Dodaj do ulubionych

CIĄŻA OBUMARŁA

11.08.04, 14:18
WITAM, MAM PYTANIE: MOJA KUZYNKA JUZ 3 RAZ MIALA OBUMARLA CIAZE (TYDZIEN TEMU
BYLA W SZPITALU), JEST ZALAMANA, MOWI ZE JUZ NIE BEDZIE WIECEJ PROBOWAC I TAK
DALEJ, SZKODA MI JEJ BARDZO, DZIEWCZYNY CZY ONA MA JESZCZE SZANSE NA NORMALNA
CIAZE??? LEKARZE DO TEGO NIE WIEDZA JAKA PRZYCZYNA, MOWIA ZE PO PROSTU SIE
TAK DZIEJE,
Obserwuj wątek
    • Gość: maraguska Re: CIĄŻA OBUMARŁA IP: *.icpnet.pl 11.08.04, 14:30
      Witaj,
      Absolutnie Twoja kuzynka kwalifikuje sie na serie specjalistycznych badan, bo
      szansa ze donosi i urodzi zdrowe dziecko jest naprawde duza. Niech sie nie
      zalamuje! Koniecznie musi skontaktowac sie dobrym lekarzem, dobrym ginem lub
      specjalista od leczenia nieplodnosci. Przyczyna takiego stanu rzeczy
      (obumarlych ciaz) moze byc blaha, ale moze to byc sprawa bardziej
      skomplikowana. Z jakiego miasta jest Twoja kuzynka? Na stronie internetowej
      "Nasz bocian" znajdziesz adresy najlepszych klinik w calej Polsce.
      Ja mialam dwie obumarle ciaze i lekarze absolutnie nie pozostawili mnie swojemu
      losowi. Robie w tej chwili wiele badan.
      Powodzenia!
      --
      Pozdrawiam Cie serdecznie,
      Aga
    • Gość: maraguska Re: CIĄŻA OBUMARŁA IP: *.icpnet.pl 11.08.04, 14:54
      Acha, wlasnie przymomniala inna forumowiczna na Trudnej Ciazy: Twoja kuzynka i
      jej parter moga (bo maja prawo) zrobic bezplatne badanie kariotypu. Trzeba
      wziac skierowanie od lekarza rodzinnego, przedstawic mu historie i udac sie do
      Poradni Genetycznej, ktora ma umowe z NFZ. Pobieraja krew, na wyniki czeka sie
      okolo 4 tygodni. Jest to badanie genetyczne, ma ono wykluczyc badz wykryc
      ewentualne aberracje chromosomalne, ktore moze dziedziczyc zarodek - z tego
      powodu bowiem czasem obumiera.
      To wszystko w wielkim skrocie. Jest to badanie podstawowe po dwoch obumarlych
      ciazach, ale nie wszyscy lekarze o takiej mozliwosci niestety informuja.
      --
      Aga
      • mimik5 Re: CIĄŻA OBUMARŁA 11.08.04, 14:58
        dziekuje ci bardzo, jak troche ochlonie to przekaze jej te wiadomosci, jakies
        badania mieli, ale dokladnie nie wiem jakie, ona jest ze szczecina a leczy sie
        w klinice na unii lubelskiej, ponoc ta klinika sie specjalizuje w leczeniu
        nieplodnosci, pozdrawiam
        • Gość: maraguska Re: CIĄŻA OBUMARŁA IP: *.icpnet.pl 11.08.04, 15:15
          Lekarze nie powinni tak mowic, ze 'to sie zdarza', a juz zwlaszcza w
          specjalistycznej klinice. Przynajmniej powinni byli zlecic ten kariotyp. A moze
          Twoja kuzynka robila juz jakies badania, o ktorych nie wiesz, o ktorych Ci nie
          mowila? Byc moze to przypadek szczegolnie trudny... Nie wiem, trudno cokolwiek
          powiedziec.
          Dosc istotne w okreslaniu przyczyn obumierajacych ciaz/poronien jest tez wiek
          ciazy, tzn. czy zdarza sie to w I, II czy III trymestrze.
          --
          Aga
          • Gość: majka Re: CIĄŻA OBUMARŁA IP: *.bumc.bu.edu 11.08.04, 16:56
            Trzy poronienia (utrata ciazy do 20 tygodnia) kwalifikuja sie jako poronienia
            nawykowe. Przyczyn poronien nawykowych jest wiele:
            1. Niektore choroby autoimmunologiczne
            2. Syndrom antyphospholipidowy
            3. Problemy genetyczne : chromosomy mamy i taty moga byc w porzadku, ale
            polaczone w organizmie dziecka, moga nie dzielic sie tak jak powinny
            4. Wady anatomiczne macicy np. przegroda
            5. miesniaki w macicy
            6. niewydolnosc szyjki macicy
            7. PCO
            8. problemy immunologiczne
            9. inne

Mozna robic wiele badan, ale eksperci na bocianie zalecaja rozpoczecie
            diagnostyki od zrobienia oceny anatomicznej narzadow rozrodczych za pomoca:
            USG, HSG i histeroscopii.

Powodzenia i trzymam kciuki za kuzynke. Oczywiscie, ze zdrowa ciaza jest
            mozliwa, nawet po wielokrotnych powodzeniach. Sama znam kobiete, ktora po 13
            poronieniach urodzila coreczke. Do tej pory nie zdiagnozowano przyczyny tylu
            poronien, wszystkie testy byly prawidlowe.
            Wszystko jest mozliwe, trzeba tylko zaczac dzialac.
          • mimik5 Re: CIĄŻA OBUMARŁA 12.08.04, 00:24
            dzieje sie tak zawsze w ok. 8 tyg, z tego co wiem, to ma niedrozny jeden
            jajowod, ale to nie jest chyba przyczyna, miala robione takze takie badanie, ze
            ogladali jej jajowody od srodka kamera, mowila ze bolesne, brala juz rozne
            hormony, sugerowalam zeby zmienila lekarza, ona ma 28 lat, jest 3 lata po
            slubie i marzy o dziecku, ciezko mi bardzo ja pocieszac zwlaszcza... ze ja
            jestem w 36 tyg. drugiej ciazy, dzieki pozdrawiam
            • ewa.analityk1 Re: CIĄŻA OBUMARŁA 12.08.04, 11:32
              najlepiej gdyby załapała się na kompleksowe badania. CZasami przeoczy się jeden
              szczegół, tu na forum bywa Samanta, ona miała taką serię badań może podpowie
              jak to załatwić
              • judyta10 Re: CIĄŻA OBUMARŁA 13.08.04, 14:20
                Twoja kuzynka powina być skierowana i to juz po drugim poronieniu na badania
                immunologiczne [25 % ciaż jest ronionych z powodu różnych nieprawidłowości
                immuno]cechą charakterystyczną tego podłoża poronien jest obumieranie ciaż w
                konkretnym okresie a więc tak;między 6-8tyg 12-14tyg i około 25tyg i to na 92%
                jest przyczyna Ja osobiścięjestem po dwóch martwych ciazach obie 6tyd ,normy
                światowej organizacji zdrowia podają,że lekarz prowadzący ma obowiązek
                skierowania na taki badania nie etyczne jest ponawianie dalszych prób bez tych
                badan,jUdyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka