Dodaj do ulubionych

jakość nasienia

13.11.12, 17:47
Drodzy panowie! Ale zapewne - też panie, miałyby w tym temacie coś do powiedzenia.

Niemniej zwracam się teraz do panów: czy zdarzyło wam się być dawcą nasienia? Przyznam, że nigdy nie zastanawiałem się głębiej nad tematyką jakości nasienia bo nie miałem po prostu takiej potrzeby. Mam zdrowego, pięknego - półtorarocznego syna więc wiem, że jestem płodny. Tymczasem kiedy zgłosiłem się do prywatnej kliniki celem oddania nasienia okazało się, że jego jakość nie spełnia wszystkich wymogów jakie tam sobie narzucili. Co prawda, pani laborantka uprzedziła mnie wcześniej, że może tak się zdarzyć, że nie zakwalifikuję się do dalszych badań i żebym tym się tak bardzo nie przejmował (spermę zamrażają, potem odmrażają i faktycznie traci ona wtedy swoje niektóre właściwości.

Stan obecny sprowokował mnie do zastanowienia się i wywołania dyskusji o tym co wpływa na jakość nasienia męskiego?
Na pewno niebagatelne znaczenie ma tutaj właściwa dieta. W moim przekonaniu odżywiam się prawidłowo: unikam tłusto strawnych potraw, jem sporo nabiału, warzyw, owoców. Nie cierpię na nadwagę, nie palę, nie piję, ogólnie jestem zdrowy, mam 32 lata.

Co jeszcze może wpływać na jakość nasienia? Ogólnie mówi się, że żyjemy w biegu, w stresie.
Czy zatem stan ducha, że tak się wyrażę - może mieć również tutaj jakieś znaczenie. Niedawno straciłem pracę, w życiu osobistym też nie jest kolorowo więc na pewno pod względem psychicznym nie czuję się najlepiej.

I w końcu czy wierzyć różnym suplementom typu: MultiSperm poprawiającym ponoć płodność?

Byłbym wdzięczny za wszystkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • trevor29 Re: jakość nasienia 15.11.12, 19:25
      Witam. Walczylismy o dziecko 2,5 roku. Stosowalem wszystko co znalazlem po polsku i po angielsku (suplementy), ukladalem sobie diety, bral;em regularnie, przestrzegalem diety, temp odpowiedniej jader. Z lekow stosowalem jedynie tamoksifen. Nic to nie daje! Panowie jedyne co mozecie zrobic to 1) usg jader + 2) badanie hormonow plciowych, jesli na jednym z tych badan pokaza sie odstepstaw od normy to mozecie wtedy zmienic stan nasienia przy pomocy lekarza. Jesli oba badania pokaza ze wszystko ok nierstety nic nie jestescie w stanie zrobic. Napisze jeszcze ze po rzuceniu palenia poprawila mi sie delikatnie ruchliwosc. Udalo sie poczac dzidzie przy 2,2 miliona na ml (sprawdzilem kilka dni po zaplodnieniu przypadkowo). stosowalem l-karnityne, proxeed, pycnogenol, acetyl-l-karnityne, zestaw witamin, koanzymA, omega3, i jeszcze kilka innych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka