Dodaj do ulubionych

Wybor metody leczenia: IUI / FSH IUI / IV

29.03.12, 03:08
Jutro mam druga, tj. determinujaca rozmowe z naszym lekarzem o wyborze metody leczenia. Na pierwszej wizycie - poza skierowaniem nas na tysiace badan, w tym droznosci jajowodow - zostalismy zapoznani z metodami leczenie i dostalismy 3 osobne foldery na temat:
1 - Clomid / IUI (leczenie Clomiphene)
2 - FSH IUI (leczenie Gonadotropin)
3 - IV (In Vitro)
I wstepnie zostalismy poinformowani, ze jesli moje wyniki beda dobre, a meza "zadowalajace" to bedziemy wybierac miedzy 1 i 2 metoda.

Czy ktoras z was jest/byla na ktorejs z tych metod i moglaby sie podzielic uwagami na temat:
a) jak dane metody leczenia wplywaly/wplywaja na jej normalne funkcjonowanie? (Mi powiedziano, ze leki maga spowodowac dyskomfort, bole, migreny, zmiany cisnienia, zmiany nastrojow)
b) jak wiele cykli leczenie przeszlyscie zanim zaszlyscie w ciaze?
c) czy ktoras z was zaszla w ciaze mnoga i jesli tak, przy jakiej metodzie ?
d) czy ktoras z was zmienila jedna z metod na inna? Jesli tak to dlaczego, i po jakim czasie i z jakim skutkiem?
e) jaki jest orientacyjny koszt lekow przy 1 i 2 metodzie tam gdzie mieszkacie? (podajcie kraj jesli jestescie spoza Polski. Ja wiem, ze Clomid u mnie kosztuje 45zl/miesiac leczenia.)

Bede wdzieczna za Wasze spostrzerzenia. Z jakiegos powodu moj lekarz chce zeby to byla decyzja nas trojga a nie tylko jego, a ja poza tym, ze prawodpodobienstwo ciazy mnogiej jest delikatnie wieksze przy FSH (20%) niz przy Clomid(8%) nic nie wiem. Moj maz mowi, ze woli FSU bo chce miec blizniaki...

PS. Prosze, o ile nie mowicie o cenach lekow, uzywajcie powyzszych nazw metod leczenia. Nazwy handlowe lekow jak na razie nic nam nie mowia.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka