Dodaj do ulubionych

Progesteron niski-co oznacza?

21.01.14, 14:27
8dni temu miałam in vitro z mrozaczkow.Wczoraj miałam robiony progesteron,wynik 9,41,na dolnej granicy.Kontaktowalam się z lekarzem e-mailowo,kazal zwiekszyc luteinę i duphaston
Ale co taki progesteron może oznaczac?ze zarodki się nie przyjely?czy to nie ma znaczenia i mam jeszcze szanse?bo oczywiście nerwy już mnie ponoszą!
Obserwuj wątek
    • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 21.01.14, 21:14
      poziom prg we krwi jest podobno bez znaczenia
      • pudelek09 Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 10:51
        dzięki,juz kontaktowałam się z lekarzem,na tym etapie dla zarodkow nie ma znaczenia,mam nadzieje ze w pt hcg będzie wysokie a reszta pojdzie jak z platka przez kolejne 9mies
        • kiziami.zia2013 Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 16:37
          pudelek skoro poziom prg nie ma znaczenia to dlaczego lekarz zwiększył dawke ?
          • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 16:50
            zwiększył na wszelki wypadek. Cos na zasadzie: Bogu ołtarz, a diabłu ogarek wink
      • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 15:47
        Kavainka od jakiegoś czasu podglądam wpisy na forum, jeśli dobrze zrozumiałam to podchodziłaś 3 razy do in vitro w programie rządowym, jeśli tak to jakie przerwy miałaś miedzy programami? czy za każdym razem miałaś transfer świeżych zarodków czy mrożaków? Pozdrawiam
        • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 16:49
          linka,
          rządowy był tylko raz smile
          • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 17:36
            Kavainca
            A jakim protokołem byłaś prowadzona? ja jestem już po pierwszym nie udanym iv z programu rządowego - zero zamrożonych zarodków. teraz chce podchodzić kolejny raz tylko zastanawiam się bo lekarz powiedział ze za 2-3 miesiące mam się zgłosić tylko sama nie wiem czy miesiące w sensie miesiące czy cykle miesięczne, jak myślisz może jesteś bardziej poinformowana w tej kwestii kiedy powinnam się zgłosić.
            • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 18:48
              teraz podchodziłam krótkim, bo mam bardzo wysokie AMH
              zastosowałi PICSI bo u nas czynnik męski. Po raz pierszy mielismy blasty. Mamy jeszcze 6 mrożaków, które bedziemy musieli oddać do adopcji.
              Nie umiem Ci doradzić w temacie przerwy, ale te 2-3 cykle brzmią rozsądnie.
              • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 22.01.14, 19:47
                Dziękuje za odpowiedź smile u nas nie ma czynnika niepowodzeń (niepłodność idiopatyczna) u mnie wszystko oki(histeroskopia, hsg, laparoskopia diagnostyczna nic nie znaleziono) u męża nasienie w normie morfologia troszkę obniżona ale lekarz mówi że nie widzi problemu czemu naturalnie nie możemy zajść w ciążę, mieliśmy 6IUI (ze względu na mój wiek) 1x ICSI bez powodzeń ale walczymy dalejsmile Jeszcze raz dziękuje że odpisałaś, życzę zdrówka dla Ciebie i maleństwa oraz szczęśliwego rozwiązania smile pozdrawiam
                • pudelek09 Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 09:44
                  a bolał Was brzuch po transferze? mnie pobolewa dol brzucha od 3-4dni,nie jakos mocna,ale jednak.Jutro robie hcg,to od razu zapytam lekarza.
                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 10:48
                    to dobrze, że pobolewa. Dzidziuś sie pewnie mebluje smile
                    • pudelek09 Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 11:32
                      oby Twoje słowa były prorocze!i fajnie jakby dwa dzidziusie!bo już zarodkow nie mamy,a sytuacja finansowa obecnie nie pozwolilaby nam zaczynać wszystkiego od nowa.
                      • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 07:10
                        kciukam za betę smile
                • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 10:52
                  linka,
                  może warto zrobic badanie nasienia kwasem hialuronowym. U nas problem leżał w dojrzałosci plemników o którym mówi wiązanie z hailuronem. Można mieć przyzwoite wyniki podstawowe, a małą dojrzałoć i wtedy lipa
                  poczytaj o badaniu hialuronem na stronie salvemedica.
                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 16:17
                    Kavainca
                    pierwszy raz słyszę o takim badaniu nikt nam nie mówił że coś takiego istnieje-dziękuje, mieliśmy tylko 3 komórki dojrzałe z czego tylko jedna się zapłodniła ale nie od razu tylko po jakimś czasie dał cechy zapłodnienia - tak mi powiedział embriolog, 3 dniowy zarodek 6A mi podano ale lipka nie zagnieździł się. teraz tylko jak zrobić te badanie w mojej klinice nie wiem czy takie robią.
                    • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 17:30
                      no ale skoro tylko 3 komórki, to słabo się stymulujesz albo cos poszło nie tak. AMH jest ok?
                      Co powiedził gin na tak słaba odpowiedź?
                      • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 19:37
                        Szlam krótkim protokołem miałam. 9 pęcherzyków ale tylko 3 dojrzałe komórki lekarz powiedział że najprawdopodobniej za szybko zakończył stymulację bo w sumie przyjęłam 8 zastrzyków puregonu w dawce 125 , nie mialam robionego AMH. Lekarz w trakcie transferu powiedział że myślał że wystarczy mnie troszke dotknąć i ze za lapie. Powiedział że jak nie za lapie to zastosuje inne leki.
                        • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 23.01.14, 19:54
                          Dodam że lekarz bał się mnie stymulować bo podczas obserwacji sama puszczałam po 2-3 pęcherzyki
                          • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 07:09
                            no to ja bym podeszła raz jeszcze, tylko zrobiłabym to amh, bo cholera wie, może jest wysokie i jak pódziesz długim to Cię przestymulują... myslałąm, że szłaś rządowym - tam amh obowiążkowe.
                            • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 08:04
                              Szłam rządowym programem ale lekarz nie zlecał mi tego badania bo chyba fsh też jest wymagane i pewnie skoro za każdym razem było w normie to pewnie stwierdził że nie ma sensu nie mam pojęcia o co chodzi, może sama na własną rękę zrobię. Mam nadzieję że i tym razem pójdę krótkim protokołem zaplanowałam sobie urlop w pracy na marca., no nic co ja będę gdybać w lutym pojade na wizyte to się wszystkiego dowiem.
                              • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 16:18
                                no to niezłe jaja uncertain
                                amh jest obowiązkowym badaniem w kwlifikacji rządowej !
                                ja tez mam fsh w normie a amh 17,5 czyli 6 razy ponad normę! jestes pewna, że leczysz sie w dobrym ośrodku?
                                • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 16:49
                                  Jeśli jest to obowiązkowe badanie w kwalifikacji rządowej w takim razie może miałam pobierane badanie tylko ja nic o nim nie wiem, ja się nie pytam lekarz też za dużo nie mówi bo jestem ze środowiska medycznego wiec wie że ja troszkę się orientuje w temacie. Jeśli chodzi o samego lekarza nie mam zastrzeżeń klinika też cieszy się dobrą opinią. z reszto jestem troszkę przed 30-stką więc też inaczej na mnie patrzą jedna z młodszych pacjentek.
                                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 16:55
                                    ale za amh sie płaci około 150 zł i to kluczowe badanie przy podejmowaniu decyzji o stymulacji...
                                    • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 16:59
                                      W takim razie nie miałam robionego bo nic dodatkowego nie płaciłam uncertain myslisz że to moze byc przyczyna pierwszego niepowodzenia? bo jesli tak to jestem wstanie isc do labolatorium i zrobic te badanie sama
                                      • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:02
                                        Linka, ja nie wiem tego, ale jeśli ktoś nie robi badania wymaganego do kwalifikacji to chyba nie jest całkiem normalne....
                                    • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:00
                                      to co mnie jeszcze nie przekonuje do Twojego lekarza, to ilość IUI. 6 to jest przesada. A teraz wogóle mówi się, że przy niepłodności idiopatycznej nie zaleca się IUI, bo szanse na powodzenie są równe ze stosunkiem płuciowym i nie warto na to tracić czasu...
                                      • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:06
                                        Widzisz jestem mloda stramy sie od ponad 6 lat wczesniej były jakies badania nasienia niby obnizone potem poprawa, u mnie badanie hsg wszystko oki obserwacja cyklu wszytsko oki, odpuscilismy, ale jak zaczeły sie rodzic dzieci w najbliższym srodowisku presja była, wiec zaczelismy w listopadzie 2012 roku jezdzic do kliniki i sie zaczeło najpierw iui w miedzy czasie histeroskopia potem znów iui potem laparoskopia ostatni iui i decyzja o in vitro. wiem ze to brzmi dziwnie, stymulowana byłam clo za kazdym razem zastrzyk ovitrel pecherzyki pekały, zapłodnienia nici. sam lekarz powiedział w moim przypadku próbujemy jestes mloda licze ze załapiesz bez powazniejszych interwencji, ale niestety w listopadzie 2013 rozpoczełam stymulacje punkcja transfer i nici
                                        • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:13
                                          no dziwnie to brzmi uncertain
                                          moja córka jest po pierwszej iui. Miałam wtedy 30 lat. potem były jeszcze 2 iui, a potem wiedzieliśmy że tracimy czas...
                                          A lekarz nie zalecił sprawdzenia amh po takiej słabej odpowiedzi na stymulację?
                                          Nie chodzi o to aby Ci straszyć, ale są tysiące dziewczyn około 25r.ż. którym kończy się rezerwa....myslę, że powinnaś to sprawdzic dla własnego bezpieczeństwa.
                                          • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:17
                                            jeśli chodzi o clo to dobrze reagowałam 2 pęcherzyki raz nawet 3 były, teraz fakt był troszkę zdziwiony że mało było pęcerzyków ale powiedział ze to moze być jego wina ze za szybko zakonczył stymulacje. a powiedz mi kiedy moga pobrac krew na amh? ja pierwsza iui miałam w wieku 26 lat
                                            • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:37
                                              dzień cyklu nie ma znaczenia...
                                              oczywiście, może to byc wina lekarza, a nie Twojego anh, zwłaszcza, że dobrze na clo reagowałaś...
                                              rozumiem, że lakarz jest znajomym i ufasz mu. Zapytaj go poprostu co sadzi o badaniu amh....
                                              • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:43
                                                dałaś mi dużo do myślenia ale to dobrze, fakt wczesniej myślalam o zrobieniu na własną rekę amh ale tak jakoś wyszlo ze nie zrobiłam a teraz uświadomiłas mi ze te badanie ma duże znaczenie w mojej walce o dzidziusia - dziękuje smile teraz przez miesiac nie bede miała z nim kontaku wiec moze podje zrobie te badanie bede miała czyste sumienie
                                                • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:52
                                                  smile ale i tak decyzję o rodzaju kolejnej stymulacji musicie podjąć w oparciu o amh smile
                                                  Wydaje mi się, że lakarz zakłada, że masz wysokie amh i stąd krótki protokół i szybka stymulacja. Ja miałam 20 pęcheżyków i 16 oocytów, a hiperstymulacji nie było....wyhamowali mnie dostnexem. Można dobrze wystymulować i uniknąć hiperki....
                                                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:56
                                                    pewnie tak jest ja mówisz dlatego zaznaczył że nastepnym razem inne leki zastosuje ale nic pobiore amh i bedzie sprawa jasniejsza
                                              • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:48
                                                kavainca powiedz mi jeszcze ile się czeka na wynik?
                                                • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 17:59
                                                  u mnie 7 dni
                                                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 18:09
                                                    dzwoniłam do labolatorium 15 dni roboczych smile to ładna różnica w czasie oczekiwania
                                                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 18:12
                                                    a gdzie robisz?
                                                    ja robiłam w łódzkiej gamecie, choć leczę się w Salve.
                                                    Chyba w Gamecie było tak, że wysyłali co wtorek i jak bym przyszła w środę to tez by były 2 tyg.
                                                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 18:33
                                                    ja robie w labolatorium gabinetu ginekologicznego ale probówki wysylane są do warszawy
                                                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 18:50
                                                    a do in vitro gdzie podchodzisz?
                                                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 19:07
                                                    w białymstoku
                                                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 20:42
                                                    kriobank czy bocian?
                                                  • pudelek09 Re: Progesteron niski-co oznacza? 24.01.14, 22:16
                                                    jestem 11dzien po transferze.hcg-16,22,lekarz napisał ze na dolnej granicy i w pon do powtorki,to czekanie...
                                                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 25.01.14, 07:13
                                                    no to kciukam
                                                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 26.01.14, 20:02
                                                    krio
                                                  • pudelek09 Re: Progesteron niski-co oznacza? 26.01.14, 21:46
                                                    ale dziś jakies brunatne plamienie,wiec nie wiem już co myslec,jutro beta kolejna
                                                  • linka67 Re: Progesteron niski-co oznacza? 27.01.14, 09:21
                                                    pudelek09
                                                    podobnież brunatne plamienie zdarza się przy udanych transferach, także trzymam kciuki i informuj na bieżąco smile
                                                  • kavainca Re: Progesteron niski-co oznacza? 27.01.14, 09:36
                                                    spokojnie, plamiłam od 14dpt przez 3 tygodnie i to był polip na szyjce....przyczyn może być ze sto i nie koniecznie związanych z ciążą...
                                                    idź dziś na tą betę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka