mwiha1 24.09.09, 13:24 Jaka jets róznica pomiedyz luteina a duphatsonem przy przyjmowaniu na wydłużenie II fazy? Wiem że luteina jest naturalna a dupek syntetyczny, ale czy któraś z was zawuazyła by jedno pomogło a drugie nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aklewe77 Re: duphaston a luteina 25.09.09, 12:50 luteina prawdopodobnie odpowiada za łatwiejsze zagnieżdżanie zarodków, a duphaston za sprawy miesiączkowe np. po transferze brałam 3x1 -i powodowało wstrzymanie miesiączki- prze dwa tyg. myślałam że sie zagnieździły bo mie miałam @ , dopiero po becie "ujemnej" kazali mi je odstawić i po 24 godzinach dostałam @ Odpowiedz Link Zgłoś
neti.777 Re: duphaston a luteina 27.09.09, 16:08 ja jestem już w 34 t.c. , biorę całą ciąże i luteinę i duphaston, bo miałam wczesniej poronienie i teraz chuchalismy na naszą dzidzie. Wszystko ok. Te dwa leki jak razem są podawane to już można byc spokojna Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: duphaston a luteina 30.09.09, 15:48 Oba leki dzialaja tak samo - to dodatkowy progesteron. Sluza wydluzeniu fazy lutealnej i pomagaja zagniezdzic sie zarodkowi, a potem utrzymac ciaze. Czasem stosuje sie je do wywolania miesiaczki - tzn ich nagle odstawienie powoduje spadek progesteronu i jest miesiaczka. Luteina to naturalny progesteron, najskuteczniejsza jest dopochwowa. Jest wykrywana we krwi, ale w stezeniu mniejszym, niz jest w macicy. Nie obciaza ukladu pokarmowego, dlatego wielu lekarzy woli ja od Duphastonu. Nie kazda kobieta toleruje luteine dopochwowa, wiec przepisuje sie tez Duphaston - sztuczny progesteron, doustnie podawany, drozszy od luteiny. Tez skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś