Dodaj do ulubionych

IUI a infekcja

04.08.11, 15:36
Przepraszam za głupie pytanie, ale jestem na kilka dni przed IUI i tak mnie naszło.
U nas niepłodność o niewiadomym pochodzeniu. I myślę sobie i myślę, że jedyne badanie jakiego dotąd nie zrobiłam to... zwykły wymaz z pochwy! Ło matko i córko! Wyczytałam w internecie, że zwykłe zakażenie/infekcja może być przyczyną niepłodności.
I co teraz??? Czemuż żaden z lekarzy nie zrobił mi tak podstawowego badania sad
Stad moje pytanie - jeśli faktycznie moim problemem jest jakaś infekcja, czy IUI w takim razie jest zupełnie bezsensowne, bo nie przyniesie pozytywnego efektu właśnie z powodu hipotetycznej infekcji?
Robiłam tylko chlamydię, ale we krwi sad Buuu.
Obserwuj wątek
    • teligo Re: IUI a infekcja 04.08.11, 16:06
      Chlamydioza powoduje niepłodność poprzez niedrożność jajowodów powstałą w skutek stanów zapalnych w miednicy mniejszej, a w sytuacji, gdy do tego dochodzi, to raczej ma się już objawy (choć nie zawsze).
      Wg mojego lekarza zwykła infekcja pochwy (bakteryjna lub grzybicza) u kobiety nie mogą być przyczyną niepłodności, bo jak on to tłumaczył te drobnoustroje nie wpływają na plemniki w pochwie, na późniejsze zapłodnienie i zagnieżdżenie też wpływu nie mają (czy lekarz ma rację to nie wiem). Infekcje są groźne jeśli są długotrwałe i powodują stany zapalne narządów wewnętrznych np. jajników i w konsekwencji np. zrosty. Ale wtedy to one są przyczyną niepłodności, a nie sama infekcja. Stan zapalny w obrębie wewnętrznych narządów owszem może się zdarzyć, ale jeśli nie daje objawów bólowych, to wykryć go można właściwie jedynie w czasie laparoskopii, sam wymaz może wyjść prawidłowy. Dochodzi być może kwestia immunologii i ewentualnego odrzucenia zarodka przez organizm "zajęty" zwalczaniem infekcji, ale to równie dobrze nie można by zajść w ciążę z bólem gardła wink
      Infekcja pochwy w czasie wykonywania IUI jest niedozwolona nie ze względu na ewentualny brak efektów, a ze względu na bezpieczeństwo pacjentki. Drobnoustroje chorobotwórcze mogą zostać wprowadzone do macicy i spowodować zakażenie.
      Wymaz można zrobić samemu, trzeba tylko znaleźć laboratorium, które udostępni transportową fiolkę/probówkę/nie wiem jak to nazwać.
      Się rozpisałam...
      Pozdrawiam.
      • tatarenka Re: IUI a infekcja 05.08.11, 11:36
        Dziękuję Ci serdecznie za wyjaśnienia! Przestraszyłam się, bo wyczytałam gdzieś w internecie o dziewczynie, której po 3 latach starań została zdiagnozowana zwykła infekcja/zakażenie dróg rodnych. 2 tygodnie leków i w następnym cyklu zaszła w ciąże. I pomyślałam sobie - a co jeśli u mnie jest ten sam probe=lem? Ech, chyba rozum odmawia mi posłuszeństwa.
        • teligo Re: IUI a infekcja 05.08.11, 12:25
          Myślę, że mogło się tak zdarzyć jak w tej opisanej historii. Być może byli leczeni oboje, prawdopodobieństwo, że partner będzie miał w takiej sytuacji bakterie w nasieniu jest duże i leczenie jego w tej sytuacji mogło dać efekt. Posiew nasienia jest ważny, bo o ile śluz kobiety w szyjce macicy zadziała jak filtr, o tyle u faceta infekcja jest wewnątrz.
          Doskonale rozumiem Twój tok myślenia smile Ja przez dwa pierwsze lata leczenia miałam nawracające infekcje, posiew nasienia wykazał bakterie, po leczeniu męża i mnie jednocześnie przestały się pojawiać. Wtedy usłyszeliśmy, że przyczyna naszej (a raczej męża) niepłodności najprawdopodobniej została usunięta i lekarz zaprosił mnie na wizytę jak już będę w ciąży. Niestety okazało się, że sprawa jest bardziej skomplikowana... sad
          Tak więc myślę, że mimo wszystko dobrze zrobić posiewy.
          Powodzenia!
          • zuzka.82 Re: IUI a infekcja 05.08.11, 14:11
            Ja właśnie jestem przed drugim podejściem do IVF. Teraz lekarz zauważył, że przy poprzednim miałam złe wyniki posiewu. Stwierdził, że on by przy tym nie robił transferu. Nie wiem, czy dlatego się nie udało, ale myślę, że nie można tego wykluczyć. Teraz mam najpierw wyleczyć infekcję, a dopiero potem podchodzić do kolejnego IVF.
            Myślę, że w twoim przypadku na pewno dobrze byłoby zrobić posiew. Wystarczy, że pójdziesz do swojego gina. Zrobi Ci i powie, czy wszystko jest OK i możesz spokojnie podchodzić do IUI, czy też trzeba coś leczyć.
    • lenkau Re: IUI a infekcja 05.08.11, 15:32
      Robiłam tylko chlamydię, ale we krw Chlamydia tylko wymaz z szyjki i to badanie metodą pcr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka