Dodaj do ulubionych

progesteron w 7 dpo

14.02.11, 16:41
Moj wynik to 68,7 nmol/l lub 21.6 ng/ml

Biore jedna tabletke luteiny od 3 dpo przez 10 dni

Nie wydaje sie Wam za wysoki wynik? Babko za labo. zasugerowala test ciazowy....
Obserwuj wątek
    • teligo Re: progesteron w 7 dpo 14.02.11, 17:05
      Ja dokładnie 7 dpo miałam w dwóch cyklach wyniki na poziomie 19.44 i 20.01 ng/ml bez suplementowania progesteronu, nie byłam w ciąży.
      Taki progesteron nie wskazuje na ciążę, ale też jej nie wyklucza. Poczekaj do terminu @ i zrób test.
      Pozdrawiam!
      • mewa000 Re: progesteron w 7 dpo 14.02.11, 17:11
        Ten progesteron mieści się w normie na fazę lutealną. Zresztą, 7 dni po owulacji to trochę za wczas na test
        • natasza-n1 Re: progesteron w 7 dpo 14.02.11, 17:19
          Ja miałam progesteron >40,8 ng/mL -chyba zabrakło in skali skoro nie podali dokladnie smile (przy normie do 18,56). W ciąży nie byłam. Progesteron nie powie Ci nic na temat ciąży, jedynie że była owulacja. A to że nie wyklucza ciąży to oczywiste - skoro była owulacja to jest szansa na ciążę.
          • natasza-n1 Re: progesteron w 7 dpo 14.02.11, 17:20
            I ten wynik też miałam bez suplementacji progesteronem.
            • smily4kama1 Re: progesteron w 7 dpo 14.02.11, 18:45
              napisałam ż wynik był robiony w 7dpo a dziś jest 11dpo dlatego babka zasugerowała test...i tak poczekam jeszcze do soboty
    • arpona Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 09:28
      Taki wynik z bardzo dużym prawdopodobieństwem pokazuje, że była owulacja, ale o ciąży nie świadczy. I nie zapominaj, że luteina ma wpływ na wynik, więc jest on tak wysoki również i z tego powodu.
      • smily4kama1 Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 09:39
        Owulacja byla na pewno, bo mialam robiony monitoring.
        Badalam progesteron w polowie fazy lutealnej, gdyz mam za niski progesteron w fazie lutealnej i stad ta luteina. Lekarz prosil mnie,zebym sprawdzila badaniem czy dawka luteiny jest okej czy trzeba zwiekszyc.
        Wyglada na to, ze dawka jest odpowiednia i taka niech pozostanie.
        To co powiedziala ta babka z labo. zaskoczylo mnie bo sama nie znam zadnej praktyki aby stwierdzac ciaze po wyniku progesteronu.
        Zalozylam watek aby dowiedziec sie, czy moj wynik nie jest ciut za wysoki, czy na przyklad nie powinnam zmiejszyc dawki luteiny do polowy tabletki
        • lenkau Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 10:17
          czy na przyklad nie powinnam zmiejszyc dawki luteiny do polowy tabletki Na pewno nie,Twoja dawka jest bardzo mała,dawka lecznicza to 4 tabletki,nie słyszałam,żeby ktoś brał tylko jedną tabletkę luteiny, tym bardziej pół. Branie jednej tabletki nie ma większego sensu,a w tym miesiącu miałaś po prostu "dobrą" owu. Ja brałam kiedyś 4 tabletki i progesteron podniósł się o około 10 ng
        • arpona Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 11:13
          Wygląda na to, że miałaś i własny wysoki poziom progesteronu i na dodatek dość niska dawka luteiny zadziałała u Ciebie znakomicie - czyli wszystko pod tym względem jest ok smile Dawki absolutnie nie zmniejszaj! Za parę dni wszystko się wyjaśni wink

Progesteron rzeczywiście oznacza się we wczesnej ciąży, ale są to przypadki albo po IVF albo po stwierdzeniu ciąży występują plamienia i wtedy często oznacza się PRG, by sprawdzić, czy konieczna jest suplementacja progesteronem, czy też przyczyna plamień jest inna.
    • kathrinn82 Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 11:19
      ja miałam taki progesteron w 4tc smile
      • smily4kama1 Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 12:38
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Moze w pierwszym poscie nie wyrazilam sie zbyt jasno.

Czasami ktos, jak ta pani z labo., rzuci jakies slowo na wiatr i glowka zaczyna pracowac, przewody w mozgu sie przepalaja od myslenia i dobrze jest to skonsultowac z kims kto ma doswiadczenie.

Dzis dostalam wynik na maila i w normach widac, ze gorna granica fazy lutealnej to 89 nmol/L wiec spokojnie sie tam mieszcze ze swoim 68,7 nmol/L.

Pani sie musialo cos pomieszac, bo sa tez normy na poszczegolne trymestry i faktycznie ten moj wynik mozna podpisac pod II trymestr ciazy, ale najpierw trzeba w niej byc smile I tyle rabanu o nic!
        • kathrinn82 Re: progesteron w 7 dpo 15.02.11, 13:31
          hehe, poczekaj kilka dni i zatestujsmile wtedy pójdziesz z kwiatkiem do pani z labatongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka