Dodaj do ulubionych

jak robi się HSG?

13.10.05, 12:54
zaczynam pierwszy cykl z CLO, ale lekarka powiedziała że jak nic nie wyjdzie
to bedziemy musiały sprawdzić drożność jajowodów. Jak wygląda to badanie? Czy
jest bolesne?
Obserwuj wątek
    • monia515 Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:22
      Dużą strzykawą pod ciśnieniem podaje sie kontrast przez szyjkę do macicy, który
      rozlewa się przez jajowody do jamy brzusznej. Jeśli bez problemu przechodzi
      przez jajowody- są drożne; jeśli z oporami, ale jednak przechodzi- były
      posklejane i zostją udrożnione; bywa, że w ogóle nie przepływa przez jajowody-
      czyli są niedrożne. Podczas badania robione są zdjęcia rtg. Ja miałam HSG 3
      razy- bardzo mnie bolało, bo dopiero pod dużym ciśnieniem udało sie je
      udrożnić.
      • justy113 Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:30
        no to mnie nie pocieszyłaś, już się boję
        • monia515 Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:44
          Pytałaś jak wygląda badanie, to Ci powiedziałam jak było u mnie.
          Wejdź na wyszukiwarkę- jest mnóstwo wątków o HSG- dziewczyny mają różne
          odczucia i doświadczenia.
          • trzykrotka Re: jak robi się HSG? 13.10.05, 13:47
            dokladnie tak jedych boli strasznie to badanie innych wogóle... mnie bolało na
            salę przywiexli mnie na wózku inwalidzkim bo taka bylam słaba. Całe badanie to
            moze 5 minut ale oplacalo sie ponoć moje jajowody drożne tylko ciązy dalej brak:
            (((((
            Nic się nie bój my kobiety duzo bólu potrafimy znieść
            • berger7 Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 00:29
              Jesli boisz sie bolu (ja sie balam) to zrob to w Damianie, to jedyne ponoc
              miejsce gdzie daja glupiego jasia. Tylko ze wtedy to kosztuje 800zl...
              • lilla_veneda Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 09:56
                Mam HSG w przyszłym tygodniu (prawdopodobnie czwartek lub piatek). Poprosiłam o
                znieczulenie, bo straszny cykor ze mnie, a pod wpywem stresu prolaktyna rosnie
                mi aż do nieba. Z "głupim jasiem" do zapłacenia 400 stówki (Łodź)
                • lilla_veneda Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 09:57
                  Ups! Literówka! 400 złotych polskich
    • darunia78 Re: jak robi się HSG? 14.10.05, 19:08
      ja miałam HSG rok temu, wszystko ok ale rok minął i nic sie nie zmieniło, tzn
      nadal nie jestem w ciązy mimo ze praktycznie mialam wszystkie badania (bez
      laparo) i wszystko ok, mam tylko troszkę obniżony progesteron. Ale jesli chodzi
      o HSG to mnie bolało bardzo, nie chcę cię straszyc, pocieszenie to takie ze
      trwa chwilke. Ja dostałam lek ogłuszający ktory zresztą tak na mnie zadziałał,
      że odjechałam i musieli mnie cucic i o powrocie na wlasnych nogach nie było
      mowy. Ale to może to tylko moj przypadek, nie martw sie, wszystko bedzie
      dobrze, głowa do góry, trzymam kciuki smile))
    • loonia1 Re: jak robi się HSG? 17.10.05, 10:04
      ja hsg mialam w maju, bez zadnego znieczulenia. bolalo przez jakies 15-20
      sekund gdy podawali ostatnia dawke kontrastu - takie odczucie bolesnego
      wypelniania, cos jak przy bolesnej @. po badaniu (cale badanie z zakladaniem
      sprzetu trwalo moze 15 min) zlazlam ze stolu rtg, ubralam sie i poszlam na
      zakupy. przez jakis tydzien mialam lekkie plamienia. moim zdaniem badanie nie
      jest czyms strasznym, jest nieprzyjeme, a bolesne naprawde przez tak krotki
      moment, ze da sie wytrzymac. szczerze powiedziawszy jak bylam na punkcji do ivf
      to zastrzyk ze srodkiem przeciwbolowym bolal mnie w podobny sposob wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka