Dodaj do ulubionych

Grubość endometrium 7 mm?

26.02.05, 22:38
Podpowiedzcie proszę, czy grubość endometrium 7mm na dzień przed okresem jest
OK? Lekarz tego zupełnie nie skomentował i na koniec tylko powiedział, że
wszystko jest Ok.
Obserwuj wątek
    • nie_mama Re: Grubość endometrium 7 mm? 26.02.05, 22:51
      Na moje oko to troszkę za mało
      • mia79 Re: Grubość endometrium 7 mm? 26.02.05, 22:54
        Do zagnieżdżenia zarodka konieczne jest co najmniej 12 mm
        • kalinosia Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 11:11
          nieprawda, nie strasz dziewczyny. Do zagnieżdżenia się zarodka potrzebne jest
          min. 6 mm. Ja teraz tuz przed @ miałam 7,5 mm i lekarz powiedział, że mogłoby
          być ciut grubsze, ale nie jest najgorzej smile
    • delta.x Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 10:40
      Ja miałam usg również dzień przed @ i endo też było 7 mm, lekarka powiedziała,
      że wszystko ok.
      • grazyna73 Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 18:04
        ...właśnie, przestańcie straszyć. Ja też dzień przed owu miałam endo 6mm i mój
        gin powiedział, że to jest potrzebne minimum, a na dzień przed miesiączką było
        7,4mm. Wiadomo, że im grubsze tym lepsze, ale nie piszcie 10mm, gdy u Was tak
        jest, normy książkowe nie są na potrzebne, życie wygląda inaczej.
        Wszystkim "z małym" endometrium życzę II kresek i to już w tym cyklu !!!
        • kurczaczek100 Re: Grubość endometrium 7 mm? 27.02.05, 22:20
          I ja się dołączę, dorzucając parę słów po wizycie u profesora Dębskiego.
          Spanikowana wszystkim co wyczytałam na forum m.in. o optymalnym poziomie
          prolaktyny, grubości endometrium itp postanowilam zainwestować 300 zł i zrobić
          sobie "przegląd" u takiego autorytetu.
          Moje endo miało dwa dni przed okresem grubość 7mm i to całkowicie zadowoliło
          profesora. Także PRL na poziomie 24 przy normie do 25 oraz TSH 2,2.
          Ja po lekturze postów byłam przekonana, ze jedno i drugie to jednak trochę za
          dużo.
          Prof wytłumaczył mi, że skoro przy takich wartościach mam owulację i regularne
          cykle, to jest OK - leczy się chorobę, a nie wyniki.
          Nie wiem, jak na Was, ale na mnie to podziałało uspokajająco. Przy okazji
          zrobił mi USG wszystkiego co możliwe (także piersi i tarczyca), więc w sumie
          wizyta się opłaciła.
          Pozdrawiam i życzę wszystkim nam pozytywnego myślenia. Nie wpadajmy w spiralę
          strachu, bo życie to nie matematyka.
          • nie_mama Re: Grubość endometrium 7 mm? 28.02.05, 16:03
            No właśnie.Masz racje.Zycie to nie matematyka.Niestety.Bo gdyby tak było to już
            bym dawno miała gromadkę dzieci. Ja w drugiej fazie cyklu mam endometrium nawet
            11 mm, zawsze przy monitoringu wychodzi,że mam owulację, a jak się nie
            monitoruję to chyba taż mam bo mam wszystkie jej objawy.Miesiączkuje jak w
            zegarku co 28 dni od samego początku.Mam drożne jejowody prolaktynę zbijam i
            jak biorę bromek to mam w normie.Mąż ma co prawda trochę słabe plemniczki,ale
            lekarz mówił,że i z dużo goszymi są ciąze.No i z tym wszystkim staramy się już
            41 cykli i nic sad Wolałabym żeby życie jednak było matematykąsad

Powodzenia wszystkim
    • ariana1 Re: Grubość endometrium 7 mm? 28.02.05, 18:02
      Moja ginka też jest zdania,że abslolutne minimum to 6 mm. Ja miałam ostatnio
      7,1 mm w 14 dc i ona uznała ze mogłoby być więcej ale tak też jest OK. A poza
      tym grubość endo wzrasta trochę w II fazie cyklu.
      • monika.g24 Re: Grubość endometrium 7 mm? 28.02.05, 22:47
        A ja na dzień przed @ miałam endo 8mm. A w dzień owulacji 6mm. Martwię się mimo
        wszystko czy to wystarczy. Choć moja ginka mówi że tak. Ale może znacie jakieś
        wspomagacze?? Nie wiem: tabletki, ziółka, czy cokolwiek.
        Ja jem orzeszki, rybki, soję i piję winko...ale to nie daje super efektów jak
        na razie!
        • ariana1 Re: Grubość endometrium 7 mm? 01.03.05, 14:38
          Podobno są jakieś hormony, ale moja ginka tłumaczyła mi ,że podaje się je
          przeważnie w wyjątkowych sytuacjach , np, przy in vitro, bo są b. silne i mają
          różne skutki uboczne. Ale twoje 8 mm jest najzupełniej OK.
          • monika.g24 Re: Grubość endometrium 7 mm? 01.03.05, 15:17
            ariano ...wiem, że 8mm to dobrze, ale w dzień owu mam 6mm...a to już nie jest
            dobrze sad
            Słyszałam o estrogenach na poprawę endometrium...i wiem, że lekarze nie chcą
            ich dawać. Znam jednak osoby które jedzą te hormonki, a nie podchodza jeszcze
            do sztucznych zapłodnień...wiec pewnie sa i lekarze którzy je przepisują...ja
            jednak na takiego nie trafiłam.

A nie ma nic bez recepty na poprawę endometrium?
            • kalinosia Re: Grubość endometrium 7 mm? 01.03.05, 16:37
              hej, ja na polepszenie endo w cyklu stymulowanym clo dostałam Ovestin, efekt
              był bardzo dobry
              • pszczolka2 Re: do kalinosi:) 01.03.05, 16:44
                Witajsmile
                Powiedz Mi proszę, ile tabletek brałaś przy Clo Ovestinu?
                I od którego dnia cyklu + jak jest cena tego leku.
                Pytam się, bo chcę być dobrze przygotowana do iui, a byłam kilka miesięcy
                stymulowana Clo, ale niestety jest rewelacyjny na pęcherzyki, ale na endo
                kiepskisad stąd moja prośba.

Pozdrawiam,Ola
                33 cykl starań (w tym trzeci "odpoczynkowy"smile
                • pszczolka2 Re: do kalinosi:) 01.03.05, 16:51
                  Jeszcze jedno, jak dawno lekarz przepisał Tobie Ovestin?
                  Weszłam sobie przedchwileczką w google i okazało się, że są to globulki, ale
                  zostały wycofane, czy wiesz cosik na ten temat? Dzięki.

Pozdrawiam,Ola
                  33 cykl starań (w tym trzeci "odpoczynkowy"smile
                  • samanta25 Re: do kalinosi:) 01.03.05, 16:56
                    Pszczółka z tego co wyczytałam na innym forum to Ovestin jest podawany w II
                    fazie dla ułatwienia implantacji

A jeśli chodzi o endometium to podczas owulacji powinno mieć min. 8-9mm
                    Ja w poprzednim cyklu 2 dni przed @ miałam 15mm i lekarz był przekonany, że to
                    ciąża

czekam na cud 38 cykl
                    www2.fertilityfriend.com/home/samanta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka