karola11 16.12.04, 20:40 Witam! Lekarz stwierdził u mnie PCO po badaniu USG. Nie wiem czy kiedykolwiek bedę mogła mieć dziecko. Prosze napiszcie czy da sie to wyleczyć i zostac mamą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mela24 Re: PCO a ciąża 17.12.04, 08:50 Leczyłam się u gina, który podejrzewał mi pco. Zaszłam w ciąże, niestety nie wiedząc o tym. Źle się skończyło, bo poroniłam, ale dlatego, że nie brałam żadnych leków pomagających zagnieżdżeniu i rozwijaniu się ciąży. Zmieniłam lekarza, ten nowy powiedział mi, że dziewczyny z PCO zachodzą w ciążę, ale nie wiedząc kiedy. Nie martw się, wszystko będzie ok. Mnie się raz udało, teraz czekam na kolejną szansę od losu. Jeśli nie wyjdzie, możliwe, że będę mieć laparo. Po tym zabiegu szanse są ponoć bardzo duże. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: PCO a ciąża 17.12.04, 20:34 Usg to za mało, aby definitywnie stwierdzić PCO, potrzebne są badania hormonalne powtórzone kilkakrotnie i monitoring cyklu, a 100% pewność daje dopiero obejrzenie jajników w trakcie laparoskopii. Zacznij diagnostykę u specjalisty zajmującego się niepłodnością. Nawet jeśli się to potwierdzi to bez paniki, znam wiele kobiet które mimo PCO są szczęśliwymi mamusiami, wielokrotnymi też. Moja Lili ma 3,5 roku, a żaden lekarz nie dawał nawet pięciu groszy, że będę miała dziecko bez in vitro, a zaszłam jak przestałam walczyć i leczyć się zupełnie, za to złożyłam papiery o adopcję, wniosek-co komu pisane to go nie minie . Myśl pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: PCO a ciąża 17.12.04, 20:37 I jeszcze jedno PCO, o ile je masz, jest głównie zespołem poronnym, to znaczy, że łatwiej zajść w ciążę niż ją utrzymać, ale jeśli się trzyma rękę na pulsie i pomorze organizmowi podtrzymać c. to wszystko jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
cetka Re: PCO a ciąża 18.12.04, 20:06 no pewnie karola pco moze troche utrudniac zajscie, ale nie uniemozliwia))) przykladem sa moje 3 kolezanki, a ich dzieci wcale nie sa jedynakami! pco nie jest uleczalne, ale dzieki odpowiednim lekom wszystko bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś