Dodaj do ulubionych

Pęcherzyk 25,6 mm!?

18.08.04, 11:15
Hej, wczoraj i dziś miałam robione usg, wczoraj miałam pęcherzyk wielkości 25
mm, a dziś mam 25,6mm.
Endometrium wczoraj 7 a dziś 10,3mm.
Mam pytanie kiedy jaką wielkośc musi mieć pęcherzyk żeby pękł? i co sie
dzieje jeśli nie pęknie.
Pozdrawiam,
Onaa

Obserwuj wątek
    • Gość: nina79 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.waw.sa.gov.pl 18.08.04, 11:36
      W mnie lekarz, gdy mój pęcherzyk miał 19 mm powiedział, iż jest na granicy
      pękniecie to było w poniedziałek, a w czwartek idę sprawdzić czy pękł. Moim
      zdaniem najpierw sprawdź czy pękł, a jak nie pęknie to wiem, iż są leki na tę
      dolegliwość. Trzymaj się.
      • Gość: aga_n1 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.08.04, 13:29
        Ja mam problem z niepekajacymi pecherzykami. Jak osiagnal 25mm to jest jeszcze
        szansa ze peknie, jak rosnie dalej to klapa. Tak jest u mnie. U ciebie moze byc
        inaczej. Torbiel definiuje sie dopiero od 30mm wiec jeszcze masz szanse.
        Powodzenia
        Aga
    • onaa Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? 19.08.04, 10:42
      Pękł smile)
      Teraz czakanie....
      • Gość: Moon Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 19.08.04, 11:01
        onaa POWODZENIA smile))
    • Gość: kalinosia Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:19
      onaa, możemy podac sobie ręce smile, ja też mialam ten cykl monitorowany, w piatek
      (13!smile)pęcherzyk 22 mm już pekający więc sama owu, pt i sob przytulanko, w
      poniedziałek (16) na USG pęcherzyk już pękł,czyli "wcelowane" było w 10 smile
      teraz też czekam smileAle ja się nei nastwiam, to dopiero m ój 1-szy cykl starań,
      więc chyba byłoby za piękne smilepozdrawiam i 3mam kciuki - aga
      • Gość: nina79 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.waw.sa.gov.pl 20.08.04, 08:27
        U mnie natomiast w poniedziałek pęcherzyk 19mm, a wczoraj sprawdziłam czy pękł.
        Udało się. Teraz czekam z niecierpliwością. Staramy się już 8 miesięcy. Trzymam
        kciukasy za Was Dziewczyny i za siebie też Pozdrawiam.
        • onaa Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? 20.08.04, 09:33
          Trzymam za Was kciuki dziewczyny, oby nam się udało.
          Ja też troche niewierze w powodzenie ale może w końcu się uda. W końcu kiedyś
          musi nie?
          Choć wczoraj odkryłam jedną z przyczyn przez co nie mogę zaciążyć. Miałam co
          prawda owulację, ale nie miałam płodnego śluzu, a śluz płodny - rozściągliwy,
          szklisty z tego co czytałam jest niezbędny do przeżycia dle plemników no i do
          ewentua;nego zapłodnienia. Inaczej plemniki giną.sad

Pozdrawiam,
          Onaa

• Gość: nina79 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.waw.sa.gov.pl 20.08.04, 09:41
            Miam cały czas podobny problem. W zeszłym cyklu po raz pierwszy udało mi się
            zaobserować trochę rozciągliwego śluzu stało się to po braniu wiesiołka i
            castagnusa. Chociaż ten śluz u mnie jest mieszany z jednej strony się ciagnie,
            a z drugiej mam trochę śluzu grutkowatego. Zobaczymy. Na pocieszenie napiszę
            Ci, iż czytałam wielokrotnie, iż śluz jest owszem potrzebny, ale u niektórych
            występuję głęboko przy szyjce.
            • onaa Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? 20.08.04, 10:15
              Moje obawy się potwierdziły, miałam śluz gorszej jakości czyli nieprzenikalny
              dla plemnikówsad(
              tu jest więcej o tym: free.med.pl/wrochna/sluz.htm#szczyt
              • Gość: nina79 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.waw.sa.gov.pl 20.08.04, 10:34
                Ja myślę o zrobieniu sobie badania na tą nieszczesną przenikalność, a nie wiem
                czy takie badania się wykonuje. Może Ty się w tym orientujesz? Czy to chodzi o
                badania dotyczące wrogiego sluzu?
                • onaa Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? 20.08.04, 11:05
                  sczerze mówiąc nie wiem, ale bardzo możliwe, że tak. Może ktoś wie i napisze.
                  Co do śluzu i przyczyn niepłodności znalazłam jeszcze coś takiego:
                  www.forumginekologiczne.pl/md.php?name=mtxt&file=article&sid=164 zajżyj
                  tam
                  Pozdr
                  • Gość: nina79 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.waw.sa.gov.pl 20.08.04, 12:06
                    Dzięki, ale myslę, iż trzeba pomagać trochę temu śluzowi ja niewątpliwie
                    poprawiłam sobie jego stan poprzez jak pisałam wyżej wiesiołka i castagnusa.
                    Zresztą zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało przy kolejnych staraniach i
                    jakie będą rezultaty. Pozdrawiam Cię gorąco. Trzymaj się!
                    • onaa Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? 20.08.04, 14:34
                      w jakiej postaci bierzesz tego wiesiołka?
                      pozdrawaiam,
                      • marigold04 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? 20.08.04, 15:00
                        Dolaczam do tego pytania.
                        U mnie tez nie widac plodnego sluzu i to zdaje sie najwiekszy problem.
                        Za to w 32-dniowym cyklu regularnie w 16 dc jadnorazowo pojawia sie sluz bardzo
                        gesty i potem znika.
                        Co Wy na to?
                        Pozdrawiam!
                      • Gość: nina79 Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.waw.sa.gov.pl 20.08.04, 16:01
                        Są to kapsułki nazwa - nie pamiątam nazwy czyba Oearopal. Wystarczy zapytać się
                        w aptece. Nazwę mogłam trochę przekręcić. Pozdrawiam.
                        • Gość: kalinosia Re: Pęcherzyk 25,6 mm!? IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 16:11
                          dziwczyny, chyba nie ma co panikowac, jeśłi chodzi o ten śluz. Czy kiedyś nasze
                          mamy, ciotki, babcie wiedziały o czymś takim, że mozna obserwować śluz? smileChyba
                          nie, a zachodziły smile Ja w sumie nei przywiązuje do niego zbytniej wagi. W tym
                          cyklu z ciekawości sprawdziłam w czasie owu i miałam rozciagliwy, ale wcale nie
                          przeźroczysty!
                • onaa Re: Śluz płodny 20.08.04, 19:28
                  Dowiedziałam się właśnie, że z tym śluzem to jest różnie. Jedne mają go więcej
                  a inne kobiety mało dlatego może być niezauważalny. Lekarz może stwierdzić jego
                  obecność za pomocą wziernika, bo może być przy samej szyjce, głęboko. Dlatego
                  myśle, że chyba nie ma co panikować.
                  pozdrówka,
                  • Gość: Lula Re: Śluz płodny IP: *.compower.pl 21.08.04, 09:40
                    Dziewczyny a czy wiecie cos moze na temat leczenia tych niepekajacych
                    pecherzykow,martwi mnie to bardzo bo zawsze mi rosna a potem nie pekaja
                    Co do sluzu to kapsulki z wiesiolka bardzo pomagaja chociaz problemu sluzu nie
                    jest az tak istotny moze on byc nawet nie obserwowalny a znajdowac sie glebiej
                    i to wystarczy.
                    pozdrawiam
                    • ewa.analityk1 Re: Śluz płodny 21.08.04, 13:20
                      Luteinizacja niepękniętego pęcherzyka jest jedną z przyczyn niepłodności,
                      wynikającą z braku owulacji. Kobiety dotknięte LUF mają regularne cykle
                      miesiączkowe i prawidłowy profil hormonalny. Pęcherzyk wzrasta prawidłowo w
                      fazie folikularnej cyklu, jednak nie dochodzi do owulacji. Zamiast tego
                      pęcherzyk ulega przedwczesnej luteinizacji, bez uwolnienia komórki jajowej. LUF
                      zazwyczaj nie powtarza się w każdym cyklu miesiączkowym, a jego częstość może
                      rosnąć po 35. roku życia kobiety . Najbardziej prawdopodobną przyczyną jego
                      występowania jest nieprawidłowy wzrost pęcherzyka, nieadekwatny do fazy cyklu,
                      względnie zaburzenia w przepływie krwi i niewystarczająca podaż substancji
                      odżywczych.
                      Nalezy też wykluczyć przyccyny typu nieprawiłowe LH, TSH, Prolaktyna, dopiero
                      jeżeli te wartości są prawidłowe możemy mówić o LUF, a jak wygląda to u ciebie
                      • Gość: ja Re: Śluz płodny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.04, 15:26
                        mam pytanie. Jak wychodzi test owulacyjny przy LUF?
                        • ewa.analityk1 Re: Śluz płodny 23.08.04, 00:41
                          ciężko ocenić miałam kilka przypadków z LUF i testy wychodziły i pękało, a jak
                          nie wychodziły nie pekało, ale ostatnio miałam przypadke, że test wyszedł a nie
                          pękło
                      • onaa Re: Śluz płodny 22.08.04, 19:28
                        Ja do tej pory mialam bardzo nieregularne cykle - 31-55, raz mi sie zdarzylo
                        150! i pochrzanione hormony. Odkąd sie lecze, czyli przyjmowalam min, CLO mam
                        cykle dosc regularne 30-32. W lutym mialam prolaktyne=17,96, LH=13,23,
                        FSH=7,23, a teraz mam LH 11,16 i FSH 9,33. Niestety nie mialam robionego
                        badania TSH.
                        Kiedy najlepiej zrobic badania TSH? czy jest istotny d.c.?
                        Pozdrawiam,
                        Onaa
                        • ewa.analityk1 Re: Śluz płodny 23.08.04, 00:43
                          no hormony cieniutko niestety sad a TSH możesz robić w którym dniu cyklu chcesz
                      • Gość: Lula Re: Śluz płodny cd.post Ewki IP: *.compower.pl 22.08.04, 22:53
                        Mam pytanie kiedy trzeba badacLH ?
                        TSH robilam i dobre, Prolaktyna obnizona bromergonem do 3,2
                        dziwi mnie ,ze juz w 6dc mam pecherzyk 11mm nie za szybko?pozniej rosnie i
                        ok.11dc 27 mm i nawet wiekszy a potem nie peka
                        wczesniejszy lekarz podczas monitoringow zawsze mi mowil ze owulacja byla i
                        pecherzyk pekl czy moglo sie tak nagle wszystko zmienic w przeciagu 4 miesiecy
                        odkad zmienilam lekarza?Czy bromergon moze miec cosz tym wspolnego?
                        CZy wogole jest jakas metoda leczenia takiej przypadlosci bardzo sie martwie,
                        prosze Ewka gdybys miala chwile odpowiedz w miare mozliwosci.
                        pozdrawiam

• ewa.analityk1 Re: Śluz płodny cd.post Ewki 23.08.04, 01:00
                          najlepiej zrobić badanie LH, FSH w 3-5 dniu cyklu. A dostawałaś pregnyl na
                          pęknięcie?
                          Prolaktyna może hamować pękanie pęcherzyków więc za 1-2 cykle powinny same
                          zacząć pękać po leczeniu bromergonem
                          • Gość: Lula Re: Śluz płodny cd.post Ewki IP: *.compower.pl 23.08.04, 11:43
                            Dzieki,ze napisalas
                            Raz dostalam pregnyl i nic
                            Teraz stwierdzilismy z mezem ze ten miesiac daje sobie spokoj i nic nie badam
                            zeby troche odreagowac-nie wiem czy dobrze robie
                            Postanowilam brac tylko castagnus, bromergon bralam od kwietnia pol tabl dziennie
                            wydaje mi sie prolaktyna 3,02 ng/mlto niska
                            Jak mierzylam temp. to byl skok jak na owu a jak kupilam u Ciebie testy to nie
                            widzialam drugiej kreski
                            Nie wiem juz co mam robic bardzo mnie zniechecily ostatnie tygodnie jestem
                            rozdrazniona i placzliwa o wszystko, chyba musze przeczekac ten okres.
                            dzieki jeszcze raz za odpowiedz
                            pozdrawiam

• ewa.analityk1 Re: Śluz płodny cd.post Ewki 24.08.04, 09:01
                              odreaguj smile październik to najbardziej płodny miesiąc !!!
    • onaa Nie udało się:((( niestety 27.08.04, 08:16
      a miałam tak wielkie nadzieje tym razem. Jak zawsze zresztąsad((((
      We wrześniu od nowa...
      • Gość: kalinosia Re: Nie udało się:((( niestety IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 09:59
        Onaa, mi tez nie uncertain, no ale niebawem kolejna owu i kolejne szanse smile))
        pozdrawiam Cię - aga
        • onaa Re: Nie udało się:((( niestety 27.08.04, 10:54
          Ja teraz czekam na @, potem znowu na owu, a w międzyczasie wizyta u lekarza
          Trzymaj się, ja od wczoraj mam strasznego dołasad
          pozdrawiam, Onaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka