Dodaj do ulubionych

"ryczące" czterdziestki

30.03.13, 18:34
Witam forumowiczki, czy któraś z Was kończy (lub skończyła) w tym roku 40 lat?Ja 4 czerwca, no i nie ukrywam średnio się z tym czuje, choć "apetyt na źycie" dużo większy niż 10 lat temu. Może dopada mnie już kryzys wieku średniego...........

A tak na marginesie:
"ryczące czterdziestki" to pas wód oceanicznych biegnący nieprzerwanie wokół południowej półkuli kuli ziemskiej, w przybliżeniu pomiędzy 40° i 50° szerokości geograficznej południowej, wzdłuż którego wieją stałe wiatry zachodnie, o bardzo dużej prędkości, będące powodem częstych sztormów. Rejon związany z działalnością cyklonów w południowej strefie niskiego ciśnienia. Akwen trudny nawigacyjnie i niebezpieczny dla statków.

Leżący na północ od przylądka Horn, a na południe od Przylądka Igielnego obszar ryczących czterdziestek od dziesięcioleci budził respekt marynarzy, ale był równocześnie wyzwaniem i próbą charakteru. Wiele jednostek spoczywa na dnie w tym regionie. Jednak śmiałkowie, którzy go przepłynęli, zyskali uznanie u innych marynarzy i mogli korzystać z marynarskich przywilejów."

Pozdrawiam świątecznie
Obserwuj wątek
    • lamia39 Re: "ryczące" czterdziestki 01.04.13, 18:38
      big_grin

rycząca (od stycznia).
      • katarzyna.br Re: "ryczące" czterdziestki 01.04.13, 19:40
        ...... smile i tego się trzymajmy..........
    • ida17 Re: "ryczące" czterdziestki 01.04.13, 21:20
      Tez kończę w tym roku 40. No i jak juz pisałam od roku jestem mama ,marze o drugim dziecku. Staram sie nie przejmować 40 To tylko liczba ,a ważne jest to jak sie czuje .Mam oczywiscie kryzysy kiedy pomyśle o zbliżających sie urodzinach ,ale górę biorą plany i marzenia....Mam ich duzo.Pozno wyszłam za mąż ,bo 5 lat temu dlatego tak to u mnie wszystko sie opóźnilo.Do tego doszły problemy z zajsciem w ciążę ...Strasznie bym chciała do tej 40 zajść w druga ciążę choc przeciez jak zajde po 40 to tez nie bedzie tragedii.
      Przypominam sobie swoją 30 i szczerze mówiąc czułam sie wtedy gorzej ...smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka