Dodaj do ulubionych

Laparoskopia

01.08.11, 13:05
Witam mam takie pytanie do kogo bym musiała się udać aby dostać skierowanie na laparoskopie,leczę się u Doktora Sobkiewicza w Łodzi mam stwierdzone PCOS brałam CLO ale na mnie nie działało,potem Femara która również słabo działała na koniec miałam od 2 - 6dc Femara 1x1 i od 2 - 9dc Merional 1x1amp. miałam zrobione już 2 IUI nasieniem męża i dupa nic,pęcherzyk pękał była owulacja i na tym koniec,przed IUI chciałam laparoskopie ale doktor powiedział,że nie ma takiej potrzeby.Moje pytanie do kogo się udać aby taki zabieg zrobiono ale na NFZ.Wiem,że sporo osób zachodzi właśnie po tym zabiegu.W moim przypadku to niepłodność wtórna.
Obserwuj wątek
    • teligo Re: Laparoskopia 01.08.11, 13:57
      Skierowanie na laparoskopię można dostać od ginekologa, nawet prywatnie, pytanie tylko czy lekarz, który Cię nie leczy będzie chciał je dać, zwłaszcza, gdy powiesz, że prowadzący nie widzi wskazań. No bo jak wytłumaczysz to, że nie kieruję Cię Twój lekarz?
      • lenkau Re: Laparoskopia 01.08.11, 15:37
        Poszukaj lekarza,który robi takie zabiegi i idź do niego prywatnie,ja tak zrobiłam zabrałam ze sobą wszystkie badania i wprost zapytałam co myśli o laparo w moim przypadku,zgodził się ,że to następny krok w staraniach i dał skierowanie. Tylko sprawdź jakie opinie ma ten lekarz.
        • wiki1976 Re: Laparoskopia 01.08.11, 18:10
          Przed pierwszą IUI nie widział potrzeby robić laparoskopie a teraz mam 2 nie udane IUI mam PCO to kiedy są wskaznia do laparoskopii ???
          • teligo Re: Laparoskopia 01.08.11, 18:26
            Mój lekarz skierował mnie na laparoskopię po 3 nieudanej IUI. Nie wiem jak w przypadku innych dziewczyn na forum, ale chyba lekarze próbują najpierw uzyskać efekt innymi, mniej inwazyjnymi metodami.
            Może zapytaj lekarza jak widzi przyszłe leczenie, mój jasno stawiał sprawę od początku - hsg, histeroskopia, 3 iui i dopiero laparoskopia.
            Albo tak jak napisała lenkau - wybierz się do kogoś innego i przedstaw sprawę jasno, może da skierowanie.
          • wiki1976 Re: Laparoskopia 01.08.11, 18:54
            dzięki dziewczyny ,chyba pójdę do innego lekarza.
            • rokitka00 Re: Laparoskopia 01.08.11, 21:39
              Hej
              Może twój lekarz nie widzi potrzeby, żeby kierować cię na laparo, bo jak sama piszesz, to niepłodność wtórna, a więc byłaś już w ciąży.

Ja się staram już 2,5 roku. Miałam zarówno hsg jak i laparo 4 miesiące temu. Owulacja występuje bez wspomagaczy, nasienie męża w miarę ok i nadal NIC. Zaczęłam zastanawiać się nad inseminacją.
              • wiki1976 Re: Laparoskopia 01.08.11, 23:26
                Pierwsza ciąża była chyba zupełnie przypadkiem bo już też miałam sie przygotowywać do IUI a tu się miesiączka nie pojawiła.Teraz jestem już po 2 IUI a nawet 3 pęcherzyki pękają i dalej nic sad
                mam PCOS a ostatnio jeszcze nie wiem czemu zaczęłam tyćsad no i pierwsze dziecko cesarka.
                HSG jest Ok. no ale tyle się czyta ,że po laparoskopii dziewczyny zachodzą, wiesz nie chciałabym mieć wyrzutów ,że nie zrobiłam wszystkiego aby mieć drugie dziecko.Na kolejne IUI chyba już nie dam rady z kasą a tym bardziej na Invitro więc nie mam nic do stracenia jeżeli bym jeszcze spróbowała laparoskopi.
                • teligo Re: Laparoskopia 02.08.11, 09:59
                  Jeśli miałaś cesarkę, to myślę, że warto zrobić laparoskopię łączoną z histeroskopią i mimo wszystko kolejny raz drożność jajowodów (przy laparo widać jak zachowują się jajowody, a nie tylko czy płyn przechodzi).
                  A jakie są wyniki męża? Bo skoro Twoje pęcherzyki po stymulacji pękają, to może możecie próbować "w domu" ze stymulacją?
    • she.78 Re: Laparoskopia 02.08.11, 21:55
      Tak naprawdę zastanów się nad laparoskopią. Po swoim przykładzie wiem, że nie zawsze jest to taki najlepszy pomysł. Jeśli masz problem ze stymulacją, to być może masz wysokie FSH - czyli wyczerpującą rezerwę jajnikową. Ja miałam robione 3 iui, następnie in vitro - gdzie pobrano tylko jedną komórkę ( nie udane), następnie miałam laparoskopię i po niej na skutek interwencji chirurgicznej, gdzie traci się jakąś liczbę pęcherzyków bardzo skoczyło mi FSH i stymulacja w kolejnym podejściu do pełnego programu in vitro była bardzo ciężka i zapowiedziano mi, że już ostatnia w moim życiu. Udało się uzyskać jedną komórę i w związku z tym jeden zarodek, który na szczęście przyjął się i teraz bobo rośnie w moim brzuchu. Nie wiem czy pomogła mi w implantacji laparoskopia, bo przy okazji wyczyścili mi macicę z ognisk endometriozy, na pewno pogorszyły mi się wyniki rezerwy. Jeśli chodzi o skierowanie ja pojechałam do W-wy do Profesora B. i on na pierwszej wizycie dam mi skierowanie do szpitala. Życzę powodzenia
      • agne_s_36 Re: Laparoskopia 20.09.11, 22:10
        she.78 jesli mozesz to przeslij prosze namiary na tego profesora. jestem juz zmeczona tym bieganiem od lekarza do lekarza. bardzo Ci dziekuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka