jammnik 23.09.10, 11:42 Dziewczyny, czy orgamentril 5 mg stosowany 5-25 dc - 2 tabl dziennie zablokuje owulację? Czy ten cykl jest stracony? Musze brać ten lek, ponieważ mam torbiel 4,5 cm . Może jest jakaś nadzieja na owulkę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenkau Re: owulacja a orgamentril 23.09.10, 20:00 Zahamuje na pewno owulacje,ja specjalnie po braniu sprawdziłam progesteron i miałam 0,3 ng/ml. Odpowiedz Link Zgłoś
yonik Re: owulacja a orgamentril 28.09.10, 20:28 Ja dostałam orgametril po to, by dostać miesiączkę. Nie miałam ponad dwa miesiące. Bo nie miałam (prawdopodobnie)owulacji,, i to się zamiast wydalać z organizmu zbierało się , aż urosła torbiel. Zaczęłam brać orgametril i wreszcie dostałam okresu. Na drugi miesiąc chyba. Od tamtej pory miałam okres jak z zegarkiem w ręku. Torbiel się rozeszła. Bo badaniach miałam tylko lekko powiększony jajnik, na którym wcześniej usg wykazało torbiel kwalifikowaną do usunięcia. Co było dalej z moją owulacją nie mam pojęcia. Nie kontrolowałam tego, bo już miałam jedno dziecko. A potem mi było juz wszystko jedno. Nigdy nie zabezpieczaliśmy się, wychodząc z założenia, że jak będzie dziecko, to dobrze, a jak nie - to nie. Bo już na ten czas mieliśmy dziecko. Co do owulki, powinnaś zapytać lekarza. Musisz wiedzieć dokładnie jak działa lek, który bierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jammnik owulacja a orgamentril 29.09.10, 12:15 Dzięki za informacje, właśnie chodzi mi o Wasze doświadczenia. To jest syntetyczny progesteron, więc blokuje owulację. Myslałam w skrytości, że może jednak warto próbować . Ja też mam dziecko, ale bezskutecznie staram sie o drugie. Orgamentril ma na celu usunięcie torbiela na jajniku. A może po takiej blokadzie łatwiej zajść w ciążę, tak jak to działa po odstawieniu tabletek anty? Odpowiedz Link Zgłoś
lenkau Re: owulacja a orgamentril 29.09.10, 18:15 Może tak się zdarzyć,że coś się odblokuje. U mnie niestety tak nie zadział a ponadto okazało się,że być może moja torbiel to nie torbiel ale wodniak. Więc brałam orgametril niepotrzebnie.A ten lek to dziwny progesteron,na ulotce jest napisane,że istnieje ryzyko uszkodzenia płodu Odpowiedz Link Zgłoś
yonik Re: owulacja a orgamentril 09.10.10, 13:09 Nie wiadomo. Działanie farmakologiczne to jest jedno, reakcja organizmu kobiety na dany lek , drugie. Każda kobieta inaczej może zareagować na ten sam lek, to jest naturalne. Sama też nigdy nie brałam antykoncepcji, więc nie wiem jak działa. Jedyna antykoncepcja, której próbowaliśmy to prezerwatywa, ale nie spodobało nam się, więc nawet tego nie stosujemy. Co do antykoncepcji chemicznej, to mam pewne opory. W ogóle do wszelkich leków mam opory. Nawet polopirynę biorę kiedy naprawdę muszę, a antybiotyk w jakichś zupełnie skrajnych przypadkach, raz na pięć lat może się zdarza. Wychodzę z założenia, że organizm w wielu przypadkach poradzi sobie sam. Pod warunkiem oczywiście, że nie chodzi o jakieś głębsze zaburzenia w organizmie, wymagające bezwzględnej interwencji farmakologicznej czy medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś