Dodaj do ulubionych

ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy

13.01.04, 12:44
Dziewczyny, poradźcie co robić. Właśnie odebraliśmy wyniki i mąż się trochę
podłamał.Jak to leczyć. Ilość plemników jest dobra tylko niestety są mało
ruchliwe. Czy jest szansa na naturale zaciążenie, czy zostaje tylko
inseminacja ???
Poradźcie , co robić !!!
Zmartwiona.
Obserwuj wątek
    • Gość: kathrin78 Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy IP: *.dip.t-dialin.net 13.01.04, 16:48
      A jakie dokładnie są wyniki?
      • miq26 Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy 13.01.04, 20:46
        kathrin, dziękuję bardzo za zainteresowanie.
        Wyniki są kiepskie:
        ilość plemników w 1 ml - 20 mln
        plemników ruchomych - 45%
        w tym
        o szybkim ruchu post. - 5%
        o wolnym ruchu post. - 30%
        o ruchu w miejscu - 10%
        nieruchomych - 55%
        Normy : powyżej 50% plemników o ruchu postęp. lub 25% o szybkim ruchu post.

plemniki o prawidłowej budowie - 20% normy: > 30%
        plemniki o nieprawidł.budowie - 80% normy: < 70%

Nieprawidłowości w budowie:
        główki - 31%
        witki - 13%
        wstawki - 6%
        krople cytoplazmatyczne 30%

Zrobiliśmy również posiew, nie ma żadnych bakterii.

Zastanawiamy się dlaczego wyniki są takie złe. Mąż dba o siebie, dobrze się
        odżywia, uprawia sport, bieleznę też nosi odpowiednią.
        Czy przyczyną może być przebyta w wieku 24 lat ospa ( niestety wcześnie nie
        chorował na żadne choroby dziecięce )?????

Jeżeli jesteś w stanie powiedzieć Mi coś na ten temat będę bardzo wdzięczna.
        Czekam z niecierpliwością.

Dodam jeszcze, że na dzidzię czekamy już 1,5 roku. Ja mam 27 lat, a mąż 29.

Pozdrawiam.
        • Gość: nalo Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.04, 21:59
          Moj maz ma wyniki niewiele lepsze... sad(( Tez rozpoznanie asthenozoospermii.
          Jutro idziemy z tym do lekarza. Postaram sie napisac Ci popoludniu co nam
          powiedzial, pozdrawiam
          • miq26 Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy 14.01.04, 08:18
            Nalo, będę Ci wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Rozmawiałam wzoraj z mężem
            na temat wizyty u specjalisty, zdecydowaliśmy, że pujdziemy do NOVUM ( tam
            robiliśmy badania )do dr Taszyckiej, czytałam o Niej bardzo dobre opinie.
            Na szczęście mam kochanego męża, który nie robi problemów w kwestii zrobienia
            jakichkolwiek badań, dla Niego dzieci to największy skarb i bardzo chce zostać
            ojcem (zawsze marzył o bliźniętach - chyba sobie wykrakał, ICIS zwiększa
            prawdopodobieństwo ciąży mnogiej).
            Czy wiesz może jakie są koszty ICIS w Novum ???
            Czekam na jakieś informacje od Ciebie.
            Pozdrawiam.
            • Gość: nalo Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.01.04, 15:34
              Czesc, no wiec odzywam sie. Bylismy dzisiaj u lekarza, nomen omen dr
              Taszyckiej z nOvum (jestem nia zachwycona - mila, kompetentna, delikatna...ale
              nie o tym chcialam). Kazala nam sie bardzo wynikami mojego meza nie
              przejmowac, powiedziala ze powinien byc zdolny mnie zaplodnic (jego wyniki
              byly wprawdzie troche lepsze od Waszych, tzn. wiecej plemniczkow ruszajacych
              sie, ale za to tych o szybkim ruchu postepowym praktycznie brak, wiec tez nie
              wygladalo to super...). Kazala mezulkowi brac Salfasin (taki preparat
              witaminowy, zawiera duzo cynku). Powiedziala ze wyniki nasienia moga sie
              zmieniac. Na razie zajmie sie mna, a mezowi kazala powtorzyc badanie za jakies
              dwa miesiace. Powiedziala ze powod do niepokoju bedziemy mieli dopiero wtedy
              jesli wyniki sie pogorsza lub jesli nadal nie bede zachodzic w ciaze, mimo
              wyregulowania mi wszystkiego (w przyszlym cyklu startuje z Clo). Mam nadzieje
              ze jakos Ci pomoglam smile Pojdzcie najpierw do lekarza, moze nie jest az tak
              zle, moze jest szansa poprawienia wynikow... Cen ICIS w nOvum nie znam, ceny
              wizyt sa natomiast do przezycia (100 pierwsza a potem juz 70 z USG). Goraco
              pozdrawiam smile))
              • miq26 Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy 14.01.04, 16:06
                Dziękuję bardzo za info. są na prawdę pomocne. Już trochę mi lepiej.
                Jażeli będziesz chciała kiedyś pogadać to daj zanć. Zaglądam na forum
                codziennie tylko mało się do tej pory odzywałam.
                Dobrze mieć bratnią duszęsmile))
                Życzę szybkich rezultatów i pozdrawiam.
                • Gość: nalo Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 14.01.04, 22:31
                  Hej, jakbys chciala kiedys pogadac, pisz na priva nalalex@wp.pl Caluje!
    • damda Re: ASTHENOZOOSPERMIA -jak to się leczy 14.01.04, 02:45
      Polecam wizytę u androloga,witaminy ANDROVIT biosteron oraz cynk.Pozdrawiam
      napewno będzie wszystko dobrze życzę szczęścia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka