Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW - co sądzicie

20.08.04, 09:21
3 dc
LH wynik w surowicy 3,31
FSH wynik w surowicy 6,95
Estradiol wynik w surowicy 229,0
Testosteron wynik w surowicy 1,07
TSH 1,22
FT3 3,41
FT4 1,42

i teraz wyniki z ok 15 dc
estradiol 20,1
FSH 6,22
prolaktyna 5,29
dodam tylko że te wyniki nie były robione w jednym cyklu

badanie nasienia męża
objętość 4,0 ml
lepkość +
aglutynacja -
ph 8,2
liczba leukocytów 0,15*10 6/ml
liczba plemników w ml 22,5*10 6/ml
liczba plemników w ejakulacie 90,0*10 6
ruchliwość plemników 70%
ruch szybki postępowy (typ a) 25%
ruch wolny postępowy (typ b) 55%
ruch nieprawidłowy (typ c) 20%
plemniki hiperaktywne 0%
Zywotność
żywe 72%
martwe 28%

plemniki o prawidłowej budowie 47%
plemniki o patologicznej budowie 53%
- z wadą kształtu główki 28%
- małe główki 11%
plemniki z uszkodzonym akrosomem 3%
- z podwójna witką 1%
- z załamaniem 7%

Bedę bardzo wdzięczna za wasze opienie na ten temat staramy sie z mężem juz
od roku o malą dzidzię i narazie nic nam z tego nie wychodzi dodam tylko że
ostatni robiłam też badanie drożności jajowodów i wszystko jest ok.
Dużo się rozpisałam.
Ania
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW - co sądzicie 20.08.04, 15:04
      Witaj,
      Nie martw się, że nikt nie odpisuje, teraz sa wakacje i wiele dziewczyn rzadziej
      zagląda na forum.
      Wyniki męża są dobre choć kilka jego parametrów jest blisko granicy dzielącej to
      co prawidłowe i nieprawidłowe (są to ilość- granica to 20mln na ml, szybki ruch
      postępowy- granica to 25% i ilość plemników o prawidłowej budowie - 50 %).
      Nieprawidłowe jest ph powinno bycć niższe (max 7,6) i może oznaczac infekcję
      (ale leukocyty sa w normie). Rozważcie zrobienie wymazu i ewentualnie testów na
      chlamydie (są jeszcze badania na ureoplazmy i mykoplazmy, ale o tych badaniach
      możecie pomysleć jak inne badania nie wskaża przyczyny wysokiego ph - te badania
      sa dość drogie). I kup mężowi jakieś witaminki (jeśli jeszcze ich nie bierze).
      Twoja tarczyca jest w bardzo dobrym stanie i prolaktyna też. Jęśli wierzyć w
      prawidłowość badań to bardzo dziwnie wyglądają mi wyniki estradiolu. Nie
      napisałaś jednostek (pg/ml czy nmol/ml ?), ale jakiekolwiek by one nie były to
      estradiol w 3dc jest stanowczo za wysoki a w 15dc bardzo niski. Badania
      estradiolu warto robic razem z monitoringiem cyklu ( wyniki mogą być różnie
      interpretowane w zależności od tego co widzi sie na USG). Warto sprawdzić co pro
      dukuje tyle estradiolu na początku cyklu (może to być torbiel przetrwała z
      poprzedniego cyklu albo obniżona rezerwa jajnikowa - pomimo prawidłowego FSH).
      Tymczasem estradiol z 15dc sugeruje brak owulacji (i tutaj też dobry byłby
      sprawdzający monitoring). FSH i estradiol w 3dc warto powtórzyć a przynajmniej
      porozmawiać o tym z lekarzem. Warto tez śledzic temperaturę i śluz szyjkowy
      (jesli tego nie robisz - a jak robisz to napisz co ci wychodzi, bo to może wiele
      wyjaśnić). Oczywiście to są tylko moje sugestie. Nie jestem lekarzem, choć z
      zainteresowaniem śledzę wszystko co jest z niepłodnością związane. Ściskam. Ilona
    • ikrol1 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW - co sądzicie 20.08.04, 15:26
      Poprawka - norma mówi o 30 % plemników o prawidłowej budowie, a nie 50 % jak
      napisałam. Przepraszam za pomyłke. Ilona
    • ewa.analityk1 Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW - co sądzicie 20.08.04, 18:45
      koniecznie sprawdź ten estradiol bo dziwnie wygląda
    • Gość: Ania Re: PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKÓW - co sądzicie IP: *.wroclaw.mm.pl 21.08.04, 00:03
      dziekuje za odpoweidz - jeszcze moge dodac ze leczylismy sie z mezem na
      chlamydie i teraz po badaniach jest ok a oprocz tego meczyla nas jeszcze
      ehrishia coli(chyba nie tak sie to pisze )ale po badanich tez ok.

bede wdzieczna za wszelki sugestie i rady

pozdrawiam
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka