Dodaj do ulubionych

PCO.....a tabl.antykon.

IP: *.udn.pl 17.02.04, 00:51
czesc dziewczyny! mam pytanko - czy jesli mam wykryte PCO od 8 miesiecy i
gin.karze mi przyjmowac jak narazie tylko luteine (od 16d.c do 20d.c)po 1
tabl.dziennie podjezykowo i pozniej dostaje miesiaczke, mam ja tylko jakos w
24,26d.c a czasem w 28d.c , ale jak narazie nie leczy mnie innymi lekami
nawet antykon. to czy to cos zle o mojej gin. swiadczy? czy zazwyczaj karza
inni ginekolodzy brac tabletki antykon., aby nie powstawaly nowe pecherzyki?
jutro ide na USG to zobacze jak moje jajniki wygladaja po 6 miesiacach- czy
cos sie poprawilo mimo miesiaczek (bo wczesniej jak nie bralam luteiny mialam
nieregularne cykle) no i pol roku temu jajniki byly pokryte licznymi
pecherzykami.... nie wiem czy mam nawet cykle owulacyjne ale to juz inny
problem chyba nie? napiszcie mi czy koniecznie trzeba przyjmowac przy tej
chorobie tabl.antykon. pozdrawiam i dziekuje za odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: mari Re: PCO.....a tabl.antykon. IP: *.udn.pl 17.02.04, 00:56
      aha... dodam jeszcze, ze z badan hormonalnych 5 miesiacy temu mialam niedobor
      progesteronu i dlatego biore luteine, hormony tarczycy o.k ..... bardzo prosze
      o szczere odpowiedzi
      • Gość: nalo Re: PCO.....a tabl.antykon. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 17.02.04, 13:28
        To wszystko zależy od tego czy chcesz już mieć dziecko, czy też z różnych
        przyczyn chcesz z tym jeszcze poczekać. Jeśli chcesz już dziecko, przydałoby
        się sprawdzić hormony, monitoring czy masz owulacje itd. W wypadku odkładania
        rodzicielstwa wielu lekarzy zaleca przy pcos przyjmowanie tabletek
        antykoncepcyjnych - regulują cykle, nie powstają Ci nowe pęcherzyki i torbiele,
        nie zużywasz rezerwy jajnikowej. Dodatkową zaletą tabletek anty może być
        poprawienie stanu cery lub zmniejszenie zbędnego owłosienia (zwłaszcza
        Diane35), które często towarzyszy pcos. Nie mówię że Twój gin nie wie co robi,
        podpytaj się go po prostu dlaczego zastosował akurat taką kurację - może w
        Twoim przypadku są jakieś przeciwwskazania do branie pigułek? Pamiętaj tylko,
        że musisz mieć zaufanie do swojego lekarza, bo to połowa sukcesu i bardzo
        ważne. Jeśli więc Twój lekarz w Tobie tego zaufania nie budzi, może skonsultuj
        swoje wyniki (lub w ogóle go zmień) z innym lekarzem?...Pozdrawiam
    • Gość: mari Re: PCO.....a tabl.antykon. IP: *.udn.pl 17.02.04, 15:34
      czyli z Twojej odpowiedzi wynika ze lepiej zastosowac tabl.antykonc. jesli
      jeszcze nie planuje miec dzieca(przez najblizsze 2 lata jeszcze nie planuje)a
      co do tabl. do od ktorych przybedzie mi troche w bioderkach....., bo w moim
      przypadku chcialabym jakies 3-4 kg smile, a mialam wczesniej niedobor
      progesteronu, wiec teraz biore calutki czas luteine... i czy to wlasnie, ze nie
      biore tabl.antykon. "niszczy" moje jajniki.... prosze o odpowiedzi i dziekuje z
      gory
      • Gość: nalo Re: PCO.....a tabl.antykon. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.02.04, 11:11
        Hej, nie zażywanie tabletek na pewno nie "niszczy" Twoich jajników. Może co
        najwyżej powodować, że robi Ci się więcej małych pęcherzyków lub torbieli, ale
        to też zależy od tego jak często i czy w ogóle miewasz naturalną owulację.
        Jeśli jednak masz niedobory progesteronu, bardzo możliwe, że przyczyną jest
        właśnie brak owulacji i jej przywrócenie samoistnie rozwiązałoby problem za
        niskiego progesteronu (tak jest np. u mnie i moim pco). Nie musi tak być, ale
        może. Dlatego i tak zaczęłabym od sprawdzenia czy masz owu. Przynajmniej jak
        już zachcesz dziecka, będziesz wiedziała na czym stoisz i od czego zacząć
        ewentualne leczenie. Mam nadzieję że nie namieszałam za bardzo...wink Pozdrawiam
    • Gość: aneta Re: PCO.....a tabl.antykon. IP: *.isp.pl 19.02.04, 08:51
      spotkałam się z tym samym...chodzi o to że luteina jest na wywołanie miesiączki
      i reguluje cykl....z tego co mówiła moja lekarka to jest dobre kiedy nie
      potrzebujesz stosować tabletek antykoncepcyjnych tzn. nie współżyjesz.....ja
      jednak chciałam brac tabletki i biorę Diane 35 i Cilest na zmianę średnio co rok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka