Dodaj do ulubionych

konizacja a ciąża

18.07.05, 14:32
czy któraś z was zaszła w ciążę po zabiegu konizacji szyjki macicy?jak długo
po zabiegu?jakie są problemy z ciążą?
Obserwuj wątek
    • mama38 Re: konizacja a ciąża 19.07.05, 14:18
      zaszłam rok po konizacji, niestety ciąża zakończyła się za wczesniej, ale nie z
      winy szyjki. przed konizacją starałam się długo bez skutku, więc może trochę
      pomaga, przynajmniej nic się nie paparze cały czas na szyjce. Powodzenia
      Ania
    • wandana Re: konizacja a ciąża 19.07.05, 15:18
      Ja zaszlam w ciaze 2 lata po konizacji a w pierwszym cyklu po poszerzeniu
      szyjki (niestety po konizacji powstaly spore blizny i zrosty ktore jak się
      okazało uniemozliwiały zaplodnienie). Niestety ciąża obumarła w 10tc, ale z
      szyjka nie miało to nic wspólnego. Pytałam mojego gina o ewentualne skutki
      konizacji dla bardziej zaawansowanej ciąży, to powiedział, że trudno cokolwiek
      przewidzieć, ale trzeba będzie częściej ją kontrolować. Może być problem ze
      skracaniem lub rozwieraniem się przed czasem, ale wtedy można założyć szew na
      szyjke. Może tez byc odwrotnie, czyli blizna na szyjce może się nie rozciągać,
      przez co szyjka nie będzie się rozwierać w czasie porodu i będzie potrzebne cc.
      A może też być tak, że nic się nie będzie działo. Trudno przewidzieć, trzeba to
      na bieżąco obserwować już w czasie ciąży i w razie czego działać. Nie ma co się
      martwić na zapas. Są ogromne szanse, że nic złego nie będzie się działo, czego
      Tobie życzę.
      Pozdrawiam cieplutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka