justy113 13.10.05, 12:54 zaczynam pierwszy cykl z CLO, ale lekarka powiedziała że jak nic nie wyjdzie to bedziemy musiały sprawdzić drożność jajowodów. Jak wygląda to badanie? Czy jest bolesne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia515 Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:22 Dużą strzykawą pod ciśnieniem podaje sie kontrast przez szyjkę do macicy, który rozlewa się przez jajowody do jamy brzusznej. Jeśli bez problemu przechodzi przez jajowody- są drożne; jeśli z oporami, ale jednak przechodzi- były posklejane i zostją udrożnione; bywa, że w ogóle nie przepływa przez jajowody- czyli są niedrożne. Podczas badania robione są zdjęcia rtg. Ja miałam HSG 3 razy- bardzo mnie bolało, bo dopiero pod dużym ciśnieniem udało sie je udrożnić. Odpowiedz Link Zgłoś
justy113 Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:30 no to mnie nie pocieszyłaś, już się boję Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:44 Pytałaś jak wygląda badanie, to Ci powiedziałam jak było u mnie. Wejdź na wyszukiwarkę- jest mnóstwo wątków o HSG- dziewczyny mają różne odczucia i doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
trzykrotka Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:47 dokladnie tak jedych boli strasznie to badanie innych wogóle... mnie bolało na salę przywiexli mnie na wózku inwalidzkim bo taka bylam słaba. Całe badanie to moze 5 minut ale oplacalo sie ponoć moje jajowody drożne tylko ciązy dalej brak: ((((( Nic się nie bój my kobiety duzo bólu potrafimy znieść Odpowiedz Link Zgłoś
berger7 Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 00:29 Jesli boisz sie bolu (ja sie balam) to zrob to w Damianie, to jedyne ponoc miejsce gdzie daja glupiego jasia. Tylko ze wtedy to kosztuje 800zl... Odpowiedz Link Zgłoś
lilla_veneda Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 09:56 Mam HSG w przyszłym tygodniu (prawdopodobnie czwartek lub piatek). Poprosiłam o znieczulenie, bo straszny cykor ze mnie, a pod wpywem stresu prolaktyna rosnie mi aż do nieba. Z "głupim jasiem" do zapłacenia 400 stówki (Łodź) Odpowiedz Link Zgłoś
lilla_veneda Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 09:57 Ups! Literówka! 400 złotych polskich Odpowiedz Link Zgłoś
darunia78 Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 19:08 ja miałam HSG rok temu, wszystko ok ale rok minął i nic sie nie zmieniło, tzn nadal nie jestem w ciązy mimo ze praktycznie mialam wszystkie badania (bez laparo) i wszystko ok, mam tylko troszkę obniżony progesteron. Ale jesli chodzi o HSG to mnie bolało bardzo, nie chcę cię straszyc, pocieszenie to takie ze trwa chwilke. Ja dostałam lek ogłuszający ktory zresztą tak na mnie zadziałał, że odjechałam i musieli mnie cucic i o powrocie na wlasnych nogach nie było mowy. Ale to może to tylko moj przypadek, nie martw sie, wszystko bedzie dobrze, głowa do góry, trzymam kciuki )) Odpowiedz Link Zgłoś
loonia1 Re: jak robi się HSG? 17.10.05, 10:04 ja hsg mialam w maju, bez zadnego znieczulenia. bolalo przez jakies 15-20 sekund gdy podawali ostatnia dawke kontrastu - takie odczucie bolesnego wypelniania, cos jak przy bolesnej @. po badaniu (cale badanie z zakladaniem sprzetu trwalo moze 15 min) zlazlam ze stolu rtg, ubralam sie i poszlam na zakupy. przez jakis tydzien mialam lekkie plamienia. moim zdaniem badanie nie jest czyms strasznym, jest nieprzyjeme, a bolesne naprawde przez tak krotki moment, ze da sie wytrzymac. szczerze powiedziawszy jak bylam na punkcji do ivf to zastrzyk ze srodkiem przeciwbolowym bolal mnie w podobny sposob Odpowiedz Link Zgłoś