Dodaj do ulubionych

Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek

14.07.11, 21:32
Cześć dziewczyny, nie wiem co o tym myśleć, może spotkałyście się z podobną sytuacją...
Przygotowywałam się do invitro, u mnie wszystko ok, mąż miał mieć punkcję jądra - bo tylko tam ma plemniki. 11 lipca miałam podany domięśniowo pregnyl, 36 godzin po pregnylu pobranie komórek i okazało się że nie ma ANI JEDNEJ! Wychodowałam ponad 20 pęcherzyków, lekarz twierdzi że pregnyl został źle podany albo wogóle, albo sam rozpuszczalnik. Zastrzyk robiła pielęgniarka z 30 letnim doświadczeniem, stałam przy niej, widziałam co robi, czy można zrobić źle zastrzyk? Lekarz twierdzi że jest to jedyne wytłumaczenie. Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • eva-braun Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 14.07.11, 22:03
      raaany! strasznie to smutne sad
      a miałaś badany poziom estradiolu w czasie stymulacji?
      • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 14.07.11, 22:13
        Estradiol i progesteron miałam super, cała stymulacja trwała ponad miesiąc - na początku antykoncepcja, potem puregon, potem menopur, pod koniec co drugi dzień usg i krew, wszystko super, lekarz mówi że pęcherzyki rosną jak na drożdżach, no i ten nieszczęsny pregnyl...
        • eva-braun Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 14.07.11, 22:25
          kurcze,m jakos trudno uwierzyć, że to wina pregnylu...
          Może lekarz nie wie, jak wybrnąć z tej sytuacji..?
          • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 14.07.11, 22:34
            Też nie chce mi się wierzyć że to wina pregnylu. dlatego pytam, może któraś z Was miała podobną sytuację.
            • zuzanna.paulina Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 07:35
              Moze warto zebrac wszystkie dokumenty i pojsc na wizyte do innego lekarza...moze w innej klinice...tak by wykluczyc inne bledy... Taka wizyta duzo nie kosztuje w porownniu do juz poniesionych kosztow...inna mozliwosc- moze lek byl przechowywany w ktoryms momencie nie tak jak trzeba (temperatura) i moze to wplynelo na jakosc rozpuszczalnika w ampulce? Warto te rzeczy sprawdzic ze wzgledu na przyszlosc by sytuacja sie nie powtorzyla
              • coco7710 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 07:49
                dla mnie tez jakaś dziwna sytuacja...może skonsultuj to z innym lekarzem, szkoda ponownie popelnic taki bład i cała stymulacje na darmo przechodzic...
                • dagmaralodz77 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 08:51
                  udaj się najszybciej na betaHCG i będziesz wiedziała czy został podany pregnyl
                  • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 10:23
                    Byłam dzisiaj na spotkaniu z dyrektorem kliniki, też uważa że to wina zastrzyku. Albo źle podany albo trafił mi się jakiś felerny. Zrobiłam HCG, zobaczymy co wyjdzie, zrobiłam też 2 testy ciążowe ale były negatywne, test podobno tego nie wykryje. A Pregnyl kupiony był tego samego dnia co zastrzyk, w domu trzymany w lodówce.
                    • dagmaralodz77 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 11:15
                      a jaka jednostka pregnylu i czy był łączony z Menopurem?
                      • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 11:27
                        Pregnyl 2 x 5000 jednostek, Meopur miałam wcześniej, ostatni zastrzyk Menopuru robiłam sobie w niedziele wieczorem, a Pregnyl w poniedziałek o 23:30. Gdzieś czytałam że są działania uboczne pregnylu w leczeniu złożonym z menopurem (gonadotropina + menotropina)
            • wypalona_zarowka Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 11:29
              też nie mogę uwierzyć ze to wina podania pregnylu- ja za pierzym podejściem sama go sobie podawała, i nawet nie wiedziałam że można go źle podać, zastrzyk w brzuch u mnie był
              • dagmaralodz77 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 11:41
                poczekajmy na wynik bety, ona wiele nam wyjasni
                • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 11:49
                  Boje sie że ten wynik będzie negatywny, wtedy to już nie będzie sensu drążyć dalej co poszło nie tak
              • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 11:43
                Ja też chciałam żeby mąż zrobił mi zastrzyk, ale pielęgniarka z kliniki powiedziała że nie podejmuje się pokazania jak to robić samemu, lepiej niech to zrobi pielęgniarka. Ja miałam pregnyl domięśniowo.
                • magdafiolka Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:12
                  A jaki problem ona widziala,zeby maz to robil??Ja nie widze problemu mojego meza tez przyuczyli i bez problemu robi,a pozatym to dla was wygodniej.
                  P.S ja mialam tez raz robiony w szpitalu zastrzyk domiesniowy i nic z tego nie wyszlo,pozniej jak pytalam lekarza czemu nie udalo sie powiedzial,ze lekarz w szpitalu zle mi zastrzyk dal bo jego trzeba podawac w brzuch.
                  Powodzenia
                  https://kobietaintymnie.pl/suwaczek/cache/d13d245a.gif
    • anga1976 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:01
      Ja mialam niedawno zastrzyk z ovitrelle i nie zadziałał. Jak go kupiłam to pudełko nie było zimne i zapytalam, czy byl przechowywany w lodówce. Pani w aptece powiedziała że tak. No i nie zadziałał. Zatem może faktycznie był źle przechowywany?
      • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:08
        W aptece Pregnyl też był z lodówki, jak dotarałam do domu też włożyłam do lodówki, może podczas tych upałów w trakcie jazdy do domu coś się z nim stało. Wkurza mnie to że nie mówią że to taki ważny zastrzyk i że trzeba z nim uważać!
        • wypalona_zarowka Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:13
          ale to jest po prostu straszne uncertain
          i co w takiej sytuacji? cała stymulacja na marne uncertain
          współczuje bardzo
          ( ja zastrzyk kupiłam w klinice i nawet jakbym chciala to pielęgniarka nie mogłaby mi go zrobić, chyba że przyjechałabym do kliniki na 20-tą)
          • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:28
            Wszystko na marne, ponad miesiąc przygotowań, wydaliśmy na badania, wizyty i leki ponad 5 tysięcy. Pielęgniarka w klinice nie chciała pokazać nam jak to sie robi bo lepiej żeby to zrobiła pielęgniarka. A że miałam zastrzyk zrobić o 23:30 to musiałam sobie znaleźć pielęgniarkę, która mi go zrobi.
            • magdafiolka Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:43
              Stracony czas i pieniadze.Bez sensu nie rozumiem podejscia babki z kliniki ktora nie chciala meza nauczyc to nic trudnego i nie sadze,aby ci jakas krzywde mogl zrobic.
              Ja bym odrazu poszukala innego lekarza bo tu kasa przepadla,a winnego i tak nie znajda bo reka reke kryje.
            • mamitymi Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:46
              magda3105 , bardzo ci wspolczuje. Kurcze, to nie powinno sie wydarzyc...

• magdafiolka Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:14
          Upaly nie upaly oni powinni ci to tak zabezpieczyc,aby bylo ok.Ja jak kupuje to zawsze mowie,ze bede za godz,dwie w domu i wtedy pakuja mi to w specjalna torbe co caly czas utrzymuje potrzebna temperature.
          • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:50
            któraś z Was pytała czy pregnyl był łączony z Menopurem? Czy to ma jakiś wpływ, może wiecie?
    • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 13:59
      Mam już wynik HCG - 0,00!
      • zuzka.82 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 15:35
        Magda, to naprawdę okropne, co Ci się przydarzyło. Strasznie Ci współczuję. sad Nie mam pojęcia, czemu upierali się, żeby zastrzyk robiła pielęgniarka. Ja mieszkam 150 km od kliniki i wszystkie zastrzyki robiłam sobie sama w domu. Chyba nawet wiozłam je w samochodzie, czyli ok. 3 godziny były poza lodówką!
        Z tego co wiem, te zastrzyki można robić domięśniowo lub podskórnie - zależy, jak napiszą w ulotce. Mi powiedzieli, że mam kupić taki, żeby można było robić podskórnie, żebym mogła sobie zrobić sama.
        Ja też dostawałam Menopur: powstało 10 pęcherzyków, z tego 5 komórek i tylko 2 zarodki. Niestety nie przyjęły się, więc też będę zaczynać wszystko od nowa. sad Potem byłam u innego lekarza i dowiedziałam się, że Menopur jest dosyć słaby i po innym leku powinno być więcej komórek...
        Zgadzam się z dziewczynami, że dobrym pomysłem jest pójście do innego lekarza w innej klinice. Może coś wyjaśni. A w jakiej klinice podchodziłaś?
        • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 15:47
          Mo kazano zrobić lek domięśniowo. 2 lata temu mieliśmy pierwsze invitro, ponad 15 pęcherzyków, 4 komórki i też 2 zarodki, które też się nie przyjęły. Miałam nadzieję że tym razem się uda, lekarz zmienił leki i faktycznie był lepszy efekt ponad 20 pęcherzyków. Tak jak pisałam wyżej jest już wynik HCG - 0,00, wina wadliwego pregnylu.
          • zuzka.82 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 16:03
            Słuchajcie, ale przecież pęcherzyki dojrzewają dłużej, nie w ciągu 36 godz. po podaniu pregnylu. Czy naprawdę pregnyl mógł zaszkodzić? W jaki sposób? Przecież nie mógł zniszczyć istniejących komórek. Może Menopur okazał się za słaby i dlatego pęcherzyki nie dojrzały.
            Magda, daj znać, czy pójdziesz do innej kliniki i co Ci powiedzą. A gdzie podchodziłaś?
            • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 15.07.11, 16:10
              Lekarze nie widzą innej opcji - tylko wina wadliwego pregnylu - tak jakbym w ogóle go nie wzięła. Podchodziłam w Invimedzie w Warszawie
    • biedronka.online Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 16.07.11, 15:14
      ja podchodziłam w Bocianie, sytuacja ta sama, robiłam sobie ovitrelle, lekarz pytał czy na pewno sobie zrobiłam, bez komentarza, ... , podobno zdarza się, ale ja mam pco
      • mamitymi Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 16.07.11, 22:40
        Dziewczyny, to jakas masakra! Jak sie przed takim czyms uchronic???
        • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 17.07.11, 11:47
          nie wiem jak sie uchronić, idziesz do apteki po pregnyl i nawet przez myśl Ci nie przejdzie że możesz dostać wadliwy lek. nie ma jak tego wcześniej sprawdzić czy lek jest dobry.
          • magda3105 Wadliwy pregnyl 17.07.11, 16:22
            Aż się boję myśleć co będzie przy następnym podejściu.

• zuzka.82 Re: Wadliwy pregnyl 17.07.11, 20:49
              Magda, trzymaj się! Taka sytuacja zdarza się chyba raz na milion, więc na pewno się nie powtórzy. Dla rekompensaty następnym razem się uda! smile Wszystkie będziemy trzymać za Ciebie kciuki! Tylko daj znać.
    • biedronka.online Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 18.07.11, 15:07
      jeśli to wina leku to sytuacja się nie powtórzy, ale potórzyć się może, zła stymulacja, źle dobrane leki, zły protokół lub jak ja z pco, loteria, ja jeszcze raz spróbuję
      • magda3105 Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 18.07.11, 17:01
        stymulacja była dobra, wcześniejsze leki puregon i menopur też działały bez zarzutu. Ja też spróbuje jeszcze raz, to już będzie 3 raz.
        • dagmara-k Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 23.07.11, 15:34
          moze nie mialam tak zle ze bylo zero komorek, ale z 40 pecherzykow bylo 6 czy 7 dobrych komorek. ale to byla wina pcos i przestymulowania.
          • liwia23-to-ja Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 29.07.11, 15:13
            Biedronka ja jestem też pacjentką bociana w białymstoku , jestem po pierwszej IUI , chyba nie udanej, jestem u Czarka Grygoruka ,napisz mi proszę co sądzisz o tej klinice , bo ja juz zaliczyłam rok w Napromedice a od lipca jesteśmy w Bocianie i mam mieszane uczucia.Pozdrawiam Ania
            • biedronka.online Re: Ponad 20 pęcherzyków i brak komórek 24.08.11, 17:43
              liwia jeśli jeszcze przeczytasz... mam mieszane uczucia, ale nie jest jeszcze tragicznie, generalnie w każdej klinice są dni gdzie wizyty trwają 5 min i następny, dużo zależy też od personelu i warunków lokalowych, nie jestem już na tym forum, byłam parę lat temu, potem NB gdzie bardzo rzadko zaglądam, powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka