harmonyy 27.02.05, 21:47 Dziewczyny, w ktorym dniu cyklu badamy estradiol? Razem z LH i FSH ? -5dc czy z PRG? -7dni po owu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 09:09 razem z LH i FSH nie przejmuj sie, ze zaraz zaczną Ci pisać, że LH i FSH bada sie 3 dc, to nie zawsze tak jest-mi tez kazal lekarz badac 5 dc Odpowiedz Link Zgłoś
nell_a Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 09:28 Tak jak pisała invicta1 w 3-5 dc ale u mnie również w 12-13 tuż przed owulacją żeby sprawdzić czy jajeczko jest dojrzałe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 09:51 fakt! ja teraz też badam 12-13 dc, ale już w ramach hormonalnego monitoringu stymulacji, wcześniej dla oceny cyklu badałam 5 dc, tak więc zależy co chcesz sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 10:54 jak zbadasz 3 d.c. to można ocenić przy nienormalnie wysokiej: obecność cyst czy zaburzenia w rezerwie jajnikowej,a poniżej normy warto stymulować jak zbadasz 4-5 d.c. będzie mozna ocenić czy jajniki prawidłowo funk. i czy w ogóle dojdzie do dojrzewania jajeczek w około owulacji powinno być powyżej 200 pg/ml co moze sugerować już dojrzłae jajeczko powyżej 18 mm Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 11:00 hmmm najciekawsze jest to, że ja przy policystycznych jajnikach mialam tragicznie niski estradiol 5 dc, czy to znaczy, ze duphaston brany kilka cykli "wyczyscił" mi te cysty? Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 11:22 >ze duphaston brany kilka cykli > "wyczyscił" mi te cysty? to trzeba na USG sprawdzić Duphaston standardowo podaje się przy torbielach,progesteron powinien jakby uspokoić jajniki po owulacji zwłaszcza przy torbieli,gdzie może nie być wcale wydzielany bo nie doszło do owulacji i jakby unormalnia cykl ale jak już progesteron podawany w preparatach nie spowodował zniknięcia torbieli najlepiej przez laparo. jej zlikwidować,jednak to nie daje gwarncji na nieodnawianie się ich Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 11:25 przez laparo. jej zlikwidować,jednak to nie daje gwarncji na > nieodnawianie się ich wiem Odpowiedz Link Zgłoś
samanta25 Re: estradiol - w ktorym dc? 28.02.05, 15:01 Estradiol najlepiej zbadać w okolicy owulacji albo w samym dniu owulacji ******** czekam na cud 38 cykl www2.fertilityfriend.com/home/samanta Odpowiedz Link Zgłoś