Dodaj do ulubionych

zaczynam stymulację do IVF

IP: 217.153.180.* 11.10.04, 16:38
Jestem taka przejęta ! Boję się jednocześnie !
Zaczynam od pierwszego dnia kolejnego cyklu, a ten już rozpocznie się
niebawem (obecnie jestem na Mercilonie), jeden zastrzyk z Decapeptylu 0,1
codziennie rano do 7 dc, a od 3 dc dodatkowo po jednym zastrzyku z Gonalu F
wieczorem do 6 dc.
Już mnie wszystko boli na samą myśl
Ale do kontroli na 1 usg mam iść dopiero 7 dc. Czy to nie za późno ? wiele
dziewczyn pisało, że chodziło częściej w trakcie stymulacji

na co mam być przygotowana w czasie tego tygodnia ? jakie mogą być objawy
stymulacji ?

Dzięki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: nalo Re: zaczynam stymulację do IVF IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 20:02
      Na pytania niestey nie umiem odpowiedziec, ale trzymam kciuki! Powodzenia!
    • Gość: aniuszkaa Re: zaczynam stymulację do IVF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:02
      Isador nie martw się, wszystko jest tak jak powinno być. Z tego co piszesz
      jesteś na krótkim protokole i dokładnie tak wygląda stymulacja. Ta właściwa
      stymulacja zaczyna się 3 dc Gonalem. Decapeptyl ma za zadanie wstrzymywać
      troszkę jajniczki, żeby się nie roszalały...dzięki niemu lekarz ma kontrolę i
      pewność ze pęcherzyki nie popękają wcześniej niż punkcja. Będziesz go brała do
      końca stymulacji razem z Gonalem. stymulacja trwa ok 8 -10 dni, potem zastrzyk
      np. z pregnylu i ok. 36-38 godzin potem punkcja (pobranie komórek). Dwa lub
      trzy dni później transfer.
      A tak w ogóle w jakiej klinice podchodzisz?
      Pozdrawiam i życzę pieknych jajeczek.
      Jak będziesz miała jakieś pytania to chętnie Ci pomogę. Sama jestem właśnie 2
      dni po transferze.
      • Gość: Isador Re: zaczynam stymulację do IVF IP: 217.153.180.* 12.10.04, 10:11
        Bardzo Ci dziękuję za wsparcie, aniuszko smile)
        podchodzę w Invimedzie w Warszawie, dr R
        przepisał mi gonal do 6 dnia cyklu, a decapeptyl do 7, potem kontrolne usg, ale
        z tego, co piszesz, rozumiem, że może mi przepisać jeszcze później kolejne
        zastrzyki, jeśli moje jajniki nie odpowiedzą prawidłowo na tę stymulację, tak ?
        ojej sad
        a sama robiłaś sobie zastrzyki, czy jeździłaś do przychodni ? ja mam wprawdzie
        skierowanie na zastrzyki do kliniki, ale chyba spróbuję się ich nauczyć, bo nie
        zawsze może mi pasować pojechanie tam

pozdrawiam i napisz, jak się czujesz po transferze ? odpoczywasz w domu, czy
        pracujesz ? ile uzyskano zapłodnionych zarodków przy twojej stymulacji ?
        • aniuszkaa Re: zaczynam stymulację do IVF 12.10.04, 15:56
          no to jesteś w dobrych rękach smile) Ja też podchodziłam w Invimedzie u dr. R smile
          Stymulacja trwa 8-10 dni więc na pewno dostaniesz leki na ciąg dalszy. Jak
          pójdziesz na pierwsze podglądanko, to doktorek zobaczy jak reagujesz na Gonal,
          i w zalweżności od tego pozostawi dawkę taką jaką masz lub zwiększy. Ja np.
          brałam 2 gonale i dwa menogony od samego początku stymulacji. Miałam pięć
          pęcherzyków, z których pobrane były 2 jajeczka (pozostałe były puste). Obydwa
          się zapłodniły i już są ze mną smile Wróciłam do pracy. Po pierwszym moim
          podejściu leżałam przez 2 tygodnie i się nie udało. Teraz bardzo mocno wierzę...
          Co do zastrzyków to spokojnie możesz robic sobie je sama. To nic trudnego, a
          będziesz miała problem dojazdów z głowy.
          Pozdrawiam
          • Gość: Isador Re: zaczynam stymulację do IVF IP: 217.153.180.* 12.10.04, 16:09
            Napełniłaś mnie optymizmem smile))
            ja mam przepisane 3 amp. gonalu dziennie
            kurczę, te ceny samych leków mnie przerażają, słyszałam, że część leków do ivf
            to te same leki, co dla pacjentów chorych na raka prostaty, i jeśli recepta
            jest właśnie na takiego pacjenta wystawiona, to za jeden lek płaci się 3,20 zł
            Próbuję się właśnie dowiedzieć, czy do tego typu lekarstw zaliczają się też
            gonal f i decapeptyl 0,1... może wiesz, aniuszko, a może ktoś inny wie ?

ja mam tylko jeden jajnik, ale mam nadzieję, że będzie posłuszny, bardzo go o
            to proszę już teraz,
            a Tobie życzę powodzenia za drugim razem i od razu bliźniaczki smile)) suuuper
            • tosia4 Re: zaczynam stymulację do IVF 12.10.04, 17:33
              Mój dziadek miał usuniętą prostatę z nowotworem ( łącznie z jądrami). Brał
              jakieś babskie hormony w formie tabl. , nazwy nie pamiętam . Nie były to
              zastrzyki ale raczej coś w stylu antykoncepcyjnych tabl. Zuza
              • Gość: aniuszkaa Re: zaczynam stymulację do IVF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 19:43
                Isador z tego co się orientuje to tylko odpowiednik decapeptylu -dipherlina
                jest lekiem, który stosuje się również w leczeniu prostaty i ona jest na
                zniżkę, ale też tylko ta o przedłużonym działaniu.
                A ceny leków rzeczywiście są duże sad((. No ale co zrobić. ja i tak miałam
                bardzo, bardzo dużo szczęścia...
                pozdrawiam
    • Gość: aloe Re: zaczynam stymulację do IVF IP: *.crowley.pl 12.10.04, 20:14
      tydzień temu robiłam dokładne poszukiwania żeby kupić diphereline po cenie
      zryczałtowanej to niestety nie przeszło, powód: inna dawka dla osób chorych na
      raka prostaty. Ile dziewczyny kosztuje was punkcja i włożenie komórek, ja
      właśnie rozpoczełam czarty raz długi protokół i też mam nadzieję na pozytywne
      zakończenie.
    • Gość: Isador Re: zaczynam stymulację do IVF IP: 217.153.180.* 13.10.04, 09:08
      Aniuszko, nie wiedziałam, że liczą się tez dawki, ale cały czas próbuję coś
      ustalić, w czwartek powinnam wiedzieć, czy to jest możliwe w przypadku moich
      leków

aloe - mnie całość ivf będzie kosztować 5.500 + oczywiście te nieszczęsne leki
      do 2.000, razem 7.500 - cóż, czego się nie robi... i jest to oczywiście cena
      bez wszystkich wizyt, badań, lekarstw jakie brałam /robiłam do tej pory (6 m-cy)

w moim przypadku jest to akurat krótki protokół
    • Gość: jo Re: zaczynam stymulację do IVF IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 09:40
      droga Isador,
      trzymam za Ciebie kciuki! ja jeszcze w tym roku chcę podchodzić drugi raz do
      całego protokołu, bo za pierwszym razem się nie udało, mimo że wszystko
      szło "jak po maśle"... nawet czułam się w ciąży, ale @ przyszła regularnie
      (razem z ogromną rozpaczą!). od 21 dc poprzedniego dostawałam dipherelinę,
      później menogon i gonal (każdy przez 3 dni), a na końcu pregnyl. wszystkie
      zastrzyki (oprócz menogonu) robił mi mój mąż (nawet 3 x dziennie- twardy
      gość!),z pielęgniarką umówiłam się tylko na domięśniowe. pozdrawiam i mocno
      trzymam kciuki! jo
      • Gość: Isador Re: zaczynam stymulację do IVF IP: 217.153.180.* 13.10.04, 12:07
        Jo, dzięki smile
        ja planuje nauczyć się sama sobie robić zastrzyki, chociaż, może jak bym
        poprosiła męża, to też by się nauczył, ale ... wolę nie ryzykować aż tak wink
        chciałabym aby już był koniec listopada, grudzień, wiedziałabym, jak to się
        skończy
        • Gość: jo Re: zaczynam stymulację do IVF IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.04, 13:45
          droga Isador, jesteś dzielną kobietą, jeśli chcesz je robić sobie sama (te
          zastrzyki naturalnie). mój mąż dość "chętnie" przystał na te zabiegi, bo on sam
          wszystko najchętniej zrobiłby i ostatnio stwierdził, że najchętniej sam
          przeprowadziłby całe ivf, bo od tego proszenia się o wszytko i czekania na
          litość, to mu się już niedobrze robi... trzymaj się dzielnie!pozdr-jo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka