Dodaj do ulubionych

trzeci program nieudany-co dalej?

18.04.13, 22:48
W ciągu dwóch ostatnich lat przeszłam 3 programy (w sumie 4 transfery), przy trzecim udało mi się nawet zajść w ciążę, która obumarła w 2 miesiącu. W sumie walczymy od ponad 7 lat. Jesienią skończę 39 lat i zadaję sobie pytanie-co dalej. Słyszę coraz bardziej tykający zegar.Myślałam, że jakoś pogodzę się z naszą bezdzietnością, ale wcale tak nie jest. Tydzień temu nieudany criotransfer. Skąd brać siły, by dalej (i czy w ogóle) walczyć ?
Obserwuj wątek
    • rozowa_pelargonia Re: trzeci program nieudany-co dalej? 20.04.13, 20:55
      Przykro mi bardzo.
      A robilas jakies badania?Kariotypy,trombofilia itp?
    • kamila500 Re: trzeci program nieudany-co dalej? 21.04.13, 19:41

czesc dot10
      moze powinnasc badania zrobic trombose(zakrzepice)na imunologie -genetyke
      Mam Tal samo 3nie udane Transfer, nawet sie nie zagniezdzily obecnie podchodze do czwartej proby .mam 34 Lata i brak sil i zastanawiam sie czy tez mnie.czeka zycie bez dzieci
      Ale bo badaniach wyszlo ,ze mam sklonosci do trombosy ....zoba zymy za 2tygodnie
      Pozdrawiam kamila
      hej dziewczyny
      • edytka8080 Re: trzeci program nieudany-co dalej? 21.04.13, 20:56
        ja się dopisze przeszłam 3 inseminacje 5 programów in vitro i jedno crio zrobiłam dużo badań oraz immunologie i nadal się nie udaje 12 lat walki
        • dot10 Re: trzeci program nieudany-co dalej? 21.04.13, 22:21
          Robiłam kariotypy, tego drugiego badania nie. Leczyłam się u jednego profesora, teraz u drugiego i tak naprawdę twierdzili, że każdy program jest inny, że w tym wszystkim trzeba mieć trochę szczęścia. A głównym powodem w moim przypadku jest chyba gorsza jakość materiału genetycznego związana z wiekiem, statystycznie po prostu udaje się to rzadziej. Osobom postronnym wydaje się, że in vitro=100% ciąża=dziecko. Teraz już wiem, że tak nie jest. Nawet ciąża nie oznacza jeszcze urodzenia dziecka. Ach! To wszystko jest ciężkie.
          • ana_pe Re: trzeci program nieudany-co dalej? 22.04.13, 14:30
            kochana nie poddawaj się... ja mam za sobą dwa programy, ale wygląda na to, że miałam więcej zarodków bo miałam ich na 6 transferów. Udało się za 5 razem. Zabrałam też ostatnie zarodki czyli 6 transfer - tym razem nie udało się.
            W tym roku kończę 36 lat ale szykuje się do kolejnego programu, bo pragnę drugiego dziecka.
            Z całego serca życzę Ci siły i wytrwałości. Walcz bo naprawdę warto - zawsze będę to powtarzac!
            Przytulam mocno
            • dot10 Re: trzeci program nieudany-co dalej? 22.04.13, 22:13
              Takie słowa dodają siłsmile Fajnie, że są osoby, które Cię rozumiejąsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka