littlebastard
16.02.11, 23:31
Witam. Proszę o pomoc. Nie wiem, czy mam PCO. Mam 21 lat, dwa lata temu miałam straszny problem z cerą, potworny trądzik, który zniknął po 1,5 miesiąca kuracji skinorenem, duac-iem. Cerę przetłuszczającą się miałam od zawsze, pryszcze jak każda nastolatka, mało ich było, raz w mies coś wyskoczyło, poszłam do ginekologa, jakieś 3 lata temu, ponieważ zależało mi na antykoncepcji, ale ten spytał, czy chce zniwelować przetłuszczanie się włosów i buzi i przepisał DIANE35. Po odstawieniu jej ( pół roku brania) po 2 mies. dostałam tego strasznego trądziku, jednak miałam też wtedy strasznie nerwowy okres na studiach, groziła mi dziekanka itd. Trądzik po leczeniu maściami zniknął, ale był straszny, mam blizny. W międzyczasie dostałam skierowanie na usg, nie było żadnych nieprawidłowości, żadnych pęcherzyków, endometrium cienkie, jednak lekarz stwierdził, ze badanie nie jest obrazowe po 2 mies. po odstawieniu jajniki mogły być po prostu jeszcze "uciszone". Teraz po 2 latach nie mam ani jednego pryszcza na buzi, choć parę razy w roku zdarza mi sie mieć na czole takie aż guzy podskórne, teraz nic, i tak od dłuższego czasu, jednak wciąż stosuje skinoren do wyrównania kolorytu i spłycenia blizn, daje wspaniale efekty, już mi się tak buzia ani włosy nie przetłuszczają, nie biorę żadnych anty od 3 lat, mam włoski na brzuchu, ok. 10, na sutkach 2 włoski, golę się od 18 roku życia w miejscach intymnych i zauważam niepokojąco coraz większy zakres owłosienia, wykraczający poza pachwiny, nie mam problemu z waga mimo złego trybu życia, miesiączki w miarę regularne, co miesiąc przychodzą, czasami jak w zegarku, co jakiś czas jednak np. z tygodniowym opóźnieniem. Czy mogę miec PCO? Wiem, ze tylko badania hormonalne dadzą mi prawdziwy wynik, zrobię je, jednak jak Wy uważacie? A, i nie zauważam u siebie śluzu owulacyjnego, a kiedyś to wyraźnie zauważałam... Proszę o odpowiedź