angieblue26 28.09.04, 11:46 Dziewczyny, czy ktoras z Was korzystala lub zna osobe po IAD ? Dziekuje z gory za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dziśanonimowo Re: Bank nasienia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.09.04, 12:02 nie wiem co to jest IAD, natomiast jeśli chodzi o dawcę nasienia do inseminacji to korzystaliśmy, ale była to wybrana przez lekarza 1 osoba (oczywiście nie wiem kto i co....), a nie bank nasienia... z wiadomych powodów w tym przypadku występuję anonimowo ... Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Bank nasienia 28.09.04, 12:10 IAD to inseminacja nasieniem dawcy. Czy mozesz powiedziec jaka to byla klinika i ile czasu czekaliscie ? Poszukuje informacji dla przyjaciolki. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Bank nasienia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.04, 20:46 mogę Ci podać namiary na takie miejsce tylko powiedz skąd jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziśanonimowo Re: Bank nasienia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 10:45 była to prywatna klinika w warszawie na Woli, tel sprzed 5 lat: 837 70 70, z tym że o tym się głośno nie mówi, a przynajmniej wtedy nie mówiło, nawet nie wiem czy w Polsce jest to legalne... więc przyjaciółka musiałaby się umówić na wizytę i po wyczerpaniu innych możliwości zachaczyć o temat.... nie wiem co masz na myśli pytając jak długo czekaliśmy, na dziecko 5-6 lat, a od momentu decyzji do samych zabiegów ins chyba miesiac, moze dwa, dwa pierwsze sie nie udały, potem u mnie była jeszcze operacja, a potem trzeci zabieg sie udał ... p.s. szukam kontaktu z osobami w takiej samej sytuacji ... ale nie mogę podać tu ani nr komórki ani maila, bo są zbyt znaczne, rozumiesz napewno, ze te kwestie wymagają wielkiej dyskrecji, gdyż u nas nikt nie jest o tym fakcie poinformowany i tak zostanie ad aeternam..... Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Bank nasienia 29.09.04, 12:11 Nie wiedzialam, ze w Polsce iad jest zakazana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzia Re: Bank nasienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:13 Cześć! Ja właśnie skorzystałam z banku i z niecierpliwością czekam na wynik. Jest to legalne i można to zrobić w kilku klinikach (np. w Białymstoku, bytomiu). Jeżeli chodzi o koszt to mnie to kosztowało (nie licząc leków do stymulacji) 180zł. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Bank nasienia IP: 80.72.34.* 29.09.04, 14:13 Wiem ,że w Warszawie, w klinice Novum, robią IUI , również nasieniem dawcy, kosztuje ok. 900 zł. Info to wisi, na tablicy cen i nie stanowi tutaj tematu tabu. Pozdrawiam Kama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Bank nasienia IP: 80.72.34.* 29.09.04, 14:15 P.S Ze względu na to,że posiadają tam bank nasienia, napewno nie trzeba długo czekać, tylko mąż musi podpisać zgodę , na taki zabieg. Jeszcze raz pozdr. Kama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziśanonimowo Re: Bank nasienia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 15:29 nie wiem czy to legalne czy nie, w każdym razie w 1999 roku nikt o tym głośno nie mówił, nie wiedziałam też o istnieniu tego forum, jeśli wtedy już było itd., ja nie korzystałam zresztą z banku tylko z nasienia dawcy wybranego przez lekarza, mąż i ja podpisaliśmy zgodę na zabiegi i przyrzeczenie iż nigdy nie będziemy dochodzić tożsamości tej osoby, koszt jednej próby wtedy był 1100 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziśanonimowo Re: do zuzia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.09.04, 15:31 też życzę ci/wam powodzenia, jeśli możesz napisz jak przyszła wam ta decyzja, jakie są wasze odczucia, i czy jesteś osobą wierząca czy nie, jeśli chcesz i mozesz oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: do zuzia 29.09.04, 16:35 Nie chodzi o mnie, ale o moja kolezanke. Dziekuje Wam bardzo za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata30 Re: do zuzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 20:52 AID mozna wykonac w prawie kazdej klinice zajmujacej sie leczeniem nieplodnosci i jest to jak najbardziej legalne i czesto praktykowane. Koszty sa rozne, ale w granicach 1000. Jesli chodzi i "wybor" to chyba najwiekszy jest w Kriobanku w BS, natomiast w Novum w W-wie i Invikcie w Gdansku dawcy oprocz standardowych badan przechodza tez badania genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś