Dodaj do ulubionych

hiperstymulacja

11.08.11, 18:40
hiperstymulacja - boli kolejny dzień brzuch po pick upie.
Było podejrzenie u mnie hiperstymulacji (dostałam tabletki odstatniego dnia stymulacji, która miała zapobiec/zmniejszyć hiperstymulacje )
od 24 godz ból ciągle ćmi - właściwie boli cały brzuch. Konsultacje mam w sb uncertain
Lekarz nic nie mówił co należałoby robić / nic o jakiejś kontroli

Chętnie dowiedziałabym się czy któraś z Was miała hiperstymulacje i właściwie czym się objawia.
Boli brzuch , co bym nie zjadła to niedobrze mi się robi...
Obserwuj wątek
    • zosia9 Re: hiperstymulacja 13.08.11, 21:15
      Jedz produkty wysokobiałkowe, pij wodę mineralną nie gazowaną, rób bilans płynów zapisuj ile wypiłaś (łącznie z zupą) i ile wydaliłaś. Mierz codziennie obwód brzucha, noś luźne stroje. Oszczędzaj się. Jeżeli trafisz do szpitala to poleżysz tydzień na obserwacji. Przeżyłam to , ale ja o hiperstymulacji wiedziałam już przed punkcją. Oczywiście nie będzie transferu jeż.eli jest podejrzenie hiperstymulacji. Jeżeli coś chcesz wiedzieć więcej, pisz.
    • jaa.goda Re: hiperstymulacja 15.08.11, 20:47
      ja też to przeżyłam. jeśli chodzi o dietę to koleżanka wyżej wyczerpała temat. sprawdzaj też wagę, bo jeśli będziesz gwałtownie przybierać to znaczy, że w zatoce Douglas'a gromadzi się płyn, po to też pomiary obwodu brzucha. ja ostatecznie wylądowałam w szpitalu, bo jajniki z 3 cm urosły mi do wielkości 11cm. byłam już w takim stanie, że nie mogłam chodzić, bo bolało mnie całe podbrzusze. ale na szczęście objawy same ustąpiły. posiedziałam w szpitalu tydzień na obserwacji a później wszystko wróciło do normy. zapomniałam dodać, że mi lekarz dał do wyboru: nie robimy transferu, lub robimy ale tylko 1 zarodkiem, żeby wykluczyć ciążę bliźniaczą. zdecydowałam się na transfer, który się udałsmile powodzenia
      • zosia9 Re: hiperstymulacja 16.08.11, 19:37
        Oj to odważna jesteś. Ja miałam jajniki na 10 i 11 cm. Ale mnie pobrano 35 komórek, więc wiadomo było co mnie czeka do szpitala pojechałam zaraz po punkcji. Też przetrzymali mnie tydzień, podawali tylko duphaston.transfer miałam 2 miesiące później. Także udanywink
        • jaa.goda Re: hiperstymulacja 16.08.11, 21:19
          mi pobrali 33 komórki. najlepsze, że przez cały monitoring lekarz myślał, że komórek jest najwyżej 20. zaraz po punkcji nic takiego się nie działo. bolało podbrzusze ale nie miałam innych objawów hiper. dlatego lekarz zrobił transfer jednego zarodka. problem się zaczął 4 tyg. po kiedy już było wiadomo, że zarodek się przyjął i jestem w ciąży. ale na szczęście wszystko skończyło się dobrze. miałam mnóstwo torbieli ale przy cesarce oczyścili jajniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka