, czy jest szansa np. znalezc caly domek za mniejsze pieniadze ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 14:31 Gość portalu: Cypisek napisał(a): > Wybieramy sie grupa 8 osob, czy ceny apartamento trzeba liczyc ok. 10euro od > osoby, czy jest szansa np. znalezc caly domek za mniejsze pieniadze ?? Ludzie, ktorzy stali przy drodze z napisami "sobe" czyli pokoje, oferowali nawet 5-6 Euro. Pozostaje kwestia ustalenia ilosci osob. Wyglada na to, ze kwater jest duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkon Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: 212.160.146.* 28.07.03, 14:40 jaką miejscowośc nadmorską warto wybrać jako miejsce pobytu w czarnogórze. Chciałbym aby teren był górzysty, z dala od tłumów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 15:03 Gość portalu: nkon napisał(a): > jaką miejscowośc nadmorską warto wybrać jako miejsce pobytu w czarnogórze. > Chciałbym aby teren był górzysty, z dala od tłumów Tam są bardzo wysokie góry niemal wszędzie. Natomiast jesli chodzi o brak turystów, proponuję wybrać się w rejon od Baru do granicy albańskiej, z przewagą klimatów muzułmańskich. My mieszkaliśmy w urokliwym Ulcinju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza namiary na noclegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 15:47 Nocleg w Slowacja: Hotel "RANC" Sebastovska 4 040 17 Kosice-Sebastovce tel/fax: +421 (55) 678-30-03 tel: +421 (55) 678-65-87 jesli ktos jest zainteresowany, to mozemy przeslac mapke gdzie jest on umiejscowiony mailem nocleg Wegry Forro tourist complex (motel, camping) H-6758 Roszke umiejscowiony na trasie E-75 tel/fax: 36-62/273-245 mail: forrocs@weste1900.net www.extra.hu/forro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkon Re: namiary na noclegi IP: 213.25.97.* 29.07.03, 09:16 Czy w bankach można wypłacać gotówkę? Z tego co czytałem nie ma nigdzie bankomatów. A wieźć z sobą walizkę banknotów, to chyba nie najlepszy pomysł? Czy byłaś w masywie Dormitoru? Jak długo jedzie się tam z wybrzeża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: namiary na noclegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 09:28 Gość portalu: nkon napisał(a): > Czy w bankach można wypłacać gotówkę? Z tego co czytałem nie ma nigdzie > bankomatów. A wieźć z sobą walizkę banknotów, to chyba nie najlepszy pomysł? > Czy byłaś w masywie Dormitoru? Jak długo jedzie się tam z wybrzeża? Niestety tylko przejazdem, choc mielismy wielka ochote tam jechac na zwiedzanie. Jedzie sie jakies 2,3 godziny w kierunku na Podgorice, zalezy od tego, jaki ruch panuje na drodze, czy jezdza ciezarowki itd. Droga jest bardzo kreta, gorzysta. Ale przyznam, ze jest pieknie. Polecam link www.geocities.com/podgoricapg/GalleryB.html Bankomaty sa wszedzie. Obok nich oddzialy bankow. Ale warto miec ze soba troche gotowki. Niepotrzebna walizka, na pewno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alojz Re: namiary na noclegi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 21:21 Pani Gameszo, Mrauuuuuuuuuuuuuuuu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: namiary na noclegi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:14 Gość portalu: Alojz napisał(a): > Pani Gameszo, Mrauuuuuuuuuuuuuuuu ... Hmmm...bardzo interesujace to mruczenie..Moze nadawca tej kociej mowy o czarujacym imieniu ALOJZ moglby sprecyzowac o co blizej mu chodzi ??? ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 30.07.03, 12:44 Czy możesz napisać parę słów o miejscowościach Budva i Kotor? Niestety, prawdopodobnie nie uda nam się wybrać do Ulicij z przyjaciółmi, szukam więc w biurach. Znalazłam oferty do w/w miejscowości i zastanawiam się czy warto, czy szukać dalej. Będę wdzięczna za radę. pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:46 apolka napisała: > Czy możesz napisać parę słów o miejscowościach Budva i Kotor? Niestety, > prawdopodobnie nie uda nam się wybrać do Ulicij z przyjaciółmi, szukam więc w > biurach. Znalazłam oferty do w/w miejscowości i zastanawiam się czy warto, czy > szukać dalej. > Będę wdzięczna za radę. > pozdrawiam, A. Polecam, to piekne miejscowosci, typowo srodziemnomorskie. Warto tam zamieszkac. W sumie jest bardzo chorwacko. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? 30.07.03, 12:57 Ale gdybyś miała porównać do Ulicij? szczególnie chodzi mi o klimat miejsca (duszę), jakość plaż, wody (zatoka), gastronomię, "oblężenie" turystami? Jakieś plusy i minusy każdego z tych miejsc? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamesza Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 13:09 apolka napisała: > Ale gdybyś miała porównać do Ulicij? szczególnie chodzi mi o klimat miejsca > (duszę), jakość plaż, wody (zatoka), gastronomię, "oblężenie" turystami? Jakieś > > plusy i minusy każdego z tych miejsc? > A. Ulcinj jest bardziej muzulmanski z typowym dla tego klimatem, nieustanny ruch na ulicach, trabienie, pokrzykiwania, ale to wszystko w milej, sympatycznej atmosferze . Jest tam Mala plaza, na ktorej wielki tlum ludzi, ale dalej o jakies 2-3 km jest Wielka Plaza, z piaskiem i mozna tam znalezc miejsce dla siebie. Plaza ma dlugosc ok. 13 km. W Ulcinju jest malo turystow za to duzo Czarnogorcow i muzulmanow. W Budvie tez jest plaza z piaskiem, ale mniejsza i przyznam, ze bylo tam sporo ludzi.Budva to typowo chorwacka miejscowosc.Pelna turystow. Nie wiem jak jest w Kotorze, chodziliśmy głównie po Starym Gradzie. Choc jest też pieknie. Gastronomia jest w porzadku, smakowalo nam wszystko, co serwowali. Woda w zatokach piekna, przezroczysta, widoki niepowtarzalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkon Re: Wróciłam właśnie z Czarnogóry, pytania? IP: 213.25.97.* 19.08.03, 11:52 Wróciłem z Czarnogóry. Rzeczywiście kraj pełen uroków. Krajobrazy zapierają dech w piersiach. Natomiast co do wygód i czystości to pozostawia ten kraj wiele do życzenia w szczegółności południe. Udało mi się zwiedzić całe wybrzeże oraz rejon gór (kanion Morawca i trochę Tary). Osobiście Ulcnji nie wywarło na mnie pozytywnego wrażenia, ale byłem w mieście bardzo krótko, tak więc dzielę się tylko pierwszym wrażeniem. Plaża wieczorem w Ulcnji to istne wysypisko śmieci. No ale brud, gwar jest pewnym "urokiem" mułzumańskiej oazy. Osobom, które szukają miejsca na wypoczynek, połączny z kąpielami, polecałbym Petrowac. Niewiele turystów w porównaniu z innymi miejscowościami, urokliwe plaże. Dobra baza wypadowa na zwiedzanie tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek plaze IP: *.idea.pl 21.09.03, 21:08 W sumie już jestem zdecydowany (jesteśmy zdecydowani) tam pojechać - chodzi tutaj oczywiście o Czarnogórę. Zwiedzanie chcialibyśmy połaczyć z plażowaniem. I tutaj pojawia sie pytanie - czy w Czarnogórze są plaże naturystyczne? Czy wszystkie/wybrane plaze są "CO" (tzn. clothing optional)? Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: plaze IP: *.u.mcnet.pl 25.09.03, 11:34 słynna plaza naturystów w Ulciniju za "wielka plaża" tzw. "ada bojana".. a. Odpowiedz Link Zgłoś