Dodaj do ulubionych

niepłodnosc -06.06.01

• Gość: Jagoda Re: niepłodnosc - czy nadal próbować? IP: *.ae.poznan.pl 07.08.01, 12:43
      Mam zespół policystycznych jajników i problemy z owulacją. Mój lekarz proponuje
      laparoskopię. Wcześniej brałam Clostilbegyt i wyglądało to tak:
      średnio co drugi cykl jakiś "zabłąkany" pęcherzyk pękał i pojawiało się ciałko
      żółte (ale do zapłodnienia nie doszło), a co drugi cykl pęcherzyk albo rósł do
      10-14 mm i później "znikał" albo "przerastał" do 30 mm i też "do niczego się
      nie nadawał".
      Mam pytanie do wszystkich Was, które mają lub miały podobny problem: czy warto
      nadal próbować tą metodą, czy raczej poddać się laparoskopii? Nie ukrywam, że
      wolałabym nie poddawać się zabiegowi, z drugiej jednak strony tą metodą może to
      chyba jeszcze bardzo długo trwać, a ja już nie chcę czekać!
      Proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam.
      • Gość: dora Re: niepłodnosc - czy nadal próbować? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 07.08.01, 12:54

jak długo przyjmujesz Clostilbegyt i w jakich ilościach? czy oprócz CLO jeszcze
        miałaś coś podawane w tym samym cyklu?

• Gość: Jagoda Re: niepłodnosc - czy nadal próbować? IP: *.ae.poznan.pl 07.08.01, 13:15
          W tej chwili mam małą przerwę "wakacyjną", ale wciąż nieustannie biorę Proverę
          10-tkę i dzięki niej mam "piękne" 28-dniowe cykle. CLO brałam przez pół roku po
          dwie tabletki dziennie od 4 do 10 dnia cyklu (no i Proverę). Myślę, że po
          wakacjach mój lekarz znowu zaaplikuje mi tą samą dawkę lub skieruje na HSG, a
          później na laparoskopię.
          • Gość: dora Re: niepłodnosc - czy nadal próbować? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 07.08.01, 13:33

brałam przed laparoskopią Clostilbegyt (od 5 do 9 dnia)i dodatkowo Progynowę,
            niestety pęcherzyki nie rosły, było ich kilka dochodzących do rozmiarów 10-11 mm
            poddałam się laparoskopii i przy tych samych lekach już w pierwszym cyklu był
            pęcherzyk dominujący 21 mm i po zastosowaniu Pregnylu doszło do jajeczkowania
            (potwierdzonego USG i Progesteronem), a więc podziurkowanie jajników w moim
            przypadku poskutkowało; oprócz podziurkowania sprawdzono mi inne sprawy tj.
            drożność jajowodów,znaleziono małego polipa itp.
            jeżeli lekarz proponuje Ci przeprowadzenie tego zabiegu, na Twoim miejscu nie
            zwlekałabym i nie katowała braniem leków, które jak widać przy obecnym stanie
            Twoich jajników nie skutkują a tylko pozostawiają trwałe ślady w
            organiźmie

• Gość: Jagoda Re: niepłodnosc - czy nadal próbować? Do Dory IP: *.ae.poznan.pl 07.08.01, 13:55
              Dzięki za opinię.
    • Gość: Aśka BKCH IP: 213.25.190.* 13.08.01, 21:29
      Dostałam pierwszego maila z BKCH:
      "W nawiązaniu do Pani zapytania Biuro Skarg i Wniosków Branżowej Kasy Chorych
      dla Służb Mundurowych uprzejmie informuje, że w celu ustalenia badań
      potrzebnych do leczenia bezpłodności winna Pani udać się do swojego lekarza
      ginekologa.
      Jednocześnie informujemy, że istnieje możliwość leczenia tego typu
      schorzenia wysokospecjalistycznego w Poradni Leczenia Niepłodności (konieczne
      skierowanie od lekarza ginekologa).
      Szczegółowe informacje uzyska Pani we właściwym terytorialnie – wg
      miejsca Pani zamieszkania - Oddziale Branżowej Kasy Chorych."
    • Gość: Aśka LISTY DO KAS CHORYCH IP: 213.25.190.* 13.08.01, 21:37
      Napisałam do wszystkich 17 Kas Chorych i do każdego pisma załączyłam kopię
      listu z MZ (tego pierwszego). Mam nadzieję, że odpowiedzi będą mniej lakoniczne
      w treści niż mail z BKCH.
      • malgosiak śluzówka- pytanie 15.08.01, 14:57
        Kochani wsszedzie szukam i nie moge znależć, a Wy na pewno wiecie. Jak gruba
        musi byc słuzówka żeby dobrze się zagnieździło jajeczko? Mnie się coś tłucze po
        głowie, że jakiś cemtymetr, ale może się mylę. Proszę, niech ktoś odpisze. Ma
        • malgosiak do ASI W i ISI- ważne!!!!!! 15.08.01, 16:44
          Dziewczyny , moje kisty do was nie dochodza ani przez mój program, ani na tym
          portalu. Nie wiem co się dzieje, jakiś program antywirusowy czy co. Napisałam
          do was piękne epistoły i nie moge ich wysłać. Napiszcie do mnie.Małgosia-
          zrozpaczon, bo odcięta.
          • Gość: Miki Wisłocka napisała w "Sztuce kochania" IP: 10.0.205.* / 212.191.188.* 15.08.01, 19:43
            " W przypadku ciąży nie ustaje działalność ciałka żółtego, a raczej się jeszcze
            wzmaga. W związku z tym temperatura utrzymuje się bez spadku po terminie
            miesiączki, która się nie pojawiła, stale na wysokości ponad 37 stopni. Objaw
            utrzymywania się podwyższonej ciepłoty ciała w terminie i po terminie
            spodziewanej miesiączki jest niemal stuprocentowym dowodem istniejącej ciąży"
            I co o tym sądzicie czyli niepotrzebne są testy ciążowe ?????????????
            Nie wiem co o tym myśleć.
            I jeszcze jedna sprawa po wyjeździe z wakacji cykle mnie się zazwyczaj
            wydłużają, niedawno wróciłam miesiączka powinna być dwa dni temu, niby
            temperatura powyżej 37 ale to może nie ma w tym wypadku nic wspólnego.

Już sama nie wiem co o tym sądzić zgodnie z radami dziewczyn wyjechałam na
            wakacje bardzo się starałam, jak się nie uda to idę do lekarza. Ale mam taką
            cichą nadzieję, może teraz się uda mój mąż tak bardzo lubi dzieci.

Pozdrawiam Miki
            • Gość: Ola do Miki IP: 212.244.46.* 16.08.01, 09:00
              Jeśli temp. ok 37st.C utrzymuje Ci się dłużej niż 14 dni (po owulacji) to
              pewnie jesteś przyszłą mamą, a test jest po to, aby potwierdzić fakt.
              • Gość: AsiaW Re: do Miki IP: 212.160.138.* 16.08.01, 10:40
                Miki rób test i daj znać. Moze wreszcie komu� pokarzš się prze�liczniaste dwie niebieskie krechy. Powodzenia AsiaW
                • Gość: Miki Re: do Miki IP: 10.0.205.* / 212.191.188.* 16.08.01, 16:35
                  Kupiłam dzisiaj jutro rano robie.
                  Dam znac nie wiem jak wytrzymam do rana
                  • Gość: AsiaW Re: do Miki IP: 212.160.138.* 17.08.01, 09:19
                    Miki dzi� jest jutro czekam na wiadomosć! Chłopiec czy dziewczynka? Gadaj, dwie krechy nie daj sie prosić! Asia
                    • Gość: Miki Re: do Miki IP: 10.0.205.* / 212.191.188.* 17.08.01, 16:34
                      Nie mogłam rano wejsc do internetu.
                      Nie mam ciekawych wiadomosci
                      Niestety nic.
          • Gość: Aśka do Malgosi IP: 213.25.190.* 15.08.01, 21:42
            A ja Ci juz wyslalam dwa lisciki i ... grobowa cisza sad
          • Gość: AsiaW Do Małgosi IP: 212.160.138.* 16.08.01, 10:22
            Małgosiu wszelkie próby wysłania poczty do ciebie tez zawiodły. Próbowałam kilka razy!!!! Moze dzi� sie uda! Wcišż czekam na twój nr telefonu aby dowiedziec sie o Noivum. Z utęsknieniem czekam na tš epistołę od ciebie. Pa AsiaW
            • malgosiak do Asi i Isi - poddaję się 16.08.01, 18:49
              Dziewczyny nie wiem co jest , ale nie moge nic wysłać. Podaję telefon 0501 197
              513. Na wszelki wypadek wysyłam Wam też ten numer na privie w
              www.dzieckoinfo.com ( tam wszystko ładnie chodzi). Zadzwońcie,
              PLIIIIIIIIISSSSS. Aska , mam Ci tyle do powiedzenia, odezwij się. Małgosia-
              nadal odcięta
              • Gość: AsiaW Re: do Asi i Isi - poddaję się IP: 212.160.138.* 17.08.01, 09:34
                Małgosia dzięki za kontakt postaram sie dzi� zadzwonić - wieczorkiem. Cholera mieli�my z mężem wielkie plany na wczorajszy wieczór (12 dzień cyklu) i gucio, dowiedziałam sie że mój dziadek wła�nie wczoraj zmarł. Co gorsza kiedy� powiedział, że bez zobaczenia prawnuka nie może spokojnie wybrać się na tamten �wiat. I co? Pocieszam się, że moze tak ma być, wymiana pokoleń. On zmarł, nam sie niedługo urodzi. Tak musi być! Tylko jak tu szaleć w sypialni /lub gdzie indziej/majšc w perspektywie pogrzeb? Ale i tak postaram sie zadzwonić! Pa AsiaW
        • Gość: Marta Re: śluzówka- pytanie IP: 212.180.136.* 16.08.01, 13:26
          Malgos, masz calkowita racje - coś kole 10mm, i troche wiecej.
          • Gość: kinga Re: wyniki męża IP: 217.67.198.* 16.08.01, 14:36
            Właśnie dowiedziałam się,że wyniki mojego męża są słabe.Dr. z Novum powiedział, że
            ma ogólnie 10 %(jeszcze nie jest w trakcie leczenia).Napiszcie proszę czy coś się
            da zrobić z takimi wynikami.
            • malgosiak Re: wyniki męża 16.08.01, 18:39
              Nie wiem co to znaczy 10 procent. Naprawdę , chyba powinnaś podac więcej
              szczegółów. W czasie badania sprawdza się ile jest plemników w jednym
              milimitrze, jaki procent z nich jest ruchliwych i prawidłowo zbudowanych. Bada
              sie też jak długo zachowują żywotrnośc, w Novum konkretnie sprawdza się po pół
              godziny, po godzinie, po 3 i po dobie. Na wyniku powinnaś mieć wszystko
              napisane, obok masz normy, sama mozesz zobaczyć jakie Twój mężuś ma nasionko,
              dobre czy złe. jeśli jak piszesz złe, nie przejmuj się. Moze zrobią Ci
              inseminację. Leczenie mężczyzny z tego co wiem jest długie, kosztowne i nie
              zawsze oprzynosi pożądany skutek. Naprawde nie przerażaj sie, coraz więcej par
              ma problem z ciąża z " winy " faceta. Uszka do góry. Małgosia
          • malgosiak dzięki 16.08.01, 18:52
            Tak myślałam. Skonsultowałam się jeszcze z dr Ewa P. i ona potwierdziła. Dziś
            nawet nie zdążyłam spyatć na USG jaka jest teraz śluzówka. Byłam zachwycona, bo
            pęcherzyki są (19 i 16 mm). Jutro pregnykek w tyłek a w sobotę MÓJ WIELKI
            DZIEŃ- inseminacja . Do tego czasu musze jakoś mojego mężusia postawić na nogi.
            Macie pomysły na zrelaksowanie przed inseminacją, hi hi?M
            • Gość: malgosia do wszystkich IP: 213.158.195.* 17.08.01, 22:47
              Kochani mam 4 wolne dni, z bólem donoszę, ze nie będziemy się słyszec . Jutro
              mam inseminację Trzymajcie kciuki. Małgosia
              • Gość: Marta Re: do wszystkich IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 18.08.01, 16:10
                Ale masz fajnie. 4 dni wolnego - ja tez tak chce.
                No i trzymamy kciuki.
                • Gość: malgosia do wszystkich IP: *.tokfm.com.pl 27.08.01, 12:43
                  No to nadeszła ta chwila. Dyrekcja zrobia przed chwilą zebranie i poinformowała
                  o zwolnieniach grupowych. Za dwie godziny dowiem sie , ze jestem na liście, bo
                  na razie trwaja spotkania z pracownikami. Ale życie........ M
                  • Gość: Hanna2 Re: do małgosi IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 15:31
                    Małgosiu, wiem, że to ciężka chwila. Mój szef rówież co pewien czas sugeruje,
                    że zrobi zwolnienia. Ja pocieszam się myślą, że życie przeplata równo dobre i
                    złe momenty. Za jednym złym musi przyjść jeden dobry. Może właśnie teraz, kiedy
                    macie gorszy okres na dziecko, ten przekorny maluszek przyjdzie do was?
                    Pozdrawiam serdecznie, trzymaj się,
                    Hania (z czatu).
    • Gość: AGA Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: 217.153.35.* 29.05.02, 14:53
      Poniewaz mam duży sentyment do tego wątku, a niestety poprzedni już wypadł z
      listy historycznej, pozwalam sobie "podciągnąć" ten wątek, tak aby jeszcze
      jakiś czas egzystował na tym forum.
      • Gość: Zosia Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: 2.2.STABLE* / *.BMJ.net.pl 30.05.02, 13:43
        Przeglądnęłam ten wątek i przyszło mi do głowy, że dziewczyny, które w nim
        pisały już urodziły dzieci. Może zagląda tu jeszcze czasem Amal lub Astra i
        mogłyby coś opowiedzieć. Ciekawa jestem czy Astra ma trojaczki... Może ktoś ma
        o nich jakieś informacje...
        • Gość: slawka Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 11:17
          Weszlam tu pierwszy raz po 3 miesiacach zirytowana tym co sie dzieje z moim
          pokarmem. Przegladam i patrze zdziwiona stary watek na wokandzie, a ja prawie
          zostalam wywolana do tablicy.
          Tak, szczesliwie urodzilam i gdy to pisze trzymam mojego skarbulka na kolanach,
          przytulonego do mojej piersi. Coz bywalo roznie, ale przez to ze tak dlugo
          przyszlo mi na to dziecko czekac wszystko to wytrzymywalam. Jestem bardzo
          cierpliwa (choc akurat wlasnie taka nie jestem) i znosze wszyskie placze,
          marudzenia, nocne pobudki itd. Mimo ze znacznie przytylam i juz nie jestem tak
          sprawna - wysiadly mi stawy to nigdy nawet raz nie zamarudzilam ze mam male
          dziecko.
          Pozdrawiam,
          s
          PS Ja tez mam ogromny sentyment do tego watku.
          Chcialabym by jeszcze ktos z osob tu piszacych sie odezwal postaram sie
          wchodzic czesciej
          • Gość: slawka Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: 62.29.248.* 03.01.03, 15:36
            Bardzo sie ciesze, ze kolejne dziewczyny z forum rodza dzieci (przeczytalam o
            Hathor wiem ze tez kila innych dziewczyn bylo w ciazy - czy sa jakies wiesci co
            do urodzin?). Pamietam jak dzis jak z wypiekami na policzkach czytalam
            wszystkie te wiadomosci. Wciaz nie mialam odwagi napisac. Tak mi ciezko bylo
            sie z tym pogodzic i nagle ni z gruchy ni z pietruchy zaszlam w ciaze. To
            wlasnie tu pierwszy raz pochwalilam sie jakze niepewnym wtedy szczesciem. Jak
            sobie to przypominam wiem ze to byl jeden z najszczesliwszych dni w moim zyciu.
            Teraz szczescie to uczy sie chodzic. Jednak wciaz pamietam jak bylo i dalej
            wiem czym jest dlugie oczekiwanie dziecka. Pisze, bo kolezanka oddalam mi
            ziola, ktore ja wczesniej bralam (historia na watku ziola??? )obie zaszlysmy po
            nich po kilku miesiacach w ciaze, wiec moze i jeszcze jakiejs dziewczynie
            pomoga. Jezeli ktos by chcial moge mu wyslac paczuszke ktora pozostala.
            • Gość: bb Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: *.debica.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 18:28
              Sławka jestem zainteresowana ziołami,bardzo!!!!!Możesz napisać na forum co to
              za zioła? Pozdrawiam
              • Gość: Ania Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: 212.127.78.* 04.01.03, 00:13
                Ja również bardzo proszę o informację co to za zioła i gdzie można je nabyć???
                • Gość: Malina Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: *.chello.pl 04.01.03, 15:10
                  Slawka, jestem po nieudanym ICSI i oczywiscie chce wyprobowac wszystkiego co
                  moze mi pomoc. Jezli mozesz, to przeslij ziolka. Bede bardzo wdzieczna.
                  Malina
                  • Gość: slawka Re: niepłodnosc -06.06.01 IP: 62.29.248.* 20.01.03, 13:31
                    Jest taki przepis na "herbatke ziolowa" ojca Klimuszki, Skład
                    podaję za książka o. Klimuszki, "Wróćmy do ziół leczniczych":
                    1. szyszka chmielu - Strob. Lupuli
                    2. ziele przewrotnika - Hb. Alchemillae
                    3. ziele krwawnika - Hb. Millefolii
                    4. liśc ruty - Fol. Rutae
                    5. ziele nostrzyka - Hb. Meliloti
                    6. kwiat lawendy - Flos. Lavendulae
                    7. kłącze tataraku - Rhiz. Calami
                    8. Kwiat nagietka - Flos. Calendulae
                    9. Owoc róży - Fr. Rosae

Kiedys te ziola nabyla dla mnie mama. Leczylam sie wtedy juz ponad pol roku.
                    Kontynuowalam leczenie ale i pilam zila przez kolejne miesiace i udalo mi sie
                    zajsc w ciaze. Teraz tez w ciazy jest moja kolezanka, kt tez je pila. Poniewaz
                    moze komus jeszcze pomoga przytaczam ich sklad. Natomiast BB, Anie i Maline
                    prosze wyslijcie mi wasze adresy pocztowe na moj e-mail (slwakad@wp.pl)a
                    podziele to co zostalo na 3 porcje i przesle Wam. Moze i wam pomoga.
                    Caluje!!! s i Maluszek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka