Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc - poradę

09.11.05, 09:44
Mam 25 lat. Od roku staramy się z mężem o dziecko. Obliczam dni
płodne...próbujemy i nic z tego nie wychodzi. Gdzie i jak mamy się leczyć?
Mieszkam w okolicach W-wy. Czy mogę pójść do ginekologa razem z męźem? O
jakie badania prosić lekarza? Zupełnie nie wiem, co robić? Jestem załamana...
mam już dosyć wyczekiwania z miesiąca na miesiąc...pomóżcie
Obserwuj wątek
    • aga43214 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:07
      to juz najwyzsza pora aby sie przebadac.
      1. najlepiej isc z mezem do kliniki nieplodnosci (w warszawie np. novum)
      2. lekarz skieruje cie na badania hormonow, męza na badanie nasienia itd
      3. zrobisz badania i pokazesz lekarzowi
      4. pewnie lekarz zleci Ci tez badabnia razem z mezem np. przeciwciala
      antyplemnikowe itd (czy nie reagujesz alergocznie na meza)
      5. a co dalej to niech cie diagnozuja lekarze.....
      pozdrawiam
      • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:17
        Bardzo dziękuję za wskazówki... naprawdę zaczynam sie martwić a jestem w tym
        temacie jeszcze dośc zielona. Czy mozesz mi jeszcze napisac ile kosztuje wizyta
        w Novum?
        • aga43214 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:23
          nie mam pojecia bo jestem z gdanska, tu wizyta kosztuje 60 zl, badania meza
          150, moje chormony okolo 500 zl! ale nie martw sie na zapas! moze z wami jest
          wszystko ok!
    • dziubas1 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:13
      Witaj, przede wszystkim nie panikuj. Po pierwsze, jak obliczasz dni płodne?
      Mierzysz tepmeraturę? Jeśli tak, to zapewne widzisz, czy jest jej skok w
      okresie okołoowulacyjnym. Czy masz problemy z @? Jeśli chcesz, mozesz iść od
      razu do kliniki. W W-wie to chyba Novum. Na pewno dostanie skierowanie na
      hadanie hormonów (E2, FSH, LH, progesteron, prolaktyna, TSH, FT3, FT4). Należy
      je wykonać w odpowiednich dniach cyklu (jakich, poczytaj na www.nasza-
      bocian.pl), chlamydii, toxoplazmozy. Mąż powinien zbadać nasienie. Dalszą
      kolejność działań ustali już lekarz. Ja nim nie jestem, więc trudno mi tutaj
      się wypowiadać. Dopiero zaczęłam się leczyć i to mogę Ci doradzić na początek.
      Trzeba być dobrej myśli, bo psychika odgrywa znaczącą rolę. Zapytaj inne
      forumowiczki o dobrego lekarza od niepłodności z okolic W-wy. Na pewno kogoś
      polecą. Pozdrawiam, życząc sukcesu i wytrwałości
      • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:26
        Dni płodne obiczam sobie na kalkulatorze:
        kobieta.gazeta.pl/kobieta/0,55280,2089979.html
        Nie byłam jeszcze u lekarza w tej sprawie.... bo bałam się dopuścić do myśli
        to, że może byc cos nie tak... ale miesiąc za miesiacem upływa...rodzina się
        pyta o dzidzusia - wnuczka ...wymówki się kończą a tu nic....i nic... i
        postanowiłam, ze nie ma już co zwlekać... trzeba coś zrobić! Dzięki za rady i
        wsparcie...na razie jeszcze nie mówiłam tego nikomu z moich znajomych i
        rodziny - na razie kłamię, że jeszcze nie czas na dziecko sad jest to ciężka
        sprawa... więc jest tym bardziej cięźko o jakieś wskazówki
      • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:37
        Sory, ale co to znaczy "problemy z @'???
        • bo.tak Re: Proszę o pomoc - poradę 10.11.05, 11:39
          @ = okres smile
    • aga43214 ps 09.11.05, 10:24
      wejdz na strona www.nasz-bocian.pl tam znajdziesz duzo info na temat klinik
      nieplodnosci i leczenia
      • sol0 Re: ps 09.11.05, 10:28
        Ok. Dzięki.
        Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia smile
    • daria05 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:36
      Myślę, że podstawą jest badanie nasienia Męża. To pozwoli zaoszczędzić Tobie
      wiele badań i czasu. Oczywiście Ty powinnaś się przebadać u ginekologa chyba że
      już byłaś i on nie potrafi Ci pomóc. Myślę, że nie musisz od razu wybierac się
      do kliniki leczenia niepłodności. Badania nasienia można zrobić też w innych
      laboratoriach.
      Życzę powodzenia.
      • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 10:41
        Daria, napisz proszę, czy mogę o skierowanie na takie badanie tj. badanie
        nasienia męża, prosić ginekologa w zwykłej przychodni - na kase chorych, czy on-
        mąż musi ze mną iść na tą wizytę?
        • daria05 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 19:08
          Nie wiem, czy ginekolog może dać skierowanie na NFZ, nam nie dał, tylko
          powiedział gdzie możemy zrobić. Podobno androlog może dać na NFZ. Jestem z
          Sosnowca , tu badanie kosztuje 30 zł. do tego posiew bakteriologoczny 20 zł.
    • dziubas1 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 11:25
      Badania nasienia można odpłatnie zrobić w każdym laboratorium, gdzie je
      wykonują - bez skierowania, podstawowe badanie w Krakowie to 100zł. Nie wiem,
      czy na kasę chorych dostaniesz skierowanie. Przygotuj się, że większość badań
      bedzie płatnych. A problemy z @ - to problemy z miesiączką. Zacznij mierzyć
      tepmeraturę. Będziesz miała z czym iść do lekarza. Naprawdę, weidź na bociana -
      to kopalnia wiedzy. Polecam jeszcze www.forumginekologiczne.pl
      • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 11:49
        Wielkie dzięki.
        Pozdrawiam.
        • maja744 Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 20:05
          Sol, na Twoim miejscu zaczelabym od podstaw.
          1. maz, nasionka - 4 dni abstynencji, 100zl, nie rob byle gdzie, wiarygodne sa tylko badania
          nasienia z klinik zajmujacych sie nieplodnoscia, my robilismy w Invimedzie

2. TY, 3-5dc podstawowe hormony: PRL, TSH, FSH, LH, E2, 7 dni po owulacji zrob PRG

jak zrobisz te badania, to ze swiezymi wynikami do dobrego gina, najlepiej takiego z aparatem
          usg

3.Jesli wszystko z hormonami i nasionkami bedzie ok, to zrobcie sobie test postoidalny PCT, 10-
          15 godz po stosunku pobieraja sluz z szyjki i sprawdzaja czy sa jakies zywe i ruchliwe plemniczki
          - to wiele wnosi do dalszych staranek, 100zl

Invimed honoruje badania z innych labolatoriow, wiec mozesz sobie znalesc cos tanszego i
          blisko domu, tylko nasionka kaza robic w specjalistycznych labolatoriach klinik zajmujacych sie
          nieplodnoscia

Ja polecam klinkie invimed, chodze do dr Karwackiej
          www.invimed.pl/
          • 56at Re: Proszę o pomoc - poradę 09.11.05, 21:07
            Witam!Lepiej zrób badania np w novum ok.150 lub w invimedzie na
            rakowieckiej.99%badań jest odpłatnych hormony sa dosyć drogie.A jesli chodzi o
            rok staran to pragnę Ci donieść żę ja siedem lat nie rozstaję się z fotelem
            ginekologicznym.Zyczę wytrwałości ,głowa do góry i do dzieła.
            Jest równiez poradnia przy szpitalu na Starynkiewicza.Pozdrawiam.Anka
            • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 10.11.05, 11:50
              7 jest szczęśliwą liczbą - z całego serca życzę Ci wynagrodzenia Twojej
              cierpliwości i jak najszybciej małej pociechy smile
          • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 10.11.05, 11:47
            Witaj Maja,
            Czyli zacznę od Męża... aby rozwiac jego obawy, zapytam... nasinka musza być
            świexe, tj. oddane na miejscu, za parawanikiem... czy jak to sie odbywa? To
            cholernie krempujące zadanie...

p.s. dzieki za wskazówki Tobie i wszystkim dziewczynom z forum, które
            rozjaśniły mi troche w głowie smile

pozdrawiam,
            Sol
            • dziubas1 Re: Proszę o pomoc - poradę 10.11.05, 15:48
              Nasionka muszą być świeze. Ewentualnie można dowieźć w ciągu pół godziny.
              Radziłabym jednak na miejscu, za parawanikiem. Wcześniej 3-5 dni bez
              przytulania, abstynencja. Niestety, badanie jest krępujace i faceci to
              przeżywają, ale trudno - my nie takie rzeczy znosimy dla sprawy. Mój mąż wciąż
              szykował sie duchowo, jak mówił, aż go po prostu zarejestrowałam i nie miał
              wyjścia. Przed badaniem dostał ataku śmiechu i jakoś poszło. Na szczęście
              okazało się, że nasionka książkowe. Chodził dumny jak paw, że taki z
              niego "kozak" smile
              • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 11.11.05, 11:23
                Też tak zrobię... zarejestruję go, zaprowadzę i nie będzie miał wyjścia smile
                • aga2512 Re: Proszę o pomoc - poradę 11.11.05, 11:35
                  jak chcesz to możesz przejrzeć na stronie Novum www.novum.com.pl tam są ceny i
                  informacje Tam są specjalne pokoje do oddawania nasienia i chyba to jest mniej
                  krepujące blisko laboratorium jest ok pozdrawiam smile)
                  • sol0 Re: Proszę o pomoc - poradę 11.11.05, 16:49
                    Dzięki, juz sprawdziłam ceny.
                    Czy możesz jeszcze odpowiedzieć mi na czym polega "posiew nasienia"... o co tu
                    chodzi? pozdrawiam Sol
                    • maja744 Re: Proszę o pomoc - poradę 12.11.05, 11:07
                      posiew to badanie na obecnosc bakterii w nasionkach, tego raczej nie rob. Na poczatek badanie ogolne.
                      W Invimedzie jest pokoik i tam panowie oddaja. Moj maz akurat nie mial z tym zadnego problemu,ani
                      psych ani fiz, 10 min i po sprawie.
                      Zreszta w Invimedzie jest bardzo fajny klimat i nie ma co panikowac... Jak tam wejdziesz, to masz
                      wrazenie, ze wszystcy sa tu w jednej sparwie, chca BOBASA!!! i zrobia wszystko, zeby go miec... glowa
                      do gory!
                      Przed oddaniem nasionek do iui nawet sama zeszlam z nim do pokoju, zeby zobaczec jakie maja
                      akcesoria, hehe... gazetki plus tv z video - czyli nic wielkiego.
                      Dzialajcie, bo szkoda czasu!
    • bubcia75 Re: Proszę o pomoc - poradę 12.11.05, 20:01
      Jeżeli chodzi o badanie nasienia, to polecam Novum. Nie ma tam żadnego
      parawanika, tylko elegancki, przyciemniony pokoik, mąż dostanie do niego klucz,
      pojemniczek i nieprzeźroczystą torebeczkę, do której włoży po wszystkim
      pojemnik i zaniesie do analizy, będzie się na pewno lepiej tam czuł niż w
      jakimś gabinecie, gdzie za ścianą słyszy głosy i kroki ludzi. Poza tym tam się
      czeka na wyniki nawet 2 godzuny, myśmy z mężem zaczekali w kawiarni na miejscu
      na wyniki, bo mamy daleko do domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka