Dodaj do ulubionych

Czy z invitro zawsze są blizniaki?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 13:22
Chodzi mi o to czy przy zapłodnieniu invitro zawsze jest transfer dwóch
zarodków czy nie może być jednego? czy można zażyczyć sobie tranfer jednego
zarodka. Jest to obawa przed donoszeniem ciąży bliźniaczej?
Obserwuj wątek
    • Gość: Berna Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.berlikomm.net 18.03.04, 13:43
      Ja przy zaplodnieniu invitro dostalam dwa zarodki i utrzymal sie tylko jeden.
    • Gość: polecam dyskusję Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.04, 13:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=7145651&a=7145651
      • Gość: Baby Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:46
        dzięki, poczytałam sobie ten post wcześniejszy i przeraziłam się bo dziewczyna
        chciała rady a niektórzy ludzie ją zwyzywali. Ona tylko prosiła o radę a
        dostała mnóstwo obelg. Tak szczerze mówiąc to nic nowego się nie dowiedziałam,
        ale dzięki!!!!!!Pozdrowionka
        • Gość: nieja Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 22:06
          liczba transferowanych zarodków zależy od kliniki, lekarza, Twojego stanu
          zdrowia, Twojej reakcji na stymulację, no i - przede wszystkim - Twojej i Twego
          partnera zgody (pisemnej)
          jeśli chcesz mieć podany tylko jeden zarodek, to powiedz o tym lekarzowi - jest
          to możliwe, choć nieco zmniejsza Twoje szanse na ciążę
          jeśli chcesz, by w wyniku stymulacji powstał tylko jeden zarodek, też powiedz o
          tym lekarzowi (przed stymulacją)

statystyka jest taka:
          około 30% in vitro kończy się powodzeniem,
          masz około 30% szans na bliźnięta, przy podaniu dwóch zarodków

• piegoosek Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? 18.03.04, 22:00
      oczywiscie, ze mozna zazyczyc sobie tylko jeden zarodek, zmniejsza to Twoje
      szanse na zajscie w ogole, ale to Twoj wybor! jesli obawiasz sie, ze nie
      donosisz ciazy etc. to oczywiscie, ze mozesz chciec jeden zarodek! jednak przy
      kosztach calej tej procedury i zwiazanego z tym przygotowania pacjentki,
      pewniejsze jest podanie dwoch zarodkow! szanse, ze chociaz jeden sie rozwinie
      sa duzo wyzsze niz przy jednym zarodku!
      generalnie jest tak (przynajmniej w wiekszosci klinik), ze do 35-tego roku
      zycia podaje sie dwa zarodki, bo sa wieksze szanse na zajscie w ogole, po 35-
      tym roku zycia podawane sa standardowo trzy zarodki, bo szanse na zagniezdzenie
      i prawidlowy rozwoj sa mniejsze w tym wieku!
      pozdrawiam
      piegoosek
      • Gość: Baby Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 22:02
        dzieki za porady rzeczywiście dwa zarodki zwiekszają szanse na posiadanie
        dziecka a trzeba być dobrej myśli że ciąża przebiegnie bez zakłóceń. Pozdr.
        • Gość: Dagmara Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.cnclrk01.pa.comcast.net 19.03.04, 05:30
          Czy chcialabys uniknac blizniakow, bo wolalabys na razie jedno dziecko, czy tez
          jakies Twoje wzgledy zdrowotne stoja na drodze donoszenia blizniakow?
          Przeszlam przez ciaze blizniacza i nie mam wprawdzie porownania z pojedyncza,
          ale jesli masz jakies pytania, chetnie podziele sie doswiadczeniem.
          • Gość: Baby Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 10:05
            Tu nie chodzi o to że nie chce 2 dzieci wręcz przeciwnie, boje się ze mogą się
            urodzić z niską wagą urodzeniową, zresztą słyszałam że większość ciąż
            bliżniaczych to są wczesniaki?
            • Gość: nela Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.globsat.com.pl 19.03.04, 11:07
              ilość zarodków uzależniona jest od wieku, do 35 roku życia podają dwa bo to
              zwiększa szansę na ciążę. Bardzo mały jest odsetek ciąży mnogich.
              • Gość: nieja Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.03.04, 23:14
                Gość portalu: nela napisał(a):
                > Bardzo mały jest odsetek ciąży mnogich.

30% to mało?
                • Gość: Dagmara Re: Czy z invitro zawsze są blizniaki? IP: *.cnclrk01.pa.comcast.net 21.03.04, 04:36
                  W niektorych klinikach, ktore stosuja bardziej agresywne protokoly, odsetek ten
                  jest nawet wyzszy w niektorych grupach wiekowych
            • Gość: Dagmara Do Baby IP: *.cnclrk01.pa.comcast.net 19.03.04, 13:57
              Przecietna ciaza blizniacza trwa 36 do 36-1/2 tygodnia, czyli rzeczywiscie jest
              krotsza. Natura jednak wie, co robi i mimo, ze przecietny blizniak rodzi sie
              mniejszy, niz przecietny jedynak, roznica wagi szybko zanika po urodzeniu i nie
              ma trwalego wplywu na zdrowie lub urode. smile

Ja donosilam swoje do pelnych 39 tygodni i wazyly 3,360g i 3,275g, czyli
              calkiez znosnie nawet na nie-blizniaki.

Wczesniej nigdy nie mialam blizszego kontaktu z blizniakami i nie bylm pewna,
              czego sie spodziewac... Dzisiaj polecam takie rozwiazanie i ciesze sie, ze
              moja poczatkowa nadzieja przy podchodzeniu do IVF, zeby miec "jedno zdrowe" sie
              nie spelnila, bo oto mam dwa zdrowe.

Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka