Dodaj do ulubionych

CLO + duphaston a monitoring

14.07.05, 12:47
Wczoraj byłam na kontroli po laparo i kuracji diphereliną i... wszystko jest
OK. Endo miałam I stopnia.
Wszystko ładnie zaleczone. Niepłodność POKONANA!!!
Dr chciał, żebym podeszła w następnym cyklu do IUI ale ja się nie
zgodziłam, bo:
- fizycznie jest to teraz nie możliwe z dojazdami co drugi dzień do
Szczecina, bo mój M do późna pracuje,
- nie wierzę że się uda! Sporadycznie udaje się za 1 razem.
- szkoda kasy i czasu na to wg mnie.
Zresztą same wiecie z własnego doświadczenia ile razy podchodziłyście do IUI
i Wam nie wychodziło sad( A skoro u mnie już jest wsio OK to narazie staramy
się naturalnie smile)
Dostałam na 2-3 cykle CLO i duphaston i jazdaaaaa..
Chybaże nie uda się nam naturalnie wówczas pomyślimy o IUI.

I moje pytanie:
mam brać CLO 1x1 od 5-9 dc, żeby wyprodukować więcej jajeczek i zwiększyć
szansę na poczęcie, a od 16 dc 2x1 przez 10 dni duphaston. Czy CLO można brać
bez monitoringu?
I jak to u Was wyglądało i jak się czułyście po CLO. Czy brałyście jeszcze
coś same na śluz i wogóle.
Będę wdzięczna za wszelkie info.

Pozdrawiam cieplutko
Obserwuj wątek
    • andzial2 Re: CLO + duphaston a monitoring 14.07.05, 13:06
      No to gratulacje, że wreszcie coś wychodzi. Ja też niestety czasem popadam w
      wielkiego doła, bo u ciebie chociaż wiadomo co jest nie tak. U mnie natomiast
      wszystko jest w porządku, ale trudno mi zajść. I co ja mam powiedzieć?
      Odnośnie twojego pytania: dawkowanie miałam takie samo jak ty. Myślę, że można
      brać clo bez monitoringu, ale wtedy nie będziesz wiedziała czy jajeczka
      dojrzewają w odpowiednim czasie i kiedy przewidywane jest jajeczkowanie. A poza
      tym monitorowanie nie jest drogie, więc powinnaś zrobić. Ja osobiście nie
      odczyłam żadnych zmian po braniu clo, tylko na monitoringu piękne jajeczka i
      duże. Poczekaj jeszcze na odpowiedzi innych osób. Pa
    • berta.171 Re: CLO + duphaston a monitoring 14.07.05, 13:23
      Ja biorę clo już b. długo i zawsze się dobrze czułam. Na monitoring radziłabym
      jednak chodzić, żeby sprawdzić pęcherzyki i czy wszystko jest w porządku z
      jajnikami. Później bierze się pregnyl żeby pęcherzyk/i ładnie pękł/y.
      • naka1 Re: CLO + duphaston a monitoring 14.07.05, 13:48
        co to znaczy , ze bierzesz CLo bardzo długo??? to bez sensu. jednorazwoa
        zazwyczaj nie dłuzej niż pó roku powinno się bo to jest szkjoldiwy środek. poza
        tym baardzo mocno ogranicza śluzówkę. jakie masz endo?
    • agat78 Do andzial 14.07.05, 14:46
      To dzięki mojemu lekarzowi szybko znaleźliśmy przyczynę niepłodności i ją
      pokonaliśmy. Długo trwało leczenie, gdyż po HSG, na którym się okazało, że mam
      niedrożny jajowód lewy, nie mogłam się zdecydować na laparo. 3 miesiące
      zwlekałam z decyzją o zabiegu, ale w końcu się zdecydowałam i cieszę się że to
      zrobiłam, bo udrożnili mi jajowód i usunęli niewielkie ogniska endometriozy.
      Potem brałam przez 3 miesiące diphereline i udało pokonać się przeszkody.
      Musimy jeszcze powtórzyć wyniki nasienia, bo ostatnio była tylko 9% morfologia.

Co do monitoringu. Leczę się w Szczecinie a mieszkam ponad 75 km od Szczecina i
      musiałabym dojeżdżać na monitoring. W tej chwili jest to niemożliwe, bo M do
      późna pracuje i nie ma szans na dojeżdżanie. W mojej miejscowości nie mam
      zaufania do lekarzy, żeby poddać się tu monitoringowi.
      Moje pęcherzyki same rosną i same pękają. Mam brać CLO żeby wychodować więcej
      jajek a potem duphaston dla lepszego zagnieżdżenia się zarodka smile
      Tyle w skrócie.

Życzę wszystkim samych dobrych wiadomości i pięknej dzidzi smile
      • agat78 Re: Do andzial 14.07.05, 14:48
        Co do owulacji to ja doskonale wiem kiedy ją mam. Poznaje po śluzie i bólu owu.
        Do tego mam w domku testy owulacyjne od ewy. Więc tylko zgrać się z
        przytulaniem w TE dni hahaha.
      • andzial2 Re: Do andzial 16.07.05, 11:05
        To dobrego masz gin. Mi usunięto prawy jajowód z powodu wcześniejszej ciąży
        pozamacicznej, ale gin. twierdzi, że to nie jest duży problem. Z tym
        monitoringiem to może zadzwoń do swojego gin. i zapytaj się czy masz jechać.
        Może stwierdzi, że nie ma takiej potrzeby- chociaż wydaje mi się, że raczej
        powie żebyś się pojawiła. Wiele kobiet zauważa u siebie owulację, ale
        najlepiej będzie gdy to potwierdzi lekarz. Ja też niestety muszę dojeżdżać do
        swojego gin, co prawda 30 km, ale mój mąż w każdej chwili jest na zawołanie, bo
        to nie jest tylko mój problem. A w twoim przypadku może autobusem? Sama nie
        wiem, najlepiej zadzwoń. Pozdrawiam.
        • agat78 Re: Do andzial 16.07.05, 20:54
          Ja mam owu również potwierdzoną przez gina. Kilka razy miałam robione USG przed
          i po owu, więc stąd wiem, że moje pęcherzyki same rosna i same pękają. Poza tym
          podczas laparo sprawdzili moje jajniki i mają cechy owulacji więc wszystko jest
          OK.
          Mój gin sam zadecydował o CLO i nic nie mówił o monitoringu. Umówiliśmy się
          dopiero na wrzesień na wizytę. Chyba wie co robi. Narazie jeszcze kilka dni do
          @. Potem może się zastanowie i pojade chociaż na USG po owu, sprawdzić czy
          stymulowane pęcherzyki też same pękają i dla świętego spokoju czy wszystko jest
          OK. Przy okazji za jednym razem powtórzymy może badanie nasienia.

Dzięki za odp. Będę trzymała za Ciebie kciukaski i za pomyślne efekty
    • balbina11 Re: CLO + duphaston a monitoring 17.07.05, 17:55
      Ja brałam CLO od 2do 6 dc po 1 tabletce, potem od 16 do 25 dc brałam luteinę.
      Wcześniej miałam prawidłową owu, były jejeczka i same pękały. Niestety bez
      monitoringu po CLO dorobiłam się torbieli i długo wracałam do prawidłowej owu.
      Nigdy nie zdecydowałabym się na CLO bez monitoringu.
      • siedzibabanaulu Re: CLO + duphaston a monitoring 17.07.05, 20:34
        Po CLO zawsze trzeba sprawdzić, co się w ciele dzieje. Ja podobnie jak Balbina
        miałam torbiele po CLO - jeśli nie masz bóli okołoowulacyjnych (ja wiem bez
        testów kiedy mam owu, bo boli, jak ch....), to nie wiesz co się porobiło po tym
        leku.
        Moje objawy łykania CLO: nerwowość, płaczliwość, uderzenia fal gorąca - łykałam
        od 2 do 4,5 dc po 1 tabletce, tylko 2 cykle były wspierane Luteiną (od 17 do 26
        dc). Z przerwami, przez torbiele, łykałam CLO co 2 m-ce, teraz 4 cykle z
        rzędu były na CLO!!!). Potwierdzam zdanie Balbiny - nigdy CLO bez monitoringu!!!
        • siedzibabanaulu Re: CLO + duphaston a monitoring 17.07.05, 20:36
          A na zagnieżdźenie zarodka brałam Metypred.
    • agat78 Re: CLO + duphaston a monitoring 18.07.05, 12:22
      Dzięki dziewczyny za wszelkie info.
      I chyba Was posłucham i pojade około 15-16 dc sprawdzić, czy popękały
      pęcherzyki i czy nie porobiły się torbiele. Mam trochę w innych dniach brać CLO
      niż Wy, bo od 5-9 dc. Bóle owu tez zawsze mam.

Pozdrawiam cieplutko.
    • agat78 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 12:32
      A czy jak po CLO będę brała duphaston to może nie będzie torbieli?
      • balbina11 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 12:48
        Ja brałam luteinę i to nie pomogło. 4 torbiele, powstały szybko a bardzo długo
        się ich pozbywałam.
        • agat78 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 12:50
          To w którym dc najlepiej zrobić USG, żeby w porę zareagować i nie pominąć
          starań?
          • balbina11 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 12:54
            Standardowo monitoring robi się od 9-10 dc, żeby zobaczyć jak rosną pęcherzyki.
            Od zaobserwowanych zmian zleca się następne podglądanie i ewentualne zastrzyki
            na pęknięcie pięknych pęcherzyków. Monitoruje się do pęknięcia...
            • andzial2 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 14:41
              Witam. Ja dzisiaj byłam na wizycie u gin. Dostałam clo, który mam brać od jutra
              czyli od 4 dc do 8dc. Potem 10dc mam jechać na monitorowanie. Pytałam się gin.
              czy mam później brać duphaston, powiedział, że na razie nie ma takiej potrzeby.
              Ja raz na monitoringu byłam nawet 16dc, ponieważ miałam wtedy długi cykl.
              • klara_76 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 16:44
                Ja mialam monitoring (ale bez CLO) od 11 do 17dc co drugi dzien. Na CLO pewnie
                jest podobnie.
                Trzymam kciuki!!!!
                Klara
              • agat78 Re: CLO + duphaston 18.07.05, 19:20
                Dzięki, ale mi chodzi w którym dc najlepiej zrobić USG aby w pore zareagowac na
                rosnące pęcherzyki i nie dopuścić do zrobienia się torbieli przy braniu CLO.
                Tak poza tym to ja wiem, jak się monitoruje cykl bo sama miałam kiedyś
                monitoring. Teraz chodzi mi o USG podczas brania CLO.
                Chyba sama umówię się i pojade na USG około 11 i 15 dc, czyli przed i po owu.

Dzięki Wam serdeczne za wszelkie info.
                Pozdrawiam cieplutko.
    • agat78 Re: CLO + duphaston a monitoring 20.07.05, 12:00
      Właśnie przyszła @ więc zaczynam 1 cykl z CLO. Doszłam jednak do wniosku, że
      pojade na ten monitoring. Pojade w 10 i 15 dc, bo w międzyczasie wypada weekend.
      Lepiej zapobiegać niż leczyć wink

Pozdrawiam wszyskich
    • wiktoria33 Re: CLO + duphaston a monitoring 20.07.05, 14:24
      dobrze ze sie zdecydowalas jednak na ten monitoring
      na clo czasami dziwnie sie reaguje
      kiedys bralam clo i urosly mi 3 piekne pecherzyki a nastepnym razem ni z tego
      ni z owego po 3 tabletkach (po 3 dniach -5,6,7 dc )w 8dc zobaczylam na usg
      torbiel na 3,5 mimo ze przestalam zaraz brac nastepne tabletki clo to torbiel
      urosla do 6cmm, strach pomyslec gdybym dalej brala clo - torbiel mialabym chyba
      na 20cm ..strach sie bac smile
      nie po to zeby cie straszyc ale przy clo radze uwazac
      trzymam kciuki
      pa
      • finni Re: wiktorio 21.07.05, 21:15
        I co sie stalo dalej z ta torbiela? Szybko ja wyleczylas? Czy w pozniejszych
        cyklach bralas jeszcze clo. Pytam, bo moj organizm po jednym cyklu z clo tez
        wyhodowal giganta. Bardzo bym chciala, zeby w nastepnym cyklu zaczac juz na
        czysto, bez torbieli i bez clo.
    • agat78 Re: CLO + duphaston a monitoring 21.07.05, 07:44
      Dzwoniłam do doktorka i od jutra zaczynam monitoring. Od niedzieli CLO.
      Zobaczymy co się wychoduje. Staramy się naturalnie. Nie nastawiam się na cuda.
      Pożyjemy - zobaczymy.
      Dodatkowo chce łykać wiesiołka i pić Gujazyl. Jak myślicie czy można połączyć
      to z CLO? Ale chyba tak, bo chce poprawić śliziuk tymbardziej, że CLO wysusza
      trochę śluzówkę
      • kriepka Re: CLO + duphaston a monitoring 21.07.05, 11:55
        witam wszystkie CLOwiczki!

chcialam Wam tylko dodac ciut wiary, ze i u Was bedzie wszystko dobrze.
        ja na clo zaszlam za pierwszym razem, ale przy monitoringu. i na szczescie, bo
        owu wypadla w 11dc a ze nie chcialy pekac pecherzyki dostalam pregnyl i udalo
        sie. (po pregnylu przytulanko w okropnych bolach, ale oplacilo sie smile )

takze trzymam mocno kciuki i jestem pewna sze szybciutko zaskoczycie.
        pozdrawiam,

ania
        • kitek29 Re: CLO + duphaston a monitoring 22.07.05, 11:39
          Kriepka...
          dlaczego przytulanko bylo w okropnych bolach????

k.
          • kriepka Re: CLO + duphaston a monitoring 22.07.05, 20:08
            bo po pregnylu wspomagajacym pekniecie jajeczka okropnie boli jak na @ tylko
            10xmocniej. przynajmniej mnie. ale bylam twarda smile
            ale z tego co wiem to wiele dziewczyn tak reaguje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka