Gość: bogna IP: *.acn.waw.pl 28.09.04, 22:28 czy ktoras z Was miala tka kuracje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nina Re: clexane i acard IP: *.wroclaw.mm.pl 29.09.04, 12:50 Cze?ç, ja szykuj´ si´ do ci?˝y na acardzie i clexane. Acard ?ykam od miesiaca, a starania i dzidzi´ zaczynamy w tym cyklu. Jak tylko wyjdzie pozytywny test mam si´ zg?osiç do lekarza po clexane. Jaki? czas temu zada?am podobne pytanie na forum ale odzew nie by? zbyt wielki. My?l´, ˝e dzwieczyny które zasz?y przenosz? si´ na inne forum. Ale mój doc twierdzi, ˝e rokowania s? do?ç dobre. O ile oczywi?cie przyczyna zosta?a zdiagnozowana w?a?ciwie. Czy Ciebie te˝ to czeka (tzn. w/w kuracja)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: clexane i acard IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 16:48 ja lykam podobnie: acard od 16 dc, a po stwierdzeniu ciazy zastrzyki clexane. Leczysz sie w Warszawie, czy w Lodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: clexane i acard 29.09.04, 17:16 Cześć ja też łykam acard i po pozytywnym teście będę brała clexsane do tego jestem w trakcie szczepień limfocytami przyczyną takiego leczenia jest immunologiczna przyczyna poronien[dwa w 6tyg]lecze się w Łodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: clexane i acard IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 17:43 to jestes w takiej samej sytuacji jak ja!!! A leczylas sie juz przed poronieniami? to prof.Malinowski? Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: clexane i acard 29.09.04, 17:52 Nie leczyłam się przed poronieniami z wyjątkiem prolaktyny ,ale to poszło dosć szybko inie miałam większych problemów z zajsciem teraz lecze się u prof. Tchórzewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: clexane i acard IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 17:58 ja tez z wczesniejszym zajściem nie mialam problemu (udalo sie za pierwszym razem) a teraz starmy sie drugi miesiac...moze szczepienia limfocytami maja na to jakis wplyw? twoj lekarz tez twierdzi ze to zupelnie bezpieczne? zycze powodzenia w staraniach! Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: clexane i acard 29.09.04, 18:07 Ja jestem szczepiona ponieważ mój system immunologiczny nie posiada właściwej odpowiedzi czyli brak przewagi odpowiedzi typu TH2 nad TH1 najprawdopodobniej też jest mała antygenowosć trofoboplastu i dochodzi do niszczenia zarodka poprostu traktowany jest jak cialo obce podlegające zniszczeniu. Szczepienia stosowane są tez przy nie możnośći zaciążenia bo zarodek np; nie może się zagnieździc ,spotkałam sie też ze szczepieniami tak troche w ciemno bo podobno nawet jak nie pomogą to nie zaszkodzą skutecznosć szczepień oceniana jest na 82%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: clexane i acard IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.04, 08:29 Witajcie ponownie, ja jestem z Wroc?awia i póki co tutaj si´ lecz´. Wiem, ˝e tu nie ma takich specjalistów jak np. w ¸odzi, ale i tak jestem zadowolona, ˝e po dwóch poronieniach trafi?am w ko?cu na lekarza, któremu chcia?o si´ co? robiç i zleci? mi przynajmniej jakie? badania. Wcze?niej wszyscy mówili, ˝e do trzech poronie? nic si´ nie robi (swoj? droga to nie rozumiem tego, co im zale˝y, przecie˝ i tak chodz´ prywatnie i za wszystko p?ac´ - mo˝e si´ boj?, ˝e co? wyjdzie, a oni nie b´da umieli tego wyleczyç lub nie b´dzie im si´ chcia?o?). Okaza?o si´, ˝e mam przeciwcia?a antyfosfolipidowe, ale tylko w jednej klasie, tej, która uodparnia organizm jeszcze bardziej na obce cia?o, jakim jest dla niego ci?˝a. Doc powiedzia?, ˝e ka˝da kolejna ci?˝a b´dzie powodowa?a wzrost poziomu tych przeciwcia?, czyli prawdopodobie?stwo donoszenia b´dzie coraz mniejsze. Tak wi´c teoretycznie lepiej jest jak wykryje si´ to jak najwcze?niej, ale po 1. poronieniu nikomu nie chce si´ nawet o tym pacjentce powiedzieç. Ja straci?am w ten sposób prawie 2 lata (a latka leca, jestem ju˝ po trzydziestce). A co my?licie o clexane? Nie przera˝a Was perspektywa k?ucia si´ dzie? w dzie?? A co my?licie o clexane? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.analityk1 Re: clexane i acard 30.09.04, 10:10 a do kogo chodzisz jak coś napisz mi na priva ok Odpowiedz Link Zgłoś
budeczka Re: clexane i acard 30.09.04, 10:20 Nina, ja też jestem z Wrocławia i też po drugim poronieniu. Właśnie przymierzam się do badań przeciwciał. Proszę napisz do kogo chodzisz, bo ciągle nie mam pewności co do lekarza na następną ciążę. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: clexane i acard IP: *.wroclaw.mm.pl 30.09.04, 11:15 Budeczka, ja te˝ tak do ko?ca nie ufam mojemu lekarzowi, ale ja ju˝ chyba nigdy ˝adnemu nie zaufam na 100 procent. Przetestowa?am wielu i do ka˝dego mia?am jakie? zastrze˝enia. Ten ostatni, co mi znalaz? przyczyn´ poronie?, to Jan Korzeniewski. Jest doktorem, przyjmuje na Boles?awieckiej, a pracuje a szpitalu na Cha?ubi?skiego. Posz?am do niego z polecenia znajomych, którzy te˝ maj? problemy z immunologi?, on im to zdiagnozowa? ale nie podj?? si´ leczenia tylko wys?a? do Malinowskiego do ¸odzi. U Korzeniewskiego by?am dopiero 3 razy, nast´pny raz b´dzie jak zaci?˝´ albo jak si´ nie uda po kilku miesi?cach. Spodoba?o mi si´ u niego, ˝e wszystko cierpliwie wyja?nia, a ja mam zawsze milion pyta?, jest delikatny i mi?y. Ale nie wiem tak do ko?ca.... Nie wiem czy go polecaç. Stwierdzi? na przyk?ad, ˝e nie ma sensu oznaczaç poziomu hormonów, bo zakres norm jest tak szeroki, ˝e badanie i tak nic nie wyja?ni. Zdziwi?am si´, bo dziewczyny na forum pisz?, ˝e hormony trzeba zrobiç w pierwszej kolejno?ci. Na pytanie o badanie nasienia stwierdzi?, ˝e skoro zachodz´ bez problemu to nasienie musi byç dobre. Tak wi´c widzisz, nie jest idealnie. Ale zleci? jedno badanie i od razu wysz?o ?le. Mo˝e ma dobr? intuicj´? Postanowi?am wi´c zostaç u niego i prowadziç u niego ci?˝´. Ma d?ugie kolejki w poczekalni, ale czy to o czym? ?wiaczy? Przysz?o?ç poka˝e, czy wybra?am dobrze. My?la?am jeszcze, ˝eby pój?ç do Jarosza. Podobno pomóg? wielu kobietom. Ale odpu?ci?am na razie, mo˝e pójd´ w ci?˝y zrobiç sobie usg, bo on podobno dobry w tym jest. Kto? poleca? mi te˝ Markuszewskiego, ale na forum czyta?am niepochlebne opinie. A Ty do kogo chodzisz? My? Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: clexane i acard 30.09.04, 16:29 CZeść dziewczyny widze ,ze jesteście z Wrocławia czy słyszałyście o Doktor Małgorzacie Jerzak podobno bardzo dobry lekarz specjalizuje się w poronieniach nawykowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: clexane i acard IP: *.wroclaw.mm.pl 01.10.04, 08:36 Nigdy nie s?ysza?am tego nazwiska. W którym szpitalu pracuje? Odpowiedz Link Zgłoś
budeczka Re: clexane i acard 01.10.04, 09:10 Nina, dzięki bardzo za informacje! Ja chodzę do Marty Góreckiej-Balcerek, która pracuje razem z Jaroszem w jego Mediconcept. Niby jest bardzo miło i w porządku, ale jednak gdzieś w głębi mam wątpliwości... I tak się rozglądam wśród lekarzy. Jakoś ten Wrocław jest ubogi ginekologicznie. Judyta, ja też nigdy nie słyszałam o tej lekarce. Napisz proszę coś więcej, bo właściwie mozna mnie juz zakwalifikować pod poronienia nawykowe Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
judyta10 Re: clexane i acard 01.10.04, 15:33 Witajcie .Doktor Małgorzata Jerzak pracowała[ nie wiem czy jeszce pracuje mozecie sprawdzic]W Instytucie Immunologi I Terapi Doświadczalnej PAn przyjmuje tez prywatnie ,ale nie wiem gdzie Miałam zapisane bo sama chciałam do niej jechać,ale na razie wszystko układa siępo mojej myśli więc zrezygnowałam .Jest młoda a ma bardzo duży dorobek naukowy w 2001 było oniej dość głosno trochę sobie o niej poczytałam jej specjalnością Są immunologiczne niepowodzenia rozrodu Jak znajdę dokładne namiary to dam znać.Judyta Odpowiedz Link Zgłoś