Dodaj do ulubionych

Torbiel 5 cm!!! na jajniku

IP: 195.117.123.* 22.04.04, 22:17
Bardzo proszę o radę. Od dwóch lat próbuję bezskutecznie zajść w ciążę, i
nic. W tej chwili jestem w trakcie badań w klinice endokrynologicznej, bo
przy okazji mam takie dziwne objawy, że muszę koniecznie i szybko coś zjeść.
Podejrzenie insulimoni(czy coś takiego) Nie wiem na ile jest to związane z
niemożliwością zajścia w ciażę. W między czasie znaleziono mi dużą torbiel na
jajniku (5 cm!!!). Lekarz zaproponował leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi
a jeśli to nie pomoże to cięcie.
I stwierdono że mam małe pęcherzyki.
Tyle wiem na razie, czekam na resztę badań. Nie wiem jakiego lekarza wybrać,
czy zdecydować się od razu na specjalistę ds niepłodności. Mieszkam w
okolicach Katowic - może ktoś sie odezwie z tego rejonu i kogoś poleci.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc i rady. Trzymajcie się ciepłosmile
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 22.04.04, 22:19
      ja to bym homeopatycznie spróbowała... ale to tylko sugestiasmile problem w tym,
      że środka homeopatycznego na to w aptece nie znajdziesz, bo trzeba by się
      wybrać do pana homeopaty.
      ja też muszę koniecznie i szybko jeść, choć zdrowa jestem jak koń, i łakoma jak
      onżesmile

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: majka Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: 195.117.123.* 22.04.04, 22:37
        tak ale mnie sie robi dziwnie przed oczami i tracę kontakt z rzeczywistośćia.
        Trudno ten stan określić. Jak prowadzę akurat samochód to jest zupełny kanał. I
        do tego wrażliwość na światło.
        Ale dzięki za radę, będę to miała na uwadze, że jeszcze ewentualnie homeopata
        pozostaje.
        Pozdrawiam
    • Gość: Muggy Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 22:30
      Majka spokojnie. 5 cm to jeszcze nie taka wielka cysta. Ja mam się czym
      pochwalić bo wychodowałam 9 cm. Podobno takie jak twoja da się farmakologicznie
      wyleczyć. Cięcie też nie takie straszne bo chyba będzie jak już co wchodzić w
      grę laparoskopia a to tylko trzy dziurki w brzuchu. Mnie czeka już druga laparo
      i to wkrótce.
      • Gość: majka Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: 195.117.123.* 22.04.04, 22:40
        Muggy, dzięki za pocieszenie. Życzę powodzenia, wytrwałości i dużo zdrowia.
        Skąd to sie właściwie bieże - taka torbiel. Jaka jest przyczyna? Orientujesz
        się może?
    • Gość: kasia26 Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.hnet.pl / *.crowley.pl 22.04.04, 22:40
      Majka!Ja staram sie od 4 lat.W styczniu mialam laparo.Przyczyna byly wlasnie
      torbielki (mialam 3 najwieksza o wymiarach 6/4cm)Lekarz od razu skierowal mnie
      na zabieg.Wydaje mi sie ze dobrze byloby wybrac lek.specjaliste od leczenia
      nieplodnosci(nie to ze Twoj obecny jest niewlasciwy)Po prostu takie jest moje
      zdanie na ten temat.
      Jezeli chodzi o insulimonie to nie mam zielonego pojecia o co chodzi.Lekarza
      tez nie polece poniewaz jestem z Gdanska.
      Goraco Cie pozdrawiam i zycze powodzenia
      • Gość: Majka Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: 195.117.123.* 22.04.04, 22:42
        Kasiu, dziękuję za radę, Pozdrawiam również cieplutko smile
      • Gość: Agnieszka Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.labs.wmid.amu.edu.pl 14.05.04, 09:33
        od jakiegoś czsu odczuwaolam straszny ból poszłam do Ginekologa i powiedzial
        ze ma torbiel na jajniku,nie wiem co to znqaczy za brdzo mam tyulko oględne
        informacje na ten temat dlatego zainteresowaąl się twoim listem...jestem
        porzestraszona i boje się konsekwencji...lekarz poweidzial ze na razie mam brać
        leki a jak to nie pomoże to szpital i wyciącie...jak ty sobie ztym radzisz?też
        odczuwasz taki nieprzyjemny ból i ogólne osłabienie? b\yłabym wdzieczna za
        odpowiedz...
        pozdrawiam i zycze powrotu do zdrowia]
    • martini_very_bianco Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 22.04.04, 22:43
      hej, majka, z tym dziwnym robieniem się przed oczamu i ogólnym odpłynięciem to
      się neurologicznie oglądałaś? Bo to niby może mieć związek z hormonami, ale z
      długoletniego doświadczenia pacjenta neurologicznego wiem, że nie tylko.
      Sprawdź to!

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: Majka Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: 195.117.123.* 22.04.04, 22:45
        Tak, miałam tomografię głowy, EEG głowy, badanie dna oka, badanie pola
        widzenia, wizytę u neurologa. Nic nie znaleźli.
        • martini_very_bianco Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 22.04.04, 22:52
          uf. to spox. padaczki przynajmniej nie maszsmile a wiesz co, znowu musze pisać
          pracę, wiec odwlekam jak mogęsmile zajrzałam w moje magiczne ściągi i tak na
          pierwszy rzut oka, to masz dość typowe objawy podpadające pod jeden ze środków
          homeosmile ale to sprawa dla lekarza, i Twojej decyzji przede wszystkim, a ja
          odsuwam ten esej od siebie, jak tylko mogę najdalej, obiad nawet zrobiłamsmile)))
          mechanizm obronnysmile

16%VOL
          22%VAT
    • Gość: krysia79 Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.bphpbk.pl 23.04.04, 08:53
      Miałam toribiel czynnosciowa 2 razy 7x5cm. Pierwsza znikneła sama po
      miesiaczce, drugą bez czekania na okres zwalczymal luteina i po miesiacu juz
      jej nie mialam. W miedzyczasie kilku lekarzy chcialo mnie pociac...
    • Gość: Agula Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 23.04.04, 19:18
      ja miałam dwie cysty po 4cm i mi je usuneli. Teraz nie mam jajnika i mam cystę
      na drugim ! zajść w ciąże ni e moge nic nie pomaga ! Myślę ze beziesz miała
      problemy. Z cystani nie jest tak łatwo. Lecz sie na bezpłodność !!!! Po cysty
      prowadza do bezpłodności !!!!
    • Gość: ena Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 11:57
      ja miałam torbiela na prawym jajniku miał 6.4 cm .przez 2 m-c brałam antybityk
      doxycoclinum i jakieś czopki odbytnicze też na literkę D ale nie pamiętam i
      dziś nie ma po nim śladu a miałam go w styczniu głowa do góry
      • Gość: ena Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.04, 12:00
        przypomniałam sobie te czopki to distreptaza nie wiem jak się dokładnie pisze.
    • anneau Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 02.05.04, 14:01
      cześć maja,
      każdy przypadek jest indywidualny i trudno tu uogólniać, ale na pocieszenie Ci
      napiszę że 3 miesiące temu miałam torbiel na lewym jajniku: 5*5*6 cm która
      została rozpędzona hormonkami. Miesiąc po jej zniknięciu okazalo sie, że mam
      torbiel na prawym jajniku: 7*7*6cm. Mądry pan dr. kazał mi przyjść po
      miesiączce. Powiedział, że są kobiety którym coś takiego tworzy się w trakcie
      owulacji a w trakcie menstuacji znika. W moim przypadku miał rację i ta
      gigantyczna torbiel nr2 sama sie wchłoneła.
      Mam nadzieję, że u Ciebie też sama zniknie i nie trzeba będzie robić dziurek w
      brzuchu.
      Buziaki A.
      • Gość: nika Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.toya.net.pl 13.05.04, 18:34
        dziewczyny, po prostu pecherzyk wam nie pekl, teZ to mialam, pecherzyk rosnie i
        nie peka w normalnym czasie, sa bole brzucha i uczucie rozpierania po tej
        stronie. Moj dorosl do 6 cm i nawet czulam kiedy pekl, bo bol nagle ustapil.
        Pojawil sie bol w dole brzucha, pewnie od plynu w zatoce Douglasa i tyle. To
        sie nazywa LUF syndrom
        • bella.nella Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 13.05.04, 21:33
          Czekam na @. jestem w 38 dc.
          Raz mialam taki długi cykl i okazało się,
          ze przyczyną jest torbiel.
          Więc teraz się denerwuję, że znowu cysta.

W sumie mialam 2 torbiele.
          Obe zniknęły po braniu Ciles przez kilka miesiecy.

Na szczeście torbiele sa zazwyczaj łagodne.
          Ale sa przyczyną nierownowagi hormonalnej.
          Zaden lekarz nie zlecł mi badań hormonalnych.
          Mimo, ze po torbielach pozostał mi tzw. hirsutyz I-go stopnia.

Pozdrawiam
          Bella
    • Gość: Mariusz Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.04, 17:44
      mariusz
      Moja nazreczona miala podobny problem,
      aktualnie jak sprawa stoi z jej zdolnoscia zajscia w ciaze - nie wiem.
      Moja narzeczona miala 17 lat jak wykryto u niej torbiel, lekarz prowadzacy
      zastosowal podobny tryb leczenia, niestety po dwoch latach nieskutecznego
      leczenia mila zrobiona punkcje, podczas ktorej usunieto cala zawartosc z
      torbieli.To rowniez nie pomoglo i skonczylo sie na "laparoskopii"(nie wiem czy
      dobrze napisalem nazwe tego zabiegu)podczas ktorego usunieto calą torbiel.
      lekarze byli sprzeczni co do zastosowanego leczenia, jedni twierdzili ze trzeba
      operowac, inni ze nalezy to zostawic (taki sama wielkosc)bo to nie jest az tak
      wielkie aby operowac.Zbierz opinie kilku lekarzy, i wybierz najlepszego,bo ten
      u ktorego leczyla sie moja narzeczona nie byl zbyt dobry, lubil robic
      doswiadczenia.
    • zagussia Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 14.05.04, 14:05
      czy torbiel, cysta to to samo co endometrium?..mój ekarz podaczas usg
      powiedził "o cholera pojawiło sie endometrium na jajniku
      ' czy to to samo o czym piszecie, nei wiem jaka jest tego wielkosc, przepisał
      mi tylko czopki- distreptaze, co robic?
    • rozwod Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 14.05.04, 19:22
      Ja próbowałam homeopatii, niestety mi to nic nie pomogło.
    • kingaolsz Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku 17.05.04, 15:23
      U mnie znaleziono wlasnie taka torbiel, dwukomorowa , gladkoscienna 5 cm.
      I mam problem bo nie moge brac hormonow ( watroba). Wiec jesli nie zniknie to
      tylko mechaniczne usowanie mnie czeka?

Pozdr
      Kinga
      • Gość: mika Re: Torbiel 5 cm!!! na jajniku IP: *.os.elpoinformatyka.pl / 217.97.137.* 23.05.04, 10:30
        Hej.Chciałam tylko powiedzieć, że 10-15% torbieli ulega skręceniu lub pęknięciu
        (rzadziej) a wtedy w 95% przypadków natychmiastowa operacja i usunięcie
        jajnika. Wiem cos o tym bo tydzień temu mnie to spotkało. Nie miałam pojęcia o
        istnieniu torbieli. Żadnych objawów. I nagle straszny ból, wymioty. Po czterech
        godzinach od wystąpienia bólu byłam juz po operacji usunięcia jajnika i
        jajowodu. Moja rada: Jezeli torbiel uporczywie nie da sie zlikwidować
        farmakologicznie lepiej ja usunąć. Bo kiedy ulegnie skręceniu mozna stracić
        jajnik. A kazda z nas może znaleźć się w pechowej grupie 15%. Pozdrawiam.
        p.s. A jeżeli jesteście mieszkankami małych miasteczek to musicie liczyc się z
        obrzydliwą blizną od pępka w dół na szerokość 1,5 -2,0cm (z licznymi
        zagłębieniami). Niech żyja szpitale w małych miasteczkach!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka