Dodaj do ulubionych

Do Rafala-utrogest 100 mg

IP: *.man.polbox.pl 20.05.04, 13:28
Jak brac zeby bylo najlepiej?
Dopochwowo czy doustnie? Czy jest jakas roznica
np. we wchlanianiu czy to wszystko jedno?
Bo szczerze mowiac wolalabym doustnie.
W tym cyklu nie mam monitoringu.
Zakladajac, ze dzisiaj jest owulacja kiedy powinnam zaczac brac utrogestan
tak aby nie zaburzyc owulacji?
I jakie dawki bys przepisal? Jest to cykl naturalny, niestymulowany.
Mam niedomoge lutealna (okres w 9 dni po owu).
Dziekuje i pozdrawiamsmile
Ania
Obserwuj wątek
    • rafal_md Re: Do Rafala-utrogest 100 mg 20.05.04, 18:09
      1. Zlotym standardem jest podawanie progesteronu dopochwowo. Stosowanie doustne
      wymaga kilkukrotnie wyzszej dawki tego samego preparatu (bo jest szybko
      rozkladany), watroba ma wiecej roboty, objawy uboczne sa wieksze i koszty dla
      kieszeni tez.

2. Reszta pytan, to takie troszke "sterroryzowanie" mnie do sugestii, ktorych
      zalozenia sa mi obce smile Po pierwsze, nie popieram podawania lekow "w ciemno",
      po drugie - powatpiewam w defekt lutealny po prawidlowej owulacji, po trzecie -
      w tym cyklu owulacji nie stwierdzilas, po czwarte - zeby podawac progesteron
      powinnismy stwierdzic, ze faktycznie jest go za malo (ponizej 10ng/ml). Nie
      badamy go jedynie przy stymulacji do IVF z uzyciem analogow GnRH, bo wtedy
      wiemy na pewno, ze bedzie niedomoga.

Wowczas stosuje sie od 200 do 800mg na dzien w dawkach podzielonych, zwykle
      600mg dopochwowo. Jeslibys faktycznie miala defekt II fazy, to 2-3 x dziennie 1
      kapsulka dopochwowo. Kiedy? W Twojej sytuacji, bez monitornigu, pozostaje tylko
      poradzic - po skoku temperatury na wykresie i zmetnieniu sluzu, bo jesli byla
      prawidlowa owu, to przynajmniej jeden z tych objawow nastapi.

Trzymaj sie!
    • Gość: Anka Re: Do Rafala-utrogest 100 mg IP: *.man.polbox.pl 20.05.04, 18:21
      Bardzo, bardzo dziekuje Rafalsmile
      Wiem juz wszystko i zastosuje siesmile
      Pa!
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka