Dodaj do ulubionych

transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta hcg

31.10.11, 23:04
Dziewczyny mój lekarz jest na urlopie a nie mogę znaleźć nigdzie wiarygodnej informacji na w/w temat. Czy podanie 5 dniowej blastocysty może spowodować wyższe stężenie beta hcg niż w przypadku 2 czy 3 dniowych zarodków? Jak byście były na dniach na wizycie u swojego ginekologa to poodpytajcie proszę jak to jest, a może któraś wie coś na ten temat? I czy takie dojrzałe blastocysty mogą się jeszcze podzielić dodatkkowo...
Obserwuj wątek
    • carolina01 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 01.11.11, 00:02
      asia-81 napisała:
      I czy takie dojrzałe blastocysty mogą się jes
      > zcze podzielić dodatkkowo...

Asia jak pytałam o to swojego gina to powiedział, że szanse są na to takie jak w naturze czyli niewielkie ale jak grzebałam po necie to znalazłam informacje, że przy transferze blastocysty jest na to zwiększona szansa.
    • arpona Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 01.11.11, 16:42
      Asiu, jak na mój rozum, to beta przy blastocystach spokojnie może być wyższa, bo takie zarodki zagnieżdżają się wcześniej i szybciej następuje wydzielanie HCG (hormon ten zaczyna być wydzielany do krwi już w 48 godz. po implantacji). Czyli Twój wynik HCG robiony np. w 10 dpt siłą rzeczy będzie wyższy niż kobiety, której podano 2- czy 3-dniowe zarodki.

Rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że zarodki dzielą się jeszcze dodatkowo już po podaniu do macicy.

Myślę jednak, że nie ma co sugerować się wynikami bety - niekoniecznie wysoka oznacza bliźniaczą ciążę - zobacz, jak szerokie są normy dla poszczególnych tygodni podawane na wynikach z labu. Oczywiście w pełni rozumiem Twój niepokój związany z ewentualnością takiej ciąży w Twoim przypadku. Tez bym się bała. Ale w tej chwili jeszcze nic nie wiesz na pewno.

Trzymam kciuki za pomyślne wieści. smile
      • asia-81 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 01.11.11, 19:29
        Dzięki arponka za słowa otuchy. Niepokój jest okrutny, chociaż emocje po zobaczeniu gignatycznego wyniku bety już trochę opadły i postanowiliśmy nie martwić się na zapas - i staram się jak mogę smile
        jutro powtórzymy beta hcg i zobaczymy co dalej, potem usg...staram się myśleć pozytywnie, chociaż znając zgrożenie nie jest mi łatwo...
        • slonko746 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 29.10.12, 08:50
          asia-81 proszę napisz kiedy następuje z reguły zagnieżdżenie blastocysty ?? Ile to dni od transferu??? Trochę się martiwę bo nie mam kompletnie żadnych objawów.
          • k_anilorak Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 29.10.12, 17:55
            Wysoka beta wcale nie świadczy o ciąży bliźniaczej. Tak samo jak i niska mnogiej ciąży nie wyklucza. Koleżanka w 10dpt miała betę około 100 i jest w ciąży z bliźniakami. Druga w tym samym dniu niała betę coś ok 160 i było to pojedyncza ciąża. Każdy organizm jest inny. Zagnieżdzenie zarodka nastepuje w 3-5 dobie. Podobno blastosysty szybciej, mrożone zarodki później. Ale nigdy żaden lekarz mi nie powiedział że ma to wpływ na poziom hcg. Wysoka beta to przede wszystkim znak że ciąża jest silna i może być już tylko lepiej.
            • dagmara-k Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 29.10.12, 23:14
              ja mialam 214 w 10dpt, pojedyncza ciaza, z podanej tylko jednej blastocysty
              • slonko746 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 06.11.12, 16:08
                Odebrałam wynik bety w 10dpt -282,6. Miałam podaną 1 blastocystę . Czy jest możliwe być w takiej sytuacji w ciązy bliźniaczej??
                • dagmara-k Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 07.11.12, 20:26
                  istnieje takie pradopodobienstwo ze sie jeszcze podzielil, ale to male prawdopodobienstwo. gratulacje
                • krum a moze to bedzie dziewczynka? 07.11.12, 21:59
                  a ja wlasnie znalazlam na jakies stronie, ze jak bedzie dziewczynka (albo blizniaki) to stezenie bhcg jest wyzsze.

Brzmi jak wrozenie z bhcg smile

(niemiecka strona:
                  www.zeit.de/2002/51/M-Schwangerschafts_9fbelkeit
                  cytat o dziewczynkach:
                  ("Ist das Baby ein Mädchen, liegen die Beta-HCG-Werte ebenfalls höher und wird häufiger Übelkeit verzeichnet – ein Hinweis auf das Geschlecht des Kindes.")

jestem bardzo ciekawa co bedzie u Ciebie smile
          • 1natel Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 16.10.14, 14:00
            Jestem 6 dzień po transferze 5 dniowej blastocysty , jest to nasze czwarte podejście. Tylko raz udało się że zaczął zagnieżdżać się zarodek, lecz niestety na krótko. Za każdym razem czułam się inaczej. Piersi zawsze bolały i brzuch. Teraz transfer miałam na kroplówce i embrioglue. Biorę Lutinus 3 razy dziennie i nospę przeciwko skurczą. Strasznie niepokoi mnie brak objawów ciąży. Pobolewa mnie tylko brzuch, plecy na wysokości klatki piersiowej i tyle. Nie jestem szczególnie senna... Wcześniej miewałam zestaw objawów mimo braku ciąży... Nie wiem co mam myśleć i jak wytrzymać do poniedziałku do Bety...i jak znieść potencjalne kolejne rozczarowanie....
            • ewa8078 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 23.10.14, 19:48
              1natel, ja mam całą taką samą historię jak Ty. Tylko, że ja mam dzisiaj 6 dzień.
              Jak wyszło z betą?
    • slonko746 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 06.11.12, 17:50
      asia-81 napisz jak wysoka ta beta??
      • asia-81 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 08.11.12, 14:00
        Dziewczyny ja to pisałam w tamtym roku smile) moje bliźniaki mają po 5 miesięcy i są cudowni. Bliźniaki są super i nie ma czego się bać. Jak uda mi się odnaleźć tamten wynik to tu napisze ile mialam bo nie pamietam.
        • piegoosek Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 08.11.12, 14:06
          gratulacje Asia smile potwierdzam: blizniaki sa super i nie ma sie czego bac! powodzenia!
          • asia-81 Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 08.11.12, 14:36
            Poszukałam na forum smile Powspominałam, poczytałam, łezka się zakręciła ze wzruszenia. Rany jakie emocje. W każdym bądź razie znalazłam to czego szukałam. Ja w 11 dpt miałam betę 487 a w 13dpt 1145 smile)))))
            Test sikany wyraźny wyszedł mi już w 10dpt.
            Pozdrawiam, trzymam kciuki. Nie poddawajcie się dziewczyny. Ja mam za sobą 5 pełnych programów - mnóstwo transferów - łącznie z mrozakami i trójkę cudownych dzieci. Trzymajcie się i powodzenia w tej trudnej walce.
            • endopech Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 08.11.12, 22:55
              hej dziewczyny ja miałam podane dwa blastki... dziś jest mój pierwszy dzień po transferze...a czuje jakby z 3 dni mineło...kiedy testować ?bo nie wiem czy wytrzymam 10 dni ! czy są jakieś subtelne objawy że się udało ?
              • dagmara-k Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 08.11.12, 23:04
                no ewentualnie beta 8-9 dnia ale to wczesnie, mniej nerwow przy minimum 10 dniach. jak ci wyjdzie beta 7 w 8 dniu to ze strachu szalenstwo, lepiej zaczekaj.

nie ma zadnych objawow pewnych
                powodzenia!
            • marygirl Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 09.11.12, 15:08
              Sprawdziłam swoje zapiski, 12dpt dwoch blastusiow bfta 1010smile potem juz nie miezyłam ale w 6 tc na usg biło jedno serduszko,synek ma dzis 16mieswink
              • endopech Re: transfer 5 dniowej blastocyst a wysokie beta 10.11.12, 21:14
                chyba będę musiała poczekać jednak do pt czyli 9 dpt ...a do kiedy brałyście zastrzyki plus encorton plus estrofem bo ja mam brać do 10 dpt
          • zona_mi piegoosek 09.11.12, 11:21
            Proszę zmniejszyć sygnaturkę do wysokości najwyżej 70 pikseli (ok. 4 wersów).
            • piegoosek Re: piegoosek 09.11.12, 12:03
              oj, sorki, juz wywalilam wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka