Gość: jusia12 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 19:34 cześc dziewczyny. w 25 dniu cyklu zbadałam progesteron wynik jest taki 24,44 ng/ml co to oznacza??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: progesteron- jaki wynik 01.07.04, 19:47 przepiekny wynik. mam nadzieje, ze zwiastuje ciaze a jakie sa normy w twoim lab? min. to 10 ng/ml czy 15 ng/ml? pytam z ciekawosci bo wynik imponujacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rena 75 Re: progesteron- jaki wynik IP: *.pl / *.enterpol.pl 01.07.04, 20:00 Proszę powiedzcie mi w którym dniu cyklu należy zrobić badanie poziomu progesteronu, a w którym estradiolu? Czy mozecie mi napisać również w skrócie za co te hormony odpowiadają i o czym świadczą ich wyniki ? z góry dziękuję Rena Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: progesteron- jaki wynik 01.07.04, 20:59 poziom fsh swiadczy o twz rezerwie jajnikowej, czyli mowi jak wyglada zapas Twoich komorek rozrodczych, orpcz tego fsh i estradiol odpowiadaja za dojrzewanie pecherzykow. progesteron to hormon wytwarzany przez cialko zolte powstale po uwolnieniu kom. jajowej. progesteron to hormon podtrzymujacy ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusia12 Re: progesteron- jaki wynik IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 20:52 dzieki za interpretację, aż sie wzruszyłam. niestety nie jestem w ciązy, dostałam...., w 5 dniu cyklu idę na badania FSH, LH, Estradiolu. Zobaczymy czy te wyniki będą również rewelacyjne. A normy sa takie 1,5-22,6 Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: progesteron- jaki wynik 01.07.04, 20:57 progesteron oznacza sie 7 dni po owulacji. kazde lab. moze miec swoje normy, beda one podane przy wynikach. estradiol oznacza sie w 3 dc a potem w 12( 12 jesli cykl ma 28-29 dni, tuz przed jajeczkowaniem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusia12 Re: progesteron- jaki wynik IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 21:01 czy w 5 dc tez moge zrobic te wyniki??? A co z ta normą progesteronu??? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: progesteron- jaki wynik 01.07.04, 21:05 Gość portalu: jusia12 napisał(a): > czy w 5 dc tez moge zrobic te wyniki??? A co z ta normą progesteronu??? tak generalnie badania fazy folikularnej robi sie od 3 do 5 dc, przepraszam za skrotowa odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jusia12 Re: progesteron- jaki wynik IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 21:29 A prolaktynę kiedy mam zbadać???? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: progesteron- jaki wynik 01.07.04, 22:37 w kazdym dc mozna. w drugiej fazie po owu prl osiaga najwyzsze stezenie. ja oznaczam jak popadnie. moj gin tak pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś