16.02.11, 23:31
Witam. Proszę o pomoc. Nie wiem, czy mam PCO. Mam 21 lat, dwa lata temu miałam straszny problem z cerą, potworny trądzik, który zniknął po 1,5 miesiąca kuracji skinorenem, duac-iem. Cerę przetłuszczającą się miałam od zawsze, pryszcze jak każda nastolatka, mało ich było, raz w mies coś wyskoczyło, poszłam do ginekologa, jakieś 3 lata temu, ponieważ zależało mi na antykoncepcji, ale ten spytał, czy chce zniwelować przetłuszczanie się włosów i buzi i przepisał DIANE35. Po odstawieniu jej ( pół roku brania) po 2 mies. dostałam tego strasznego trądziku, jednak miałam też wtedy strasznie nerwowy okres na studiach, groziła mi dziekanka itd. Trądzik po leczeniu maściami zniknął, ale był straszny, mam blizny. W międzyczasie dostałam skierowanie na usg, nie było żadnych nieprawidłowości, żadnych pęcherzyków, endometrium cienkie, jednak lekarz stwierdził, ze badanie nie jest obrazowe po 2 mies. po odstawieniu jajniki mogły być po prostu jeszcze "uciszone". Teraz po 2 latach nie mam ani jednego pryszcza na buzi, choć parę razy w roku zdarza mi sie mieć na czole takie aż guzy podskórne, teraz nic, i tak od dłuższego czasu, jednak wciąż stosuje skinoren do wyrównania kolorytu i spłycenia blizn, daje wspaniale efekty, już mi się tak buzia ani włosy nie przetłuszczają, nie biorę żadnych anty od 3 lat, mam włoski na brzuchu, ok. 10, na sutkach 2 włoski, golę się od 18 roku życia w miejscach intymnych i zauważam niepokojąco coraz większy zakres owłosienia, wykraczający poza pachwiny, nie mam problemu z waga mimo złego trybu życia, miesiączki w miarę regularne, co miesiąc przychodzą, czasami jak w zegarku, co jakiś czas jednak np. z tygodniowym opóźnieniem. Czy mogę miec PCO? Wiem, ze tylko badania hormonalne dadzą mi prawdziwy wynik, zrobię je, jednak jak Wy uważacie? A, i nie zauważam u siebie śluzu owulacyjnego, a kiedyś to wyraźnie zauważałam... Proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • kathrinn82 Re: PCO... 17.02.11, 07:56
      zrób badania, bez tego nikt Ci nic nie powiesmile nie jesteśmy tu wróżkamismile
      PS. i nie daj się wciągnąć w tabletki anty;/ najgorsze co może być...
      • mewa000 Re: PCO... 17.02.11, 13:22
        Boisz się, że możesz mieć PCO bo miałaś trądzik itp? Wątpię, ale kto wie.
        Możesz mieć po prostu za wysoki poziom testosteronu i przez to trochę więcej włosków czy pryszczy.
        • romashka Re: PCO... 19.02.11, 21:54
          To jest wróżenie z kart, niestety, bez lekarza nie ma diagnozy.
          Ja podobnie opisałabym siebie kilka lat temu (tylko żadnych kuracji tymi skinocośtam nie miałam), a jak się okazało - mam PCO. Być może to tylko różnice w subiektywnym opisie smile

Trzymaj się i powodzenia życzę smile
          Ps. Nie wchodź na takie smutne fora (choć dziewczyny są zazwyczaj bardzo pomocne, to jednak łączy nas smutny problem...), jeśli nie musisz, po co się dołować? Nawet z pco możesz nie mieć problemu z płodnością! smile
    • littlebastard Re: PCO... 20.02.11, 17:12
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi kiss
      rzeczywiście lepiej nie zaczynać z anty, bo potem gospodarka hormonalna się wali, oczywiście, jeśli ktoś ma takie predyspozycje . mam nadzieję, ze za kilka lat, kiedy będę chciała mieć dziecko, nie będę musiała tu zaglądać. Powodzenia!
      Ps. Kobieta mojego wujka 40 lat, się nie zabezpieczała, bo lekarz powiedział jej, ze nie ma szans na ciąże, bo ma całe jajniki w pęcherzykach, no i wiek. zaszła w pierwsza ciążę w tym wieku, z PCO, beż żadnego wspomagania, wpadka po prostu. Dziecko zdrowe, moja siostra jest chrzestną smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka