Gość: Zajac1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 21:55 Wybieram się w styczniu na tę imprezę i będę wdzięczna za wszelkie informacje od ludzi, którzy byli w Indiach z Itaką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: opolczyk Re: Smak Indii z Itaką IP: *.152.156.12.dsl.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 23:49 ja jade 27 grudnia. tez bylbym wdzieczny. BTW; zimowa wersja tej wycieczki ma sporo inny przebieg niz letnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaB Re: Smak Indii z Itaką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 21:41 Ja też się wybieram na tą imprezę, ale widzę, że przed nami to chyba nikt nie był, a szkoda bo miło by było wymienić doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Smak Indii z Itaką IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.07.09, 14:00 Mnie również żona mocno namawia na tą wycieczkę (27 stycznia 2010) - ale nic w sieci nie mogę o niej znaleźć :( Obawiam się trochę, że może być męcząca. Wydzwaniałem do Itaki z pytaniami o jakiś relaks w podróży (np. czy zobaczymy w hotelu basen) - ale nie dają na to większych szans. Hotele raczej "miejskie" - ale chyba i tak się skusimy :) pozdrawiam wszystkich ewentualnych towarzyszy podróży, Marcin ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.chomiczowka.waw.pl 08.07.09, 19:10 Byłam na tej wycieczce w marcu,chętnie odpowiem na konkretne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajac1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.09, 21:06 Czy podróże pociągiem są bardzo uciążliwe, czy bagaże jadą z nami czy są nadawane osobno, czy toalety w pociągach są do przeżycia? jakie są hotele (czy to prawda, że jeden z hoteli to pałac?), jak wygląda safari w Parku Narodowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Smak Indii z Itaką IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.07.09, 08:48 Fantastycznie, że mamy źródło informacji :) do pytań Kolegi dołożę jeszcze pytania o wyżywienie - w ofercie są w zasadzie tylko śniadania; czy nie ma problemu ze znalezieniem na "prowincji" typowych dań europejskich, z jakimi wydatkami na wyżywienie należy się liczyć ? opowiedz może też ogólnie o swoich wrażeniach - dlaczego warto ? ;) dziękuję i pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.chomiczowka.waw.pl 10.07.09, 18:57 Przejazd pociągiem to swego rodzaju folklor.Sądze,że dla Hindusów jesteśmy większą atrakcją niż oni dla nas.Dwa razy jest jazda nocnym pociągiem ,takimi naszymi kuszetkami.Nie jest to luksus,ale jest jak najbardziej ok.Należy zabrać ze sobą do pociągu ciepły sweter,bądż polar,bo jest klimatyzacja,której nie można regulować.Ponadto można zamówić kolację za ok.1 dolara i jest smaczna,choć nie jest to może nic nadzwyczajnego.Jest także przejazd z Jhansi do Agry pociągiem przypominającym trochę nasze Intercity,miejsca siedzące ,podają również lunch w cenie biletu i butelkę wody mineralnej. Co do bagaży to spokojnie,to biedny kraj,ale nie złodziejski!Nic nikomu nie zginie.Wielokrotnie Twój bagaż zniknie Ci z zasięgu wzroku.Po przyjeżdzie na dworzec w Delhi bagaże zostaną przekazane bagażowym i swój bagaż dostaniesz dopiero na peronie przed wejściem do pociągu.W drodze powrotnej z Jodpuru do Delhi nasze bagaże pojechały autokarem,a my z bagażem podręcznym udaliśmy się w podróz pociągiem.Natomiast jeżeli chodzi o przejazd pociagiem do Agry,to bagaże jadą w specjalnym przedziale bagażowym i widzisz je dopiero przy pakowaniu do autokaru w Agrze. Hotele b.dobre,powiedziałabym takie 4-5 gwiazdek,może poza tym w Delhi,ma taki specyficzny zapach,proponuęe wszystko szczelnie zamknąć,aby zawartość walizki nie przeszła tym zapachem.W większości hoteli czajnik,kawa,herbata,cukier dla gości w ramach noclegu+butelka wody mineralnej.Istotnie jest hotel ,który jest dawnym pałacem,to w Jaipurze,choć ten w Jodpurze też przypomina pałac,podobnie ten w Puszkarze.Najbardziej luksusowy hotel jest w Agrze. Safari jest ciekawe,choć 3 wyjazdy to zbyt dużo.Po przyjeżdzie do hotelu jest wypoczynek po nocnym przejeżdzie pociągiem,serwowany jest obiad,a po nim pierwszy wyjazd na safarii ok.4-5godz.Po nim powrót do hotelu teetime,wypoczynek,a potem kolacja.Drugiego dnia wyjazd na safari b.wcześnie rano,uwaga zimno,ciepło się ubrać.Jazda jeepami po parku ok.4-5 godz. powrót do hotelu,odpoczynek, obiad,a potem drugi wyjazd w tym dniu na safarii,powrót,teetime,kolacja,wieczorek folklorystyczny w hotelu w cenie wycieczki.W czasie pobytu w PN można zafundować sobie przejażdzkę na słoniu 15 minut ok. 300 rupii. Jazda jeepami po 3-4 osoby.Z jeepa nie można wysiadać!Chyba że w wydzielonych miejscach. Co do wyżywienia ,to poza pobytem w PN Bandhavgarh są tylko śniadania.Kolacje są załatwiane przez pilotkę w restauracjach hotelowych i jest to koszt rzędu 8-10 USD.W czasie dnia pilotka organizuje również czas na lunch w podobnej cenie. Programowo wycieczka bardzo ciekawa.Nie ma też zbyt dużego tempa. Na wycieczce było nas 14 osób.Lecieliśmy przez Moskwę,komfort podróży! Jeżeli chodzi o dodatkowe atrakcje,to jest pokaz tańców hinduskich za 9 USD w Khajuraho i warto się wybrać,ładne godzinne show. W programie jest jeszcze dodatkowo NAGDA,ale to w cenie imprezy. Pani pilot pod względem wiedzy bez zarzutu,natomiast jeżeli chodzi o kontakty z uczestnikami wycieczki pozostawia b.wiele do życzenia! Indie to cudowny kraj,pełen kolorów! Nie polecam kupować niczego tam gdzie wozi pani pilot,jest strasznie drogo! Poza tym jest bezpiecznie.Można wieczorami wychodzić z hotelu.Ludzie są mili ,życzliwi,uśmiechnięci. Na artykuły spożywcze obowiązują państwowe ceny. Ogólnie jest tanio.Pamiątki najlepiej kupować od handlarzy. Uwaga na opłatę wylotową z Delhi,wynosi 26 USD i biuro może o niej nie poinformować.Ponadto trzeba mieć 80 USD na wstępy i 60 USD na napiwki. Warto zabrać drobne upominki,ewentualnie środki czystości dla dzieci. Jeżeli mielibyście jeszcze jakieś pytania,chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Smak Indii z Itaką IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.07.09, 10:03 Wielkie dzięki za odpowiedź i informacje ! :) Jeśli można, mam jeszcze jedno konkretne pytanie - dla mnie 75% motywacji do wyjazdu na tą wycieczkę to chęć zobaczenia tygrysa w środowisku naturalnym - czy podczas safari (ewentualnie gdzie indziej) spotyka się takowe ? pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.chomiczowka.waw.pl 11.07.09, 11:25 Tak na safari mieliśmy okazję zobaczyć tygrysa.Przewodnikom parku bardzo zależy na tym,aby turyści zobaczyli tygrysa,więc wożą tak długo po parku ,aż tygrys się ukaże.Można też zafundować sobie przejażdkę na słoniu po parku,która polega na tym,że słoń podchodzi w miarę blisko do tygrysa.Przejażdzka trwa ok.15 minut i kosztuje ok.300 rupii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drag_merlin Turystko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.12.09, 10:36 Napisz proszę ile trwa podróż z Warszawy do Delhi i czy w Moskwie jest przesiadka, czy tylko lądowanie techniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satś Re: Smak Indii z Itaką IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.09, 20:58 polecam bezposrednie indyjskie biuro podrózy w Polsce, maja super wycieczki www.exotictravel.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajac1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.09, 22:42 Zadam pytanie typowo kobiece, czy w hotelach są suszarki do włosów, czy mam zabrać swoją? I jak wyglądają toalety w pociągu??? Czyste jak w Chinach czy brudne jak w Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka 1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.chomiczowka.waw.pl 12.07.09, 10:48 W niektórych hotelach są suszarki do włosów,a w niektórych nie ma.Dlatego, jeżeli to dla Ciebie ważne,to zabierz swoją suszarkę.Co do toalet w pociągach,to naturalnie dalekie są od ideałów i napewno blisko im czystością do tych egipskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Smak Indii z Itaką IP: 82.139.30.* 18.01.10, 23:18 super bajeczna wyprawa, polecam innym warto. Hotel Whispering palms ŚWIETNY, Obsługa przemiła wszystko na wysokim pozniomie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zajac1 Re: Smak Indii z Itaką IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.10, 23:22 Napisz coś więcej ja za 2 dni jadę i jestem "głodna" informacji!!!!! Czy też zostaliście załatwieni na szaro ostaniego dnia? (chodzi mi o wylot o 7.00 i koczowanie całą noc na lotnisku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Smak Indii z Itaką IP: 91.212.223.* 07.09.10, 09:25 Jakie wrażenia po powrocie ? Może są na forum osoby, które były w tym roku i napiszą jak jest z tym ostatnim dniem. Odpowiedz Link Zgłoś