Dodaj do ulubionych

pytanie o IUI i in vitro

15.09.05, 16:37
Dziewczyny poradźcie.
Profesor powiedział mi że zrobimy trzy IUI a dalej pomyślimy o in vitro.
24.09 będę miała 3 IUI.
Czytam tu,że dziewczyny miały po 4 po 5 a nawet 6 IUI.
Jak to jest ? czy gdyby 3 IUI nie powiodła się mamy startować do in vitro czy
dalej IUI?
Obserwuj wątek
    • 17lipiec1976 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 16:47
      moze to zalezy od wieku?
      ja mialam miec w gamecie 4 IUI a potem in vitro
      • agiq Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 16:53
        To chyba zalezy od kilku rzeczy; jak lekarz ocenia szanse robienia kolejnych
        IUI, od tego czy para dojrzała juz do in vitro, od wieku kobiety czy jeszcze
        jest troche czasu na zabawe z IUI czy nie, od kasy czy musicie oszczędzać na in
        vitro czy te parę stówek więcej na IUI nie zaburzy budżetu itp. itd. i chyba od
        własnej cierpliwosci i wytrwałosci....
        • marion35 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 17:03
          Jezu to u mnie pewnie ten wiek - mam 35 lat.
          Chyba najstarsza tu jestem.
          A wiecie jaki jest koszt in vitro?
    • lucy_ricardo Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 17:11
      • marion35 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 17:15
        chyba nie poszło to co pisałaś
      • lucy_ricardo Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 17:15
        Wyslalam pusty post niechcacy...

Otoz jak wspomniala agiq, nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, bo na decyzje
        sklada sie diagnoza, wiek, koszty itp...

Moj lekarz polecil zrobienie trzech IUI na Clo, potem trzech na Gonal F. Tak
        wiec owszem, mialam szesc IUI
        • agiq Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 17:20
          och żeby tak było! u mnie cały problem polega na tym że jak 3 IUI nie wyjdzie (
          a czekam jeszzce do soboty) to będziemy się z lekarzem zastanawiać czy 4 IUI
          czy in vitro....
          i ja bym sie pewnie zdecydowała już na in vitro tylko najbardziej się boję że
          jak to 1 in vitro nie wyjdzie to wpadnę w totalną depresję bo na kolejne mnie
          nie bedzie stać...
          • marion35 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 17:46
            mam dokładnie to samo
            • mk1975 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 18:01
              ja też, jeśli zdecyduję się na inv, to tylko raz..
              • monikakika Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 19:38
                moja 3 IUI już dawno odeszła w niepamięć... niby się zdecydowałam na in vitro
                bo na co czekać?
                • gloria99 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 21:59
                  Ja mam 36 lat (takze marion - nie jestes najstarsza!), w Novum powiedziano mi,
                  ze proponuja najwyzej 4 podejscia do IUI, a jesli sie nie uda no to in vitro.
                  Wcale nie owijano w bawelne, ze mam nie wiele czasu. Zaczelam sie zastanawiac,
                  czy sumujac koszt 4 IUI (jestem juz po jednej) nie lepiej, w moim przypadku,
                  podejsc od razu do in vitro, bo jak napisala monikakika "bo na co czekac?".
                  Dlaczego to nie jest choc odrobine prostsze i nie mozna uslyszec od lekarza
                  konkretnych propozycji tylko same musimy podejmowac decyzje? Raz, czy cztery, a
                  moze szesc IUI??? Skad my mamy o tym wiedziec?? Jakie decyzje podejmowac?
                  Jestem juz tym wszystkim zmeczona i zla, tylko nie wiem na kogo i na co mam byc
                  zla!

Ps. Dzis dostalam od mojej kolezanki smsa o tresci: "mam dla ciebie newsa! Bede
                  miala dziecko, ale JAJA, co?!"

I jak tu myslec pozytywnie?!
                  Pozdrawiam
                  Gloria99
                • gloria99 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 22:07
                  A czy istnieja przypadki, ze w pierwszej kolejnosci in vitro, a jesli sie nie
                  uda to dopiero wtedy proby IUI, np. aby nie tracic cykli podczas oczekiwania na
                  kolejna mozliwosc sfinansowania in vitro???
                  • inga30 Re: pytanie o IUI i in vitro 15.09.05, 23:13
                    U mnie po in vitro nieudanym, była rozważana IUI na moje życzenie, ale lekarze
                    mówili że bez sensu, więc podeszłam do drugiego IVF, zazwyczaj zostaje trochę
                    mrozonych zarodków więc 2-3 cykle wykorzystuje się podając mrozaki.
                    • agiq Re: pytanie o IUI i in vitro 17.09.05, 13:15
                      no i doczekałam się...jest @ i jestem dziewczyki własnie w tej sytuacji co
                      niektóre z Was - 3IUI nie wyszła co dalej? 4? in vitro? nie umiem podjąc tej
                      decyzji...
    • sylasia Re: pytanie o IUI i in vitro 17.09.05, 13:23
      Ja się leczę we Francji. Tam IUI i in vitro są refundowane ( ale kasa idzie na
      dalekie dojazdy ).
      Standardowo refundują 6 IUI i 4 In Vitro bo wg ich standardów są to ilości
      miarodajne.
      Reszta to sprawa indywidualna.
      Pozdrowienia
    • sylasia Re: pytanie o IUI i in vitro 17.09.05, 16:14
      Marion ja też mam 35 lat. Podchodzę do in vitro pod koniec roku.
      Wiek zaawansowany ale zależy jak się patrzy. I po 40-tce się udaje, a w Biblii
      wiele kobiet miało dzieci bardzo póżno ( np. Matka Najświętszej Marii Panny ).
      Będzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka