Dodaj do ulubionych

NFZ Kraków - Parens

15.01.14, 18:10
Dziewczyny jak wygląda kolejka w Parensie? Ile trzeba czekać na rejestrację do programu? Wiecie coś na ten temt?
Obserwuj wątek
    • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 04.02.14, 22:34
      podobno nie ma kolejek mnie wzięli od szczału, w piątek 1 usg przed pobraniem
      • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 04.02.14, 23:45
        A możesz coś więcej? Kiedy podpisałaś umowę? Ile razy byłaś na wizycie przed rozpoczęciem stymulacji i za co płaciłaś? Możesz na gazetowego smile
        • niunia.n123 Re: NFZ Kraków - Parens 06.02.14, 19:31
          Dziewczyny napiszecie mi jak to wyglada u nich od a do zet jestem po 4 insemkach u nich rozwazam in vitro ale strach mnie ogarnia
          • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 06.02.14, 22:37
            Ja umowę podpisałam w grudniu tamtego roku , rozpoczęcie stymulacjji wychodziło mi na święta więc kazali zaczekać do następnego okresu i tak się przedłużyło. Do in vitro podchodze po raz pierwszy więc też jestem trochę zielona smile Na wizyty chodzę od roku zaczęłam w styczniu 2013 u doktora Janeczko robiłam wszelkie możliwe badania plus drożność jajowodów u mnie wszystko ok , ale u mojego męża niestety tragicznie nie ma prawie ani jednego plemnika nie wiadomo dlaczego tak się stało, niby badania ma ok nawet genetykę robił i też ok ratuje nas tylko ICSV czyli wprowadzenie plemnika do jajeczka bezpośrednio. Więc płaciłam za wszystkie badania i za wizyty do czasu podpisania umowy potem wizyty i usg za darmo, za sam zabieg też nie płacę jedynie za hormony w zastrzykach wyszło 2000 zł. od 18dc biorę codziennie DIPHERELINE zastrzyk w brzuch gdy pojawił się okres w 1 dniu zrobiłam badanie LH i E2 przefaksowałam wyniki i było ok więc od 3 dnc dodatkowo zastrzyki w tyłek MERIONAL aby zacząć hodować jajeczka. Jutro czyli w 5 dnc pierwsze USG ( USG ma być ok 3 co 2 dni chyba )myślę że w połowie następnego tygodnia będzie punkcja i po 3-5 dniach podanie jajeczek jeśli choć jeden plemnik męża będzie prawidłowy tak mniej więcej to wygląda .
            • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 06.02.14, 22:40
              dodam jeszcze że o dziecko staram się 5 lat
              • niunia.n123 Re: NFZ Kraków - Parens 07.02.14, 19:15
                Ja jestem u doktora Przybycienia tylko juz chwilke do niego nie jezdze gdyz wiem ze po 4 insemce bedzie mowa o in vitro i tak sie zbieram ja tez jestem po lapar, hsg mam problem jedynie a moze az za duzo haszimoto biore letrox przedtem miałam tsh kolo 1 teraz niestety wynik sie pogorszył na 4 z hakiem jak endokrynolog stwierdziła ze moja tarczyca domaga sie wiecej leku podwyzszyła dawke na cała tabletke wiem ze tsh do in vitro tez musi byc uregulowane o dziecko staram sie wieki juz czasu nie licze natomiast czas ucieka 32 stuka saddzieki za odpowiedz chyba bede musiała wrocic do niego
                • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 07.02.14, 20:46
                  nie jest tak żle ja mam 35 a mąż 33 , u Ciebie przynajmniej można próbować coś leczyć a u mojego męża nie bardzo jak się nie poprawi nasienie samo z siebie to raczej też marne szanse bo sytuacja w jego przypadku jest krytyczna i nie wiadomo dlaczego sad choć doktor mówi że wystarczy tylko jeden z tych milionów . Musisz spróbować bo czas biegnie i lepiej nie będzie nie ma co się bać i na co czekać smile Ja jestem po usg dzisiaj i wyhodowałam 14 jajeczek mają po 7 mm mniej więcej (podobno rewelacja ) mam nadzieję że choć 1 będzie się nadawał
            • miodziak.123 Re: NFZ Kraków - Parens 14.02.14, 08:50
              Cześć,
              chciałabym zapytać czy żeby zakwalifikować się na refundowane invitro, to czy trzeba najpierw zrobić 4 inseminacje nasieniem męża? Bo mi takiej informacji udzielił lekarz w parensie. Wydaje mi się to niedorzeczne, gdyż mąż ma fatalne wyniki nasienia i z góry wiadomo że inseminacja nie ma szans, tylko in vitro z wstrzyknięciem plemnika do komórki jajeczka.
              Napiszcie proszę czy Wam też tak powiedzieli, czy to jest tylko próba wyłudzenia kolejnych pieniędzy.
              dziękuje!
              • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 14.02.14, 11:51
                Witaj u mnie jest tak samo mąż nie ma prawie ani jednego prawidłowego plemnika więc u nas inseminacja nie miała sensu ale wyniki nasienia mam z 3 lat ok 8 badań miał więc w grudniu zakwalifikowałam się do programu. Wydaje mi się że zaczęły się robić kolejki na początku roku , pod koniec 2013 nie było wcale . Dodam że przed kwalifikacją chodziłam rok do lekarza i robiłam różne możliwe badania nawet genetyczne
              • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 19.02.14, 20:52
                > chciałabym zapytać czy żeby zakwalifikować się na refundowane invitro, to czy t
                > rzeba najpierw zrobić 4 inseminacje nasieniem męża?

W ogóle nie są konieczne jakiekolwiek inseminacje. Ważna jest długość wcześniejszego leczenia.
                Jak zwykle ekspert na bocianie
                • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 22.02.14, 09:39
                  Ja nie miałam żadnej inseminacji bo mąż ma słabe nasienie więc nie było sensu. Do kliniki choszę od stycznia 2013 w grudniu się dostałam . W międzyczasie robiłam szereg różnych badań.
      • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 07.02.14, 20:16
        A słyszałyście cośkolwiek na temat przenosin do innego miejsca? Podobno od marca mają przyjmowac pacjentki w innym zupełnie budynku...
        • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 07.02.14, 20:52
          odnośnie przenosin nic nie słyszałam , jeszcze jedno miałam napisać odnośnie mrożenia : na refundacje nie można mrozić , tzn jak idziesz programem z NFZ wsadzają tylko jedno jajeczko resztę możesz zniszczyć przekazać innej kobiecie jako dawczyni lub zamrozić na własny koszt i wykorzystać jedynie w płatnym in vitro . Jeśli chciałoby się znów na refundacje to znowu trzeba wszystko od początku czyli zastrzyki i czekanie na następne wyhodowane jajeczka i znów tylko jedno jest potrzebne.
          • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 08.02.14, 14:13
            Cos pomieszałaś z tym mrożeniem: zapładniają do 6-ciu komórek, podają jeden lub dwa zarodki w zależności od sytuacji (wiek, liczba wcześniejszych nieudanych zabiegów), resztę mrożą na koszt programu. Nie zapładniają powyżej sześciu komórek, lub jeżeli zapłodnią - sama opłacasz mrożenie. W ramach programu masz 3 podejścia; tzn. 3 stymulacje. Każda kolejna stymulacja zaczyna się jak nie masz już żadnych zamrożonych zarodków do wykorzystania.
            • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 08.02.14, 17:10
              no nie wiem mi wczoraj tak lekarz powiedział jak pytałam czy dadzą mi dwa zarodkibo chce mieć bliżniaki to powiedział że nie bo w refundacji dają tylko jeden , nie mogą dać więcej , (ja mam 35 lat i podchodzę pierwszy raz ) i że jak je zamrożę to na własny koszt i nie mogę z nich skorzystać następnym razem przy refundacji jedynie przy pełnopłatnym zabiegu. Tak mi wczoraj powiedział Janeczko. A Ty skąd masz takie informacje bo ja już zgłupiałam teraz smile
              • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 09.02.14, 11:08
                utropku - odpowiedź eksperta od spraw programu na forum Nasz bocian . Z niej wynika, że jeden cykl to stymulacja, punkcja, zapłodnienie do 6-ciu komórek (lub w w przypadku, gdy kobieta ma powyżej 35 lat większej ilości), transfer jednego zarodka, mrożenie pozostałych zarodków i criotransfery. Nie wiem natomiast jak wygląda sytuacja, gdy zapłodnią większa ilość zarodków, to czy mrożenie tych "nadprogramowych" (powyżej 6) jest też objęte dofinansowaniem.
                Z kolei tutaj jest mowa o ilości zapładnianych komórek.
                Czytałaś regulamin Programu Rządowego? Tam jest dokładnie opisana procedura zapładniania, mrożenia...
                • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 09.02.14, 15:02
                  nie czytałam szczerze mówiąc zasugerowałam się tym co mi lekarz powiedział ale dziękuję zaraz poczytam smile
          • niunia.n123 Re: NFZ Kraków - Parens 08.02.14, 14:15
            co to znaczy wsadzaja tylko jedno jajeczko? tylko sie niesmiejcie ze mnie ,leczyc ale haszimota wyleczyc sie nie da i to bardzo utrudnia utrzymanie zdrowej ciazy ale wiem ze to jest nie niemozliwe .oj zastanawiam sie co jeszcze moge napisac bede meza przekonywac i musze sie odwazyc pojechac do Przybycienia porozmawiac o tym tylko ze on tak nie umie tłumaczyc tak mi sie wydaje ale wiem ze jest bardzo dobrym lekarzem
            • utropek10 Re: NFZ Kraków - Parens 08.02.14, 16:51
              tak przy refundacji podają tylko jedno co innego jak płacisz wtedy od 2 do 3 w zależności od wieku chyba do 35 - 2 a po 35 -3 . Ja już nie mogę się doczekać punkcji a o podaniu zarodków już nie mówię bo mam nadzieję że choć jeden plemniczek się znajdzie . Niunia idż do lekarza może jednak jest jakaś nadzieja a Przybycień podobno super też jest coś może poradzi , spisz pytania i wątpliwości na kartce będzie lepiej zapamiętać i może wtedy wystarczająco Ci odpowie na Twoje wątpliwości . A co to jest to haszimoto to z tą tarczycą związane bo może jakieś hormony na to poradzą .
              • nadiuska Re: NFZ Kraków - Parens 08.02.14, 19:53
                Hej.

Ja podchodzę w Parens do ICSI (w drugiej połowie lutego będę mieć transfer), prywatnie, nie korzystając z programu i będę mieć podaną 1 komórkę. Chciałam miec podane 2 zarodki ale Janeczko poinformował mnie, że naszym celem jest doprowadzenie do poczęcia 1, zdrowego dziecka więc podajemy tylko 1 zarodek. Bliźniaki to ryzyko wystapienia poważnych komplikacji. Jako argument podał również moją budowę. Że jestem szczupła i drobna. Więc to nie do końca tak moje drogie, że jak sie zapłaci to się ma większe pole manewru jeśli chodzi o ta kwestię. Marzyły mi się bliźniaki ale ufam temu lekarzowi i zdam się na jego doświadczenie i wiedzę.
              • niunia.n123 Re: NFZ Kraków - Parens 09.02.14, 18:22
                Tak haszimoto to z wiązane jest z tarczycą wytwarzam przeciw ciała które atakują wszystko co dobre w organizmie własnie tarczyce uzupełnią ją lekami tego sie nie da wyleczyć a zatym idą inne różne rzeczy nawet nie opisuje ,ale rozwarzam powdo Parensa do Przybycienia smile mam nadzieje ze mnie nie zapomniał hi hi a pamiętam słowa jego ze wierzy gorąco że nam się uda naturalnie
    • iwcia-1234 Re: NFZ Kraków - Parens 06.02.14, 21:48
      jesli można podepnę się rowniez sie dowiem ile to trwa i jak wyglada
    • 80agatka Re: NFZ Kraków - Parens 18.02.14, 20:51
      mam pytanie dziewczyny czy któraś z was jest już po jednym ivf rządowym ile wam zalecili przerwy przed kolejna próbą?ja też tam się leczę i mi powiedzieli że 6mieś?
      • tola_790 Re: NFZ Kraków - Parens 12.11.14, 21:20
        witam,
        Jestem tu nowa i chcialam zapytac czy ktos może mi powiedzieć jak wygląda przygotowywanie do ivf w Parens? Cięzko jest mi nawiązać jakiś kontakt z lekarzem. Dostaliśmy się do rządowego programu i mieliśmy startować we wrześniu ale niestety miałam torbiel na lewym jajniku i dostałam zastrzyk decapeptyl depot 3,75. Na kolejnej wizycie okazało się że torbiel nadal jest więc dano mi kolejną dawkę kazano zgłosić 28 dni po zastrzyku. Problem w tym że nikt mi nic nie mówi. Nie wiem co dalej..., mój lekarz prowadzący wiecznie zabiegany, albo na konferencjach. Gdy o coś pytam nie dostaję konkretnej odpowiedzi. Każda wizyta dla mnie to jeden wielki znak zapytania. Zaczynam mieć wątpliwości...
        • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 07.01.15, 20:21
          tolu, udało Ci się w końcu porozmawiać z lekarzem i dowiedzieć konkretnych rzeczy na temat ivf? Jesteś już po procedurze? Jeżeli masz jakieś pytania - pytaj, może będę mogła Ci jakoś pomóc. Najlepiej na gazetowego maila.
          • tola_790 Re: NFZ Kraków - Parens 08.01.15, 14:22
            Witam, Tak jestem już po 1 podejściu niestety nie udanym. Gdzie znajdę Twojego gazetowego maila? smile
            • 80agatka Re: NFZ Kraków - Parens 08.01.15, 16:53
              Dziewczyny jakie macie wrażenia o Parens ja właśnie zmieniam klinikę szukam w katowicach kliniki ...
            • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 22.03.15, 09:21
              tolu, przepraszam, ale nie wchodziłam ostatnio na forum. Jeżli nadal mogę Ci jakoś pomóc - hxhx@gazeta.pl
              • anna.2070 Re: NFZ Kraków - Parens 25.05.15, 09:36
                Witajcie. Są jakieś staraczki jeszcze tutaj? co możecie napisać o tej klinice?może napisze ktos. Pozdrawiam.
                • tola_790 Re: NFZ Kraków - Parens 27.05.15, 13:24
                  Witaj, Jestem pacjentką tej kliniki od 2 lat. Moim lekarzem jest dr Janeczko. Ja osobiście jestem zadowolona. Czasami były gorsze dni, irytowałam się gdy wizyty były z większym opóźnieniem ale tak naprawdę to nie mam się do czego przyczepić. Co do doktorka to może nie jest zbyt wylewny natomiast według mnie i męża wie co robi. Nie czuliśmy się w żaden sposób lekceważeni, naciągani. Czuliśmy się w Parensie zupełnie swobodnie a to było również ważne dla nas.
                  Pozdrawiam smile
                  • anna.2070 Re: NFZ Kraków - Parens 27.05.15, 17:11
                    Tola dziękuje za odpowiedz. Leczysz się tam już dość długo. Ile miałaś już transferów?Jeszcze takie pytanie:przy transferze może być M.? Przepisują luteinę albo lutinus?
                    Pozdrawiam.
                    • nadiuska Re: NFZ Kraków - Parens 27.05.15, 19:08
                      anna-2 tygodnie temu urodziłam synka po ivf w Parens. Tez leczyłam się u dr J. To była moja 2 stymulacja a 4 transfer. Wszystko szło sprawnie. Nie mam zarzutów do kliniki. Obecnie m. nie może już być przy transferze. Zanim zmienili siedzibę było to możliwe. Przepisują tam luteinę.

3 IUI, niepłodność idiopatyczna
                      I IVF-nieudane(3 transfery),II IVF-transfer 30.08.14r.
                      bhcg 9dpt-233,5smile11dpt-741,70smile13dpt-1914 smilesmilesmile
                      23dpt-jest serduszkosmile
                      • anna.2070 Re: NFZ Kraków - Parens 01.06.15, 13:21
                        Jeszcze mam takie pytanko....może któraś napisze jak przebiega stymulacja. Jakie leki tam przepisują i jakie po transferze. Wiem już że luteinę-dziękuje nadiuska za odpowiedz. I gratuluję maleństwa. Może jak znajdziesz czas to napiszesz jak byłaś stymulowana i czym. Dziękuje wszystkim za odpowiedz i pomocwink
    • hxhx Re: NFZ Kraków - Parens 06.06.14, 08:13
      Czy któraś z Was jest już po IVF w Parensie? Dostałyście jakiekolwiek dokumenty, czy trzeba się upomnieć, żeby wydali?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka