Dodaj do ulubionych

Inseminacja - do Maretiny

IP: 193.23.63.* 08.06.04, 15:04
Hej Maretino,

Wiem, ze sie na sprawach plemnikowych specjalnie nie wyznajesz, ale moze
jeszcze ktos spojrzy?

Wczoraj jak moj gin je zobaczyl to stwierdzil, ze mamy z mezem obnizony
potencjal rozrodczy (?) i ze on za pare mies. radzilby inseminacje.
Ale potem jak odpalil USG (14 dc) to stwierdzil ze pecherzyk ksiazkowy i ze
chyba prolaktyna spada i nie bruzdzi i zeby sie tylko maz spisal dobrze...

Ale ja wiem, ze sam pecherzyk wiosny nie czyni, ze moze nie peknac, ze moze
byc LUF itp. Oczywiscie posprawdzam testami, ale czy mam tez zrobic teraz
estradiol, czy za pare dni progesteron? czy isc do kogos innego (ten
wyjezdza) na monitoring. Ale w czwartk i ja wyjezdzam, wiec nie wiem czy
pojcie raz ma sens? To tyle z moich rozterek. Czekam na porady i za nie z
gory dziekuje.

a to wyniki meza:

żywych plem - 52 (norma pow. 75
ogolny % ruchliwych - 35 (norm pow. 50)

ruchliwosc postepowa %
- szybka linearna - 0!!!!!!!!!!!!!!!!
- wolna linearna - 15%
- brak ruchliwosci postepowej - 20%
- brak ruchu w ogole 65% !!!!!!!!!!!!!!!!!
liczba plemnikow/ml 86 mln (norma pow. 20 mln
ogolna liczba plemnik w ejakulacie - 103 mln (norma pow. 40 mln)
ogolny odsetek prawidlowych plemnikow - 30% (norma pow. 30%)z czego główki:
31% prawidl,
47% stożkowych,
16% gruszkowych
5% amorficznych

No i jeszcze 14% ma nieprawidłowe wstawki (norma ponizej 10%)

Wynik HOS-TEST - 58,6% (norma pow.60%)

UWAGI:
1. ASTHENOZOOSPERMIA ????????/
2. OBNIZONY ODSETEK PRAWIDŁOWYCH PLEMNIKOW.

I co wy na to? czy wystarczy wspmagac faceta salfazinem/androvitem/folikiem
zeby mu sie polepszylo, czy isc z tym do androloga?

prosze poradzcie cos.
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • maretina Re: Inseminacja - do Maretiny 08.06.04, 16:25
      jak slusznie zauwazylas plemniki dla mnie to magiawink
      co do reszty to powiem tylko tyle: starajcie sie, po leklarzach i laboratoriach
      w tym cyklu nie lazcie. lepiej skoczcie do lozka, albo na jakis inny mebelwink))
      trzymam kciukismile
      ps. dla pewnosci mozesz za kilka dni pojsc i upewnic sie, ze pecherzyk pekl.
    • Gość: Ivy Re: Inseminacja - do Maretiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 16:38
      Wydaje mi się, że wyniki badania nasienia nie są najlepsze. W badaniu mojego
      męża nie ma dokładnego określenia oceny ruchu tylko ruch A,B,C i D, ale jeśli
      założymy, że odpowiadają po olei twojemu opisowi to wynik ruchu postępowego
      szybkiego 0 to nie jest chyba dobrze. Moj mąż miał 15% i to kwalifikowało nas do
      inseminacji. Z tego co pamiętam zleczenia ważne też było czy nasienie samo się
      upłynnia czy trzeba zrobić to mechanicznie lub enzymatycznie. To też wplywa na
      zdolność zapładniającą, jak rownież pH nasienia. Plemniki mają do przebycia
      długą drogę z pochwy do jajowodu, gdzie dochodzi do zapłodnieniai jesli mają
      małą zdolność ruchu to szansę na to, że zdołają tam dotrzeć w odpowiedniej
      ilości są nikłe. Ale głowa do góry pomimo słabych wyników mojego męża mamy po
      inseminacji ślicznego bobaska, który pisze ze mną tan post.
      • Gość: Monika Re: Inseminacja - do Maretiny IP: *.idea.pl 08.06.04, 18:13
        Witam Malta99. Właśnie wczoraj odebrałam wyniki mojego męża, które miały
        zadecydować czy spróbujemy inseminacji czy od razu in vitro i... jestem bardzo,
        bardzo miło rozczarowana. Przy pierwszym badaniu wyszło nam tylko 300 tys. w 1
        ml., w tym 0% ruchliwych! Po 1,5 m-ca ruszyło się 10%, ale liczba spadła do
        250tys. Wczorajszy wynik, po kolejnym 1,5 m-ca to... 10 mln. w tym 50% o
        szybkim ruchu postępowym. Sama nie mogę w to uwierzyć, że aż tak się poprawiły.
        Mąż mój łykał: Androvit 2x1tabl., Clostilbegyt - 1/2 tabl. co drugi dzień. Oba
        leki przepisane przez lekarza, a Clo pomimo wysokiego FSH męża- co budziło moje
        i również innych lekarzy wątpliwości, ale chylę czoła przed moim lekarzem.
        Oprócz tego brał na własną (a raczej moją) rękę: Oeparol 2x2tabl, folik
        1x1tabl, Bio-selen-cynk 1x1tabl. oraz od miesiąca pił po 30ml. NONI. Nie wiem
        może ten sok jest naprawdę takim cudownym środkiem. Radzę wybrać się najpierw
        do Androloga, ale Androvit, Oeparol, Folik i NONI możecie brać śmiało bez
        konsultacji z lekarzem. Życzę powodzenia i szybkiej poprawy.
    • Gość: Malta99 Re: Inseminacja - do Maretiny IP: 193.23.63.* 09.06.04, 09:27
      Dzieki dziewczyny,

Przez 2 - 3 tygodnie bede meza faszerowac tymi cudami (juz go faszeruje) i
      zrobi ponownie badanie, z nuz sie cos polepszy?. Musze tylko dodac oeparol i
      NONI, tylko gdzie ten sok kupic, w aptece? w spozywczaku? Sorry za głupie
      pytania. Moniko, a moze ten Clo tak pomógł?
      Meza chyba wysle do androloga tylko gdzie w warszawce? I jakie badania zrobic
      przed wizyta. Posiew ma ok, czy hormony meza typu PRL, FSH też?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka