Dodaj do ulubionych

Castangus?

04.09.11, 13:54
Witam,jestem tutaj po raz pierwszy. staramy sie z mężem od 2 miesięcy(może dla jednych to któtko dla mnie długo) o drugą dzidzie,mamy już 4 letniego synka,z zajściem w pierwszą ciąże nie było problemu. a teraz..Mam podwyższoną prolaktyne 41,6 gdzie max powinno byc 23,3. gdy nacisne prawą pierś to wycieka mi biała kropla mleczna. ginekolog sie nie przejął nie dał,żadnych lekow,na obniżeniesad powiedział,że juz raz rodziałam więc może sie tak utrzymywac, że wszyscy teraz tacy w goracej wodzie kąpani i chcieliby już od razu. troche w tym racji ale jak dziś po tygodniu spóżnienia sie okresu i nadzieji dostalam okres,to mi nerwy puściły.Jeszcze do tego synek chodzi i całuje mnie w brzuch i mówi,że kocha braciszka to rycze po kątach:/tłumacze mu ,że jeszcze tam nie mieszka braciszek,ale wiadomo to 4 letnie dziecko.. powiedzcie mi kochane mamusie i przyszłe mamusie,co z tym Castangusem,czy jest on na receptę?czy można go kupic na wlasna rękę?I czy ktoś ma podobną sytuacje do mojej?pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • lady_iris Re: Castangus? 04.09.11, 22:56
      Castagnus kupuje się bez recepty, kosztuje ok 12 zł/op. Na ulotce piszą, żeby brać przez 3 m-ce. Mnie nie pomógł, ale ja mam PCO. Moja siostra pierwsze dziecko poczęła od razu, o drugie starali się pół roku, a wszystko było ok. 2 m-ce starań to nic nadzwyczajnego, zdrowe pary potrzebują średnio pół roku, więc może lepiej ciut wyluzować? czasem najlepszym lekarstwem jest odrobina relaksu.
      • edytka266 Re: Castangus? 05.09.11, 16:28
        Wiem wszyscy mi to powtarzają ,że trzeba wyluzowac. postaram sięsmile
        • natasza-n1 Re: Castangus? 05.09.11, 16:43
          Mi castagnus pomógł tylko przez 2 m-ce. Ale wynik prolaktyny miałam ok. 25. Później znów skoczył. Nie stresuj się tak bo prolaktyna to hormon stresu - wzrośnie jak się denerwujesz. Poproś gina o bromergon, albo lekarza pierwszego kontaktu.Jest na receptę ale skuteczniejszy. Za dużą masz tą prolaktynę. I jeszcze jedno. Nie masz problemu z tarczycą? Ja jak poszłam do gina też mialam wyciek z piersi, przy prolaktynie 25. Dostalam skierowanie na badanie prolaktyny (która to powoduje) i TSH. Jeśli masz niedoczynność tarczycy to skutkiem tego jest również problem z prolaktyną. U mnie po ustabilizowaniu TSH spadła prolaktyna.
    • koo-lka Re: Castangus? 05.09.11, 18:26
      Edyta, u mnie zawsze byl progesteron podwyzszony (40-60), czasem tez nalezy wynik powtorzyc, bo wystarczy, ze sie troche poddenerwujesz i juz jest ponad norme.
      Ja na Twoim mijescu nie lykalabym zadnego castagnusa tylko poszla do endokrynologa, wynik prolaktyny ponad norme a do tego wycieki z piersi, da Ci bromergon, polykasz 2 miesiace, prolaktyna spadnie i beda dwie krechy na tescie smile
      • natasza-n1 Re: Castangus? 05.09.11, 19:15
        Progesteron czy prolaktyna??? smile
        A ja się upieram żeby zbadać tsh. Podwyższona prolaktyna często występuje przy niedoczynności. Koszt badania nieduży ale warto wykluczyć, tym bardziej że się starasz więc tsh powinno być w normie..
        • edytka266 Re: Castangus? 06.09.11, 19:41
          Od wczoraj biorę tego Castagnusa,po miesiacu mam zamiar zrobic badanie na poziom prolaktyny czy coś w ogóle opadło. Ginekolog stwierdził,że za mało jest Prl podwyższona ażeby podac Bromergon, dopiero za miesiąc mam wizyte u innego ginekologa,zobaczymy co on powie. Na Tsh jeszcze nie robiłam badania,nie wiem dlaczego od razu z prolaktyną tego nie zrobiłam...Nigdy nie miałam problemu z tarczycą no ale może po pierwszym porodzie coś sie pokręciło,nie wiem co mam myślec.Progesteron badałam na początku roku i był ok.
          • edytka266 Re: Castangus? 06.09.11, 19:50
            "nataszo-n"1 a czy po zbiciu prolaktyny do prawidłowego poziomu udało Ci się zajśc w ciążę?
            • natasza-n1 Re: Castangus? 07.09.11, 17:14
              A ja dalej upieram się że PRL i TSH mają ścisły związek. Dziwne że lekarz Ci tego nie powiedział (mnie od razu wysłał na badanie). A odpowiem na Twoje pytanie..Nie udało mi się..Ale u mnie to nie prolaktyna jest problemem..
              • edytka266 Re: Castangus? 07.09.11, 18:25
                Tak ja wiem,ze to jest związane i od wydolnosci tarczycy zalezy jak wyglada poziom prolaktyny. tez się dziwie,że pokpił sprawe,dlatego idę do innego ginekologasmileA co u Ciebie sie dzieje,ze się nie udaje?o ile mogę zapytac..
      • koo-lka Re: Castangus? 07.09.11, 19:40
        oczywiscie mowa bylo o prolaktynie
        odnosnie teorii ze podwyzszonemu poziomowi prolaktyny towarzyszy podwyzszony poziom TSH - u mnie tak nie bylo, mialam zawsze podwyzszona prolaktyne a TSH pieknie w normie.

Nie baw sie w Castagnus,tez sie bawilam ale nie dzialalo za to u mnie po dwoch miesiach brania bromergonu (1 tab dziennie) zaszlam w ciaze.
        to tyle w temacie.
        • edytka266 Re: Castangus? 07.09.11, 20:21
          Podejrzewam,ze u mnie moze by podobne. Prolaktyna podwyższona a tarczyca ok.(ale wiadomo mogę sie mylic) No ale okaże się po wynikachsmileKurcze to już sama nie wiem,mam kupione jedno opakowanie tabletek Castagnus,a wizyte u gin.dopiero za miesiąc. Co robic? a powiedzcie mi biorąc te tabletki mozna się starac o ciążę,czy teraz lepiej odpuścic?
          • koo-lka Re: Castangus? 07.09.11, 20:51
            biorac castagnus mozna sie starac smile
            ja bym na twoim miejscu skonczyla to opakowanie i poszla za miesiac na wizyte do ginekologa badz endokrynologa, nie powtarzalabym badania prolaktyny, tylko powiedziala jak jest, ze mialam podwyzszona, ze bralam castagnus i czekala na reakcje lekarza. Ale z drugiej strony jezeli da ci skierowanie na badanie i masz znowu czekac miesiac na wizyte to bym sama powtorzyla badanie prolaktyny i tsh a do tego ft3, ft4 (wszystko w 3 dniu cyklu).
            • edytka266 Re: Castangus? 10.09.11, 16:00
              Brałam 6 dni te tabletki ale już nie wyrabiam,mdłości takie,że szok ,zawroty głowy,ogólnie rozbicie totalne,jakbym była po kilku głębszych. Mąż mówi natychmiast przestań je brac. Nie wiem co jest,miała któraś z Was takie objawy przy braniu tych tabletek?
              • koolerka Re: Castangus? 12.09.11, 12:23
                Witam,
                ja biorę Castagnus już 3 miesiąc, nie mam żadnych objawów. Ten lek jest ziołowy, nie powinien dawać tyle objawów ubocznych. Może wchodzi w interakcje z innymi które bierzesz?
                • edytka266 Re: Castangus? 14.09.11, 17:49
                  no u mnie chyba podzialalo nie w ta strone co powinno.czekam do wizyty u ginekologa,co on na to.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka