Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

06.07.05, 19:31
Dzisiaj odebrałam wyniki prolaktyny i progesteronu,zrobiłam 7 dni po
jajeczkowaniu.Prolaktyna wyszła 12,5ng/ml, a progesteron 9.Jak myślicie czy
prolaktyna nie jest trochę za wysoka, może to przez nią miałam dwie ciąże
biochemiczne.Słyszałam,że prolaktyna musi być niska żeby zarodek się
rozwijał, progesteron jest chyba dobry, więc jajeczkowanie było,chociaż nie
miałam skoku temperatury.Stwierdzam, że mój organizm cały czas mnie
zaskakuje, niczego nie można być pewnym dopóki nie zrobi się konkretnego
badania,ale przecież nie będę biegać co miesiąc na badania.
Obserwuj wątek
    • aga1009 Re: interpretacja wyników 06.07.05, 19:48
      aga1009 napisała:

> Dzisiaj odebrałam wyniki prolaktyny i progesteronu,zrobiłam 7 dni po
      > jajeczkowaniu.Prolaktyna wyszła 12,5ng/ml, a progesteron 9.Jak myślicie czy
      > prolaktyna nie jest trochę za wysoka, może to przez nią miałam dwie ciąże
      > biochemiczne.Słyszałam,że prolaktyna musi być niska żeby zarodek się
      > rozwijał, progesteron jest chyba dobry, więc jajeczkowanie było,chociaż nie
      > miałam skoku temperatury.Stwierdzam, że mój organizm cały czas mnie
      > zaskakuje, niczego nie można być pewnym dopóki nie zrobi się konkretnego
      > badania,ale przecież nie będę biegać co miesiąc na badania.

odpowiedzcie coś plisssmile))
      • gonia59 Re: interpretacja wyników 06.07.05, 20:46
        wg mnie prolaktyna jest ok.
        • aga1009 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 10:28
          To ja już nie wiem jaka jest przyczyna, może powinnam zrobić prolaktynę z
          obciążeniem,ale gin nie zaleci mi zrobić skoro ta pierwsza jest w normie,a
          uczepiłam się tej prl ponieważ kiedyś brałam bromek i po pół roku zaszłam
          normalnie,niestety ciąża biochemiczna,a ten gin twierdzi że jest dobra.Nie wiem
          już co myśleć,tak bardzo chciałabym znać przyczynę.
    • naka1 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 10:42
      hej! nie podajesz żadnych norm, ale oceniając twoje wyniki według norm, które
      ja znam to prolaktyna jest ok. lepszej nie tzrebasmile. natomiast progetseron jest
      bardzo niski, chyba nawet ponizej normy a już na pewno w dolnych jej granicach.
      ja też nie mam wysokiego i na drugą fazę cyklu lekarz przepisuje mi olbrzymie
      ilości progesteronu - teraz mam podejsć do IUI i na druga fazę amm zapisane 4
      tabletki dzienie a mój prgesteron wynosi 17!!! myślę,że w tym jest problem.
      jakie masz LH i PSF z poczatku cyklu - 3 dzień? bop wydaje mi się, zę to wina
      progesteronu, stad takie ciaże
      • naka1 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 10:42
        miało być FSH smile))
        • mia79 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 10:52
          Prolaktyna jak najbardziej w normie!!!Natomiast progesteron niski, wskazywałby
          nawet na to ,że w tym cyklu nie miałaś jajeczkowania.
          • katarina011 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 11:01
            Mam przed soba normy badania progesteronu z laboratorium, w ktorym je kiedys
            wykonywalam i wartosci referencyjne dla fazy lutealnej to 1,7-27,0 ng/ml. Twoj
            wynik choc nie jest w gornych granicach to jednak miesci sie w normie. Jezeli
            masz jakies watpliwosci to skontaktuj sie jednak z lekarzem, bo opinii na
            temat "wlasciwego" progesteronu jest bardzo wiele, a szkoda sie stresowac.
            • naka1 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 11:02
              progesteron jest za niski zdecydowanie. ja miałam 17 i to po lekach aż strach
              się bać co było przed nimi. niby wartosci referencyjne są w duzej rozpiętości
              co nie oznacza, ze to jest właciwe. to tak jak Z TSH i resztą. niestety.
    • aga1009 Re: interpretacja wyników 07.07.05, 14:53
      Dziwi mnie to co piszecie o progesteronie,wydawało mi się że jest w
      porządku,norma jest od 1,24,a w pierwszym trymestrze ciąży dolna granica
      9,3.Progesteron też brałam po inseminacji,więc myślałam że może przyczyną jest
      prolaktyna, ale dzięki za odpowiedzi,i pozdrawiam serdecznie.Dzisiaj się
      umówiłam z ginem na wizytę w sprawie in vitro,czy któraś też myśli o
      tym,jeszcze nie wiem na kiedy się zdecyduję.
    • aga1009 Czy ktoś myśli o in vitro? 08.07.05, 14:22
      Jeżeli tak to chciałabym pogadać, w środę idę na wizytę w tej
      sprawie,chciałabym jak najwięcej się dowiedzieć,może jakieś dodatkowe badania?
      Bardzo się boję,nie wiem co będzie jak się nie uda,chyba załamię się
      kompletnie,leczymy się już 5 lat więc to chyba ostatnia nadzieja.
      Aga.
      • marijohanna Re: Czy ktoś myśli o in vitro? 08.07.05, 14:32
        ja mialam progesteron w 18 dc. (OVU+4) - 10,8 i laborantka powiedziala, ze
        powyzej 10 jest ok, moze jeszcze wzrosnie. powinien byc dwucyfrowy, czyli
        powyzej 10.
        moim zdaniem masz za maly (lub akurat mieszczacy sie w dolnej normie)
        progesteron, jesli jestes pewna, ze mialas jajeczkowanie.
      • ksara4 Re: Czy ktoś myśli o in vitro? 08.07.05, 23:02
        Dziewczyny , kochane jestescie, ale ja zwariuje, jest tu moj watek o
        prolaktynie i progesteronie, mam prolaktyne w przeliczeniu identyczna jak Aga,
        a nawet nizsza i mi napisalyscie, ze jest do du...! progesteron tez mam 9, no w
        normie ale za niski, tak? norma jak u Agi. Czyli obie mamy niedomege lutealna?
        dodam, ze mialam kiedys bardzo wysoka prolaktyne i ciaze biochemiczna wtedy,
        ale teraz mam juz obnizona.i zarowno na bromergonie jak i bez niego mam ten sam
        poziom.Nic juz nie rozumiem smile
        • marijohanna KSARA 09.07.05, 10:33
          w ktorym dniu cyklu robilas ten progesteron?
      • ksara4 Aga, daj znac 08.07.05, 23:03
        co Ci powiedzial lekarz o tych wynikach.
        • ksara4 w 21 dniu cyklu, 09.07.05, 18:33
          robilam te badania.
          • marijohanna a owulacja w ktorym dniu byla? 09.07.05, 19:37

• ksara4 Re: a owulacja w ktorym dniu byla? 09.07.05, 21:09
              wtedy okolo 17 dnia.
              • marijohanna ksara, skoryguj mnie jesli sie myle:))) 09.07.05, 22:00
                wiec ten progesteron to byl wynik ok. +-4 dni po owulacji???? to wcale nie taki
                zly wyniksmile) dobrze by bylo abys skontrolowala go 3-4 dni przed koncem cyklu. u
                mojego lekarza to standard. wazne aby progesteron byl stabilny i nie opadal
                zbyt wczesnie.

np. moj progesteron dzien po owulacji wynosil 3. 4 dnia byl ok. 11 i bylo to
                ok. laborantka stwierdzila, ze na pewno jeszcze wzrosnie. mierzylam tez w 25
                dniu, ale nie zadzwonilam po wynikwink
                • aga1009 Re: ksara, skoryguj mnie jesli sie myle:))) 11.07.05, 17:10
                  Cześć dziewczyny,dopiero dzisiaj zajrzałam na forum pytałyście co lekarz na
                  moje wyniki,ja zrobiłam je sama ponieważ mój lekarz twierdzi że prl jest ok,
                  chociaż w górnej granicy(22), chciałam zrobić prl z obciążeniem ale nie mam
                  skierowania,więc zrobiłam bez bo nigdy nie miałam po jajeczkowaniu,nawet nie
                  wiem czy miałam owulację dopiero od was się dowiedziałam że mogło nie być bo za
                  niski progesteron,wcześniej miałam progesteron przy biopsji,bez leków wyszedł
                  13 ale śluzówka wyszła źle bo nie była przygotowana na zarodek.
                  Wcześniej chodziłam do innej gin,brałam bromek(pół tabletki)po pół roku zaszłam
                  normalnie,ale ciąża biochemiczna,ona twierdziła że prl musi być niska,więc
                  dlatego ta prl nie daje mi spokoju.Agasmile))
                  • ksara4 Re: ksara, skoryguj mnie jesli sie myle:))) 11.07.05, 17:35
                    dziewczyny, a powiedzcie mi jeszcze, czy przy za niskim progesteronie
                    endometrium moze byc 18? podobno b ladne, wiec juz sama nie wiem. Acha, a taki
                    progesteron mialam przy prolaktynie 34 ( przy normie do 25), wiec teraz moze
                    mam wyzszy? wybieram sie na kontrole ale dopiero w przyszlym miesiacu.
                    Mam straszne wyrzuty sumienia, ze rzucilam leki na 2 miesiace, chcialam od nich
                    odpoczac a tylko sie stresuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka