Dodaj do ulubionych

Przeżywalność plemników

IP: *.waw.sa.gov.pl 07.06.04, 09:00
Hej Dziewczyny! Z tego co się orientuje wiem, iż plemniki mogą żyć do 72
godzin, ale czy to jest regułą. Jaki jest średni czas ich przeżywalności?
Ostatnio się podłamałam, bo było przytulania około dwa dni przed owulacją (
ustaliłam to w testach owul) i znowu nic nie wyszło. Trochę mnie to podłamało
już sama nie wiem kiedy mam próbować.
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Przeżywalność plemników 07.06.04, 09:42
      Gość portalu: nina79 napisał(a):

> Hej Dziewczyny! Z tego co się orientuje wiem, iż plemniki mogą żyć do 72
      > godzin, ale czy to jest regułą. Jaki jest średni czas ich przeżywalności?
      > Ostatnio się podłamałam, bo było przytulania około dwa dni przed owulacją (
      > ustaliłam to w testach owul) i znowu nic nie wyszło. Trochę mnie to podłamało
      > już sama nie wiem kiedy mam próbować.
      72 godziny to czas maksymalny. nie zawsze tyle przezywa plemnik. sredni
      przyjmuje sie okres 24-48 godzin, jesli jest sluz plodny.
      optymalne szanse na ciaze, to przytulanie poprzedzajace owulacje o ok. 24-12
      godzin.bierze sie to stad, ze komorka jajowa tylko przez ok 6-8 godzin jest
      zdolna do zaplodnienia, a plemnik zaraz po wytrysku musi troszke dojrzewac(
      szacuje sie, ze trwa to ok 6 godzin), zatem w dniu owu splodzic bobasa to
      sporywyczynsmile.
      nawet jesli oboje partnerzy sa totalnie zdrowi i nie maja zadnych problemow z
      plodnoscia, wspolzyja w optymanym czasie to i tak szanse na ciaze sa 23%!
      zatem nie podlamuj sie, tylko dzialaj, z kazdym cyklem szanse rosnasmile.
      mi w minionym cyklu tez sie nie udalo, mimo rewelacyjnych warunkow do poczecia.
      nie ma wyjscia.... trzeba sie pomeczycwink
      • Gość: nina79 Re: Przeżywalność plemników IP: *.waw.sa.gov.pl 07.06.04, 09:59
        Dzięki Maretino! Oczywiście będziemy próbować, bo chcemy mieć dziecko. Tylko ja
        zaczynam zastanawiać się nad tym, aby zrobić sobie monitoring cyklu, bo jak
        narazie jestem dopiero po badaniach hormonalnych i robię sobie testy
        owulacyjne, ale dopiero od 2 miesięcy.
        • maretina Re: Przeżywalność plemników 07.06.04, 10:10
          Gość portalu: nina79 napisał(a):

> Dzięki Maretino! Oczywiście będziemy próbować, bo chcemy mieć dziecko. Tylko
          ja
          >
          > zaczynam zastanawiać się nad tym, aby zrobić sobie monitoring cyklu, bo jak
          > narazie jestem dopiero po badaniach hormonalnych i robię sobie testy
          > owulacyjne, ale dopiero od 2 miesięcy.

jeden monitorig wskazany jak najbarziej, zey ocenic sluzowke, jajniki,
          pecherzyk, upewnic sie, ze on peka... warto! bedziesz spokojniejsza. zadne
          badanienie dalo mi tyle spokoju i sily co monitoringwink
          • Gość: nina79 Re: Przeżywalność plemników IP: *.waw.sa.gov.pl 07.06.04, 10:18
            I zrobię sobie ten monitoring w tym cyklu, bo szkoda czasu na dalsze czekanie,
            a Maretinko ile razy trzeba mieć USG w cyklu ( wiem, że co 2 dni w określonej
            fazie prawda?).
            • maretina Re: Przeżywalność plemników 07.06.04, 10:24
              wszystko zalezy od dlugosci Twoich cykli i od gina.
              znam takich, co pierwsze usg robia w 3 lub 5 dc, jeszczepodczas @. mi gin kazal
              pierwszy raz przyjsc 11 lub 12 dc i na podstawie obrazu z usg wyznaczyl date
              kolejnego badania na 14 dc.
              przewaznie w cyklu robi sie 3 razy usg, ale moze sie zdarzyc wiecej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka