agutkaa 30.11.04, 09:58 Czemu służy zbicie prolaktyny? Jakim hormonom najbardziej szkodzi jej podniesiony poziom? Ja mam bardzo długą I fazę, II jest OK - ok. 12 dni (o ile oczywiście jest owulacja). Prolaktynę mam na granicy górnej normy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maretina Re: prolaktyna 30.11.04, 12:04 w moim przypadku prl wydluzyla pierwsza faze cyklu. owulacje mialam ok 18-20 dc, cykle ok 30-32 dni. teraz prl mam po srodku normy, owulacja 12-15 dc, acha! w cyklu ciazowym raz tylko mialam 16 dc. Odpowiedz Link Zgłoś
agutkaa Re: prolaktyna 30.11.04, 12:11 Czy podwyższona prolaktyna upośledza estrogen, czy hormony przysadkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: prolaktyna 30.11.04, 12:25 oj nie wiem, w kazdym razie moze opozniac, uposledzac badz hamowac owulacje a poza tym utrudniac zagniezdzanie. prl jest sprzezona z tsh, za wysoka prl moze uposledzac wydzielanie progesteronu. Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: prolaktyna 30.11.04, 18:39 Witaj agutkaa, ja mam identyczną sytuację jak Twoja prolaktyna u mnie 24, 7 ostanio a wcześniej 17, 8 - czyli sobie tak skacze. Jej skoki spowodowały u mnie wzrost TSH do górnej normy, rozchwianie FSH i LH oraz niski estradiol, a bardzo wysoki progesteron (norma ciążowa). Poza tym juz wiem, ze przez nią zanikł mi prawie okres (1 dzień odrobinka krwawienia a potem plamienie) i przed @ plamienie. Poza tym miałam obrzmiałe bardzo piersi przed @ - cały tydzień. Od 3 tyg. biore Bromka, własnie konczy mi sie @, która sie poprawiła (2 dni ale z prawidłowa wydzieliną), nie miałam obrzmienia piersi oraz okres był niebolesny. Nie biore jeszcze pełnej dawki Bromka, bo mam ja rosnąco co tydzień, mam nadzieję, że będzie coraz lepiej i wreszcie zobacze 2 krechy jak wystko sie wyreguluje. Pozdrawiam, Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
agutkaa Re: prolaktyna 01.12.04, 10:33 Ja mogę "pochwalić" się jeszcze wyższą - 29,9. TSH mam 0,9, LH:FSH 1,3, więc nie najgorzej - bywało dużo ponad 2,0, za to E2 niziutkie. Cykle dłuuuugie, ale miesiączki normalne, obfite, żadnych efektów specjalnych typu plamienie, obrzmienie czy bóle piersi. Od wczoraj zaczęłam Parlodel, więc wieczór miałam z głowy - totalne zwłoki. Podobnie kilka miesięcy temu reagowałam na bromka, więc wiem, że to przejściowe. Dodam, że mam pco i pewnie sama prolaktyna prawy nie załatwi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: prolaktyna 01.12.04, 17:03 Mamy inne normy prolaktyny - ja mam do 25 takze i moja jest nie "teges". Estradiol tez mam niski bardzo na granicy dolnej normy. Na szczęście po Bromku czuje się dobrze, nie mam specjalnych dolegliwości - może dlatego, ze mam tak dawke rozłozoną. No i wszystko zmierza ku dobremu ) Z pewnością pco tez ma wpływ na Twoje problemy - ale na tym sie nie znam. Pozdrawiam, i zdrówka oraz 2 kresek ) Asia. Odpowiedz Link Zgłoś