bronia-tatry 14.04.08, 09:03 Czesc. Znacie moze jakies parkingi w Sorrento, Palermo, Agrigente, Syrakuzach i Florencji? Moze ktos coc polecić?I jakie sa mniej/wicej ceny na płd Włoch? Z góry dzieki i pozdrówki :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzata.duraj Re: Parkingi we Florencji 15.04.08, 12:48 Hej, no we Florencji musisz płacić check-point, więc i tak w pierwszej kolejności tam wjeżdżasz. Tam Ci dadzą mapkę, gdzie możesz parkować (ale parkowanie to chyba tylko przy checkpointach), a gdzie autokar może tylko wysadzić / zapakować grupę. Jak się ma dużo czasu na Florencję, to można zaparkować na checkpoincie Firenze sud i stamtąd iść piechotą, albo mogą Cię podwieźć na Lungarno Giraldi (wsiadanie/wysiadanie). Wsiadać/wysiadać można też koło dworca. No i autokar na chwile może też wjechać na taras widokowy Michała Anioła, jeśli chcecie z góry spojrzeć na miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.duraj Re: Parkingi na Sycylii 15.04.08, 13:03 Dane "sycylijskie" mam z jesieni 2006, więc mogło się coś zmienić. W Palermo ja wjeżdżałam główną ulicą jak od Monreale w stronę katedry i tuż przed katedrą w lewo - na via Matteo Bonello stały autokary, więc my też. W Syrakuzach natomiast, żeby zwiedzić Wyspę jedzie się na parking na via Bengasi - znaki prowadzą na parking na autokarów i stamtąd na piechotę masz blisko. Jak zwiedzasz Sanktuarium Płaczącej Madonny, to też parkuje się niedaleko - z via Santuario wjeżdża się na parking i stamtąd już furtką wchodzisz na teren sanktuarium. Jak pierwszy raz robiłam Sycylię (i miałam do tego zielonego kierowcę), to w pierwszym mieście, gdzie parkowaliśmy zaczepiłam kierowcę autokaru włoskiego (na lokalnej rejestracji) pytając o parkingi we wszystkich miastach, które miałam na dalszej trasie - skarbnica wiedzy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bronia-tatry Re: Parkingi na Sycylii 15.04.08, 23:30 Małgosiu, dzieki. Jakos dam rade :-) Pozdrawiam i zycze dobrej majówki :-) Odpowiedz Link Zgłoś