rufia1 26.02.05, 22:38 Podpowiedzcie proszę, czy grubość endometrium 7mm na dzień przed okresem jest OK? Lekarz tego zupełnie nie skomentował i na koniec tylko powiedział, że wszystko jest Ok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie_mama Re: Grubość endometrium 7 mm? 26.02.05, 22:51 Na moje oko to troszkę za mało Odpowiedz Link Zgłoś
mia79 Re: Grubość endometrium 7 mm? 26.02.05, 22:54 Do zagnieżdżenia zarodka konieczne jest co najmniej 12 mm Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 11:11 nieprawda, nie strasz dziewczyny. Do zagnieżdżenia się zarodka potrzebne jest min. 6 mm. Ja teraz tuz przed @ miałam 7,5 mm i lekarz powiedział, że mogłoby być ciut grubsze, ale nie jest najgorzej Odpowiedz Link Zgłoś
delta.x Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 10:40 Ja miałam usg również dzień przed @ i endo też było 7 mm, lekarka powiedziała, że wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna73 Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 18:04 ...właśnie, przestańcie straszyć. Ja też dzień przed owu miałam endo 6mm i mój gin powiedział, że to jest potrzebne minimum, a na dzień przed miesiączką było 7,4mm. Wiadomo, że im grubsze tym lepsze, ale nie piszcie 10mm, gdy u Was tak jest, normy książkowe nie są na potrzebne, życie wygląda inaczej. Wszystkim "z małym" endometrium życzę II kresek i to już w tym cyklu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kurczaczek100 Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 22:20 I ja się dołączę, dorzucając parę słów po wizycie u profesora Dębskiego. Spanikowana wszystkim co wyczytałam na forum m.in. o optymalnym poziomie prolaktyny, grubości endometrium itp postanowilam zainwestować 300 zł i zrobić sobie "przegląd" u takiego autorytetu. Moje endo miało dwa dni przed okresem grubość 7mm i to całkowicie zadowoliło profesora. Także PRL na poziomie 24 przy normie do 25 oraz TSH 2,2. Ja po lekturze postów byłam przekonana, ze jedno i drugie to jednak trochę za dużo. Prof wytłumaczył mi, że skoro przy takich wartościach mam owulację i regularne cykle, to jest OK - leczy się chorobę, a nie wyniki. Nie wiem, jak na Was, ale na mnie to podziałało uspokajająco. Przy okazji zrobił mi USG wszystkiego co możliwe (także piersi i tarczyca), więc w sumie wizyta się opłaciła. Pozdrawiam i życzę wszystkim nam pozytywnego myślenia. Nie wpadajmy w spiralę strachu, bo życie to nie matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_mama Re: Grubość endometrium 7 mm? 28.02.05, 16:03 No właśnie.Masz racje.Zycie to nie matematyka.Niestety.Bo gdyby tak było to już bym dawno miała gromadkę dzieci. Ja w drugiej fazie cyklu mam endometrium nawet 11 mm, zawsze przy monitoringu wychodzi,że mam owulację, a jak się nie monitoruję to chyba taż mam bo mam wszystkie jej objawy.Miesiączkuje jak w zegarku co 28 dni od samego początku.Mam drożne jejowody prolaktynę zbijam i jak biorę bromek to mam w normie.Mąż ma co prawda trochę słabe plemniczki,ale lekarz mówił,że i z dużo goszymi są ciąze.No i z tym wszystkim staramy się już 41 cykli i nic Wolałabym żeby życie jednak było matematyką Powodzenia wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Grubość endometrium 7 mm? 28.02.05, 18:02 Moja ginka też jest zdania,że abslolutne minimum to 6 mm. Ja miałam ostatnio 7,1 mm w 14 dc i ona uznała ze mogłoby być więcej ale tak też jest OK. A poza tym grubość endo wzrasta trochę w II fazie cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.g24 Re: Grubość endometrium 7 mm? 28.02.05, 22:47 A ja na dzień przed @ miałam endo 8mm. A w dzień owulacji 6mm. Martwię się mimo wszystko czy to wystarczy. Choć moja ginka mówi że tak. Ale może znacie jakieś wspomagacze?? Nie wiem: tabletki, ziółka, czy cokolwiek. Ja jem orzeszki, rybki, soję i piję winko...ale to nie daje super efektów jak na razie! Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Grubość endometrium 7 mm? 01.03.05, 14:38 Podobno są jakieś hormony, ale moja ginka tłumaczyła mi ,że podaje się je przeważnie w wyjątkowych sytuacjach , np, przy in vitro, bo są b. silne i mają różne skutki uboczne. Ale twoje 8 mm jest najzupełniej OK. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.g24 Re: Grubość endometrium 7 mm? 01.03.05, 15:17 ariano ...wiem, że 8mm to dobrze, ale w dzień owu mam 6mm...a to już nie jest dobrze Słyszałam o estrogenach na poprawę endometrium...i wiem, że lekarze nie chcą ich dawać. Znam jednak osoby które jedzą te hormonki, a nie podchodza jeszcze do sztucznych zapłodnień...wiec pewnie sa i lekarze którzy je przepisują...ja jednak na takiego nie trafiłam. A nie ma nic bez recepty na poprawę endometrium? Odpowiedz Link Zgłoś
kalinosia Re: Grubość endometrium 7 mm? 01.03.05, 16:37 hej, ja na polepszenie endo w cyklu stymulowanym clo dostałam Ovestin, efekt był bardzo dobry Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka2 Re: do kalinosi:) 01.03.05, 16:44 Witaj Powiedz Mi proszę, ile tabletek brałaś przy Clo Ovestinu? I od którego dnia cyklu + jak jest cena tego leku. Pytam się, bo chcę być dobrze przygotowana do iui, a byłam kilka miesięcy stymulowana Clo, ale niestety jest rewelacyjny na pęcherzyki, ale na endo kiepski stąd moja prośba. Pozdrawiam,Ola 33 cykl starań (w tym trzeci "odpoczynkowy" Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka2 Re: do kalinosi:) 01.03.05, 16:51 Jeszcze jedno, jak dawno lekarz przepisał Tobie Ovestin? Weszłam sobie przedchwileczką w google i okazało się, że są to globulki, ale zostały wycofane, czy wiesz cosik na ten temat? Dzięki. Pozdrawiam,Ola 33 cykl starań (w tym trzeci "odpoczynkowy" Odpowiedz Link Zgłoś
samanta25 Re: do kalinosi:) 01.03.05, 16:56 Pszczółka z tego co wyczytałam na innym forum to Ovestin jest podawany w II fazie dla ułatwienia implantacji A jeśli chodzi o endometium to podczas owulacji powinno mieć min. 8-9mm Ja w poprzednim cyklu 2 dni przed @ miałam 15mm i lekarz był przekonany, że to ciąża ******** czekam na cud 38 cykl www2.fertilityfriend.com/home/samanta Odpowiedz Link Zgłoś