Gość: isia10 IP: 80.244.134.* 23.02.04, 10:52 CO TO OZNACZA? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasialu Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! IP: *.mofnet.gov.pl 23.02.04, 11:23 A w którym dniu cyklu robiłaś to badanie ? W tabeli jest, ze w 3 d.c. prolaktyna powinna być mniejsza nić 24 ng/ml. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiaa Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! 23.02.04, 12:59 Mój wynik prolkatyny robionej w 12 dc (cykle 25-dniowe) to: Prolaktyna - 39,8 ng/ml- przy normach laboratorium do 25 ng/ ml. Lekarka dała mi parlodel do łykania 2 razy dziennie po pół tabletki. Ja jednak zdecydowałam się, że pokażę te wyniki (podobno moje inne hormony są o.k.) "specjaliście" i za tydzień idę do dr Zamory do NOVUM. Wszystkie inne wyniki są o.k. łącznie z obrazem jajników, endometrium, "pięknym pęcherzykiem 20 mm" itp. No ale co z tego jak od pół roku ciąży brak..... Nie wiem na co wpływa wysoki poziom prl u mnie - cykle miałam zawsze bardzo regularne ..... Mam taką słabą nadzieję, że da się zbić tą prolaktynę, czego też Ci życzę !!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! IP: 80.244.134.* 23.02.04, 13:05 Ja robiłam badania w 3 dc. lidiaa, napisz, co powie ci dr Zamora na tą prolaktynę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! IP: 80.244.134.* 23.02.04, 13:09 Ja prolaktynę robiłam w 3 dc. Lidiaa, napisz, co na to powie ci dr Zamora. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiaa Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! 23.02.04, 13:18 Jasne, że napiszę !!!! Sama jestem ciekawa tej mojej pierwszej wizyty w NOVUM !!! Ja trochę zniechęciłam się do mojej "starej lekarki" bo kazała mi zrobić badania wszystkich hormonów jednego dnia (a trzeba podobno w różnych !)i stwierdziłam, że lepiej pójść do specjalisty a nie tracić czas !!!! Może dr Zamora każe mi powtórzyć te badania ? Mam nadzieję, że trafię w ręcę specjalisty .... A Ty Isiu byłaś z tymi wynikami prl u lekarza ? Co Ci powiedział ? A inne wyniki są o.k. ? Do usłyszenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! IP: 80.244.134.* 23.02.04, 13:51 Byłam dzisiaj w przychodni u "starej" gin takiej "państwowej", ona powiedziała mi, że to jest wynik prawidłowy i żeby się nie martwić. Martwić się trzeba wtedy, gdy wynik jest dziesięciokrotnie większy niż norma, bo wtedy można się spodziewac jakiegoś gruczolaka. Jednak ja nie wierzę w ani jedno jej słowo, bo rok temu jak robiłam badania, wynik miałam 30,11 to dr Gawlik powiedział, że jest podwyższona i może mieć wpływ na zajście w ciążę-dał mi Bromergon. A wizytę u specjalist mam dopiero za miesiąc. Inne wyniki: FSH 6,90 TSH 2,71 ESTRADIOL 37,65 LH 3,67 Wszystkie były wykonywane w 3 dc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! 23.02.04, 18:00 Prolaktyna o wiele za wysoka. lekarce się pomyliło bo owszem leczy się wynik 10 krotnie większy ale po obciążeniu !!! a ty normalnie miałaś badaną. Ja dałabym 2 bromergony. TSH za wysokie koniecznie do diagnozy należy wykonać FT3, FT4 najlepsze do zajścia w ciążę 1-1.5. LH/ FSH ə znacznie duża niedomoga fazy lutealnej niestety labo od prolaktyny albo od tarczycy, przydałby się duphaston w drugiej fazie. No trochę do leczenia jest, ale nic wielkiego 3 miesiące i można doprowadić u dobrego lekarza do ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 23.02.04, 16:27 aby zajść w ciążę nalezy mieć nie więcej jak 10-15 ng/ml mnie sie w ciągu m-ca udało na Parlodelu zejść z 37 na 13 dodatkowo brałam wit.B6 i Castagnus obniżają trochę PRL warto brać coś na obniżenie,bo to jest często przyczyna niemożści zajścia w ciążę,często zachodzi się po pierwszym m-cu brania,ale czasami jak jest głębsza przyczyna,trzeba długo brać,nieraz jest też potrzeba spr.przysadki bo moze dod. prl produkować gruczolak a prl podw.blokuje wydzielania progesteronu co prowadzi do niewydolnoście ciałka żółtego... leczę cię u Dr Sowińskiej u niej pierwsze pytanie było jak zobaczyła mój wynik 37 prl,czym to leczę podarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: PROLAKTYNA 47,89!!!!!!!!!! IP: *.dt.com.pl / *.dt.com.pl 23.02.04, 15:03 niestety nie znam sie na poziomie prl, ale wiem jedno, ze moze miec wplyw na mozliwosc zajscia w ciaze (choc moga byc tego jeszcze inne przyczyny). ja mialam mierzona w 22dc i wyszla mi okropnie podwyzszona (niestety nie pamietam o ile, ale dr zamora stwierdzil - duzo za duzo). lykam bromergon po 1/2 dziennie przed snem i prl spadla juz w nastepnym cyklu i jest ok. przy podwyzszonej prl nie pekal mi pecherzyk, przy normalnej - wszystko pieknie poszlo, choc tego wypragnionego efektu jeszcze brak. jestem jednak dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
lidiaa do iii 23.02.04, 17:03 iii napisz proszę czy miałaś jakieś dodatkowe zaburzenia spowodowane wysoka prl - typu nieregularne miesiączki. Bardzo mnie pocieszyłaś, że jest szansa na zbicie prl w tak krótkim czasie (jeśli oczywiście dobrze mój organizm zareaguje) !!!! Za tydzień idę po raz pierwszy do novum bo nie chciałam leczyć się ze "zwykłą ginką" tylko pójść do specjalistów !!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: do iii IP: *.acn.waw.pl 23.02.04, 17:27 miałam i mam nieregularne jak juz zaczęłam poważne próby z zajściem w ciążę to chyba z nerwów nie miałam okresu raz 41 i 53 dni,ale teraz jak zbiłam prl,i biorę Luteinę mam 28-29dni Ja na własną rekę zaczęłam leczyć PRL,bo moja gin poprzenia,nawet na tą podwyższoną PRL nie zwróciła uwagi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: do iii IP: 80.244.134.* 24.02.04, 07:38 iii, jak to zaczęłaś leczyć na własną rękę? czy można kupić bromergon lub coś innego bez recepty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: do iii IP: *.acn.waw.pl 24.02.04, 16:05 nie nie mozna kupić bez recepty,dostałam jedynie castagnus i B6 można bez... jak miałam 37 PRL to należało zbić ją jak najszybciej... Odpowiedz Link Zgłoś
lidiaa do isia 03.03.04, 10:24 Zgodnie z obietnicą piszę co powiedział mi wczoraj dr Zamora. Otóż dostałam pół tabletki bromergonu na noc (wzięłam ze strachem wczoraj i poza uczuciem ospania rano dzisiaj jest o.k. !!!! Przynajmniej na razie). W 11 dc (czyli juz jutro !) dostanę zastrzyk z pregnylu a 15 dc usg sprawdzające czy pękł pęcherzyk. Prl - mam powtórzyć badanie krwi 20-22 dc plus inne hormonki. Jestem zadowolona, że lekarz od razu "przeszedł do działania" a nie tylko kazał robić tysiące badań ! POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isia10 Re: do isia IP: 80.244.134.* 03.03.04, 12:18 bardzo ci dziekuję za odpowiedź. pisz na bieżąco, co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś