tulipanek1208 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 20.11.13, 11:18 Uprzejmie prosze o odpowiedź na następujące pytanie... czy mając TSH na poziomie 4,660 (przeciwciała ok, jednak wielkość tarczycy pomniejszona - na poziomie 9,5 ml) mogę zajść w ciążę i czy jezeli to mi się uda to dopiero wtedy powinnam przyjmować leki na urególowanie tarczycy, czy wręcz przeciwnie, najpierw leki i obniżenie TSH a później starania o dziecko??? Nadmienię, że mój wywiad to: 1 ciąża obumarła, 1 poród naturalny- dziecko niespełna 3 lata. O pierwszą ciąże staraliśmy się 2 lata i udało się dopiero po pierwszym cyklu zażywania Clostybegyt. Jednak własnie ta ciąża zakończyła się łyżeczkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 15:22 tulipanek1208 napisał(a): > Uprzejmie prosze o odpowiedź na następujące pytanie... czy mając TSH na poziomie 4,660 (przeciwciała ok, jednak wielkość tarczycy pomniejszona - na poziomie 9,5 ml) mogę zajść w ciążę i czy jezeli to mi się uda to dopiero wtedy powinnam przyjmować leki na urególowanie tarczycy, czy wręcz przeciwnie, najpierw leki i obniżenie TSH a później starania o dziecko??? Nadmienię, że mój wywiad to: 1 ciąża obumarła, 1 poród naturalny- dziecko niespełna 3 lata. > O pierwszą ciąże staraliśmy się 2 lata i udało się dopiero po pierwszym cyklu zażywania Clostybegyt. Jednak własnie ta ciąża zakończyła się łyżeczkowaniem. Dzień dobry! Zdecydowanie czynność tarczycy powinna zostać uregulowana przed planowaną ciążą. Zarówno niedoczynność, jak i nadczynność tarczycy negatywnie wpływa na płodność człowieka. Zaburzenia prawidłowego wydzielania hormonów przez tarczycę mogą utrudniać kobiecie zajście w ciążę, powodować poronienia i porody przedwczesne lub zaburzyć rozwój dziecka w łonie matki. Proszę skonsultować się z endokrynologiem. Pozdrawiam, Ekspert novum Odpowiedz Link Zgłoś
sanzinia34 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 21.11.13, 13:28 Witam czy mogę podejść do in vitro mając na jajniku torbiele. Mój lekarz zalecil mi krotki protokół . Ponoć 2 torbiele są z tych co wchłaniają się same, a jedna malutka która ma być do usunięcia. Mam tylko jeden jajnik i nie chciałabym go stracić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 15:24 sanzinia34 napisał(a): > Witam czy mogę podejść do in vitro mając na jajniku torbiele. Mój lekarz zalecil mi krotki protokół . Ponoć 2 torbiele są z tych co wchłaniają się same, a jedna malutka która ma być do usunięcia. Mam tylko jeden jajnik i nie chciałabym go stracić. Pozdrawiam. Dzień dobry! Nie powinno się rozpoczynać stymulacji z czynnymi hormonalnie torbielami lub takimi które mogą niszczyć strukturę jajnika. Przed rozpoczęciem stymulacji hormonalnej należy potwierdzić badaniem USG, że w jajnikach nie ma torbieli. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
maja261981 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 21.11.13, 14:09 Witam, w którym dniu cyklu najlepiej wykonań badanie AMH by było wiarygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka34 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 10:55 Witam, chciałabym zapytać co to znaczy jeśli zarodek w 3 dobie jest 10-blastomerowy. Wszędzie piszą ze w 3 dobie powinien mieć 6-8 blastomerów. I co to znaczy że ten zarodek jest klasy 3cc (nie wiem jak się to pisze, z dużych czy z małych liter) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 15:28 weteranka34 napisał(a): > Witam, chciałabym zapytać co to znaczy jeśli zarodek w 3 dobie jest 10-blastomerowy. Wszędzie piszą ze w 3 dobie powinien mieć 6-8 blastomerów. I co to znaczy że ten zarodek jest klasy 3cc (nie wiem jak się to pisze, z dużych czy z małych liter) ?? Dzień dobry! To oznacza, ze zarodek w wyniku podziału składa się już z 10 komórek. Nie wiemy czy zarodek był klasyfikowany rano czy np. późnym popołudniem. W obydwu przypadkach to jest 3 dzień, ale może być np. 8 godz. różnicy, a w życiu zarodka to dużo. W ocenie zarodków do 3 dnia cyfra oznacza liczbę blastomerów, a litera prawidłowość rozwoju – do momentu powstania blastocysty litera jest jedna i ocenia budowę całego zarodka, a w przypadku oceny blastocysty (5 dzień) cyfra oznacza wielkość jamy blastocysty (3-oznacza jamę większą niż połowa zarodka) a litery są dwie: pierwsza oznacza ocenę węzła zarodkowego, z którego powstanie dziecko, a druga litera ocenę trofektodermy z której powstanie łożysko. Ostatnio uważa się, że oceniając szansę rozwoju zarodka w 5 dobie, należy w pierwszej kolejności ocenić wielkość jamy blastocysty. Ocena literowa nie jest aż tak bardzo istotna. Ocena 3CC odnosi się do blastocysty a nie zarodka 10-cio komórkowego. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka34 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 15:50 Bardzo dziękuje za odpowiedz ale nie do końca chyba wyraziłam sie jasno. Poniewaz transfer miałam w 3 dobe i napewno była komórka 10-blastomerowa a lekarz zapytał embriolog jaki mamy zarodek i odpowiedziała ze 3cc. No to ja juz jestem głupia.Chyba ze to jakies ich wewnetrzne nazewnictwo. No ale ok, jeszcze chciałam zapytac jakie sa szanse na ciaze przy takim zarodku?? Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 15:25 maja261981 napisał(a): > Witam, w którym dniu cyklu najlepiej wykonań badanie AMH by było wiarygodne? Dzień dobry! Dzień cyklu nie ma znaczenia przy wykonywaniu badania poziomu AMH. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
krab111 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 18:51 Dzień dobry, 07.11 miałam criotransfer podano mi 2 zarodki klasy A. W dniu wczorajszym, czyli 14 dni po transferze wykonałam badanie B+ hcg wynik 1033 czy to oznacza pozytywny dla mnie wynik ciąży?W poniedziałek chciałabym powtórzyć ten wynik dla pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik35 do krab111 22.11.13, 19:03 Matko Dziewczyno, sorry że się za ginekologa wypowiadam, ale jasne, że taki wynik jest pozytywny Może bliźniaków nie oznacza ale coś sie udało. Miałaś podane 5 dniowe blastocysty? Zrób sobie powtórkę najlepiej jutro (szpitale mają laboratoria czynne non stop i jak zapłacisz, to Ci zrobią) i niech Ci pięknie rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
krab111 Re: do koralik35 22.11.13, 19:33 Normalnie w dalszym ciągu nie mogę w to uwierzyć dlatego mam takie wątpliwości (uparłam się nawet ze w labo pomylono wyniki albo zapomieli dopisać przecinka a to mój pierwszy transfer, masz rację koniecznie jutro powtórzę badanie Odpowiedz Link Zgłoś
koralik35 Re: do koralik35 22.11.13, 19:59 Znam to uczucie niedowierzania Też mi się crio udało Ale pojedyncze. No i ja wczesniej mialam jeden "swieżakowy" transfer. Sprawdź ten przyrost i po cichutku zacznij się cieszyć a no i umów się za tydzień lub dwa do doktora Aaaa no i mialas transferowane 5 dniowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
krab111 Re: do koralik35 22.11.13, 22:09 A faktycznie zapomniałam napisać tak 5 dniowe dobra jesteś do doktora jestem już umówiona na przyszły piątek także nie mogę się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 26.11.13, 10:46 Dzień dobry! Oczywiście to wynik pozytywny ! Gratulujemy! Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
lidia1978 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 22.11.13, 19:51 Bylam dzis na wizycie startowej...od wtorku mam zaczac przyjmowac leki ale mam pewien problem.Nie dostarczylam jeszcze badan meza a z ich wynikow wynika ze ma chlamydie i wzw typu c...czy to wstrzyma cala procedure in vitro? Nie may jeszcze tez posiewu nasienia....a jak wyjdzie zle to czy to tez nie zaszkodzi calej procedurze?czy ja moge spokojnie przyjmowac leki? Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka34 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 23.11.13, 11:20 Wydaje mi się ze wstrzyma, chyba ze na dniach dostarczycie całą dokumentacje. A powiedz mi czy wy robicie za własna kase całość czy refundacja?? My robilismy z refundacja i wszystko musielismy miec przed wypisaniem recept na leki. Twój maz ma chlamydie a ty ?? A na wzw typu c ty byłas szczepiona?? U nas lekarz jak zobaczył ze sa w nasieniu lekko podwyzszone leukocyty odrazu kazał zrobic posiew na bakterie i grzyby. Twierdził ze to moze miec wpływ na obumarcie płodu. A to było po ciazy biochemicznej. Jeśli za wszystko płacicie moze nie ma znaczenia jakie wyniki ma mąż, chociaz dla mnie to wazne bo to moze zawazyc na efekcie końcowym. Ale lekarz który cie prowadzi pewno wie lepiej niz ja. A tak wogóle w jakiej klinice i gdzie podchodzicie?? Odpowiedz Link Zgłoś
lidia1978 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 23.11.13, 11:39 Witaj....podchodzimy w WARSZAWIE w Novum do w pelni platnego in vitro...lekarz powiedzial ze wzw c nie wplywa na podejscie do in vitro to jest tylko info dla nich bo wtedy sa inne procedury....ja nie mam wzw c.......a przy tej chlamydii wyszedl wynik watpliwy wiec moze wystarczy go powtorzyc bo ja tez nie mam chlamydii a posiew nasienia zrobimy w poniedzialek.....lekarz wymagal tych badan na wizycie startowej ale opoznienie bylo w lab i dostalam wyniki po wizycie dopiero ale recepty mi lekarz wypisal.....i teraz nie wiem co robic....zastrzyki mam brac od wtorku. Odpowiedz Link Zgłoś
weteranka34 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 23.11.13, 12:46 Kochana skoro lekarz wszystko wie , przeanalizował to stosuj sie do jego zalecen. Jesli masz mozliwosc to spróbuj zadzwonic i dopytac lekarza albo chociaz pielegniarki. Poinformuj ich o tym, zeby poxniej nie powiedzieli ze nie zgłaszalas im tego. Lepiej zadzwonic niz podac kilka zastrzyków i stracic pare stówek. A dobre kliniki nawet w sobote i niedziele pracuje wiec napewno kogos zastaniesz. A wiem ze nie da ci to spokoju przez cała stumulacje a jak bedziesz czekac na efekt koncowy to dopiero bedziesz miec myslenie. Ale najwazniejsze ufaj lekarzowi. Pozdrawiam i życze powodzenia. PS. na jakim forum jeszcze piszesz?? bo tutaj to chyba niemozna tak pisac dowoli, tylko z ekspertami. Odpowiedz Link Zgłoś
lidia1978 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 23.11.13, 12:52 Weteranka jestem tylko na tym forum ale moze masz gg to tam by bylo latwiej pogadac... Odpowiedz Link Zgłoś
lidia1978 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 23.11.13, 12:58 Weteranka 48241922 -to jest moj nr gg. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Dziewczyny...zaśmiecacie wątek 23.11.13, 13:02 Sorry,ale popatrzcie JAKI TO JEST WĄTEK..... pilnujmy porządku i trzymajmy się treści wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
lidia1978 Re: Dziewczyny...zaśmiecacie wątek 23.11.13, 13:04 Przepraszam....po prostu ekspert nie odpowiedzial na moje pytanie i sie martwie....ale juz sie stad usuwam....jeszcze raz przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 Re: Dziewczyny...zaśmiecacie wątek 23.11.13, 13:17 lidia1978 napisał(a): > Przepraszam....po prostu ekspert nie odpowiedzial na moje pytanie i sie martwie > ....ale juz sie stad usuwam....jeszcze raz przepraszam. lidio, nie matrtw się. Ekspert na pewno odpowie. Odpowiada wszystkim tylko czasem trzeba poczekać troszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 26.11.13, 10:56 Dzień dobry! 1. WZW typu C nie wpływa na rozpoczęcie procedury in vitro. 2. Chlamydia owszem wpływa, trzeba wyjaśnić czy zakażenie jest świeże. Jeżeli IgM jest wątpliwe, proponuje pobrać PCR Chlamydii, u mężczyzny wymaz z cewki moczowej, u kobiety wymaz z szyjki macicy, lub test immunofluorescencji. Do czasu wyjaśnienia, powinno się przedłuzyć antykoncepcję. 3. Prosze pamiętać, że jako pacjentka nOvum, w trakcie leczenia zawsze może Pani skontaktować się z konsultantem lub zadzwonić do lekarza podczas dyżuru telefonicznego. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
sanzinia34 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 25.11.13, 10:04 Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć czy mogę przyjąć drugą szczepionkę na tężec jak w grudniu mam podchodzic do in vitro? Czy może to mieć jakiś niepożądany efekt? Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
krab111 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 25.11.13, 14:13 Do Koralik35 mam nadzieję, że będziesz zrobiłam dziś kolejną betę 18dtp i wynik to 3431 mam nadzieję, że wynik jest dobry źle się czułam cały weekend miałam nawet delikatne plamienia i byłam cała spanikowana, że coś się złego dzieje na szczęście już przeszło z tego wszystkiego nie mogłam się ruszyć na badanie dlatego oznaczyłam dopiero dzisiaj zanim w piątek pojadę do lekarza to chyba oszaleję z tego wszystkiego . Odpowiedz Link Zgłoś
kiziami.zia2013 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 25.11.13, 16:05 Witam ponownie. Jestem w drugim miesiącu przyjmowania antykoncepcji,przerwa między opakowaniami była krótsza i wynosiła 4 dni,przy 12 tabletce pojawiło się krwawienie,które trwa już pięć dni,nie jest obfite ale jednak to krwawienie,nie plamienie,do tego pobolewa w dole brzucha,w ulotce leku jest napisane ,że takie objawy niepożądane mogą sie pojawić.Czy powinnam się niepokoić,czy powiadomić lekarza,czy poczekać pięć dni do wizyty ? Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 14:35 kiziami.zia2013 napisał(a): > Witam ponownie. > Jestem w drugim miesiącu przyjmowania antykoncepcji,przerwa między opakowaniami > była krótsza i wynosiła 4 dni,przy 12 tabletce pojawiło się krwawienie,które trwa już pięć dni,nie jest obfite ale jednak to krwawienie,nie plamienie,do tego pobolewa w dole brzucha,w ulotce leku jest napisane ,że takie objawy niepożądane mogą sie pojawić.Czy powinnam się niepokoić,czy powiadomić lekarza,czy poczekać pięć dni do wizyty ? Dzień dobry! Należy skonsultować się z lekarzem, ale można poczekać 5 dni do wizyty. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
koralik35 [...] 25.11.13, 20:28 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoselin1987 pytanie 25.11.13, 22:36 Panie doktorze mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli I inseminacja przebiegła zgodnie z planem, tzn. odpowiedni estradiol, wielkość pęcherzyków, endometrium, a do drugiej nie doszło ze względu na spadający estradiol to czy istnieje ryzyko, że mogę nie mieć komórki? Odpowiedz Link Zgłoś
krab111 [...] 25.11.13, 22:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kiziami.zia2013 do administratora ! 26.11.13, 08:10 Czy jest tu jakiś administrator bądź moderator,który mógłby usunąć posty zaśmiecające wątek,które nie są pytaniami do ekspertów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 14:50 sanzinia34 napisał(a): > Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć czy mogę przyjąć drugą szczepionkę na tęż > ec jak w grudniu mam podchodzic do in vitro? Czy może to mieć jakiś niepożądany > efekt? Pozdrawiam serdecznie. Dzień dobry! Proszę się zaszczepić - nie ma przeciwwskazań. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
80agatka Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 27.11.13, 13:33 witam mam pytanie zrobiłam betę w 7dpt 3 dniowego zarodka beta 1,2 testować powinnam planowo 1grudnia czy jest jeszcze nadzieja po jakim czasie zagnieżdza się zarodek 3dobowy? Odpowiedz Link Zgłoś
80agatka Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 27.11.13, 18:29 witam mam pytanie zrobiłam betę w 7dpt 3 dniowego zarodka beta 1,2 testować powinnam planowo 1grudnia czy jest jeszcze nadzieja po jakim czasie zagnieżdza się zarodek 3dobowy dodam ze progresteron wynosi 25 Odpowiedz Link Zgłoś
starajacasie82 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 12:16 Proszę o informację odnośnie prawidłowego poziomu progesteronu. Badanie wykonane w 5 dniu po transferze wynosiło 9,7ng/ml, a w 11 dniu 10,3 ng/ml.W/g norm labolatorium wszystko w normie, jednak martwię się, gdyż transfer się nie powiódł. Teraz czekam na kriotransfer i w związku z tym zastanawiam się czy celowe byłoby zwiększenie dawki luteiny. Czy taki niski poziom mógł przyczynić się do niepowodzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 14:32 starajacasie82 napisała: > Proszę o informację odnośnie prawidłowego poziomu progesteronu. Badanie wykonane w 5 dniu po transferze wynosiło 9,7ng/ml, a w 11 dniu 10,3 ng/ ml.W/g norm labolatorium wszystko w normie, jednak martwię się, gdyż transfer się nie powiódł. > Teraz czekam na kriotransfer i w związku z tym zastanawiam się czy celowe byłoby zwiększenie dawki luteiny. Czy taki niski poziom mógł przyczynić się do niepowodzenia ? Dzień dobry! Badanie progesteronu po transferze nie jest uzasadnione. Dawkę leku powinien ustalić Pani lekarz prowadzący. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 14:29 80agatka napisał(a): > witam mam pytanie zrobiłam betę w 7dpt 3 dniowego zarodka beta 1,2 testować pow innam planowo 1grudnia czy jest jeszcze nadzieja po jakim czasie zagnieżdza się > zarodek 3 dobowy dodam ze progresteron wynosi 25. Dzień dobry! Proszę powtórzyć beta HCG po dwóch dniach od poprzedniego badania. Zarodek zaczyna się zagnieżdżać ok 6 doby swojego życia, a proces implantacji trwa do ok 11 doby. Pozdrawiam, Ekspert nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
eksperci.novum Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 14:51 Dzień dobry! Dzisiaj jest ostatni dzień naszej aktywności na tym forum. Dziękujemy za Państwa uwagę i pytania. Nadal jesteśmy aktywni na forum „niepłodność męska” znajdującym się na stronie Stowarzyszenia Nasz-Bocian oraz na forum poświęconym embriologii znajdującym się na stronie internetowej nOvum. Wszystkim parom starającym się o dziecko życzymy cierpliwości i sukcesu! Serdecznie pozdrawiamy, Eksperci nOvum Odpowiedz Link Zgłoś
asiolelek Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 13.12.13, 11:30 Witam w zeszłym tyg miałam robione badanie beta-hcg które wyniosło 726,300 czy przy takim wyniku jest możliwe aby nie było ciąży ? Proszę o szybką odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
anubs81 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 28.11.13, 15:55 Dzień dobry. Będąc w 2 dc długiego protokołu, podczas brania gonapeptylu daily bardzo bolała mnie głowa i wzięłam tabletkę przeciwbólową, która jak się później okazało zawierała 500 mg kwasu acetylosalicylowego i spowodowało to obfitsze niż do tej pory jednodniowe krwawienie. Byłam zaskoczona, bo zwykle biorąc tabletki antykoncepcyjne @ była skąpa i od razu skojarzyłam, że to pewnie efekt tabletki przeciwbólowej. W związku z tym mam pytanie, czy to może mieć wpływ na procedurę in vitro ( aspiryna i obfite krwawienie).Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1magdalenka111 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 05.12.13, 17:38 Witam Mam z mezem 7 letnie dziecko zdowe, od 4 lat leczymy się na nieplodnosc (obniżone parametry nasienia). Jestesmy po IVF zapłodniono 6 komorek wszystkie rozwinely się do stadium blastocysty w klasie 4BB ( czy sa to dobrze rokując zarodki). Pierwszy transfer się nie udał zostało nam 5 zamrozonych zarodkow w miedzy czasie zrobiliśmy badania kariotypow u mnie jest ok a u meza wyszlo kariotyp:45 XY, der(14;21)(q10;10). Jakie mamy szanse na zdrowe dziecko? czy podchodzić do transferow i liczyc na cud czy zostawić te zarodki bo ryzyko chorob genetycznych jest bardzo duże? Jakie choroby groza naszemu dziecku? Mam jeszcze jedno pytanie stwierdzono u mnie przerost endometrium., lekarz stwierdził, ze nie będzie mi podawal zadnych lekow na to bo same leki do stymulacji pomoga . Do 4 IUI brałam clo a do iVF gonapeptyl i gonal co Pan o tym myśli. Zwykly ginekolog tzn nie z kliniki leczenia nieplodnosc powiedział ze powinnam przze 3 cykle od 16 do 25dc brac duphast... czy to może pomoc?dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
kaifaerhal Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 20.12.13, 17:22 Witam, mam mutację genu MTHFR A1298C i jestem w 8 tygodniu ciąży, lekarz zalecił mi przyjmowanie luteiny 50 dopochwowo, jednak mój organizm źle to znosi ( infekcja). Czy będąc nosicielką tego typu mutacji, mogę przyjmować luteinę podjęzykowo ( w ulotce dot. luteiny przyjmowanej podjęzykowo jako przeciwskazanie wymienia się chorobę zakrzepowo-zatorową podczas gdy w ulotce dot.tabletek dopochwowych nie zawarto takiego przeciwskazania). Bardzo proszę o odpowiedź eksperta. Odpowiedz Link Zgłoś
annka99 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 19.04.16, 15:06 Witam, miałam robione badania na toksoplazmozę wyniki były następujące: Toxo. IgM dodatni 1,2 COI,Toxo. IgG <0.130 IU/ml, Toxo.IgM <br /> Reaktywny (+), dodatkowo robione badanie IgA: ujemny 0.17. Lekarz po obejrzeniu wyników powiedział, że możemy starać o dziecko. Staraliśmy się i po 3 miesiącach zaszłam w ciąże, lekarz wykonał ponownie wszystkie badania krwi między innymi na Toksoplazmozę wyniki następujące: Toxo IgM: dodatni (+) 1.1 COI, Toxo. IgG 0,3 IU/ml, Toxo. IgM Reaktywny (+) a lekarz nas zaskoczył- Odpowiedz Link Zgłoś
ewaq Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 19.04.16, 17:08 forum.gazeta.pl/forum/w,191,147790571,147790571,Zadaj_pytanie_ginekologowi_Ekspertowi_nOvum.html?s=1 Odpowiedz Link Zgłoś
staraczka84 Re: Zadaj pytanie ginekologowi, Ekspertowi nOvum 15.05.16, 10:38 Witam. Jestem 10dpt 2-dniowego zarodka 6 maja robilam badanie progesteronu i kazali mi robic co dwa dni o to wyniki 6maj--74,4ng/ml 9maja--158,07ng/mln 11maja--38,95ng/m a 13maja--43,58ng/ml czy juz moge mowic o porazce biore prolutex i crinone czy jednak jest szansa ze zarodek sie zagniezdzil ?? Odpowiedz Link Zgłoś